Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Izolacja, materiały, technologie, prawdy i mity
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2024-07-17, 14:53   

tomek_f napisał/a:
Jako, 4 razy gorszy...jak to obliczyłeś ? :-)

Nie liczyłem. Mam na zakładzie halę stalową zaizolowaną Aluthermo i ogrzewaną promiennikami podczerwieni . Dla uzyskania podobnego efektu cieplnego i w przeliczeniu na kubaturę idzie mi tam ponad 4 razy mniej prądu jak na innej hali zbudowanej z paneltechu o gr.15cm z wełną mineralną .

tomek_f napisał/a:
i drugie pytanie , masz campervana izolowanego Armaflexem ?

Nie mam campervana w ogóle ..... tym bardziej izolowanego Armaflexem :lol:
Mam 2 kampery ...... oba izolowane tradycyjnie ...... oba ciepłe ;)

tomek_f napisał/a:
mieszkałeś w takim ponad rok bez przerwy ? Pozdrawiam :-)

Na szczęście nie musiałem ....... mieszkam w domu :haha: :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-07-17, 15:22   

tomek_f napisał/a:
ze strony producenta "

"Zgodnie z badaniami (patrz dane techniczne) opór cieplny Aluthermo QuattroŸ wynosi R= 5,7 m2K/W a właściwości termoizolacyjne odpowiadają przynajmniej wełnie szklanej o grubości 20 cm i lambdzie (λ) 0,040 W/m."

4 razy gorszy ? tak :-)

Opór cieplny określa jedynie stopień przenikalności cieplnej bezpośredniej (przez materiał), natomiast nic nie mówi o przepuszczalności promieniowania cieplnego.
Aluthermo "przepuści" tylko część tego ciepła, które "pobierze" z powietrza , natomiast promieniowanie cieplne odbije praktycznie w 100%.
Armaflex znaczną część promieniowania cieplnego pochłonie (rozgrzewając sam siebie) i odda poprzez przenikalność bezpośrednią.

Tak , Armaflex jest przynajmniej 4 razy gorszy od Aluthermo i to biorąc jedynie pod uwagę sam finalny efekt izolacji cieplnej ........ a mamy jeszcze inne zalety tego drugiego jak choćby grubość materiału. W vanie, który klaustrofobiczny jest nawet bez izolacji , 8cm na szerokości wnętrza więcej mieć, a nie mieć to jest różnica :spoko

Tomku nie chodzi mi o jakieś udawadnianie racji , ani tym bardziej nie jestem dystrybutorem Aluthermo :haha: (sam musiałem to kupić i wydać na to sporo kasy),
Odezwałem się bo czytałem wcześniej wpisy Adama, który polecił Ci właśnie Aluthermo , a mając własne bardzo pozytywne doświadczenie z tym materiałem wiedziałem o czym pisze i że ma rację.
Skoro kupiłeś już Armaflex to i tak już po temacie :spoko

Ja w chwili obecnej projektuję zabudowę kamperową do pickup'a , która będzie wykonana nie z sandwitcha tylko z modułów z blachy aluminiowej (poszycie + ożebrowanie - coś jak nadwozie samonośne od bus'a ) i tam zastosuje do izolacji właśnie Aluthermo. Stąd wiem, ile kubatury więcej zyskałem własnie przez to że izolacja ma tylko 10mm grubości .
Kamper będzie miał ogrzewanie na podczerwień i w moim przypadku właściwości Aluthermo jeszcze bardziej się przydadzą niż w przypadku ogrzewania konwekcyjnego czy nawiewowego.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: 2024-07-17, 18:01   

joko napisał/a:
Armaflex znaczną część promieniowania cieplnego pochłonie (rozgrzewając sam siebie) i odda poprzez przenikalność bezpośrednią.

Kuba delikatnie mówiąc dałeś trochę "ciała" z tymi wywodami, bo nikt nie izoluje vana samym Armaflexem, :diabelski_usmiech . Na niego zwykle przyklejamy "Alufox"i ten już nie puści ciepła zebranego przez poprzdnika :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-07-17, 20:51   

SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:

Kuba delikatnie mówiąc dałeś trochę "ciała" z tymi wywodami, bo nikt nie izoluje vana samym Armaflexem, :diabelski_usmiech . Na niego zwykle przyklejamy "Alufox"i ten już nie puści ciepła zebranego przez poprzdnika :spoko

Ale Sławku ja jestem zupełnie świadomy tego, że do pełnego ocieplenia kampera za pomocą Armaflexu potrzeba jeszcze innych materiałów i m.in właśnie o to mi chodzi. To są inne materiały, które trzeba dodatkowo dokupić (dodatkowe koszty) i dodatkowo zamontować dokleić itp. (dodatkowa robota) , a ponadto to jest dodatkowa warstwa i kolejne milimetry ze skromnej kubatury :spoko
Aluthermo jest materiałem kompletnym którego jedną 10mm warstwę kleisz i masz gotowe, natomiast Armaflex jest tylko jednym ze składników . W bezpośrednim porównaniu obu materiałów wygląda blado i o to mi właśnie chodziło.

