Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kamper czy przyczepa dla poczatkujacego?
Autor Wiadomość
Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2014-09-30, 13:25   

Benior napisał/a:
Terenówka niemal każda sama z siebie dużo waży i mało zostaje aby się zmieścić w 3,5T na kat. B
Jacek Lisiecki, pokazuje, że interesują go duże przyczepy a takie jest sens ciągnąć dużym autem czyli ciężkim.

Mój Land Cruiser w dowodzie ma wpisane waga 1828kg a DMC 2805 więc zostaje do dyspozycji tylko 695 DMC do dyspozycji
Mogę oczywiście podpiąć przyczepkę lekką do 750kg ale to przekracza już 3,5T i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg

Z przyczepą lekką w sumie zestaw może ważyć 4.250 kg bez konsekwencji na kat. B. Jedynie Viatoll może zaboleć.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2014-09-30, 19:11   

Jacek Lisiecki napisał/a:
...ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow...

jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić, ale jest na to prosty sposób:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów, na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.

Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2014-09-30, 19:45   

Cyryl napisał/a:

jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić, ale jest na to prosty sposób:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów, na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.

Świetnie to ujoles Cyryl ,ale na koniec zapomniałeś dodać o Milce (bo to by mu najlepiej pasowało)

Jacek Lisiecki 
trochę już popisał

Twój sprzęt: przyczepa Chateau, na kampera jeszcze czekam
Wysłany: 2014-09-30, 22:36   

Cytat:
Benior napisał/a:
i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.

A moze to nie jest tragedia? Jak wzrastaja oplaty na autostradach? O polskim Viatollu duzo pisano koszmarow, ale moze juz wreszcie dopracowali ten system? Wiem, ze musialbym zrobic dodatkowa kategorie prawa jazdy - E czy C?

Cytat:
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg

mozliwe, ale zakup kolejnego samochodu odpada. Mam juz cztery I mi starczy:) Jedynie kamper jest zwolniony z embarga nalozonego przez zone:)

Cytat:
Moim skromnym zdaniem szukaj dużego kampera a jak bardzo będziesz chciał zabrać dużo bagażu to lekka przyczepka.

A duzy kamper to jaki? Po analizie Waszych porad doszedlem do wniosku, ze albo kupie duza przyczepe i ogranicze bagaz do 500kg (jest to mozliwe), albo kamper z lekka przyczepka bagazowa. Czyli nie musze sie martwic o limity masy. 500kg spokojnie zmieszcze do swojego Volva.

Zaskoczylo mnie natomiast, choc w sumie powinienem byl sam to przewidziec, ze kampery dziela sie na letnie i zimowe (albo raczej na letnie i caloroczne). Nie jestem pewien, czy bede duzo jezdzil Zima. Raczej malo. Wiec pewnie kupie sobie letniego z ogrzewaniem, zeby w razie czego przenocowac Zima na trasie, ale na dluzszy pobyt bede mial zalatwione zakwaterowanie. Chyba.

Jacek Lisiecki 
trochę już popisał

Wysłany: 2014-09-30, 22:41   

Cytat:
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić
,

zdaje sobie z tego sprawe. Ale rowniez wez pod uwage, ze to, co chce, moze w duzej mierze zalezec od tego, co sie da. Dlatego postawilem to bardzo ogolne pytanie i wiele sie juz dowiedzialem.

Cytat:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów,

juz bylem wiele razy, wystarczy. Teraz chce cos wiecej.

Cytat:
na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.
[/quote]

tak, tego watku jeszcze nie poruszylem - jakie macie doswiadczenia z wypozyczalniami przyczep lub kamperow? Czy to jest dobry sposob, zeby sie doswiadczalnei przekonac, co mi pasuje?

Jacek Lisiecki 
trochę już popisał

Wysłany: 2014-09-30, 22:45   

Cytat:
Świetnie to ujoles Cyryl ,ale na koniec zapomniałeś dodać o Milce (bo to by mu najlepiej pasowało)
[/quote]

poczytam, tylko jednak musze poczekac do weekendu co najmniej. Ale pomysl jako taki bardzo mi sie spodobal. Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2014-09-30, 22:48   

Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.

Od razu odpowiem: nie wystarczy!

Jacek Lisiecki 
trochę już popisał

Wysłany: 2014-09-30, 23:05   

Cytat:
Rav napisał/a:
Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.

Od razu odpowiem: nie wystarczy!

Dziekuje. W sumie to od jakiegos czasu mysle o zrobieniu prawa jazdy na maly autobus, taki powiedzmy ok 15-18 osob. Mogloby mi sie przydac, gdybym chcial wiecej uczniow zabrac na wycieczke, co czasem robie, ale musze sie ograniczac do 8 osob.

