Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dyskusja o NIEBEZPIECZEŃSTWACH wakacji we Włoszech
Autor Wiadomość
Marzenka 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Nexxo 728G
Piwa: 3/6
Wysłany: 2011-07-16, 17:43   

:nono :nono co tutaj sie znow dzieje :?:

BiG Team 
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Piwa: 53/40
Wysłany: 2011-07-16, 18:17   

już nic :bajer

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2011-07-16, 23:54   

Zgadzam się Januszu, że warunki można stworzyć i przy masowości kamperingu w Europie nawet trzeba. Problem polega jednak na tym, że większość kempingów np. we Włoszech to prywatne firmy, a opłaty za wywóz nieczystości we Włoszech są bardzo wysokie. Pozostaje też pytanie dlaczego te firmy mają na własne życzenie pozbawiać się zysków popierając i ułatwiając niekorzystanie z ich usług?
Korzystny dla nas jest na pewno model francuski. Tam każde miasto powyżej określonej liczby mieszkańców musi mieć kemping municypalny. Korzystałem z takich miejsc wielokrotnie. Standard jest tam zwykle dobry, choć znajdują się one raczej w mniej atrakcyjnych lokalizacjach. Ceny są dosyć niskie, często wręcz kilka euro.
Musimy zdać sobie jednak sprawę, że turysta niekorzystający z kempingów tzn czytaj nie zostawiający kasy, jest dla danego rejonu, jak i jego mieszkańców niezbyt atrakcyjny.
Dla uściślenia dodam, że z kempingów korzystam prawie wyłącznie z konieczności. Np 5 tygodni wakacji = 7 nocy na kempingu. Rozumiem jednak motywację tych, którzy na chlebek chcą zarobić i nie dziwię się, że życia ułatwiać nam nie chcą :roll:
Do mojego ogrodu ktoś regularnie wrzuca śmiecie, ale nie sądzę żebym z tego powodu otworzył bezpłatne wysypisko :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-07-17, 07:44   

Cytat:
Do mojego ogrodu ktoś regularnie wrzuca śmiecie, ale nie sądzę żebym z tego powodu otworzył bezpłatne wysypisko

Tylko że Janusz napisał cyt." a na kemping nie możesz wjechać aby za 2 czy 5 E spuścić ścieki i nabrać wody."

Zdarzyło mi się w Norwegi dwa lub trzy razy wjeżdżać na kempingi na obsługę kampera.Na pytanie ile płacę przeważnie robili zdziwioną minę

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-07-17, 08:29   

kimtop napisał/a:
Zdarzyło mi się w Norwegi dwa lub trzy razy wjeżdżać na kempingi na obsługę kampera.Na pytanie ile płacę przeważnie robili zdziwioną minę

Bo to jest inny świat....

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2011-07-17, 12:11   

gryz3k napisał/a:
Pozostaje też pytanie dlaczego te firmy mają na własne życzenie pozbawiać się zysków popierając i ułatwiając niekorzystanie z ich usług?

Moim zdaniem lepiej chyba skalkulować cenę na poziomie kosztów wywozu pozostawionych nieczystości z lekkim zarobkiem niż pozbyć się całkowicie klienta, a może jeszcze otrzymać czasami przesyłkę w postaci "kota" pod płotem. :haha:
Ja cały czas mam nadzieję, że to się zmieni. Karawaning a w szczególności kampering zmienia się. Dotychczas z tego rodzaju wypoczynku korzystano w ten sposób, że kamperami jeździli przeważnie bogaci Niemcy (to nie jest przytyk do Andreasa) i stawali na kempingach, dalej często staja tam. Polacy i inne biedniejsze nacje jeździły przyczepami i kempingi były naturalnym miejscem postoju dla nich. Teraz coraz więcej "naszych" jeździ kamperami. Nie jesteśmy tacy przestrzegający przepisy i nie wymagamy takich wygód jak ci z zachodu. Kamper umożliwia takie podróżowanie i prędzej czy później właściciele kempingów to zrozumieją. Albo zarobią na kamperze 2 euro albo nie zarobią od nas nic.

Wyświetl szczegóły
gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2011-07-17, 17:11   

Mam nadzieję, że tak się stanie, ale znając włoską mentalność mam obawy czy stanie się szybko. Turystyka w Europie zmienia się. Ci Niemcy nie są już tak bogaci jak kiedyś. Wielu obcokrajowców wybiera odległe, nieeuropejskie kraje. Może będzie to miało jakiś pozytywny afekt dla kamperingu :bukiet:

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2011-07-17, 21:19   

Nasze ubiegłoroczne fatalne wspomnienie z jednego z norweskich kempingów ("Fuck off" skierowane do mojej żony przez szefa kempingu jako odpowiedź na jej grzeczne zapytanie, czy ODPŁATNIE możemy napełnić zbiornik na wodę), zadaje kłam Waszym zachwytom nad "ichnim" super podejściem do podróżników.
Mało mnie interesuje, czy to był wybryk jednorazowy, nienawiść do Polaków czy jakakolwiek inna przyczyna - jeśli miałbym tylko na podstawie tego zdarzenia osądzać Norwegów, opinia byłaby wyjątkowo negatywna. To samo dotyczy czystości przydrożnych, parkingowych toalet - do kilku z nich wejście było możliwe tylko w przypadku umiejętności bardzo długiego wstrzymania oddechu.
A przecież w wątkach o Norwegii przewijają się same SUPERLATYWY.
I co - mieliśmy pecha?
Zawsze znajdą się przykłady zdarzeń zadających kłam stereotypom - i to w obie strony.

