|
|
Koszty budowy |
Autor |
Wiadomość |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-09-01, 22:55
|
|
|
tom-cio napisał/a: | Darek,najprościej i najtaniej wychodzi upierdzielic kontowka. Ja już mam wycięte,ale jeszcze nie wykończone ,jutro jak zrobię przód to zdjęcia podrzuce |
Lub piłą szablastą , szukam inspiry jak wykończyć po ciachnięciu, to że ciachnę to pewne |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2020-09-02, 21:28
|
|
|
Zbynek napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | widzisz, mniej więcej nasze podliczenia się zgadzają, czyli bez dziadowania ale z kompromisami 40k to jest realna kwota na graty.
też się dziwie jak inni zamykają projekty w kwotach poniżej 30k.
|
Po prostu tyle to kosztuje. Jeśli chce się taniej to oczywiście można, ale kosztem dużo większych kompromisów. |
Kompromisy to chleb codzienny życia i nie inaczej jest chyba w kamperowaniu.
Ale niektóre kosztowne rozwiązania wydają mi się nieracjonalne tak bardziej obiektywnie. Na przykład okna - dziwię się ile monet wielu budowniczych i niemal wszyscy producenci gotowych, przeznaczają na okna montowane na każdym niemal kawałku ściany. Podwójne, przyciemniane, uchylane, blokowane, zasłaniane - jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-09-02, 21:41
|
|
|
Wojadżer napisał/a: | - jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji. |
Z naszym profilem kamperowania również uważam nadmiar okien za zbędny wydatek. Na chwilę obecną z 3 zamontowanych w dachu oknach zostawił bym tylko jedno z przodu. Okno w łazience spokojnie można zastąpić kratką wentylacyjną.
W sypialni chyba nigdy okna nie otworzyłem ani nie odsłoniłem.
Dużo skuteczniejsza jest mechaniczna wentylacja która działa niezależnie od warunków i podaje tyle powietrza ile chcę aby zapewnić komfort.
Ale właśnie, my kampera używamy za sypialnie na kółkach. Zapewne nie wszystkim coś takiego będzie odpowiadało. |
|
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-09-02, 23:25
|
|
|
reaven22 napisał/a: | Wojadżer napisał/a: | - jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji. |
Z naszym profilem kamperowania również uważam nadmiar okien za zbędny wydatek. Na chwilę obecną z 3 zamontowanych w dachu oknach zostawił bym tylko jedno z przodu. Okno w łazience spokojnie można zastąpić kratką wentylacyjną.
W sypialni chyba nigdy okna nie otworzyłem ani nie odsłoniłem.
Dużo skuteczniejsza jest mechaniczna wentylacja która działa niezależnie od warunków i podaje tyle powietrza ile chcę aby zapewnić komfort.
Ale właśnie, my kampera używamy za sypialnie na kółkach. Zapewne nie wszystkim coś takiego będzie odpowiadało. |
Tak jest, w łazience mechaniczna fajnie daje radę Dodatkowo te duże okna na dachu gwizdają |
|
|
|
 |
necvip
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,3 campervan
|
Wysłany: 2020-09-03, 15:04
|
|
|
Każdy z nas jest inny, ja w odróżnieniu od kolegów nie wyobrażam sobie braku okien dachowych.
Lubimy spać przy otwartym oknie a z racji bezpieczeństwa nie może być to boczne, wiec nad łóżkiem jest dla nas koniecznością, łazienka małe 28x28 z wentylatorem też bym nigdy nie zastąpił, z przodu mam fiamme crystal vent - tu jedynie kupiłbym zwykłe okno bo ten wbudowany wentylator jest taki sobie. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-09-03, 15:59
|
|
|
Po decyzji o dużym solarze 450W majacym wymiary ok 2100x1100 akurat dość mocno gimnastykowałem się z wentylacja i światłem dziennym łazienki. Zgodzę sie z cała pewnością z kol. raven22 że wentylacja wymuszona wentylatorem zawsze będzie skuteczniejsza od grawitacyjnej realizowanej przez okno dachowe i takie rozwiązanie z wentylatorem rozważałem
Ale mamy tu jeszcze jeden aspekt - światło dzienne, można powiedzieć nie problem zrobic dowolne sztuczne ale ono jak dla mnie nigdy nie jest tak przyjemne jak naturalne.
