|
|
|
kamper czy przyczepa dla poczatkujacego? |
| Autor |
Wiadomość |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
Twój sprzęt: przyczepa Chateau, na kampera jeszcze czekam
|
Wysłany: 2014-09-29, 21:56
|
|
|
| Cytat: | no tak, ale po pierwsze czego oczekujesz od turystyki kamperowej, jeżeli identycznego standardu jak w domu, to raczej trudno to osiągnąć.
|
jeszcze nie wiem, czego oczekuje - powiedzcie mi, czego moge oczkiewac, prosze.
| Cytat: | | nie wyobrażam sobie kampera ciągnącego dwie osobówki i dźwigającego rowery i skuter. |
jesli juz, to tylko jedna osobowke. Napisalem, ze mam dwa takie auta w sensie, ze moge sobie wybrac, ktore chce zabrac. Ale wcale sie nie upieram przy ciagnieciu nawet jednego. A skuter, auto I rowery sie wzajemnie wykluczaja. Pewnie zostana same rowery.
| Cytat: | ja wypoczywam robiąc inne rzeczy lub w inny sposób jak na co dzień.
|
zgadza sie - planuje plywac, robic grilla, chodzic na spacery, jezdzic rowerami, moze cos pozwiedzac w okolicy, choc niekoniecznie - rodzina jest malo zwiedzajaca.
| Cytat: | ja długo nie mieszkam w kamperze, z tego względu iż mam duszę koczownika i najdłużej wytrzymam 2 dni w jednym miejscu.
|
ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow.
| Cytat: | będąc w Hiszpanii, a czasem nawet w Polsce przy sprzyjającej pogodzie w kamperze nie mieszkasz, ale nocujesz. jedzenie, siedzenie wieczorami pod markizą, a do środka tylko aby zrobić jakieś żarcie i do snu.
|
w sumie racja, jakos do tej pory nie patrzylem na to z tej strony, a to przeciez takie oczywiste! Tyle, ze ja rowniez planuje wyjazdy zima. Moze na poczatek nie w mrozne gory, tylko do Grecji - slyszalem, ze np. na Zakynthos nurkuje sie przez caly rok. Ja jeszcze nie nurkuje, ale ktos mnie zarazil pasja I byc moze wreszcie zaczne.
Ale jak sie naucze karawaningu, to bede chcial pojechac do Szkocji - tam jest kiepska pogoda niezaleznie od pory roku:)
| Cytat: | | inaczej mówiąc: jeżeli chcesz zachować ilość bagażu rzędu 1000kg, lepiej jest kupić przyczepę bagażową i na miejscu coś wynająć. taniej, szybciej i mniej łamanych przepisów. | [/quote]
tak, dzieki tej dyskusji jestem bogatszy o kilka waznych wnioskow. Np. ze nie da sie zaladowac takiego bagazu do przyczepy, a pewnie I do kampera tez nie. Gdyby to byla kwestia wylacznie dojechania do Hiszpanii, to zrobilbym tak, jak opisales. Moje miejsce zakwaterowania w Hiszpanii to Torrevieja I okolice. Tam mam 3500km, co jestem w stanie pokonac przez ok 30-35h jazdy, z noclegiem w Paryzu. DO tego nie potrzebuje przyczepy czy kampera. Wystarczy mi przyczepka bagazowa, zeby zawieszenia zbytnio nie obciazac w samochodzie. Dlatego doszedlem do wniosku, ze jak juz kupowac, to po to, zeby jezdzic z miejsca na miejsce.
W przypadku przyczepy kempingowej taka ilosc bagazu odpada. Ale do kampera zamiast auta moge przytroczyc wlasnie lekka przyczepke bagazowa do 750kg I wtedy DMC bedzie 4250 (zakladam optymistycznie, ze sie zmieszcze w 3500 z kamperem, choc nie bedzie to latwe).
Czyli kolejny argument za kamperem.
