|
|
|
dyskusja o NIEBEZPIECZEŃSTWACH wakacji we Włoszech |
| Autor |
Wiadomość |
Marzenka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Nexxo 728G
|
Wysłany: 2011-07-16, 17:43
|
|
|
co tutaj sie znow dzieje |
_________________ Marzena i Peter
 |
|
|
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2011-07-16, 18:17
|
|
|
już nic |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2011-07-16, 23:54
|
|
|
Zgadzam się Januszu, że warunki można stworzyć i przy masowości kamperingu w Europie nawet trzeba. Problem polega jednak na tym, że większość kempingów np. we Włoszech to prywatne firmy, a opłaty za wywóz nieczystości we Włoszech są bardzo wysokie. Pozostaje też pytanie dlaczego te firmy mają na własne życzenie pozbawiać się zysków popierając i ułatwiając niekorzystanie z ich usług?
Korzystny dla nas jest na pewno model francuski. Tam każde miasto powyżej określonej liczby mieszkańców musi mieć kemping municypalny. Korzystałem z takich miejsc wielokrotnie. Standard jest tam zwykle dobry, choć znajdują się one raczej w mniej atrakcyjnych lokalizacjach. Ceny są dosyć niskie, często wręcz kilka euro.
Musimy zdać sobie jednak sprawę, że turysta niekorzystający z kempingów tzn czytaj nie zostawiający kasy, jest dla danego rejonu, jak i jego mieszkańców niezbyt atrakcyjny.
Dla uściślenia dodam, że z kempingów korzystam prawie wyłącznie z konieczności. Np 5 tygodni wakacji = 7 nocy na kempingu. Rozumiem jednak motywację tych, którzy na chlebek chcą zarobić i nie dziwię się, że życia ułatwiać nam nie chcą
Do mojego ogrodu ktoś regularnie wrzuca śmiecie, ale nie sądzę żebym z tego powodu otworzył bezpłatne wysypisko |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-07-17, 07:44
|
|
|
| Cytat: | | Do mojego ogrodu ktoś regularnie wrzuca śmiecie, ale nie sądzę żebym z tego powodu otworzył bezpłatne wysypisko |
Tylko że Janusz napisał cyt." a na kemping nie możesz wjechać aby za 2 czy 5 E spuścić ścieki i nabrać wody."
Zdarzyło mi się w Norwegi dwa lub trzy razy wjeżdżać na kempingi na obsługę kampera.Na pytanie ile płacę przeważnie robili zdziwioną minę |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-07-17, 12:11
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | | Pozostaje też pytanie dlaczego te firmy mają na własne życzenie pozbawiać się zysków popierając i ułatwiając niekorzystanie z ich usług? |
Moim zdaniem lepiej chyba skalkulować cenę na poziomie kosztów wywozu pozostawionych nieczystości z lekkim zarobkiem niż pozbyć się całkowicie klienta, a może jeszcze otrzymać czasami przesyłkę w postaci "kota" pod płotem.
Ja cały czas mam nadzieję, że to się zmieni. Karawaning a w szczególności kampering zmienia się. Dotychczas z tego rodzaju wypoczynku korzystano w ten sposób, że kamperami jeździli przeważnie bogaci Niemcy (to nie jest przytyk do Andreasa) i stawali na kempingach, dalej często staja tam. Polacy i inne biedniejsze nacje jeździły przyczepami i kempingi były naturalnym miejscem postoju dla nich. Teraz coraz więcej "naszych" jeździ kamperami. Nie jesteśmy tacy przestrzegający przepisy i nie wymagamy takich wygód jak ci z zachodu. Kamper umożliwia takie podróżowanie i prędzej czy później właściciele kempingów to zrozumieją. Albo zarobią na kamperze 2 euro albo nie zarobią od nas nic. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2011-07-17, 17:11
|
|
|
Mam nadzieję, że tak się stanie, ale znając włoską mentalność mam obawy czy stanie się szybko. Turystyka w Europie zmienia się. Ci Niemcy nie są już tak bogaci jak kiedyś. Wielu obcokrajowców wybiera odległe, nieeuropejskie kraje. Może będzie to miało jakiś pozytywny afekt dla kamperingu |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-07-17, 21:19
|
|
|
Nasze ubiegłoroczne fatalne wspomnienie z jednego z norweskich kempingów ("Fuck off" skierowane do mojej żony przez szefa kempingu jako odpowiedź na jej grzeczne zapytanie, czy ODPŁATNIE możemy napełnić zbiornik na wodę), zadaje kłam Waszym zachwytom nad "ichnim" super podejściem do podróżników.
Mało mnie interesuje, czy to był wybryk jednorazowy, nienawiść do Polaków czy jakakolwiek inna przyczyna - jeśli miałbym tylko na podstawie tego zdarzenia osądzać Norwegów, opinia byłaby wyjątkowo negatywna. To samo dotyczy czystości przydrożnych, parkingowych toalet - do kilku z nich wejście było możliwe tylko w przypadku umiejętności bardzo długiego wstrzymania oddechu.
A przecież w wątkach o Norwegii przewijają się same SUPERLATYWY.
I co - mieliśmy pecha?