Piszesz , że na Armaflex zwykle przykleja się Alufox . Rozumiem, że jedną warstwę , która tworzy ekran po jednej ze stron (pytanie po której ?) . Zauważ że Aluthermo ma aż 4 takie ekrany , po dwie z każdej ze stron izolacji termicznej i ani ich ilość ani takie a nie inne ich rozmieszczenie (symetrycznie) nie jest przypadkowe.
W kamperze (podobnie jak w budynkach) strony ciepła i zimna zamieniają się miejscami w ciągu sezonu. W zimie w Aluthermo ekrany wewnętrzne (aż 2) odbijają promieniowanie cieplne źródła grzewczego w takim stopniu , że do wewnętrznej warstwy izolacyjnej nie dochodzi praktycznie nic (więc nie ma za bardzo co przez nią przenikać), a zimno od zewnątrz jest izolowana przez aż trzy ośrodki (główna wewnętrzna warstwa izolacyjna i dwie warstwy pomiędzy ekranami) .
W lecie jest odwrotnie , zewnętrzne ekrany chronią przed promieniowaniem cieplnym z zewnątrz , a wszystkie 3 ośrodki chronią chłód z klimatyzacji .

Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze 100% paroszczelność bez względu na to która ze stron jest grzana a ktora chłodzona

Tyle jeśli chodzi o różnice co do parametrów , natomiast jeśli chodzi o koszty materiałów i robociznę to wygląda to mniej więcej tak:

Aluthermo kosztuje ok 105PLN/m2 a do zamontowania potrzeba jeszcze klej w tubie i taśmę aluminiową do uszczelniania łączeń (wychodzi jakieś 15PLN/m2), czyli w sumie jakieś 120PLN/m2 na gotowo i do roboty jest jedna warstwa , która ma 10mm grubości

Armaflex kosztuje ok 95PLN/m2 (Tomek miał farta i kupił za 80PLN ;) ) i jest z tego co widzę samoprzylepny.
Gdyby robić tak jak Sławku piszesz , czyli na to jeszcze jedna warstwa Alufoxu , który z taśmą aluminiową kosztuje ok.20PLN/m2 to mamy na gotowo 115PLN/m2, a to już jest poziom Aluthermo (kosztowo bo parametrycznie dalej daleko w lesie :spoko )
Do roboty są dwie warstwy o łącznej grubości 55mm

Gdyby to miało być porównywalne pod względem parametrów to całkowita warstwa izolacji musiała by się składać z dwóch warstw Alufoxa na zewnatrz , w środek Armaflex i do środka znowu dwie warstwy Alufox'a . W sumie 5 wartsw do klejenia , jakieś 195PLN/m2 i 7cm grubości :bigok

Izolacja zrobiona "na Aluthermo" zabiera z szerokości vana całe 2cm , a robiona "na Armaflex" w taki sposób , aby uzyskać porównywalny efekt izolacji i paraizolacji , aż 14cm (!?!)

Te "4 razy lepiej" o których pisałem Tomkowi to jak widać bardzo, bardzo skromnie z mojej strony :szeroki_usmiech :spoko

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 175/134
Wysłany: 2024-07-17, 21:38   

To ja dorzucę coś , Alutermo aby miało takie parametry jak podaje producent , powinno mieć 2 cm pustki , w busie za dużo zabawy , zrobiłem eksperymentalnie kawałek na stelażu i obok bez , akurat były upały ok 35 stopni , i po zrobieniu pomiarów , wyszło że pustka nie dała żadnego efektu a wręcz pogorszyła . Różnica 2 stp. na korzyść przyklejonego bezpośrednio na blachę . Ja trochę zaszalałem i dałem podwójnie , tylko profile jedna warstwa . Z kolei od środka pustka robi robotę . Na części gdzie jest już dana sklejka i jest 2cm pustki sufit jest całkiem zimny , tam gdzie niema jeszcze sklejki czuć lekkie ciepło , przewietrzenie to max 15 min i po tym czasie jest tak jak w cieniu , po zamknięciu sypialni i uruchomieniu maxfona po 10 min jest przyjemnie mimo że na zewnątrz ok 30 stopni , tanio nie jest bo całość wyszła ok 5 tyś , ale to dobrze wydane pieniądz . Mam do ocieplenia kawałek strychu w domu i na pewno będzie to alutermo . Ja jestem jakiś inny , podczerwień do ogrzewania mam prawie 30 lat , ludzie się zemnie śmiali , idiota prądem się chce grzać , ja się śmieję z radości do dziś , myślę ze z alutermo w kamperze będzie tak samo .

