Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KAMPER A MOŻE....
Autor Wiadomość
ptasznik 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: pickup
Piwa: 2/4
Wysłany: 2010-09-30, 18:53   

Adi napisał/a:
na ognisku doris i archie pewnie też nie będą gotować.

No właśnie Archie, może określisz jak zamierzacie kamperować? Bo to ważne przy wyborze auta i wysposażenia. O wielkości już nie wspomnę. :-P
Ostatnio zmieniony przez ptasznik 2010-09-30, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

ekosmak.dabrowska 
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Piwa: 26/115
Wysłany: 2010-09-30, 19:08   

Adi napisał/a:
piotr1, a jak się to ma do tematu, ??? jak widzisz zastosowanie tego patentu w luskusowym niezależnym camperze ??? Jeśli nijak to proszę załóż wątek gdzie opiszesz swoje doświadczenia z kuchenkami benzynowymi (notabene nizastąpionymi w wysokich górach, ale w camperach zbędne) Uprzedzam - na ognisku doris i archie pewnie też nie będą gotować.

A jak Twój post ma się do tematu?
Cytat:
Myśmy dawniej używali kocherka na benzynę ... to byłby odjazd

Ja używałem na denaturat, był mniej wybuchowy :spoko
Adi wiem że to offtopic :spoko

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2010-09-30, 19:24   

Czasami można pożartować :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 534/112
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 20:04   

Nawet trzeba!

Milka - może ją spotkacie?

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 20:51   

No i już są pierwsze efekty naszej dyskusji. Kuchnia dwupalnikowa Wallas jest faktycznie dość droga - ponad 1000 euro, piekarnik ponad 1700 euro, ale w sklepie żeglarskim który je sprzedaje znalazłem fantastyczne kibelki! Z elektryczną pompką i rozdrabniaczem za 260 euro. Super sprawa przy dużym zbiorniku na fekalia...http://sklep.marco-marine.com.pl/index.php?menu=6&kodtowaru=63508&grupa_tow=Osprz%C4%99t+sanitarny&g1=Toalety&nazwa=Toilette+12V+Matromarine

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-09-30, 20:58   

Nie wiem czemu się tak upieracie żeby wszystko było na ropę ?
czy nie skuteczniej mieć zbiornik na gaz (LPG) - duży zbiornik :)
chyba zdecydowanie taniej opalać wszystko gazem niż ropą ?
no i zdecydowanie tańsze urządzenia na gaz
tak by podpowiadał "wąż w kieszeni" :mrgreen:

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 20:58   

Podwozie bazowe mogło by wyglądać tak: http://otomoto.pl/man-12-...w-T1920508.html

Sama rama przykładowo tego typu (o ile mi wiadomo konieczny jest automat)
http://otomoto.pl/man-26-...l-T1946123.html

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2010-09-30, 21:06, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 21:01   

Czemu na ropę? Unifikacja paliw, bezpieczeństwo, łatwość montażu.... LPG też jest do zrobienia, ale trzeba by zamontować 200 litrowy zbiornik. Póki co rozpatrujemy wszelkie możliwości, o których ja osobiście nawet nie wiedziałem! Dzięki takim dyskusjom człowiek dużo się dowiaduje o nowościach...

ptasznik 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: pickup
Piwa: 2/4
Wysłany: 2010-09-30, 21:51   

Świstak napisał/a:
Czemu na ropę? Unifikacja paliw, bezpieczeństwo, łatwość montażu.... LPG też jest do zrobienia, ale trzeba by zamontować 200 litrowy zbiornik

Adi napisał/a:
Dla zwykłego uproszczenia instalacji. Wszyscy mamy gdzieś problemy z tankowaniem gazu, to przelotka, to propan ma zła mieszankę, a ropa - jest na całym świecie.

Dokładnie tak, poza tym podróż ma być długa więc nie wiadomo gdzie ich poniesie... A na Bliskim Wschodzie czy w północnej Afryce może być z gazem problem...
Dwie małe uwagi:
- kuchenki i wszelakie nowoczesne urządzenia zasilane ON są wrażliwe na jakość paliwa,
- Wojak70 napisał: "Kuchenka na ON ani raz mnie nie zawiodła jest troszkę nie wygodna jak chodzi o gotowanie przy dużym upale, ale w chłodniejsze dni super"

LANDEK 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-09-30, 22:27   

Witam
Jeśli wolno mi się wtrącić to proponowałbym sprawdzić tego producenta. Jeśli miałbym dość kasy to im zleciłbym budowę kampera wyprawowego http://www.unicat.net/en/index2-Gebrauchte.html

artyst 
trochę już popisał

Wysłany: 2010-10-01, 00:45   

Adi napisał/a:
pirat666 napisał/a:
Nie wiem czemu się tak upieracie żeby wszystko było na ropę ?
Dla zwykłego uproszczenia instalacji. Wszyscy mamy gdzieś problemy z tankowaniem gazu, to przelotka, to propan ma zła mieszankę, a ropa - jest na całym świecie.

pirat666 napisał/a:
chyba zdecydowanie taniej opalać wszystko gazem niż ropą ?
Nie sądzę. Mój znajomy co Tirami śmigał opowiadał mi o wydajności suchego webasta zimą - z jego opowieści wyszło na korzyść ropy.