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/208
Wysłany: 2011-07-17, 22:26   

brams napisał/a:

A przecież w wątkach o Norwegii przewijają się same SUPERLATYWY.
I co - mieliśmy pecha?

Tak uważam, mieliście pecha! :-/

Może nie znam Norwegii zbyt dobrze. Byłem tam tylko dwukrotnie i przejechałem w sumie ok. 6 tys. km. Nigdy jednak nie spotkałem się z chamstwem, a tym bardziej "syfem"!

Przypominam sobie, jak nocując na zupełnym zad...piu w towarzystwie niemieckiego kampera, gdzieś pod mostem, we wczesnych godzinach rannych spostrzegłem samochód, którym przyjechał facet obsługujący stojącą tam sławojkę. Założył gumowe rękawice, spłukał dokładnie wszystko szlauchem i wyłożył kilka rolek papieru toaletowego.
Na stacjach benzynowych, bez problemu dostawaliśmy klucz do zlewania ścieków i wyprowadzania kota - za darmo, albo niewielką opłatą!

Uważam, że naprawdę mieliście pecha!!! :evil:

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-07-18, 07:47   

brams, musiałeś jednak mieć pecha,jezdzimy tam już prawie od dekady i nigdy nie było sytuacji jakie opisujesz choć wiadomo,że są ludzie i ludziska i wszystko się może zdarzyć... :-P

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-07-18, 11:16   

Istotnie norweskie toalety nie przypominają tych z niemieckich autostrad(tutaj trzeba również zatykać nosy).Przypominają raczej tzw."sławojki" .Ja kibelek wożę ze sobą i służyły mi tylko do spacerku z kotem.Ale muszę przyznać że zawsze było w nich czysto.
Co do Twojej przygody z panem z kempingu ,to ciekawe czy był to Norweg ,czy może nasz rodak.
Nigdy nie mieliśmy z Papamilą problemów ze zrzutem i pobraniem wody(tylko trzeba mieć kwadratowy klucz do kranu).Może dlatego że w Skandynawii woda i ścieki są bezpłatne.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2011-07-18, 11:33   

dyskusja byla na temat niebezpieczenstwa wakacji we Wloszech a konczy sie na pozbywaniu fekalii,to jest inny temat.....,barbara

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2011-07-19, 19:51   

No cóż, drodzy koledzy.
Pecha - moim zdaniem - ma rogacz, który chcąc z rozpaczy popełnić samobójstwo wdepnął w gówno, poślizgnął się strzelając sobie w łeb..... i chybił o 15 cm.
Chciałem Wam uświadomić, że stereotypy nie zawsze odzwierciedlają prawdę - nie każdy Polak to złodziej auta, Włoch - kampera, a Norweg - przyjaciel podróżnika.
Ot, i wszystko.

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2011-07-20, 13:26   

Słynni podróżnicy z Norwegii Marianne Lovlie i Werner Fahrenholz zostali okradzeni w Nisku, kilkanaście dni temu Werner został pobity w Stalowej Woli - donosi sztafeta.pl.

Marianne Lovlie i Werner Fahrenholz od blisko 30 lat podróżują po świecie. Zawsze, gdzie się pojawią spotykają się z życzliwym przyjęciem, do Polski nie mają szczęścia.

W poniedziałek para została okradziona w Nisku przez miejscowych pijaczków. Podróżnikom ukradziono wózek, na którym mieli rzeczy potrzebne do przetrwania, m.in. namiot namiot podarowany przez prezydenta Stalowej Woli. Zniknęły także ich rzeczy osobiste - informuje sztafeta.pl.

To nie jedyny przykry incydent, jaki spotkał podróżników w Polsce. Kilkanaście dni temu w Stalowej Woli Werner został pobity.

Polska nie będzie się kojarzyła parze z miłymi wspomnieniami, przypomnijmy, że podczas ich ostatniej podróży po naszym kraju w 2009, w okolicach Golubia-Dobrzynia ktoś zastrzelił Rosalitę - jednego z osiołków, z którymi para podróżowała.

(Kle)

Pozwoliłem sobie na wklejenie tej relacji podrózy obcokrajowców po naszym kraju .
Ciekawe jaką oni maja opinie o naszym kraju .Ja zresztą nasz kraj typuje jako jeden z najniebezpieczniejszych w Europie dla turystów i własnych obywateli.

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2011-07-20, 14:06   

Cytat:
Słynni podróżnicy z Norwegii Marianne Lovlie i Werner Fahrenholz zostali okradzeni w Nisku, kilkanaście dni temu Werner został pobity w Stalowej Woli - donosi sztafeta.pl.

"Jarosław Frąckiewicz i Celina Mróz, trójmiejscy kajakarze zabici nad Ukajali w Peru, nie stracili życia z powodu naruszenia lokalnego zwyczaju. Oni po prostu trafili na złych ludzi."

Jak widać wszędzie można trafić na złych ludzi.
http://m.wyborcza.pl/wybo...o_zabilem_.html

Odpowiedz do tematu