|
Co dzisiaj naprawiłem w swoim kamperze |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 355/86 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 378/171 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2026-02-13, 21:43
|
|
|
Ja podobnie. Polazłem do auta, włączyłem LIFEPO4 i zobaczyłem, że przez miesiąc nic nie ubyło prądu, nadal jest 75%. Odpaliłem silnik, włączyłem klimę i dolałem płynu do spryskiwacza
Posiedziałem trochę w środku i postanowiłem jeszcze w lutym wyskoczyć na kilka dni gdzieś na cieplejsze południe. |
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 114/104 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-02-13, 22:06
|
|
|
Miło czytać takie wpisy, bo wychodzi, że mamy kamperki w idealnym stanie |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 375/25 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-02-14, 07:24
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | | Ja podobnie. Polazłem do auta, włączyłem LIFEPO4 i zobaczyłem, że przez miesiąc nic nie ubyło prądu, nadal jest 75%... |
mój kamper nigdy miesiąc nie stał, ale zobaczyłem, że nawet przy tej pogodzie i krótkim dniu mały solar (150W) wolniutko ładuje i z 83 przez tydzień doszło do 90%. |
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2026-02-14, 07:51
|
|
|
A'propos ładowania ..........coś mnie tknęło i sprawdziłem mojego 10-cioletniego mini solarka do doładowywania aku rozruchowego . Takiego małego ; przenośnego .
Luty we wtyczce się rozlutowały i sądzę ,że od jakiegoś czasu ( 2-3 lat ) pewnie nie ładował .
Po wymianie kabla i poprawie lutów we wtyczce znów ładuje aż miło |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 378/171 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2026-02-14, 09:30
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | Skwarek napisał/a: | | Ja podobnie. Polazłem do auta, włączyłem LIFEPO4 i zobaczyłem, że przez miesiąc nic nie ubyło prądu, nadal jest 75%... |
mój kamper nigdy miesiąc nie stał, ale zobaczyłem, że nawet przy tej pogodzie i krótkim dniu mały solar (150W) wolniutko ładuje i z 83 przez tydzień doszło do 90%. |
Wyłączam akumulator bo myślę iż jakiekolwiek ładowanie LIFEPO4 na mrozie nie jest zdrowe. Mimo ustawienia zakresu temperatur ładowania. Auto stoi pod jasnym dachem. |
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 375/25 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-02-14, 10:21
|
|
|
we Wrocławiu jest dzisiaj +5 i chyba w nocy jeszcze nie będzie mrozu, choć wodę spuściłem.
natomiast jeżeli temperatura na akumulatorze spada poniżej +1, (co można sprawdzić w aplikacji) to akumulator nie jest ładowany.
gdy w ostatni weekend ruszyłem i na akumulatorze było -3 to w aplikacji nawet ręcznie nie mógłbym włączyć ładowania, dopiero po osiągnięciu +1 akumulator zaczął być ładowany.
dodatkowo u mnie kamper stoi najdłużej tydzień, czasem dwa. |
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 146/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2026-02-15, 16:26
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | ...dopiero po osiągnięciu +1 akumulator zaczął być ładowany.... |
A pomiar masz wewnątrz ogniw? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2026-02-15, 16:51
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | ............
natomiast jeżeli temperatura na akumulatorze spada poniżej +1, (co można sprawdzić w aplikacji) to akumulator nie jest ładowany.... |
Krzysztof .......mam rozumieć ,że jeżeli na zewnątrz akumulatora jest poniżej +1 to nie jest on ładowany nawet jak solarek podtrzymujący jest prostopadle ustawiony do padającego słońca a miltimetr pokazuje mi na wtyczce ,że ładuje ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 23/50 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2026-02-21, 10:41
|
|
|
| Mazur napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: | | Pytanie jak z odprowadzeniem spalin? |
Takie "gołe" mam w kamperze, odprowadzenie spalin oraz zasys powietrza do spalania pod podłogę zgodnie z budową "golasa" - rurki wlotu i wylotu skierowane w dół. Ogrzewane powietrze leci z pomieszczenia. Dokupiłem jescze jedno przenośne, takie rozważasz, za ok 400zł , jest wygodne w transporcie, ma swój wlasny zbiornik paliwa w tej zabudowie. W garażu długa rura spalinowa robi też za grzejnik. |
Odgrzebując nieco temat sprzed 2 stron.
