Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4 Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
Wysłany: 2014-09-30, 13:25
Benior napisał/a:
Terenówka niemal każda sama z siebie dużo waży i mało zostaje aby się zmieścić w 3,5T na kat. B
Jacek Lisiecki, pokazuje, że interesują go duże przyczepy a takie jest sens ciągnąć dużym autem czyli ciężkim.
Mój Land Cruiser w dowodzie ma wpisane waga 1828kg a DMC 2805 więc zostaje do dyspozycji tylko 695 DMC do dyspozycji
Mogę oczywiście podpiąć przyczepkę lekką do 750kg ale to przekracza już 3,5T i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg
Z przyczepą lekką w sumie zestaw może ważyć 4.250 kg bez konsekwencji na kat. B. Jedynie Viatoll może zaboleć.
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-09-30, 19:11
Jacek Lisiecki napisał/a:
...ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow...
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić, ale jest na to prosty sposób:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów, na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić, ale jest na to prosty sposób:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów, na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.
Świetnie to ujoles Cyryl ,ale na koniec zapomniałeś dodać o Milce (bo to by mu najlepiej pasowało)
Twój sprzęt: przyczepa Chateau, na kampera jeszcze czekam
Wysłany: 2014-09-30, 22:36
Cytat:
Benior napisał/a:
i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
A moze to nie jest tragedia? Jak wzrastaja oplaty na autostradach? O polskim Viatollu duzo pisano koszmarow, ale moze juz wreszcie dopracowali ten system? Wiem, ze musialbym zrobic dodatkowa kategorie prawa jazdy - E czy C?
Cytat:
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg
mozliwe, ale zakup kolejnego samochodu odpada. Mam juz cztery I mi starczy:) Jedynie kamper jest zwolniony z embarga nalozonego przez zone:)
Cytat:
Moim skromnym zdaniem szukaj dużego kampera a jak bardzo będziesz chciał zabrać dużo bagażu to lekka przyczepka.
A duzy kamper to jaki? Po analizie Waszych porad doszedlem do wniosku, ze albo kupie duza przyczepe i ogranicze bagaz do 500kg (jest to mozliwe), albo kamper z lekka przyczepka bagazowa. Czyli nie musze sie martwic o limity masy. 500kg spokojnie zmieszcze do swojego Volva.
Zaskoczylo mnie natomiast, choc w sumie powinienem byl sam to przewidziec, ze kampery dziela sie na letnie i zimowe (albo raczej na letnie i caloroczne). Nie jestem pewien, czy bede duzo jezdzil Zima. Raczej malo. Wiec pewnie kupie sobie letniego z ogrzewaniem, zeby w razie czego przenocowac Zima na trasie, ale na dluzszy pobyt bede mial zalatwione zakwaterowanie. Chyba.
Wysłany: 2014-09-30, 22:41
Cytat:
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić
,
zdaje sobie z tego sprawe. Ale rowniez wez pod uwage, ze to, co chce, moze w duzej mierze zalezec od tego, co sie da. Dlatego postawilem to bardzo ogolne pytanie i wiele sie juz dowiedzialem.
Cytat:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów,
juz bylem wiele razy, wystarczy. Teraz chce cos wiecej.
Cytat:
na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.
[/quote]
tak, tego watku jeszcze nie poruszylem - jakie macie doswiadczenia z wypozyczalniami przyczep lub kamperow? Czy to jest dobry sposob, zeby sie doswiadczalnei przekonac, co mi pasuje?
Wysłany: 2014-09-30, 22:45
Cytat:
Świetnie to ujoles Cyryl ,ale na koniec zapomniałeś dodać o Milce (bo to by mu najlepiej pasowało)
[/quote]
poczytam, tylko jednak musze poczekac do weekendu co najmniej. Ale pomysl jako taki bardzo mi sie spodobal. Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4 Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
Wysłany: 2014-09-30, 22:48
Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.
Wysłany: 2014-09-30, 23:05
Cytat:
Rav napisał/a:
Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.
Od razu odpowiem: nie wystarczy!
Dziekuje. W sumie to od jakiegos czasu mysle o zrobieniu prawa jazdy na maly autobus, taki powiedzmy ok 15-18 osob. Mogloby mi sie przydac, gdybym chcial wiecej uczniow zabrac na wycieczke, co czasem robie, ale musze sie ograniczac do 8 osob.
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-01, 05:05
no tak, ale biorąc uczniów na wycieczkę, oprócz tego, że wymagałoby to kat. D lub D1 (do 17 osób), ale ponieważ koszty są takie same nikt nie prowadzi szkoleń na tą niższą kategorię, podlegałbyś pod wymogi Ustawy o Transporcie Drogowym. musisz przeczytać Art. 39a, tam są wymogi co do kierowcy w transporcie. musiałbyś mieć badania psychotechniczne, dopuszczenie przez lekarza uprawnionego do wydawania takich zaświadczeń, Kwalifikację Wstępną i co 5 lat Okresową, czyli wpis w prawo jazdy - kod 95a. oraz obowiązywałoby Cię rozporządzenie 561/2006 w sprawie czasu pracy kierowców, czyli podczas kontroli dokumentacja dnia obecnego i 28 dni wstecz i archiwizacja w domu 12 ostatnich miesięcy. o ViaTollu nie wspomnę.
natomiast wracając do Milki, najpierw musisz wiedzieć do czego uprawnia Cię prawo jazdy tej kategorii jakie już posiadasz.
no tak, ale biorąc uczniów na wycieczkę, oprócz tego, że wymagałoby to kat. D lub D1 (do 17 osób), ale ponieważ koszty są takie same nikt nie prowadzi szkoleń na tą niższą kategorię, podlegałbyś pod wymogi Ustawy o Transporcie Drogowym. musisz przeczytać Art. 39a, tam są wymogi co do kierowcy w transporcie. musiałbyś mieć badania psychotechniczne, dopuszczenie przez lekarza uprawnionego do wydawania takich zaświadczeń, Kwalifikację Wstępną i co 5 lat Okresową, czyli wpis w prawo jazdy - kod 95a. oraz obowiązywałoby Cię rozporządzenie 561/2006 w sprawie czasu pracy kierowców, czyli podczas kontroli dokumentacja dnia obecnego i 28 dni wstecz i archiwizacja w domu 12 ostatnich miesięcy. o ViaTollu nie wspomnę.
.
Jeszcze należy dodać do zarobkowego przewozu osób certyfikat kompetencji zawodowych i licencję na przewóz osób.
Dobrym pomysłem jest wypożyczenie kampera, ja tak zrobiłem.
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych. Wypożycz kamepra według ciebie o najlepszym rozkładzie i pojedź na urlop.
Po powrocie będziesz już wiedział czego chcesz.
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
Wysłany: 2014-10-01, 20:24
zależy jakie wakacje, my byliśmy teraz w Chorwacji w blaszance 4+1 12 dni, ale auto służyło tylko do spania, przygotowania obiadu itp. Więc jakiejś strasznej ciasnoty nie odczuliśmy. Ale np w zimniejsze dni, gdzie by mieli wszyscy siedzieć w aucie, to raczej nie wyobrażam sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum