Jakie apki polecacie? |
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 313/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-01-11, 10:36
|
|
|
w samochodzie mam jakąś nawigację, choć między Bogiem a prawdą, to jeszcze nigdy nie jechałem według nawigacji.
jest pomocna jako mapa, ale i tak zapoznawszy się z nią jadę po swojemu.
dużo chodzę, jeżdżę rowerem po lasach więc poza autem korzystam z dwóch aplikacji:
1. Bank Danych o Lasach (mBDL), bardzo fajna mapa pokazująca drogi i sieżki w lesie, ale nie działą off line, a często na odludziach jest kiesko z internetem.
na podstawie tej mapy planuję spacer, drogę.
2. maps,me mapa off line, z której korzystam w większość w lasach, działa fajnie, nie potrzebuje internetu, a co za tym idzie za granicą jest darmowa, jest dokładna, ale trochę mniej od mBDL. |
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2022-01-12, 16:48
|
|
|
CamSam jest polecana ale jeszcze z niej nie korzystalem. W opiniach w sklepie google podobno najlepoej sprawdza sie w Niemczech i we Francji. |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
|
Wysłany: 2022-01-12, 17:25
|
|
|
Testowałem Sygnic Truck na telefonie.
Jedna chyba z fajniejszych nawigacji na telefon z możliwością wpisania parametrów pojazdu. Ma to co oczekiwałem od nawigacji przejrzysty interfejs, wyszukiwanie po punktach i adresach, nie podaje tysiąca komunikatów przed manewrem jak inne, ale podaje np. komunikaty o przejazdach kolejowych czy ostrych zakrętach.
Super jest to że pokazuje na bieżąco najbliższą stacje i parking na autostradzie w sumie jest to bardzo praktyczne.
Całkiem fajnie i przejrzyście się na niej jeździ zawsze zjechaniem w odpowiedni zjazd czy ulicę.
Oczywiście ma czasem swoje odbicia i prowadzi gdzieś bokiem lub inną drogą, ale nie wiem czy to tez nie wynika z wpisania parametrów pojazdu. Dla mnie na tą chwilę chyba najfajniejsza czy najlepsza tego nie wiem ogólnie każda ma jakieś swoje wady. |
|
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2022-05-27, 21:55
|
|
|
Dział chyba odpowiedni bo o apkach.
Chodzi mi o te parkingowe ale nie do wyszukiwania miejsc a do płacenia za stanie np w miastach, w strefach płatnego parkowania.
Coś tam pobrałem, zainstalowałem, w sumie proste i działa ale... dostał ktoś mandat za taką ? Bo bilet za szybą był już przeterminowany i ci kontrolerzy mają jakies systemy do sprawdzania po tablicach auta które podajesz w aplikacji) że auto jest opłacone zdalnie ? |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2022-05-28, 07:33
|
|
|
Piasek1 napisał/a: | Chodzi mi o te parkingowe |
IKO z PKO BP. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-05-28, 21:02
|
|
|
Wyżej polecałem sygnic truck, ale jaj już nie polecam 2x testowałem ta nawigacja nie radzi sobie z zakazami, Jeśli ustawisz jakikolwiek profil poza autem osobowym to traktuje jak ciężarówkę i nie ważne czy zaznaczysz auto z przyczepą, kampera, czy coś innego czy wpiszesz 2t. Nie wyznacza drogi przez zakazy wjazdu ciężarowych. Potem wychodzą jakieś śmieszne trasy. Polecam sprawdzić może to u mnie tylko tak działało.
Na razie jeżdżę na Road Lords i naprawdę daję radę |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2022-05-28, 22:18
|
|
|
Piasek1 napisał/a: | Chodzi mi o te parkingowe ale nie do wyszukiwania miejsc a do płacenia za stanie np w miastach, w strefach płatnego parkowania. |
Voku napisał/a: | Wyżej polecałem sygnic truck, ale jaj już nie polecam 2x testowałem ta nawigacja nie radzi sobie z zakazami, |
Raczej pytającemu chodzi apkę do płacenia
IKO z PKO BP |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2022-05-29, 09:21
|
|
|
Stricte parkingową do uiszczania opłat za stanie. Syt. w której masz bilet z parkometru za szybą, na ileś godzin ale się przeciągnęło i albo biegiem do auta dopłacić (jakiś kilometr w 10 min po mieście) albo apką płacisz za dalszy postój - uruchamiasz opłatę i spokojnie robisz swoje.
