Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszty budowy
Autor Wiadomość
Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2020-09-01, 22:55   

tom-cio napisał/a:
Darek,najprościej i najtaniej wychodzi upierdzielic kontowka. :szeroki_usmiech Ja już mam wycięte,ale jeszcze nie wykończone ,jutro jak zrobię przód to zdjęcia podrzuce

Lub piłą szablastą :spoko , szukam inspiry jak wykończyć po ciachnięciu, to że ciachnę to pewne :wyszczerzony:
Postaw piwo autorowi tego posta

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
Piwa: 10/5
Wysłany: 2020-09-02, 21:28   

Zbynek napisał/a:
Darek Szczecin napisał/a:
widzisz, mniej więcej nasze podliczenia się zgadzają, czyli bez dziadowania ale z kompromisami 40k to jest realna kwota na graty.
też się dziwie jak inni zamykają projekty w kwotach poniżej 30k. :spoko

Po prostu tyle to kosztuje. Jeśli chce się taniej to oczywiście można, ale kosztem dużo większych kompromisów.

Kompromisy to chleb codzienny życia i nie inaczej jest chyba w kamperowaniu.

Ale niektóre kosztowne rozwiązania wydają mi się nieracjonalne tak bardziej obiektywnie. Na przykład okna - dziwię się ile monet wielu budowniczych i niemal wszyscy producenci gotowych, przeznaczają na okna montowane na każdym niemal kawałku ściany. Podwójne, przyciemniane, uchylane, blokowane, zasłaniane - jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji.

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2020-09-02, 21:41   

Wojadżer napisał/a:
- jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji.

Z naszym profilem kamperowania również uważam nadmiar okien za zbędny wydatek. Na chwilę obecną z 3 zamontowanych w dachu oknach zostawił bym tylko jedno z przodu. Okno w łazience spokojnie można zastąpić kratką wentylacyjną.
W sypialni chyba nigdy okna nie otworzyłem ani nie odsłoniłem.
Dużo skuteczniejsza jest mechaniczna wentylacja która działa niezależnie od warunków i podaje tyle powietrza ile chcę aby zapewnić komfort.

Ale właśnie, my kampera używamy za sypialnie na kółkach. Zapewne nie wszystkim coś takiego będzie odpowiadało.

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2020-09-02, 23:25   

reaven22 napisał/a:
Wojadżer napisał/a:
- jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji.

Z naszym profilem kamperowania również uważam nadmiar okien za zbędny wydatek. Na chwilę obecną z 3 zamontowanych w dachu oknach zostawił bym tylko jedno z przodu. Okno w łazience spokojnie można zastąpić kratką wentylacyjną.
W sypialni chyba nigdy okna nie otworzyłem ani nie odsłoniłem.
Dużo skuteczniejsza jest mechaniczna wentylacja która działa niezależnie od warunków i podaje tyle powietrza ile chcę aby zapewnić komfort.

Ale właśnie, my kampera używamy za sypialnie na kółkach. Zapewne nie wszystkim coś takiego będzie odpowiadało.

Tak jest, w łazience mechaniczna fajnie daje radę Dodatkowo te duże okna na dachu gwizdają :spoko

necvip 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,3 campervan
Piwa: 9/2
Wysłany: 2020-09-03, 15:04   

Każdy z nas jest inny, ja w odróżnieniu od kolegów nie wyobrażam sobie braku okien dachowych.
Lubimy spać przy otwartym oknie a z racji bezpieczeństwa nie może być to boczne, wiec nad łóżkiem jest dla nas koniecznością, łazienka małe 28x28 z wentylatorem też bym nigdy nie zastąpił, z przodu mam fiamme crystal vent - tu jedynie kupiłbym zwykłe okno bo ten wbudowany wentylator jest taki sobie.

