Co dzisiaj naprawiłem w swoim kamperze |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 297/79 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2025-05-26, 21:27
|
|
|
Mój przypadek jest prosty. Kupuję drugą taką samą blokadę drzwi nie ważne ile kosztuje , ponieważ montuje ją w tym samym miejscu co była poprzednia. Każda z dwóch części blokady przykręcona jest na dwa wkręty i musi być jeden do jednego , aby nie robić dodatkowych dziur.
Jeśli drzwi nie mają zamontowanej blokady można sobie wybrać jakąś która lepiej się sprawdzi. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 356/140 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-05-26, 22:19
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Mój przypadek jest prosty. Kupuję drugą taką samą blokadę drzwi nie ważne ile kosztuje , ponieważ montuje ją w tym samym miejscu co była poprzednia. Każda z dwóch części blokady przykręcona jest na dwa wkręty i musi być jeden do jednego , aby nie robić dodatkowych dziur.
Jeśli drzwi nie mają zamontowanej blokady można sobie wybrać jakąś która lepiej się sprawdzi. |
Też tak robię Różnie jest z ich trwałością ale ostatnio kupiłem cztery lata temu i działa doskonale do dzisiaj. Zależy jak się trafi. |
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-05-26, 22:20
|
|
|
[quote="LukF"] Kazik II napisał/a: | LukF napisał/a: | Ja już kolejnego kompletu nie kupiłem bo to tandeta za 60-80zł. |
Kaziczku,
Jak zawsze w punkt
A tak poważnie: za 8.99zł to jakości w tym plastiku też nie będzie |
Ja mam takie 2 sztuki w zapasie, wymiana to nie jest specjalnie trudna spraw więc co sobie będę głowę zawracał.
No chyba że pomyślę o takim magnetycznym - praktyczna rzecz a i otwieracz do piwa można na tym zawiesić aby był pod ręką |
|
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/420 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2025-06-01, 08:50
|
|
|
A ja tuniguje ☝🏻😁
Obecnie trwa przekladka z 2,5 tdi na 2,8jtd
Także jak by ktoś był by zainteresowany 2,5tdi ze skrzynia ,skrzynia do naprawy, 214 tys km przebieg
Będzie do handlu 👍
Drugi silnik 2,5 tdi 230 tys km bez kolektora wydechowego +skrzynia do przeglądu ☝️ |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/90 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-06-02, 21:19
|
|
|
Dzisiaj wymieniłem dobry, sprawny akumulator rozruchowy na nowy. Wymieniłem, bo skończył 9 lat.
Z nowym dostałem jeden koreczek do zaślepienia jednego odpowietrznika, a co z drugim? Po zgłębieniu wiedzy dowiedziałem się, że drugi odpowietrznik jest do rurki odpowietrzającej, potrzebnej jeżeli akumulator jest montowany np. w kabinie auta. Tak jak u mnie-pod siedzeniem. Stary akumulator nie miał żadnej rurki. Nowy już ma |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 136/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-06-03, 17:27
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ...Wymieniłem, bo skończył 9 lat... |
I bardzo dobrze, bo jak by w Norwegii odmówił współpracy... |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2025-06-03, 23:09
|
|
|
krzlac napisał/a: | Janusszr napisał/a: | ...Wymieniłem, bo skończył 9 lat... |
W biltemie kupisz akumulator do Ducato od 1300 koron wzwyż... 480 zł.
Niby marki biltema, ale oni sprzedają porządne firmowe sprzęty. Ja dla przykładu w 2018 kupiłem Aku który wyglądał jota w jote jak yuasa. Wiele produktów w Biltemie można zidentyfikować po często charakterystycznychm opakowaniu. Np chemia do silników firm jak liquid Molly, Stp.. itd. Teraz piszę trochę z pamięci, ale generalnie tak jest. Naklejka Biltema a w środku oryginalny produkt. Biltema jest boska... Boska,!!! To jak allegro w hali. Polecam.
Można by przypuszczać że może jakieś gorsze sorty sprzedają, jak proszki do prania u nas, ale dla przykładu klej do karoserii który tam kupiłem do kampera, oceniam po latach lepiej niż Sika.
R
Więc żaden dramat |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/171 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2025-06-04, 06:29
|
|
|
Wymieniłem palnik lodówki, czyszczenie starego niewiele pomogło. Mogę ruszać na południe |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/90 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-06-04, 08:38
|
|
|
decumanus napisał/a: | krzlac napisał/a: | Janusszr napisał/a: | ...Wymieniłem, bo skończył 9 lat... |
W biltemie kupisz akumulator do Ducato od 1300 koron wzwyż... 480 zł.
|
Ostatnia wymiana akumulatora nauczyła mnie tego, że zanim zdecyduję się na konkretną markę, to muszę wiedzieć, jak rozszyfrować datę produkcji. Każdy producent robi to inaczej.
Za płotem mam trzy zakłady auto-moto. Mają upusty w hurtowniach, to zamówiłem przez jeden z nich. Nie minęło pól godziny i akumulator został dostarczony. Jakiś taki zakurzony był, brakowało osłonki (+), to sprawdziłem napięcie. Wyszło 12,2 V. Podejrzanie mało. Zacząłem rozgryzać datę produkcji. Okazało się, że jest z marca 2021r. Oczywiście został zwrócony. Pofatygowałem się osobiście do konkurencyjnej hurtowni i tam kupiłem również z marca, ale 2025. Napięcie miał 12,7V. Podsumowując. Na zakup poświęciłem dwie godziny. Korzystając ze sprzedaży wysyłkowej, trwałoby to z pewnością o wiele dłużej, nie wspominając o straconych nerwach, jeżeli okazałoby się, że sprzedali mi leżak magazynowy. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 533/417 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-06-06, 15:37
|
|
|
Kaziczku, za Twoją namową kupiłem 5szt. i dziś zamontowałem trzy z nich. Ciasne pasowanie tego plastiku jak.... Sam nie wiem jak co?
Dzięki za taniego linka |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/158 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-06-06, 17:41
|
|
|
A ja przewrotnie stwierdzę ,że jak przestałem to kupować to zacząłem tuningować
Po prostu delikatnie podkładam z jednej strony kawałek folii lub czegoś podobnego grubością 0,2 mm i używam dalej |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2025-06-10, 00:29
|
|
|
LukF napisał/a: | Po prostu delikatnie podkładam z jednej strony kawałek folii lub czegoś podobnego grubością 0,2 mm i używam dalej | ja naklejam na element drzwiowy kawałek beżowej taśmy malarskiej.nm Nie rzucą sie w oczy i znakomicie wzmacnia zatrzask |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 45/25 Skąd: Ostrołęka

|
Wysłany: 2025-06-10, 09:43
|
|
|
Panowie, a może macie przy tej okazji patent na otwierającą się w trakcie jazdy klapkę na wlew do wody? Jak jadę powyżej jakieś prędkości to pozdrawia wszystkich mijających.. a mnie rozprasza w lusterku...
Kombinuje z różnymi patentami i najlepiej trzyma jak jest upieprzona jakims syfem.... a obecnie obkeiłem krawędzie zwykłą taśmą izolacyjną i póki co ciasno się domyka i trzyma... |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2025-06-10, 10:01
|
|
|
Pewnie w tej klapce wyrobił sią ząbek lub rant rowka który blokuje zamknięcie klapki.
Najlepiej nadlać plastikiem ząbek i go wyszlifować do wzoru pierwotnego. Ale to tylko w ostateczności. Plastik się starzeje. Najlepiej wymienić na nową. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|