Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Netto: malutki agregacik czy coś wart ?
Autor Wiadomość
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1608/2337
Wysłany: 2011-03-09, 14:55   

Campmar napisał/a:
według mnie agregat to zbyteczny luksus i bagaż

Według mnie również. Absolutnie zbędny w kamperze. Zresztą przerabialiśmy ten temat wielokrotnie i nie warto się powtarzać, że kamper jest do jeżdżenia i zwiedzania świata, a nie do użytku stacjonarnego. :ok

Marzenka 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Nexxo 728G
Piwa: 3/6
Wysłany: 2011-03-09, 16:28   

Campmar napisał/a:
shiftie napisał/a:
Marku - moze byloby latwiej gdybys napisal ..... co juz masz w kamperku

Te pytanie to tak z przymrużeniem oka...
Kampera kupiliśmy,aby swobodnie się przemieszczać,mając przy okazji miejsce do spania,przygotowania i spożycia posiłku oraz codziennej toalety.
Powinny tam być podstawowe rzeczy,a według mnie agregat to zbyteczny luksus i bagaż (nasz kamper <5,5m).
Co do wyposażenia,to odziedziczyliśmy solara, a ja dokupiłem przetwornicę 12/230V.
Może dla innych podróżowanie z TV,satelitą innymi rzeczami jest standardem.
Trochę prostoty i surowszego życia nikomu jeszcze nie zaszkodziło.Ja po to jadę kamperem,aby to poczuć. Tej codziennej karuzeli i gonitwy mam aż nad...
Ale to moje subiektywne odczucie.
Na marginesie,fajny piesio.My podróżujemy z tybetanem. :spoko

masz racje Marku nie musimy tego calego luksusu przeciez z soba wozic (chociaz my kobiety ... :piekna: )
co do pieska - dziekuje ! wasz jest rowniez super....... pozdrawiam :spoko

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-03-09, 18:51   

Wiesiu,napisałeś że jednym przełącznikiem zmieniasz żródło zasilania.Czy w czasie gdy zasilasz dom agregatem to jesteś odłączony od sieci 230V?

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta

Marzenka 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Nexxo 728G
Piwa: 3/6
Wysłany: 2011-03-09, 19:03   

nie warto kupowac !!! szkoda pieniedzy !!! jest za slaby i za glosny :wow

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2011-03-09, 19:06   

Tak Marku, odłączony od 230v z elektrowni .tak musi być aby .Ja mam agregat 5kV,ale jedno fazowy i mam taki włącznik który spina 3 fazy w jedno,ale wcześniej koniecznie muszę odłączyć się od sieci.Wtedy agregacik wpinam w obojętnie które gniazdko w domu lub garażu i jest ok.Tak naprawdę do jest zawsze podpięty.Kiedyś miałem to zrobione na stycznikach i po pojawieniu się energii w sieci samo załączało sieć i odłączało agregat ,nawet go gasiło,kombinowałem( bo żaden problem)że po zaniku napięcia w sieci sam zapalał się agregat i zasilał dom ale mi przeszło i zostało jak jest.

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2011-03-10, 01:29   

Wyłącznik zwie się potocznie AGREGAT/SIEĆ (cena od 100 do 400zł) ... jedna uwaga, nie za bardzo zrozumiałem jak masz to podłączone ale zasilanie z linii agregatu powinno być właśnie podłączone do w/w wyłącznika :idea
...jeżeli nie masz kabla do agregatu podłączonego pod wyłącznik to tak jakbyś go w ogóle nie miał, możesz przecież klapsnąć zabezpieczenie przedlicznikowe i odłączyć się od sieci , podłączyć w byle jakie gniazdo 3 faz agregat i masz wszędzie prąd...takie jednak rozwiązanie jest niezgodne ze sztuką i bardzo niebezpieczne ponieważ może tu zadziałać czynnik ludzki :stop:
...zakładam takie ustrojstwa i w razie czego służę schematami :spoko ,ale i tak "w kontaktach" proponuję zawsze skorzystać z usług fachowca. :ok

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2011-03-10, 09:24   

Sys ,ja te ustrojstwa montowałem u siebie 15-16 lat temu wtedy jeszcze automatyka w tym temacie byłe w powijakach a na rynku dominował PAB-40 lub PAD.I kombinowałem to wszystko z czego mogłem .Masz racjie teraz bym to robił inaczej i w oparciu o inne podzespoły.Jestem z wykształcenia automatykiem i wiem jak to zrobić ,ale tu również niestety ma zastosowanie stare przysłowie "szewc bez butów chodzi"

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2011-03-10, 09:39   

masz rację :ok też mam parę rozgrzebanych tematów w domu bo nie mam czasu a jak mam wolne to mi się już po prostu nie chce :lol:

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

Odpowiedz do tematu