Ale zeby mi sie nie oberwalo, ze traktuje Was niepowaznie, zadajac pytanie, na ktore znam z gory odpowiedz, oto kilka linkow do przyczep, ktore mi sie podobaja. Niestety nie czuc z tych zdjec, czy jest wilgoc:)
http://caravans.autotrade...price/2000/4999
niestety brakuje informacji o DMC
jak wyzej
zaraz przysle nastepn, tylko zrobie porzadek z przegladarka, bo mi sie wiesza:)
ma markize albo jak to sie tam nazywa:) To bylby dobry kompromis miedzy potrzeba przestronnosci a malym rozmiarem przyczepy. Jesli zrezygnuje z tak obfitego bagazu, to moze rzeczywiscie przyczepa? |
| Ostatnio zmieniony przez Jacek Lisiecki 2014-09-29, 22:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-09-29, 21:57
|
|
|
a da sie krocej? |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-09-29, 22:19
|
|
|
Wątek jest o autobusie przerobionym na kamper - zajrzyj choćby na kilka pierwszych stron a myślę że historia Cię wciągnie. Na pierwszych stronach jest trochę zdjęć z początku budowy - a później dużo więcej |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-09-29, 22:25
|
|
|
| Patrząc na linki do przyczep które przysłałeś - dwuosiówki to raczej cieżkie egzemplarze, te dwie wcześniejsze też mają po 7 metrów i nie spodziewał bym się że zejdą poniżej 1200kg DMC... Jeździłem ze starym Knausem który był dość lekki jak na swój rozmiar - przy 6 metrach miał 950 DMC więc teraz patrząc na zabudowy tych przyczep które przysłałeś - spodziewał bym się przy jednoosiowych czegoś bliżej 1200 kg... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-09-29, 22:30
|
|
|
| Cytat: | | dulare napisał/a: | | Patrząc na linki do przyczep które przysłałeś - dwuosiówki to raczej cieżkie egzemplarze, te dwie wcześniejsze też mają po 7 metrów i nie spodziewał bym się że zejdą poniżej 1200kg DMC... . |
|
dwusiowki nie maja podanych DMC, ale ktoras jednosiowa ma jakies 1200kg wlasnie, w tej chwili nie pamietam, a linki juz zamknalem. Moje Volvo moze pociagnac 1430kg, wiec 1200kg mi spokojnie pasuje. Tylko nie podaja, ile to ma ladownosci (wzglednie nmasy wlasnej). Moge obnizyc mase bagazu do 500kg, ale nizej sie nie da. CHyba:)
Ale zaraz - przeciez moje Volvo ma 500kg ladownosci, wiec powinno wystarczyc plus troche ladownosci w przyczepie. |
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-09-29, 22:36
|
|
|
| Cytat: | | Wątek jest o autobusie przerobionym na kamper - zajrzyj choćby na kilka pierwszych stron a myślę że historia Cię wciągnie. |
Kurcze, juz sama zapowiedz mnie wciagnela - szykuje sie nieprzespana noc. Dziekuje. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-29, 22:37
|
|
|
Patrz też na DMC samochodu, a n ie tylko ile może uciągnąć . DMC + DMC + DMC zestawu.
I tu masz odpowiedź jakiej kategorii musisz mieć prawko. Jakie oplaty itd. |
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-09-29, 22:40
|
|
|
| Cytat: | | [quote="Bronek"]Patrz też na DMC samochodu, a n ie tylko ile może uciągnąć | .
DMC V745 1900kg + DMC przyczepy do 1400kg (wynika ze wzoru auto=1,33 przyczepy) I masy sie zgodza. A jak sie tym bedzie jezdzilo, to sie okaze:) Masa w porzadku, Volvo uciagnie, tylko opory powietrza mnie troche martwia. To ma tylny naped i 109KM. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-09-29, 22:52
|
|
|
D... tam wzory . Tu chodzi o papiery . Masz mieć zestaw DMC do 3500kg na Kat B lub maksymalnie 4250 z przyczepa lekka , a takiej jako kempingowa na legalu nie znajdziesz .
Bo to lipa jak ktoś ma takie papiery.
Powiem tak.................109 Koni z zapakowanym jak piszesz na maxa samochodem i przyczepą , pojedzie ale nie chciał bym jechać za Tobą wąska drogą.
Miałem przyczepke niską z opuszczanym dachem ok 5 m dł. DMC 1000 kg ale aI utko 320 KM napęd na tył z laczkami 20 ' szer 295 cm .I dlatego jestem nieobiektywny .
Takim zestawem było przyjemniej jeździć jak teraz kamperem .
Nie do przecenienia były miny kierowców np. "Passatów na gazie ", jak im pod górkę znikałem w oczach . Taki kierowca Avensis w kapeluszu , który z 30 minut przymierzal sie do wyprzedzenia i czekal na wzniesienie ,nagle baraniał jak tam zestawik dostawał kopa.
Poniżej tego postu nieskromnie widać co ciągnęło kiedyś co. |
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-09-29, 23:07
|
|
|
| Cytat: | [quote="Bronek"]D... tam wzory . Tu chodzi o papiery . Masz mieć zestaw DMC do 3500kg na Kat B lub maksymalnie 4250 z przyczepa lekka , a takiej jako kempingowa na legalu nie znajdziesz .
|
Przepraszam, moze sie niejasno wyrazilem. W papierach mam DMC Volva 1900kg. Przyczepe zatem moge miec teoretycznie do 1600kg, ale z drugiej strony DMC auta nie moze byc mniejsze niz 1,33 DMC przyczepy, wiec wychodzi, ze moim wozem moge pociagnac przyczepe o DMC ok 1400kg. To moim zdaniem wystarczy, zeby wybrac dobra przyczepe kempingowa.
| Cytat: | ale nie chciał bym jechać za Tobą wąska drogą.