DO przemyslenia:)

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2014-10-01, 05:05   

no tak, ale biorąc uczniów na wycieczkę, oprócz tego, że wymagałoby to kat. D lub D1 (do 17 osób), ale ponieważ koszty są takie same nikt nie prowadzi szkoleń na tą niższą kategorię, podlegałbyś pod wymogi Ustawy o Transporcie Drogowym. musisz przeczytać Art. 39a, tam są wymogi co do kierowcy w transporcie. musiałbyś mieć badania psychotechniczne, dopuszczenie przez lekarza uprawnionego do wydawania takich zaświadczeń, Kwalifikację Wstępną i co 5 lat Okresową, czyli wpis w prawo jazdy - kod 95a. oraz obowiązywałoby Cię rozporządzenie 561/2006 w sprawie czasu pracy kierowców, czyli podczas kontroli dokumentacja dnia obecnego i 28 dni wstecz i archiwizacja w domu 12 ostatnich miesięcy. o ViaTollu nie wspomnę.

natomiast wracając do Milki, najpierw musisz wiedzieć do czego uprawnia Cię prawo jazdy tej kategorii jakie już posiadasz.

Benior 
doświadczony pisarz

Piwa: 3/11
Wysłany: 2014-10-01, 07:45   

Cyryl napisał/a:
no tak, ale biorąc uczniów na wycieczkę, oprócz tego, że wymagałoby to kat. D lub D1 (do 17 osób), ale ponieważ koszty są takie same nikt nie prowadzi szkoleń na tą niższą kategorię, podlegałbyś pod wymogi Ustawy o Transporcie Drogowym. musisz przeczytać Art. 39a, tam są wymogi co do kierowcy w transporcie. musiałbyś mieć badania psychotechniczne, dopuszczenie przez lekarza uprawnionego do wydawania takich zaświadczeń, Kwalifikację Wstępną i co 5 lat Okresową, czyli wpis w prawo jazdy - kod 95a. oraz obowiązywałoby Cię rozporządzenie 561/2006 w sprawie czasu pracy kierowców, czyli podczas kontroli dokumentacja dnia obecnego i 28 dni wstecz i archiwizacja w domu 12 ostatnich miesięcy. o ViaTollu nie wspomnę.
.

Jeszcze należy dodać do zarobkowego przewozu osób certyfikat kompetencji zawodowych i licencję na przewóz osób.

Dobrym pomysłem jest wypożyczenie kampera, ja tak zrobiłem.
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych. Wypożycz kamepra według ciebie o najlepszym rozkładzie i pojedź na urlop.
Po powrocie będziesz już wiedział czego chcesz.

Benior 
doświadczony pisarz

Piwa: 3/11
Wysłany: 2014-10-01, 08:13   

Jak już zrobisz prawko na autobus to o czymś takim pomyśl .... na promie można zaoszczędzić :haha: :haha: :haha:

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2014-10-01, 10:43   

Benior napisał/a:
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych

czasami w jedną rodzinę się nie da

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2014-10-01, 17:33   

Ojj , choć jestem otwarty na wszystko to nie wyobrażam sobie wakacji z teściami, ale-
-bylem jeden wyjazd w 2 , slownie DWIE rodziny.

Z początku super , na koniec -nieżle , po czasie -nigdy wiecej . :lol:

Nie zgodze się jednak z dziadkami którzy twierdzą że kamper jest 2-u osobowy, on jest

Jednorodzinny :lol:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Karas 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2014-10-01, 20:24   

zależy jakie wakacje, my byliśmy teraz w Chorwacji w blaszance 4+1 12 dni, ale auto służyło tylko do spania, przygotowania obiadu itp. Więc jakiejś strasznej ciasnoty nie odczuliśmy. Ale np w zimniejsze dni, gdzie by mieli wszyscy siedzieć w aucie, to raczej nie wyobrażam sobie.

Jacek Lisiecki 
trochę już popisał

Wysłany: 2014-10-01, 22:12   

Cytat:
Jeszcze należy dodać do zarobkowego przewozu osób certyfikat kompetencji zawodowych i licencję na przewóz osób.

Macie racje, zawracanie glowy.

Cytat:
Dobrym pomysłem jest wypożyczenie kampera, ja tak zrobiłem.

skad brales? Jakie masz dsowiadczenia z ta wypozyczalnia? Wydaje mi sie to dobrym pomyslem.

Cytat:
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych.

Przypominam, ze ten pomysl juz zarzucilem - pojedziemy sami, we czworo.

Odpowiedz do tematu