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-09-03, 15:59   

Po decyzji o dużym solarze 450W majacym wymiary ok 2100x1100 akurat dość mocno gimnastykowałem się z wentylacja i światłem dziennym łazienki. Zgodzę sie z cała pewnością z kol. raven22 że wentylacja wymuszona wentylatorem zawsze będzie skuteczniejsza od grawitacyjnej realizowanej przez okno dachowe i takie rozwiązanie z wentylatorem rozważałem
Ale mamy tu jeszcze jeden aspekt - światło dzienne, można powiedzieć nie problem zrobic dowolne sztuczne ale ono jak dla mnie nigdy nie jest tak przyjemne jak naturalne.
Fest solar jest mi potrzebny a na małym aucie kryje sporo dachu a co za tym idzie wykluczył mi okno dachowe nawet 28x28 które pierwotnie planowałem wiec kupiłem małe uchylne 50x30 SP7 za niecałe 500zł w super stanie nawet z folią na szybie :) i umiejscowiłem go w górze łazienki. Wymuszenie wentylacji zapewnią nawiewy z nagrzewnicy ogrzewania łazienki które przy braku grzania będą po prostu tłoczyć powietrze do łazienki i uchodzić będzie ono przez okno uchylne.

adamgorz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-09-03, 22:45   

smok_wawelski napisał/a:

Proste przykładziki pierwsze 2 jakie mi sie nasunęły mojego podwórka - 2 okna SP7 Dometica za nówki dałbym ok 4 tysie, za 2 używki w naprawdę w dobrym stanie dałem 1200, jeśli kupie dedykowany zbiornik szarówki do Ducato 2 dam 700zł, jeśli zlecę wyspawanie dam 350 jeśli zrobię jak mi radził wlodo będzie to max 100 - tych przykładów mozna by jeszcze duzo wymienić
I jak tu liczyć ? Pany najpierw założenia a dopiero później liczenie ponieważ przy braku założeń jest to wróżenie z fusów a nie liczenie :)

Dokładnie jak piszesz.

Zbynek napisał/a:

Poniżej moja kalkulacja, część z tej listy już mam. Ceny rzeczy które już kupiłem są zaktualizowane, te, których jeszcze nie mam sprawdzone w necie.

38975

Dzięki! I własnie o to chodzi. Widzę na jakie rzeczy Ty zwracasz uwagę a na jakie będę ja i sobie mogę analizować i kalkulować. Ja więcej wydam na toaletę ale duuużo mniej na meble czy okna i nie będe kupował na pewno w pierwszej fazie takich dobrodziejstw jak schodek czy markiza itd. U Ciebie okna (szeroko rozumiane z roletami czy moskitierami) to 10tys, meble 5 tys, markiza i schodek 2500. Tutaj widzę że moje wydatki będą o około 10tys niższe (planuję 3-4tys meble, 3-4tys okna), więc będę już się zbliżał do tych 30tys. Ale tak, wydam pewnie nieco więcej na inne rzeczy.
I nie chodzi mi o to, że kupujesz niepotrzebne rzeczy. Każdy pod siebie buduje i takie rzeczy wybiera na jakich mu zależy. Dzięki tym wycenom utwierdzam się że da się.

Tomek84 
zaawansowany

Twój sprzęt: brak
Piwa: 5/5
Wysłany: 2020-09-22, 11:26   

Znalazłem przypadkiem:

https://allegro.pl/oferta/lozko-samochodowe-do-kamperow-i-dostawczych-9660330073?reco_id=68841c3b-fcb5-11ea-b71b-ecf4bbd0b988&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

https://allegro.pl/oferta/lozko-samochodowe-sprinter-daily-ducato-master-9025705087?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Akcesoria+-+Pozosta%C5%82e&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor|9088980212|g|c&ev_adgr=|107770375630|446444628197|&utm_term=pla-464332521294||-|-9067407|&utm_content=|pla|mc:142575375-p:9025705087|&gclid=CjwKCAjwwab7BRBAEiwAapqpTGL0yzickXcy9Po2F58gTI9Cyzw1tQ7SNY1HsEBuFyqBkHsFCRMvdBoCgx0QAvD_BwE

dla mnie niezbyt interesujące, ale może komuś się przyda

Funiaki 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Przyczepa + campervan Ducato
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2020-10-11, 12:56   

