Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik w camperze
Autor Wiadomość
LANDEK 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-08-24, 19:55   

Kazek Kluska napisał/a:
LANDEK napisał/a:
No i jeszcze jeden przykład dla czego wolę stare silniczki. W górach osobówki które wyprzedzały mnie z zawrotną szybkością, zaraz za górką - po długim podjeździe stały na poboczu a kierowcy ze zdziwieniem otwierali maski spod których waliła para, a ja wtedy DOSTOJNIE ich wyprzedzałem :haha: :haha: :haha:

Dwójka a bardzo często jedynka i...15- 20 km/h. Za tobą korek, stary silniczek pyrka sobie jak traktorek ZETOR a 75 koników o mało co nie wyskoczy spod [z pod] (spod http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=395) maski!
Ooooo...NIE!!! Ćwiczyłem to setki razy i odechciało mi się takiej jazdy. Prawdą jest to, że nigdy nie zagotowałem płynu ale prawdą jest też to, że najczęściej we mnie się gotowało.

Chcąc jeżdzić po górach 3,5 t kolosem to trzeba mieć jakieś ...150-200 KM. A tego ze starego wolnossącego dieseleka nie wie wyciśniesz.

To ty strasznie nerwowy jesteś ;)
Mi to tak strasznie nie przeszkadza, a wolę mieć stary dychawiczny silnik i nie martwić się jak daleko zajadę po tankowaniu na jakiejś dziwnej stacji w środku np. Turcji niż rozwalić jakieś pompowtryskiwacze...

A tak poza tym to moje autko waży prawie 5 ton i jakoś mniej niż 25-30 km/h nie jechałem...
Postaw piwo autorowi tego posta

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2009-08-25, 07:55   

Powiem szczerze, że teraz to już całkiem zgłupiałem.

To może niepotrzebnie tak plułem na swojego LT-ka z wolnossącym 2,5D?
Faktem jest, że natłukłem nim bezawaryjnie tysiące kilometrów...

To może dać sobie spokój z benzyniakiem amerykańskim?

:gwm

Marek 
stary wyga

Piwa: 1/1
Wysłany: 2009-08-25, 08:28   

Kazek - przemyśl mam dla Ciebie LT-ka takiego jak miałeś, ale znacznie młodszy i w dobrym stanie , a i Zuska miała by swoje miejsce.
Marek :spoko

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2009-08-25, 09:20   

Ja tam jestem z mojego LT-ka zadowolony. Głosny fakt ale za to jak pieknie jest posiedzieć potem w ciszy.....
Mam zresztą sposob na te glosne silniki... muzyke jakąs dobrą typu Omega ,lub Kansas i moge nawet 5000 tyś km jechac ciurkiem... :diabelski_usmiech
Ostatnio jak mnie DiStefano holowal to az glupio jakos bylo jak tylko wiatr szumial delikatnie w oknach.....

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2009-08-25, 09:33   

Marek napisał/a:
Kazek - przemyśl mam dla Ciebie LT-ka takiego jak miałeś, ale znacznie młodszy i w dobrym stanie , a i Zuska miała by swoje miejsce.
Marek :spoko

Podeślij proszę parę zdjęć.

Ale mam mętlik w głowie :haha:

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2009-08-25, 12:53   

No to może napiszę coś niepopularnego natury bardziej ogólnej, choć cały czas w tematyce wątku: Podejrzewam że każdy z nas wolałby mieć pod domem - wróć: w ogrzewanym garażu - "nówkę sztukę" z 3 litrowym JTD, na wieczystej gwarancji, z zabudową wg własnych marzeń, ma się rozumieć kupioną "z kupki" plus na podróże jakąś magiczną kartę bez limitu i konieczności spłat... Myślę, że w takiej sytuacji w ogóle byśmy nie dyskutowali nad wyższością 20 letniego 6 cylindrowego LT nad 23 letnim 4-cylindrowym fiatem lub odwrotnie :)
A skoro jest tak jak jest, to mamy 2 wyjścia: cieszyć się tym, co dla nas dostępne, lub martwić tym, co niedostępne :roza:
Ja cały czas pracuję (z różnym skutkiem :haha: ) nad pierwszym rozwiązaniem...
Całe szczęście, że zawsze można spotkać przyjaciół którzy pomogą utwierdzić się w słusznym przekonaniu i pomóc jak coś w motorku dziwnie zaskrzeczy...

Swoją drogą Kazek, podobno nasze rechoty można dość skutecznie wygłuszyć, są też coraz lepiej namierzeni mistrzowie od starożytnych diesli, a na zabudowie zbiorowo znamy się jak nikt! ("Szukaj") Co do asertywności potrzebnej do jazdy 80km/h pewnie też pojawią się stosowne kursy :roza:

Wybór, jak zwykle, należy do Ciebie :gwm
M. Piwowski vel A. Krost

KOCZOR 
weteran

Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-08-26, 13:31   

bbart napisał/a:
Nie wiem , jak to się dzieje, ale odl. 200 km do Koszalina kamperkiem przemierzałem w 3 godz. , i :
Będąc bezdomnym od paru dni musiałem jechać osobówką (3l v6) i pomijając to, że "tato siusiu"- krzaczki, "tato nudzi mi się, nie ma tv...", itp, straciłem na podróż......3,5 godz. , wliczając przerwy- niezbędne dla małych dzieci, by nie zwariowały w ciasnym (na osobowe wielkim) aucie.

A nawet - jeśli podróż kamperem trwałaby dłużej niż blaszanką, to w drugiej części postu wyraziłeś bardzo mi bliską myśl...
bbart napisał/a:
Co to za auto, które nie ma toalety, lodówki, itp. Zapomniałem masy rzeczy, nie miałem gdzie się ogolić , czułem się jak bezdomny, musiałem spać w obcym łóżku, nosić walizę.
Prędkości to nie najważniejsza sprawa.

Dlatego podpisuję się pod słowami Jacka...
Jacek M napisał/a:
A skoro jest tak jak jest, to mamy 2 wyjścia: cieszyć się tym, co dla nas dostępne, lub martwić tym, co niedostępne :roza:
Ja cały czas pracuję (z różnym skutkiem :haha: ) nad pierwszym rozwiązaniem...

... z tym, że jestem za ograniczeniem tego stwierdzenia do tylko wyjścia nr 1.
Panowie - cieszmy się naszymi kamperkami jakie by nie były (oby tylko bezawaryjne) i żałujmy tych, co ich nie mają i tych, co nas kamperowców nie rozumieją.

mariuszhymer 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymermobil 522 ford
Nazwa załogi: Witosławscy
Wysłany: 2009-08-28, 22:46   

Witam Was wszystkich po małej przerwie! :kwiatki:

Dyskusja o naszych silnikach naprawdę nabrała rumieńców!
Mam wiekowego kamperka ( 26 lat ) i pewnie to jest podstawą mojego "marudzenia" na temat jego niedoskonałości. Pobyt na campingu obok " nowych lodówek" pogłębia ten stan. Ale podczas ostatniego mojego camperowania podszedł do mnie Kolega z nowszego sprzętu i pogratulował mi "tak dobrze utrzymanego klasyka"! CO ZA RADOŚĆ! A więc dbajmy o nasze Youngtimery i jak Koledzy napisaliście , cieszmy się z tego co mamy!

Mariusz :ok

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2009-08-29, 07:55   

Spotykam wiele kamperow na moich trasach i campingach, ale jak widze takie jak twoj to zdejmuje czapke z glowy i poklon dla tego kto go tak piesci. Radosc wielka dla oka i duszy. :gratulacje

mariuszhymer 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymermobil 522 ford
Nazwa załogi: Witosławscy
Wysłany: 2009-08-29, 16:09   

Andreasie !

SERDECZNE DZIĘKI ZA DOBRE SŁOWA! Miód na moje serce ! :szeroki_usmiech

Mariusz

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 20/22
Wysłany: 2009-08-30, 17:04   

mariuszhymer napisał/a:
Ale podczas ostatniego mojego camperowania podszedł do mnie Kolega z nowszego sprzętu i pogratulował mi "tak dobrze utrzymanego klasyka"! CO ZA RADOŚĆ! A więc dbajmy o nasze Youngtimery i jak Koledzy napisaliście , cieszmy się z tego co mamy!

I jest czego pogratulować!!! :bigok
Dbaj o swoje cacuszko dalej i jeździj bezawaryjnie!!!, bo to jest najważniejsze!!! :bigok
My kupiliśmy nówkę, ale właśnie po to, że zamierzamy jeździć nią wiecznie (kiedyś też będzie staruszka) i nigdy nie przestanę mojego Maleństwa kochać. :bigok
Na co dzień jeżdżę już prawie 9-letnią Zafirką i też zamierzam nią jeździć dożywotnio!!!
Najważniejsze jest dbanie i podchodzenie z sercem do naszych auteczek, a one wtedy spisują się na medal. :bigok
Nie zapominaj Mariuszu, że wiele "nówek" jest już na szrotach. :placze2
Pozdrawiam całą Waszą załogę i życzę dalszego, wspaniałego kamperowania. :spoko :spoko

bercik 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DcatoII Pilote
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-31, 22:58   

Odgrzeje temat silnika. Jak sprawdzić kondycję silnika 2,8 idtd 122KM ?

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/128
Wysłany: 2017-02-01, 08:54   

bercik napisał/a:
Odgrzeje temat silnika. Jak sprawdzić kondycję silnika 2,8 idtd 122KM ?
najszybciej i najtaniej na hamowni lub w warsztacie zmierzyć ciśnienie na cylindrach ale trzeba wyciągać wtryski oraz ciśnienie doładowania turbiny

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Odpowiedz do tematu