|
Remont Kampera Peugeot Boxer 1997 |
| Autor |
Wiadomość |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 220/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-04-17, 11:19
|
|
|
Nic........fabrycznego |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-04-17, 11:29
|
|
|
Tam przechodziła linka od taxometru |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato l3h2 2016 rok
|
Wysłany: 2016-05-25, 07:27 Kolejne udogodnienia
|
|
|
Od dwóch dni mam już przetwornicę Techtron, o której ostatnio dosyć głośno na naszym forum.
Jest naprawdę fajna, mała poręczna, nie ma problemu z montażem, wcześniejsze plany z voltem - kombajnem ze wszystkim w środku - który sporo osób mi odradziło, rodziły problemy gdzie taką dużą przetwornice upchnąć, tutaj wszystko gra. Podczas tego długiego weekendu sprawdzimy jej działanie.
Wczoraj walczyliśmy z montażem panelu. Wywierciliśmy otwory w dachu i pierwotny plan to śruby załapane od spodu nakrętką. Jednak podbitka z ociepleniem jest taka gruba, że plan upadł. Teraz plan na dzisiaj to montaż na specjalne blachowkręty i jeszcze dla bezpieczeństwa przyklejenie sikalfexem. Czy to ma sens?
Pytanie:
ile schnie ten preparat? Czy jeśli dzisiaj będzie sklejone, to jutro można ruszać w drogę?
Czy montaż na 4 uchwyty + klej pod uchwyty będzie ok? Czy powinienem się przejmować i jeszcze dostawić z dwa uchwyty chociażby na klej na przód bez wiercenia? |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2016-05-25, 17:11
|
|
|
Panele są w poprzek
Proponuję, dla pewności, malutki spojlerek przed. |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-06-06, 19:19 Remontu ciąg dalszy
|
|
|
Wiele się zmieniło od ostatniego wpisu. Kilka weekendów na wyjeździe pozwoliło nam sprawdzić jakie mamy potrzeby i w tej kwestii kilka rzeczy dopracować.
Przede wszystkim zmieniliśmy lodówkę z absorpcyjnej na zwykłą kompresorową Beko BK 7725. Lodówka ma rzeczywiście charakterystyczny strzał przy załączaniu się kompresora, ale przetwornica techtron daje sobie radę. Po dokładnych pomiarach praktycznie cała sieć elektryczna pokładowa została wzmocniona z kabli 4 na 8 kwadrat. Dzięki temu nie ma prawie żadnych strat przy tak wymagającej lodówce.
Lodówka absorpcyjna, jest wyjątkowo cicha, nie ma strzałów z kompresora, ale cały czas żłopie prąd 70-80W na godzinę. 7 godzin i aku pusty. Przetwornica zapiszczała, że spadło napięcie w aku. Odradzam lodówki absorpcyjne w kamperze. Nasza schłodziła przy +30 stopniach temperaturze otoczenia zawartość do +14. Masło, mięso odpada.
Podsumowując:
mamy panel Prestige 130 W z regulatorem 10A oraz akumulator kwasowy 90. Kiedy jest słońce i panel ładuje aku lodówka w testach chodziła cały dzień zamrażając wnętrze zamrażalnika do - 15 i + 3 stopni w lodówce. Jest zatem super. Nie wiem jednak jak zachowa się przetwornica (jutro test) w nocy. Kiedy brak jest ładowania aku, prąd idzie do lodówki i pytanie na ile go wystarczy z mojego aku. Czy według was będę musiał jednak na noc wyłączyć lodówkę? Trochę szkoda, ponieważ dosyć szybko (po 5 godzinach temperatura w lodówce to +10stopni, po 8 godzinach +12,8 stopni)
Ideałem działania przetwornicy jest w przypadku braku dostatecznej ilości prądu w aku wyłączenie lodówki, ale działanie reszty. Z tego co się orientuję, zarówno przetwornica jak i regulator ma zabezpieczenie przed wyładowaniem aku. Zobaczymy jak jest naprawdę.