Ja na swój użytek kupiłem takie coś: https://allegro.pl/oferta/ogrzewacz-diesla-ogrzewanie-parkingowe-webasto-8kw-12-24v-230v-bluetooth-kamper-18037381895?utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dsunster%2520tb10
Z zamiarem wykorzystania tego przy kilku okazjach:
- jako "webasto" do osobówki przy największych mrozach (zdarza mi się wyruszać w drogę o 5 rano, albo jechać gdzieś z rana z niemowlakiem więc chcę mieć ciepło)
- jako ogrzewanie zapasowe do kampera, ewentualnie jako ogrzewanie namiotu pod markizą
- jako ogrzewanie domku letniskowego na działce rekreacyjnej wczesną wiosną / późną jesienią
póki co sprawuje mi się to fajnie. Jedyne co to w specyfikacji przekłamali odnośnie pojemności zbiornika na ropę - piszą że jest 6 l, a realnie wchodzi 4,5 l |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2026-02-21, 10:45
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | ............
natomiast jeżeli temperatura na akumulatorze spada poniżej +1, (co można sprawdzić w aplikacji) to akumulator nie jest ładowany.... |
Krzysztof .......mam rozumieć ,że jeżeli na zewnątrz akumulatora jest poniżej +1 to nie jest on ładowany nawet jak solarek podtrzymujący jest prostopadle ustawiony do padającego słońca a miltimetr pokazuje mi na wtyczce ,że ładuje ? |
Z tego co wiem niektóre (wszystkie?) BMS uniemożliwiają ładowanie LFP4 gdy jego (jego otoczenia) temperatura jest niska. Na pewno te od Kon-Tec'a mają taką blokadę. Z tego względu część dostępnych na rynku akumulatorów wyposażonych jest fabrycznie w maty grzewcze, a tam gdzie ich nie ma to ludzie czasami dokładają je sami. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/136 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2026-02-21, 14:59
|
|
|
| maro88pl napisał/a: |
Z tego co wiem niektóre (wszystkie?) BMS uniemożliwiają ładowanie LFP4 gdy jego (jego otoczenia) temperatura jest niska | To gdzie jest ten zewnętrzny czujnik temperatury ? Otworzyłem kilka , zbudowałem też , i nigdzie nie widziałem zewnętrznego pomiaru temperatury , w środku zazwyczaj są dwa które mierzą temperaturę ogniw . Prawie każdy BMS łączący się bez przewodowo , w każdym bądź razie te z którymi miałem do czynienia , mają możliwość awaryjnego uruchomienia ładowania , które zazwyczaj trwa o 30 min , można to uruchomić nie zależnie od zadanych parametrów , w minusowych temperaturach też .W razie w, można użyć , wiadomo że nie bez szkody dla ogniw , ale przy małym prądzie ładowania i temperaturze ok zera nic nie powinno się stać . Testowałem przy -2 , ogniwa miały 0 , nie widzę na razie żadnych skutków ubocznych . Mineło 2 lat . |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2026-02-21, 16:21
|
|
|
adaml61
Nie rozbierałem swojego Kon-Tec'a bo nie mam takiej potrzeby, a tym bardziej nie chcę stracić na niego gwarancji. Widzę jednak że temperaturę odczytuje dość poprawnie (+/- 2 stopnie względem tego co jest w samej bakiście z akumulatorem). Ja swoje mam w wersji z matami grzewczymi więc działają mi cały czas i ładowały się z solara nawet w największe ostatnie mrozy. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 268/221 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-02-21, 16:56
|
|
|
| Czy te maty grzewcze pobierają prąd z tychże LifePo4, które grzeją ? |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 114/104 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-02-21, 17:09
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Czy te maty grzewcze pobierają prąd z tychże LifePo4, które grzeją ? |
Z herbaty z prądem
A niby skąd? Oczywiście, że z tych Lifepo4. Układ samowystarczalny. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
|
|