Darek Szczecin napisał/a:
maskownice bomba dzięki, nabywam.
mam kupione Remisy i Dometic FP200, jeszcze nie rozpakowałem, ja będę robił na aucie bez czujnika deszczu, ale mam roboczego z czujnikiem więc mogę sprawdzić czy coś nie koliduje. Ja jeszcze mam inny problem , mam chęć wyciąć gilotynę i otworzyć przestrzeń nad przednimi fotelami, a jednocześnie chcę mieć roletki Remis lub Dometic dlatego kupiłem dwa zestawy w celach adaptacji.

po dorzuceniu maskownic bok i tył tabelka wycena gratów bez wypasu 39540,- :spoko
tabelka wycena gratów na wypasie 54466,- :mrgreen:

My na razie raczkujemy: budujemy na nowym i powoli zbieramy fanty: dokupiliśmy kamerę cofania, nowe radio z głośnikami i navi, do tego kable, pojemniki na wodę, stopień elektryczny z zestawem montażowymi, trochę pianki polinoru + stryodur, boczną moskitierę i już ... 7 tys. nie nasze, a gdzie nam do Twoich zakupów (wiem - ktoś na pisze po co już teraz stopień i moskitiera - by pochować mocowania pod sklejką ścian i podłogi).

Będzie tak jak pisał kolega - było kupić nowego :wyszczerzony:

przy okazji - co polecicie na ocieplenie zbiornika na szarówkę (będzie ten zewnętrzny na dole), by nie było problemu z zamarzaniem zimą?

Tomek84 
zaawansowany

Wysłany: 2020-10-11, 14:17   

Funiaki napisał/a:
dokupiliśmy kamerę cofania,

Pochwalisz się co to za kamerą?
Ja też szukam i nie mogę się zdecydować

Funiaki 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2020-10-11, 15:29   

Tomek84 napisał/a:
Funiaki napisał/a:

Akurat nią nie ma co się chwalić -Aliexpres za 200 zł

coś takiego
http://pl.aliexpress.com/...earchweb201603_

ale działa ok

Tomek84 
zaawansowany

Wysłany: 2020-10-11, 17:10   

Funiaki napisał/a:
Tomek84 napisał/a:
Funiaki napisał/a:

coś takiego

ale działa ok

Też o niej myślałem, lub podobnej.
Masz Ducato H3? Bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy lampy są kompatybilne, a fotki robione zazwyczaj na H1.

Jaki monitor do niej zastosowales?
Bo widziałem tez te kamery w komplecie z monitorem

Funiaki 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2020-10-11, 17:29   

Tomek84 napisał/a:
Funiaki napisał/a:
Tomek84 napisał/a:
Funiaki napisał/a:

coś takiego

ale działa ok

Też o niej myślałem, lub podobnej.
Masz Ducato H3? Bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy lampy są kompatybilne, a fotki robione zazwyczaj na H1.

Jaki monitor do niej zastosowales?
Bo widziałem tez te kamery w komplecie z monitorem

Mamy L3H2
działa super, ale nie na seryjnym radiu i dodatkowym monitorze tylko wymieniliśmy (a ściślej mąż Marek ;) na coś takiego :

https://pl.aliexpress.com/item/4001180356932.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.297218be8sL1uu&algo_pvid=ee0950a0-a829-49e0-922f-f30ef7028195&algo_expid=ee0950a0-a829-49e0-922f-f30ef7028195-4&btsid=0b0a0ae216024300837534180ea8fc&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

od razu mamy z głowy navi, możemy podłączyć dodatkowe kamery
ma też wyjście hdmi

Odpowiedz do tematu