Fest solar jest mi potrzebny a na małym aucie kryje sporo dachu a co za tym idzie wykluczył mi okno dachowe nawet 28x28 które pierwotnie planowałem wiec kupiłem małe uchylne 50x30 SP7 za niecałe 500zł w super stanie nawet z folią na szybie i umiejscowiłem go w górze łazienki. Wymuszenie wentylacji zapewnią nawiewy z nagrzewnicy ogrzewania łazienki które przy braku grzania będą po prostu tłoczyć powietrze do łazienki i uchodzić będzie ono przez okno uchylne. |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
adamgorz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-09-03, 22:45
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: |
Proste przykładziki pierwsze 2 jakie mi sie nasunęły mojego podwórka - 2 okna SP7 Dometica za nówki dałbym ok 4 tysie, za 2 używki w naprawdę w dobrym stanie dałem 1200, jeśli kupie dedykowany zbiornik szarówki do Ducato 2 dam 700zł, jeśli zlecę wyspawanie dam 350 jeśli zrobię jak mi radził wlodo będzie to max 100 - tych przykładów mozna by jeszcze duzo wymienić
I jak tu liczyć ? Pany najpierw założenia a dopiero później liczenie ponieważ przy braku założeń jest to wróżenie z fusów a nie liczenie |
Dokładnie jak piszesz.
Zbynek napisał/a: |
Poniżej moja kalkulacja, część z tej listy już mam. Ceny rzeczy które już kupiłem są zaktualizowane, te, których jeszcze nie mam sprawdzone w necie.
38975 |
Dzięki! I własnie o to chodzi. Widzę na jakie rzeczy Ty zwracasz uwagę a na jakie będę ja i sobie mogę analizować i kalkulować. Ja więcej wydam na toaletę ale duuużo mniej na meble czy okna i nie będe kupował na pewno w pierwszej fazie takich dobrodziejstw jak schodek czy markiza itd. U Ciebie okna (szeroko rozumiane z roletami czy moskitierami) to 10tys, meble 5 tys, markiza i schodek 2500. Tutaj widzę że moje wydatki będą o około 10tys niższe (planuję 3-4tys meble, 3-4tys okna), więc będę już się zbliżał do tych 30tys. Ale tak, wydam pewnie nieco więcej na inne rzeczy.
I nie chodzi mi o to, że kupujesz niepotrzebne rzeczy. Każdy pod siebie buduje i takie rzeczy wybiera na jakich mu zależy. Dzięki tym wycenom utwierdzam się że da się. |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Przyczepa + campervan Ducato
|
Wysłany: 2020-10-11, 12:56
|
|
|
Darek Szczecin napisał/a: | maskownice bomba dzięki, nabywam.
mam kupione Remisy i Dometic FP200, jeszcze nie rozpakowałem, ja będę robił na aucie bez czujnika deszczu, ale mam roboczego z czujnikiem więc mogę sprawdzić czy coś nie koliduje. Ja jeszcze mam inny problem , mam chęć wyciąć gilotynę i otworzyć przestrzeń nad przednimi fotelami, a jednocześnie chcę mieć roletki Remis lub Dometic dlatego kupiłem dwa zestawy w celach adaptacji.
po dorzuceniu maskownic bok i tył tabelka wycena gratów bez wypasu 39540,-
tabelka wycena gratów na wypasie 54466,- |
My na razie raczkujemy: budujemy na nowym i powoli zbieramy fanty: dokupiliśmy kamerę cofania, nowe radio z głośnikami i navi, do tego kable, pojemniki na wodę, stopień elektryczny z zestawem montażowymi, trochę pianki polinoru + stryodur, boczną moskitierę i już ... 7 tys. nie nasze, a gdzie nam do Twoich zakupów (wiem - ktoś na pisze po co już teraz stopień i moskitiera - by pochować mocowania pod sklejką ścian i podłogi).
Będzie tak jak pisał kolega - było kupić nowego
przy okazji - co polecicie na ocieplenie zbiornika na szarówkę (będzie ten zewnętrzny na dole), by nie było problemu z zamarzaniem zimą? |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-10-11, 14:17
|
|
|
Funiaki napisał/a: | dokupiliśmy kamerę cofania, |
Pochwalisz się co to za kamerą?
Ja też szukam i nie mogę się zdecydować |
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-10-11, 15:29
|
|
|
Tomek84 napisał/a: | Funiaki napisał/a: | dokupiliśmy kamerę cofania, |
Akurat nią nie ma co się chwalić -Aliexpres za 200 zł
coś takiego
http://pl.aliexpress.com/...earchweb201603_
ale działa ok |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-10-11, 17:10
|
|
|
Funiaki napisał/a: | Tomek84 napisał/a: | Funiaki napisał/a: | dokupiliśmy kamerę cofania, |
Akurat nią nie ma co się chwalić -Aliexpres za 200 zł
coś takiego
http://pl.aliexpress.com/...earchweb201603_
ale działa ok |
Też o niej myślałem, lub podobnej.
Masz Ducato H3? Bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy lampy są kompatybilne, a fotki robione zazwyczaj na H1.
Jaki monitor do niej zastosowales?
Bo widziałem tez te kamery w komplecie z monitorem |
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|