Poza tym UNIFIKACJA, jeden zbiornik i jedno tankowanie paliw odpada z martwienia się ile tam tego jeszcze jest i czy nie braknie.

DYWERSYFIKACJA moze byc lepsza od UNIFIKACJI.

U mnie w domu na wsi gdzie gaz ziemny nie dotarł 11 litrowa butla gazowa do napedzania kechenki dla 2ch osób prawie codziennie starcza średnio na 3 miesiące. Wiec po co zbedne kilowaty pradu produkowac czy tez kuchnie dieslowa za 1000euro kupowac?

ogrzewanie też bym podzielil w razie W na rozne zrodla zasilania, a i gazowy kominek potrafi miec swoj urok czasami.

doris i archie 
zaawansowany

Twój sprzęt: Niedługo będzie stał pod domem :)
Nazwa załogi: CAYENE
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-10-01, 02:38   

Świstak napisał/a:
Czemu na ropę? Unifikacja paliw, bezpieczeństwo, łatwość montażu.... LPG też jest do zrobienia, ale trzeba by zamontować 200 litrowy zbiornik. Póki co rozpatrujemy wszelkie możliwości, o których ja osobiście nawet nie wiedziałem! Dzięki takim dyskusjom człowiek dużo się dowiaduje o nowościach...

Jestem w trasie ale pozwoliłem sobie porozmawiać dłuższą chwilę :) przez tel z Arkiem wytłumaczyłem mu wszystko i chyba zaiskrzyło...
Jestem po rozmowach z Rogerem i myślę że tych panów przekonałem do swego pomysłu :)
Na pewno będziemy konsekwentnie opisywać co i jak do jakiego wniosku doszliśmy co mniej więcej ustaliliśmy .....
Pozwolę sobie na razie nie komentować państwa wypowiedzi bo brak mi czasu na to po prostu odzywam się żeby być na bieżąco co do naszych dywagacji na temat....
Roger i Arek wtajemniczeni są więcej w temat więc może nieraz odpowiedzą na zadawane pytania , jeśli nie to z pewnością po mych wojażach w pracy na wyjeździe opisze wszystkie pytania i komentarze ....
Pozdrawiam wszystkich :)

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-10-01, 02:44   

marko napisał/a:
doris :idea rozumiem że wymiana kampera na nowego jest problemem ale można załżyc wypożyczalnie kamperów i upiec dwie pieczenie na jednym grilu ps doświadczenie zdobyte przy każdym następnym kampeże będzie bezcenne :spoko

Myśleliśmy na ten temat lecz chcemy wypoczywać a nie otwierać następny biznes jak na razie... , lecz dzięki za radę i pomysł :)

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-10-01, 02:46   

Adi napisał/a:
Świstak napisał/a:
najpierw auto, a ja mówię najpierw do komisu i obejrzeć 100 domków holenderskich
to jest etap wyłacznie dla Doris i z tego co widze już rozpoczęty. Kolejnym jaki uważam powinien nastąpić to wypożyczenie, ale ...........

ADI nie ma żadnego ale... jedziemy na targi w Lipsku i na nich zadecydujemy co możemy sobie wypożyczyć i na zachodzie poszukamy czegoś podobnego w wypożyczalni i lecimy w trasę to pewne :)

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-10-01, 03:00   

ptasznik napisał/a:
Adi napisał/a:
na ognisku doris i archie pewnie też nie będą gotować.

No właśnie Archie, może określisz jak zamierzacie kamperować? Bo to ważne przy wyborze auta i wysposażenia. O wielkości już nie wspomnę. :-P

Odpowiem tak w skrócie :)
pierwszy wyjazd po Polsce celem wypróbowania zdolności i niedoróbek....
w planach mamy wyjazd na około 9 msc. może się to przedłużyć czas nie goni :) ,jeśli dostaniemy korby ze jesteśmy za długo lub coś nas zmusi do przyjazdu to na jakiś czas zwalamy się z powrotem .
Na pokładzie tego samochodu będziemy mieć raczej smarta bo kupowanie skuterka to raczej nie dla nas i naszego psa , więc jeśli zaplanujemy sobie jakiś kraj - miejsce docelowe to duży samochód jest na miejscu a małym smarcikiem się poruszamy , zwiedzamy ....
Zaznaczam zwiedzanie w mym przypadku jest na drugim miejscu na pierwszym stawiam odpoczynek w wymarzonym kamperku ... jeśli ktoś zaraz zapyta się dlaczego taki wypoczynek , lub hotel , czy coś podobnego napiszę po krótko bo takie mam plany i marzenie :) chcę odpocząć od problemów życia codziennego , poszukać w tym czasie sobie własnego konta nie koniecznie w Polsce itd.
Proszę nie każcie mi pisać wszystkiego na forum na pewno spotkamy się na zlotach i tam możemy sobie pogadać nie tu gdzie nie wszystko można powiedzieć i nie wypada ... bez obrazy ....
Czyli w skrócie żadnej ciasnoty , moja personalizacja , niezależność mobilność , moje marzenia , Doris i pies ze mną , żadnych planów tylko wypoczynek , w trakcie podróży mogę zmienić swe plany itd. , ciepło , chłodno i to co chcę a nie firma mi narzuca ...
To tak w skrócie jeśli ktoś był ciekawy ... :)

Odpowiedz do tematu