AUSTRIA ważenie na autostradzie . |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-09-05, 22:56
|
|
|
ziomek napisał/a: | wracałem z Włoch do Polski i zaproszono mnie na wagę w Austrii. |
A konkretnie gdzie Ciebie ważyli? |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2024-09-16, 15:05
|
|
|
w piątek jechaliśmy do Chorwacji. Mineliśmy Wiedeń.Przed Gratz. Nad naszymi głowami ,na lewym pasie ikazał sie piktogram Busa z plandrką a pod nim symbol autobusu lub kampera z okienkami. Był nakaz zjechania na srodkowy lub prawy pas. Pojazdom z piktogeamu 2,8t. Za kilka kilometrów, znowu na prawo ,cyli na maksymalnie na prawo . Aż znowu nakaz zjechania i przejecha ia przez wagę. Jechaliśmy X5 , wiec nas to nie doryczyło. Ale wszyscy z piktogramu zjeżdzali. Kamperów nie widziałem . Było to przed samym Gracem ,a za Wiedniem . Pierwszy raz takie piktogramy. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 488/400 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2024-09-17, 07:24
|
|
|
MAWI napisał/a: | w piątek jechaliśmy do Chorwacji. Mineliśmy Wiedeń.Przed Gratz. Nad naszymi głowami ,na lewym pasie ikazał sie piktogram Busa z plandrką a pod nim symbol autobusu lub kampera z okienkami. Był nakaz zjechania na srodkowy lub prawy pas. Pojazdom z piktogeamu 2,8t. Za kilka kilometrów, znowu na prawo ,cyli na maksymalnie na prawo . Aż znowu nakaz zjechania i przejecha ia przez wagę. Jechaliśmy X5 , wiec nas to nie doryczyło. Ale wszyscy z piktogramu zjeżdzali. Kamperów nie widziałem . Było to przed samym Gracem ,a za Wiedniem . Pierwszy raz takie piktogramy. |
Znany punkt ważenia. Bardzo łatwo go objechać na wcześniejszym węźle z przejazdem przez miasteczka z tanim tankowaniem.
Węzeł:
Ilz, 8262, Austria |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-09-20, 18:05
|
|
|
LukF napisał/a: | .............
Znany punkt ważenia. Bardzo łatwo go objechać na wcześniejszym węźle z przejazdem przez miasteczka z tanim tankowaniem.
Węzeł:
Ilz, 8262, Austria |
Dziś przy powrocie z Włoch punkt widziałem był nieczynny za to ściągali wszystkie kampery w dobrze znanym miejscu pod Mistelbach .
O ile dobrze widziałem to był piktogram ciężarówki z plandeką i =>2,5 t . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
JanusS
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burstner Aviano 726
|
Wysłany: 2024-12-27, 14:15
|
|
|
No to wg ichnich wyjaśnień zamieszczonych tu wcześniej - jeśli jest piktogram z ciężarówką to tyczy on pojazdów konstrukcyjnie przeznaczonych do przewozu towarów. Takim pojazdem nie jest "pojazd specjalny kempingowy". Nie powinny więc zjeżdżać kampery. No ale może kierujący nimi myśleli jak my w Polsce gdzie np. znak ciężarowki w czerwonym kółku oznacza że dotyczy to również pojazdów specjalnych a takimi u nas są kampery??? Zjechać poza tym "mogą" wszyscy ale czy wszyscy będą ważeni??? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-12-27, 14:25
|
|
|
JanusS napisał/a: | Zjechać poza tym "mogą" wszyscy ale czy wszyscy będą ważeni??? |
Tak , bo przejeżdżają wolno przez wagę mobilną w drodze na parkingu
Wiem , bo już to kiedyś przechodziłem w tym miejscu w 2016
Brakło mi do full DMC....60kg a jechaliśmy tylko we dwoje na majówkę do Wiednia |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
JanusS
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-12-27, 14:33
|
|
|
A tak na marginesie przed wyjazdem zawsze staram się weryfikować co ni teraz nie jest potrzebne a i tak zawsze ma ok 200 kg nadwagi. Ktoś tu pisał, że trzeba zmienić na "powyżej 3,5t". Mam DMC4t a ważę zwykle około 4200 kg. No chyba, że wyrzucę skuter to o 110kg mniej. Ostatnio oprócz skutera wsadziłem koło zapasowe więc pewnie będzie teraz ze 250 kg więcej. Trzeba będzie jeździć z prawie pustymi zbiornikami paliwa i wody. Jakoś trzeba sobie będzie radzić! by mandaty były jak najmniejsze - bo przecież kobity na parkingu nie zostawię! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-12-27, 14:45
|
|
|
Ktoś tu dobrze pisał o wyrzucaniu "szarych komórek" |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
JanusS
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-12-27, 15:25
|
|
|
SławekEwa, A jak myślisz dlaczego ja jeżdżę swoim kamperem skoro to kłopotliwy, najmniej wygodny i w dodatku najdroższy sposób podróżowania po Świecie za swoje pieniądze? Twoją "radę" zastosowałem już jakiś czas temu kiedy to pierwszy raz wypłynąłem na Atlantyk by się przekonać jak wygląda Świat z pokładu mojego jachtu! Wielekroć chciałem "odszukać wyrzutkę" ale w międzyczasie się zestarzałem więc powiedziałem sobie - "a po cholerę mi jakaś tam szarość"! I dobrze mi z tym!!! |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2024-12-27, 16:42
|
|
|
JanusS napisał/a: | bo przecież kobity na parkingu nie zostawię |
Ja zostawiłem... Nie pomogło... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-12-27, 17:02
|
|
|
JanusS napisał/a: | SławekEwa, A jak myślisz dlaczego ja jeżdżę swoim kamperem skoro to kłopotliwy, najmniej wygodny i w dodatku najdroższy sposób podróżowania po Świecie za swoje pieniądze? |
bo Cię stać?
tylko, że ja pisałem o nadmiernym "przesadyźmie" w pogoni za nadmiernym odciążeniem kampera / łącznie z pozbyciem się pełnowymiarowego koła/ |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
|
 |
|