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2024-07-17, 21:49   

joko napisał/a:
Aluthermo

Czy było dostępne w 2016r?

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-07-17, 22:42   

SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:
Aluthermo

Czy było dostępne w 2016r?

Było na pewno, bo firma patent na Aluthermo Quattro ma podobno z roku 2004.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2024-07-18, 05:52   

joko napisał/a:

Dlaczego ja i inni amatorzy budowy w tamtych czasach nie trafili na tą rewelację :placz

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2024-07-18, 08:10   

Był Alufox o parametrach aerożelu a teraz to...

a i na uspokojenie fragment z forum Muratora

"Krótka refleksja dla potomnych - mam od pięciu lat na poddaszu założoną matę Aluthermo Quattro na izolacji z wełny mineralnej 18 cm włożonej miedzy krokwiami. Aluthermo Quattro jest przypięte do krokwi i pełni również funkcję paroizolacji, pomiędzy Aluthermo Quattro a płytami g-k jest 4 cm szpara. Generalnie rozwiązanie było zaproponowane przez architekta aby zaoszczędzić miejsce na poddaszu, ale kosztowało majątek. W tym roku robiłem mały remont poddasza i to co odkryłem zdejmując część płyt g-k trochę mnie zniesmaczyło, więc piszę... No więc po aluminium nie ma już prawie śladu i to z obydwu stron Aluthermo, albo jest wykruszone, albo pokryte białym nalotem i wykruszone... została tylko pianka polietylenowa i folia bąbelkowa - trochę mało jak na materiał za 100 zł/m.kw. Dodam ze w domu mam wentylację mechaniczną, a na poddaszu mam pracownię - bez łazienki itp. Zdecydowanie odradzam zakup Aluthermo Quattro"

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-07-18, 10:51   

SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:

Dlaczego ja i inni amatorzy budowy w tamtych czasach nie trafili na tą rewelację :placz

Dlatego Sławku, że wszystko co jest w jakiś sposób innowacyjne i mocno odstaje od przeciętnej jest zawsze tematem "tabu" i ciężko ma się przebić.
Dotyczy to praktycznie każdej branży. Konkurencja która zaczyna odstawać czy to jakością czy ceną zrobi wszystko aby temat uwalić. Najlepszy przykład to ten zacytowany powyżej wpis rzekomego użytkownika z forum Muratora :spoko
Podobnie wygląda sprawa choćby z ogrzewaniem podczerwienią o którym wcześniej pisał też Adam. Technologia znana od dziesiątków lat, najekonomiczniejsza, najprostsza , najbardziej naturalna i najzdrowsza, a większość ludzi i tak ogrzewa domy węglem, gazem, olejem opałowym, a ostatnio pompami ciepła.
Domy też w większości stawia się z czerwonego bloczka Porotherm, a potem okleja styropianem i zakłada na to tynk , pomimo że od dawna istnieje cała masa innych technologii , które biją to na głowę ...... ale są niszowe , bo odstają od średniej i "psują rynek" ;)

tomek_f 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Maxi
Wysłany: 2024-07-18, 18:05   

Cena rynkowa tego Armaflexu czyli Mata izolacyjna samoprzylepna AF/Armaflex 50 mm [5 m2] ARMACELL , nie ACE tylko AF 5cm gruba to 320 PLN za metr 2 , nie 95 PLN . Paczka na alledrogo 5m2 - 1600 PLN

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-07-19, 07:49   

tomek_f napisał/a:
Cena rynkowa tego Armaflexu czyli Mata izolacyjna samoprzylepna AF/Armaflex 50 mm [5 m2] ARMACELL , nie ACE tylko AF 5cm gruba to 320 PLN za metr 2 , nie 95 PLN . Paczka na alledrogo 5m2 - 1600 PLN

No to faktycznie farta miałeś, że przepłaciłeś tylko 4 razy a nie 16 :szeroki_usmiech

Odpowiedz do tematu