|
Czy to oznacza dla mnie jakies klopoty? W UK jezdze do bolu przepisowo i nie przejmuje sie, jak na mnie trabia w miescie, wiec tym bardziej jest mi wszystko jedno, co sobie o mnie mysla na autostradzie. No, chyba, ze sie czuja zagrozeni i dzwonia na policje, to wtedy sie troche przejmuje:)
| Cytat: | | Nie do przecenienia były miny kierowców |
szkoda, ze tego nie widzialem. Ale dla mnie taki zestaw jest nieosiagalny. Moge co najwyzej zamienic Volvodiesla na dziewiecsetke (155KM) na gazie, ale to troche niepraktyczne stawac co 400km na tankowanie. Jak dobrze wyreguluje swoja siedemsetke, to zrobi jakies 800km na baku, a to roznica. I gaz nie wszedzie jest dostepny. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-09-30, 06:38
|
|
|
Ok. Pisałeś chyba też o sprawnym przemieszczaniu??? I w tym kontekście, o jeździe w zimie i takie tam różne ......Teraz wiesz co miałem na myśli?? Drugi raz mnie martwisz....tym razem , że nie liczysz się z innymi . To też złe podejście
Wiec chyba Kamper o to tylko do wypoczynku. |
|
|
|
 |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-09-30, 06:50
|
|
|
| Cytat: | | [quote="Bronek"]Ok. Pisałeś chyba też o sprawnym przemieszczaniu??? I w tym kontekście, o jeździe w zimie i takie tam różne ..... | .
faktnie, zima moze byc trudno jechac moim Volvodieslem z taka duza przyczepa.
| Cytat: | Drugi raz mnie martwisz....tym razem , że nie liczysz się z innymi . To też złe podejście
|
Licze sie, ale bez przesady. Przede wszystkim dbam o siebie, a dopiero potem o innych. Nie bede kupowal niepotrzebnego drogiego wozu tylko dlatego, ze komus sie nie podoba, ze jade wolno i bezpiecznie, a do tego zgodnie z przepisami. Jak jade obladowany, to nie uzywam najszybszego pasa w Niemczech, a do wyprzedzania wybieram momenty, kiedy na srodkowym nie ma nikogo w bezpiecznej odleglosci. I to uwazam za odpowiednie liczenie sie z innymi. Natomiast nie widze potrzeby rezygnowac z czesci bagazu lub znmieniac samochod po to, zeby inni sie nie zloscili, ze jade wolniej. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-09-30, 09:45
|
|
|
| Jacek Lisiecki napisał/a: | | Cytat: | ja długo nie mieszkam w kamperze, z tego względu iż mam duszę koczownika i najdłużej wytrzymam 2 dni w jednym miejscu.
|
ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow... |
jeżeli preferujesz turystykę stacjonarną, to lepsza przyczepa, jeśli zaś koczowniczą to lepszy kamper.
kolejną sprawą jest kamperowanie w zimie. ja korzystam z kampera cały rok i spałem w nim przy -23. jednak są pewne ograniczenia.
musi być to kamper w wersji zimowej, bo przy temperaturze poniżej -8 jest kłopot z wodą. zamarza w rurkach pod podłogą ta dopływająca i ta odprowadzana ze zlewów.
kamper zimowy (a co za tym idzie trochę ciąższy - mój jest letni) ma podwójną podłogę z ogrzewaniem strefy przewodów wodnych. chyba że tak jak ja jedziesz na weekend i udaje Ci się sprawy spożywcze załatwić 5 litrową bańką wody (do rurki odpływowej w zlewie sypiesz 2 łyżeczki soli), a higiena i mycie naczyń w normalnej łazience.
co do DMC przyczepy w dowodzie rejestracyjnym pojazdy masz rubryki: O1 DMC przyczepy z hamulcem i O2 przyczepy bez hamulca. i to jest najbardziej wiążące.
poza tym przypominam, że pojazdy terenowe (4x4) zarejestrowane jako ciężarowe lub ciężarowo-osobowe mogą mieć w dowodzie DMC przyczepy wyższe od DMC pojazdu jednak niższe od 3,5t.
np. Nissan Patrol mając powiedzmy DMC pojazdu 3,3t, może w O1 mieć 3,5t. |
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-09-30, 12:32
|
|
|
Terenówka niemal każda sama z siebie dużo waży i mało zostaje aby się zmieścić w 3,5T na kat. B
Jacek Lisiecki, pokazuje, że interesują go duże przyczepy a takie jest sens ciągnąć dużym autem czyli ciężkim.
Mój Land Cruiser w dowodzie ma wpisane waga 1828kg a DMC 2805 więc zostaje do dyspozycji tylko 695 DMC do dyspozycji
Mogę oczywiście podpiąć przyczepkę lekką do 750kg ale to przekracza już 3,5T i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg
Moim skromnym zdaniem szukaj dużego kampera a jak bardzo będziesz chciał zabrać dużo bagażu to lekka przyczepka. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|