Zawsze znajdą się przykłady zdarzeń zadających kłam stereotypom - i to w obie strony. |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/208 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2011-07-17, 22:26
|
|
|
| brams napisał/a: |
A przecież w wątkach o Norwegii przewijają się same SUPERLATYWY.
I co - mieliśmy pecha?
|
Tak uważam, mieliście pecha!
Może nie znam Norwegii zbyt dobrze. Byłem tam tylko dwukrotnie i przejechałem w sumie ok. 6 tys. km. Nigdy jednak nie spotkałem się z chamstwem, a tym bardziej "syfem"!
Przypominam sobie, jak nocując na zupełnym zad...piu w towarzystwie niemieckiego kampera, gdzieś pod mostem, we wczesnych godzinach rannych spostrzegłem samochód, którym przyjechał facet obsługujący stojącą tam sławojkę. Założył gumowe rękawice, spłukał dokładnie wszystko szlauchem i wyłożył kilka rolek papieru toaletowego.
Na stacjach benzynowych, bez problemu dostawaliśmy klucz do zlewania ścieków i wyprowadzania kota - za darmo, albo niewielką opłatą!
Uważam, że naprawdę mieliście pecha!!! |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-07-18, 07:47
|
|
|
brams, musiałeś jednak mieć pecha,jezdzimy tam już prawie od dekady i nigdy nie było sytuacji jakie opisujesz choć wiadomo,że są ludzie i ludziska i wszystko się może zdarzyć... |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-07-18, 11:16
|
|
|
Istotnie norweskie toalety nie przypominają tych z niemieckich autostrad(tutaj trzeba również zatykać nosy).Przypominają raczej tzw."sławojki" .Ja kibelek wożę ze sobą i służyły mi tylko do spacerku z kotem.Ale muszę przyznać że zawsze było w nich czysto.
Co do Twojej przygody z panem z kempingu ,to ciekawe czy był to Norweg ,czy może nasz rodak.
Nigdy nie mieliśmy z Papamilą problemów ze zrzutem i pobraniem wody(tylko trzeba mieć kwadratowy klucz do kranu).Może dlatego że w Skandynawii woda i ścieki są bezpłatne. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2011-07-18, 11:33
|
|
|
| dyskusja byla na temat niebezpieczenstwa wakacji we Wloszech a konczy sie na pozbywaniu fekalii,to jest inny temat.....,barbara |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-07-19, 19:51
|
|
|
No cóż, drodzy koledzy.
Pecha - moim zdaniem - ma rogacz, który chcąc z rozpaczy popełnić samobójstwo wdepnął w gówno, poślizgnął się strzelając sobie w łeb..... i chybił o 15 cm.
Chciałem Wam uświadomić, że stereotypy nie zawsze odzwierciedlają prawdę - nie każdy Polak to złodziej auta, Włoch - kampera, a Norweg - przyjaciel podróżnika.
Ot, i wszystko. |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2011-07-20, 13:26
|
|
|
Słynni podróżnicy z Norwegii Marianne Lovlie i Werner Fahrenholz zostali okradzeni w Nisku, kilkanaście dni temu Werner został pobity w Stalowej Woli - donosi sztafeta.pl.
Marianne Lovlie i Werner Fahrenholz od blisko 30 lat podróżują po świecie. Zawsze, gdzie się pojawią spotykają się z życzliwym przyjęciem, do Polski nie mają szczęścia.
W poniedziałek para została okradziona w Nisku przez miejscowych pijaczków. Podróżnikom ukradziono wózek, na którym mieli rzeczy potrzebne do przetrwania, m.in. namiot namiot podarowany przez prezydenta Stalowej Woli. Zniknęły także ich rzeczy osobiste - informuje sztafeta.pl.
To nie jedyny przykry incydent, jaki spotkał podróżników w Polsce. Kilkanaście dni temu w Stalowej Woli Werner został pobity.
Polska nie będzie się kojarzyła parze z miłymi wspomnieniami, przypomnijmy, że podczas ich ostatniej podróży po naszym kraju w 2009, w okolicach Golubia-Dobrzynia ktoś zastrzelił Rosalitę - jednego z osiołków, z którymi para podróżowała.
(Kle)
Pozwoliłem sobie na wklejenie tej relacji podrózy obcokrajowców po naszym kraju .
Ciekawe jaką oni maja opinie o naszym kraju .Ja zresztą nasz kraj typuje jako jeden z najniebezpieczniejszych w Europie dla turystów i własnych obywateli. |
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2011-07-20, 14:06
|
|
|
| Cytat: | | Słynni podróżnicy z Norwegii Marianne Lovlie i Werner Fahrenholz zostali okradzeni w Nisku, kilkanaście dni temu Werner został pobity w Stalowej Woli - donosi sztafeta.pl. |
"Jarosław Frąckiewicz i Celina Mróz, trójmiejscy kajakarze zabici nad Ukajali w Peru, nie stracili życia z powodu naruszenia lokalnego zwyczaju. Oni po prostu trafili na złych ludzi."
Jak widać wszędzie można trafić na złych ludzi.
http://m.wyborcza.pl/wybo...o_zabilem_.html |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|