Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:28 |
GPS - Automapa 5 |
| Autor |
Wiadomość |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-07, 06:56
|
|
|
| prezesuu napisał/a: | ... Jutro ściągam i aktualizuję. |
Jacek, to co masz zrobić jutro zrób pojutrze - będziesz miał dwa dni wolnego! |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
jaca_2009
doświadczony pisarz Jacek

Twój sprzęt: fajny ;)
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-04-07, 09:45
|
|
|
więc czekam aż wszystkie błędu usuną
Mam 4 razy w roku mapę kupować(chore) . Może niech dopracują jedną wersję i wypuszczą na rynek a nie z klientów robią testerów aby tylko kasę ściągać i straszyć policja |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2009-04-07, 13:07
|
|
|
Ja zaktualizowałem do AM 5.5
Sprawdzę czy nadal są błędy, o których pisali w PDA CLUB.
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2009-04-07, 14:02
|
|
|
| rafalcho napisał/a: | | Ja zaktualizowałem do AM 5.5 |
najlepsza aktualizacja AUTOMAPY to jest IGO... Proponuję przejść i zero problemow.
Pozdrawiam. |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2009-04-07, 14:53
|
|
|
| JaroW napisał/a: | | najlepsza aktualizacja AUTOMAPY to jest IGO... Proponuję przejść i zero problemow. |
W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu" |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-04-07, 14:55
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu" |
I co? Byłeś? |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

|
Wysłany: 2009-04-07, 18:27
|
|
|
W dniu dzisiejszym przeprowadziłem mini test AM 5.5 - przejechałem kilkadziesiąt km w aglomeracji warszawskiej. Sprawowała się bezbłędnie , ale to jeszcze o niczym nie świadczy - po prostu mogłem trafić na odcinki trasy nie obarczone błędami. W najbliższych dniach wybieram się na dłuższą trasę i ... sie zobaczy .
A propos opinii na forum PDA - moje doświadczenia są inne: AM 5.3 sprawowała się dobrze w kraju, ale po wpisaniu "celu" za granicą dostawała wariacji . Podczas ostatniej podróży po wpisaniu Volderau (A) w wielokrotnych próbach pojawiał się komunikat "Nie może przyciągnąć mapy" albo meldunek o innej przypadłości . Dziwne, bo wcześniej w podróży do Czech tego nie zaobserwowałem. W końcu udało się zaprogramować trasę kawałkami w obrębie jednego kraju - po wpisaniu miejscowości granicznej (Cieszyn, później Znojmo i następnie Volderau) było już o. kiej. Prawdopodobnie pojawiły się "luki na stykach" map kolejnych krajów . Po tych doświadczeniach trudno mi bezkrytycznie przyjmować wypowiedzi nawołujące do pozostania przy AM 5.3 - przecież, nawet na "profesjonalnych" forach wypowiadają się amatorzy. Najlepiej samemu sprawdzić na własnym sprzęcie (chyba to też nie jest bez znaczenia) - w ramach wykupionej licencji przysługują kolejne upgrade i w najgorszym wypadku zainstaluję zapowiadaną już, nową aplikację. |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
| Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2009-04-07, 18:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2009-04-07, 18:27
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu" |
a nie jechałeś czasem na zbiory winogrona?
W każdej mapie są " babole " czasem większe lub mniejsze ..
Pozdrawiam.
Ps: nowe mapki do IGO są ogolnodostepne... bez straszenia Policją |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
kiszon
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: niestety mam cycepke :) a moze stety :)
|
Wysłany: 2009-04-07, 20:53
|
|
|
| z automapą jest problem taki ze aktualizuje sie mocno sam program a mapa jako mapa zawiera ciagle wiele bledow.. skrzyzowania zmdernizoane 7 lat temu do dzis nie sa poprawiane.. fakt ze nowe obwodnice dodaja.. ale pozostaje jej jeszcze duzo tych "ale"... uwazam ze AM i tak jest najlepsza.. przynajmniej jak dla mnie... problem jaki jeszcze zauwazylem to to ze na starszych uzadzeniach AM4 dzialala bez problemow a juz 5.0 np przy predkosi 130km/h gubi sie.. |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2009-04-07, 23:06
|
|
|
Też uważam, że - szczególnie na Polskę - AM jest nie do pobicia. Korzystam z niej od lat i pomimo ciągle wyłapywanych przez innych błędów, jakoś nigdy nie miałem z nią problemów.
Poczytałem zlinkowane forum użytkowników AM i jak zwykle trochę się pośmiałem.
Cukierkiem był facio, który ustawił trasę na krótką i wkurzał się, że program wytyczył krótką.
Przy korzystaniu z AM, jak z każdego innego urządzenia trzeba myśleć to zresztą jest słuszne dla utrzymania szarych komórek w sprawności.
Błędy są, ale gdzie ich nie ma (jak ktoś mi powie, że w papierowych mapach nie ma błędów, to delikatnie odpowiem, że się myli).
Zaktualizowałem AM do 5.5 pomimo wielu krytycznych uwag i sprawdzę na trasie do i z Koszelówki. 5.5 ma przede wszystkim funkcję "ciężarówka", gdzie podaje się wymiary i ciężar samochodu i program ma to uwzględniać w planowaniu drogi (wiadukty poniżej wys. pojazdu i ograniczenia tonażu).
Sprawdzę i opowiem o skuteczności, a niedowiarki mogą czekać na 5.5xxx
W sprawie kasy.... jak się ma legalne oprogramowanie, to w trakcie trwania licencji każda aktualizacja jest bezpłatna |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

|
Wysłany: 2009-04-10, 10:31
|
|
|
Wczoraj podróżowałem ponad 600 km na tzw. ścianie wschodniej" i generalnie moje wrażenia są pozytywne: AM 5.5 sprawowała się poprawnie - nie gorzej, niż 5.3. Wystąpił dwukrotnie błąd znany z poprzedniej wersji - pojawiał się komunikat: "Nie może załadować danych mapy" ale po kliknięciu "OK" i spokojnym odczekaniu wszystko wracało do normy. Odnoszę wrażenie, że po zjechaniu z trasy ponowne jej wyznaczanie trwa jakby krócej. Dalsze testy na trasie do Koszelówki - do zoba |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2009-04-10, 19:43
|
|
|
| KOCZOR napisał/a: | | 5.5 ma przede wszystkim funkcję "ciężarówka" |
Ta opcja jest chyba specjalnie dla Waszego "maleństwa". Dlatego ją tak chwalisz. |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

|
Wysłany: 2009-04-12, 19:35
|
|
|
AM się rehabilituje? W niedługim czasie po udostępnieniu wersji 5.5.0 (nieudanej?) dostępna jest już kolejna wersja Europa 5.5.1 - chwalona nawet na forum PDA: http://pdaclub.pl/forum/
Zainstalowałem i przetestuję na trasie do Koszelówki. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-04-12, 19:54
|
|
|
Z AM 5.0 jechałem do Irlandii i do Włoch. Na kontynencie zero problemów. Na Wyspach niestety zgłupiała i co chwila pojawiał się komunikat "now loading". Najgorzej było, gdy wjeżdżam na rondo (oczywiście w lewo) a AM "now loading".
Ale z wersją 5.2 przy drugim wyjeżdzie do Irlandii w listopadzie już nie było żadnego problemu. Nawet prowadziła nas po bocznych dróżkach w górach.
Teraz zobaczę jak się będzie sprawowała AM 5.5. Ale podejrzewam, że nie gorzej. Już od wersji 5.3 zauważyłem, że dużo szybciej reaguje na zmianę trasy niż poprzednie. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
|
|