Dodatkowo po wątku z kąpielą organizujemy prawdziwą kabinę prysznicową w miejscu toalety. Jutro będziemy montować brodzik z odpływem 60x60x10 cm. Jestem raczej duży chłop, ale muszę się zmieścić do tych rozmiarów, lepsze to niż kąpiel w misce:)
Waham się nad kolejnym panelem i rozbudową aku na jakiś jeden wielki, żeby tym samym prądu starczyło na lodówkę na 24h na dobę. Dobrze kombinuję? Inne zapotrzebowanie na energię mamy znikome. (oświetlenie led i zwykłe ładowarki) |
| |
|
|
|
 |
marcinw32
trochę już popisał
Twój sprzęt: citroen jumper
Nazwa załogi: BM
|
Wysłany: 2016-06-06, 19:42
|
|
|
| Jak kolega skończy z tym brodzikiem chętnie bym podjechał oblukać bo też mnie coś ciągnie w kierunku brodzika 😊 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-06-06, 20:29 ok
|
|
|
| marcinw32 napisał/a: | | Jak kolega skończy z tym brodzikiem chętnie bym podjechał oblukać bo też mnie coś ciągnie w kierunku brodzika 😊 |
dam znać |
|
|
|
 |
staszko
trochę już popisał

Twój sprzęt: MB 100 zrobiony
|
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-06-07, 10:23 Lodówka
|
|
|
Czy pobór prądu lodówki, którą podałeś w linku jest mniejszy niż tej mojej?
Jaka jest między nimi różnica, kompresor jest i tu i tu i 70-80 W musi zjeść.
Czy drugi panel pozwoli zgromadzić więcej prądu na całodobową prace lodówki?
Dodatkowo akumulator pokładowy ładuje się również podczas jazdy oraz podczas podpięcia prądu z zewnątrz. Jednak takich okazji jak podpięcie prądu z zewnątrz pewno będzie zaledwie kilka razy. |
|
|
|
 |
Kompi
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-06-07, 20:32
|
|
|
| .... |
| Ostatnio zmieniony przez Kompi 2022-09-22, 07:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-06-07, 21:30 dzięki
|
|
|
| dzięki za info |
|
|
|
 |
staszko
trochę już popisał

Twój sprzęt: MB 100 zrobiony
|
Wysłany: 2016-06-08, 10:02
|
|
|
| Kompresor na 12v bierze ok 40w, ma zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, można zamontować dodatkowy wentylator przy skraplaczu ,ma miękki start,nie potrzeba przetwornicy która w spoczynku również pobiera prąd . Same plusy i tylko jeden minus-cena. |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-06-08, 10:12 cena
|
|
|
cena powala niestety 3-5 tys za dobrą lodówkę.
Może jak nauczyciele wyjdą na ulice jak pielęgniarki to będzie mnie stać
Na razie walczę z tym co mam. Nawet nieźle działa ta lodówka za 369zł |
|
|
|
 |
oko21
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Doblo 1.3 Multijet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2015 Piwa: 2/2 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2016-06-08, 16:35 Re: Owatrol Polytrol
|
|
|
| Moulder napisał/a: | | oko21 napisał/a: | | OWATROL to płyn, który nakłada się np. pędzelkiem. BIORCA już podał przykładowy link. |
Czy może kolega wrzucić jakąś fotkę tego samego zderzaka po dłuższym czasie od zastosowania? Chodzi o to czy efekt został. Muszę potraktować zderzak przedni + lusterka tym preparatem. | Dopiero teraz przeczytałem posta. Jutro cyknę zdjęcie i wrzucę.
Edit:
Udało mi się dzisiaj zrobić:
Niestety, przez mój błąd - na przednim zderzaku nałożyłem zbyt grubo i nie starłem, lekko się łuszczy. Ale sam kolor zderzaka pozostaje czarny. |
| |
|
|
|
 |
|
|