Stałem tak godzinę w Sopocie, opłata niby szła z telefonu, ale za szybą w aucie nieważny bilet. Dlatego pytam bo jak znam życie, te parkingowe ciecie tylko na to czekali (w Toruniu na starówce). Dosłownie 2 min po i już miałeś kwit za wycieraczką. |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 44/19 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2022-05-29, 23:36
|
|
|
Piasek1 napisał/a: | Stricte parkingową do uiszczania opłat za stanie |
MobiParking |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2022-05-30, 10:28
|
|
|
SkyCash - działa w różnych miastach w Polsce, oprócz tego bilety komunikacji miejskiej i możliwość płacenia za inne rzeczy z których ja osobiście nie korzystam |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
|
Wysłany: 2023-01-07, 18:48
|
|
|
Była teraz ciekawa promocja na aplikacje na Androida TomTom Truck za 160zł/rok. Postanowiłem przetestować, ale kompletnie nie nadaje się pod kampera. Co ciekawe testowałem też wyznaczanie tras w Sygic Truck i też lipa.
TT truck - brak profilu dla kampera, można wpisać gabaryty ale traktuje nas jako cieżarówkę więc nie wiedziemy tam gdzie jest dla nich zakaz.
W Sygic Truck to samo, tam możemy wybrać profil kamper ale nic to nie zmienia, każdy profil z wpisanymi gabarytami jest traktowany jako pojazd cięzarowy i nie puszcza na zakazy dla cięzarowych.
Jedynie Road Lords sobie z tym radzi pojazd do 3.5t jest traktowany jako kamper (można też ustawić parametry) |
|
|
|
|
 |
AndyS
doświadczony pisarz Andrzej
Twój sprzęt: Ducato II Granduca
|
Wysłany: 2023-01-07, 22:17
|
|
|
Voku napisał/a: | .... W Sygic Truck to samo, tam możemy wybrać profil kamper ale nic to nie zmienia, każdy profil z wpisanymi gabarytami jest traktowany jako pojazd cięzarowy i nie puszcza na zakazy dla cięzarowych. |
Voku napisał/a: | Wyżej polecałem sygnic truck, ale jaj już nie polecam 2x testowałem ta nawigacja nie radzi sobie z zakazami, Jeśli ustawisz jakikolwiek profil poza autem osobowym to traktuje jak ciężarówkę i nie ważne czy zaznaczysz auto z przyczepą, kampera, czy coś innego czy wpiszesz 2t. Nie wyznacza drogi przez zakazy wjazdu ciężarowych. Potem wychodzą jakieś śmieszne trasy. Polecam sprawdzić może to u mnie tylko tak działało. |
Przecież Sygic ma w ofercie wersję dla kamperów - nazywa się Europe Camper. No chyba że jest tylko dla Apple bo używam iPada. |
|
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
|
Wysłany: 2023-01-07, 23:36
|
|
|
AndyS napisał/a: | Voku napisał/a: | .... W Sygic Truck to samo, tam możemy wybrać profil kamper ale nic to nie zmienia, każdy profil z wpisanymi gabarytami jest traktowany jako pojazd cięzarowy i nie puszcza na zakazy dla cięzarowych. |
Voku napisał/a: | Wyżej polecałem sygnic truck, ale jaj już nie polecam 2x testowałem ta nawigacja nie radzi sobie z zakazami, Jeśli ustawisz jakikolwiek profil poza autem osobowym to traktuje jak ciężarówkę i nie ważne czy zaznaczysz auto z przyczepą, kampera, czy coś innego czy wpiszesz 2t. Nie wyznacza drogi przez zakazy wjazdu ciężarowych. Potem wychodzą jakieś śmieszne trasy. Polecam sprawdzić może to u mnie tylko tak działało. |
Przecież Sygic ma w ofercie wersję dla kamperów - nazywa się Europe Camper. No chyba że jest tylko dla Apple bo używam iPada. |
Nie używałem, ale może przetestuje, używałem wersji Truck. Tam również można wybrać profil kampera jednak to nie działa tak jak powinno. |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2023-01-09, 14:14
|
|
|
Jeśli ktoś ma normalnego TomTom'a (urządzenie zewnętrzne) to jest aplikacja MyDrive w której można wybrać kamper do lub powyżej 3,5t lub samochód+przyczepa. wysyła się zaplanowaną trasę na urządzenie i do przodu. I to rozwiązanie działa |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
|
Wysłany: 2023-01-09, 16:19
|
|
|
rjas napisał/a: | Jeśli ktoś ma normalnego TomTom'a (urządzenie zewnętrzne) to jest aplikacja MyDrive w której można wybrać kamper do lub powyżej 3,5t lub samochód+przyczepa. wysyła się zaplanowaną trasę na urządzenie i do przodu. I to rozwiązanie działa |
To rozwiązanie działa też na TT na telefon. MyDrive na www działa bardzo fajnie (bo aplkacja już nie) można zaplanować trasę, praktycznie jak w Google Maps |
|
|
|
|
 |
|