|
przegląd instalacji gazowej |
| Autor |
Wiadomość |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-04-21, 09:39
|
|
|
| Endi napisał/a: | | piekarnik gazowy. |
Jak oglądamy wypalone dziury w kamperach to przeważnie w miejscu piekarnika, też bym go wywalił. |
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-04-21, 19:46
|
|
|
| U mnie jedna butla gazowa starcza na 12-14 dni - duża lodówka pracująca non stop na gazie, ciepłe kraje powyżej 30 stopni na zewnątrz. Taka butla do tankowania bardzo mi się podoba! |
|
|
|
 |
poptek
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Ixeo Time 726G
Nazwa załogi: POPTEK TEAM
|
Wysłany: 2015-04-21, 21:01
|
|
|
| Może podpadnę ale według mnie Wasz zachwyt nad butlą gazową za 350 Eurosków bierze się z powodu przymusu oszczędzania kilogramów bagażu w kamperze. Mając odpowiednie DMC zawsze mozna zabrać 1 - 2 butle z gazem wiecej, koszt 40 - 80 zł. Przeliczając cenę zakupu butli specjalnej na zwykłe butle gazowe to wychodzi około 31 wymian na pełne. Nawet biorąc pod uwagę 4 butle na sezon to daje prawie 8 lat zanim zakup się zwróci. Podejrzewam że za taką kwotę to też bez problemu da się zamontować do auta dużo większy zbiornik samochodowy na LPG, który starczy bez problemów na cały rok. |
_________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-04-21, 21:21
|
|
|
No... I to oprócz chęcie z samej chęci
Pomijając fazy.. Racja. Duże jest piękne
I jak dupnie to konkretnie.
Rozdupcy cały kemping, zawsze to raźniej
Mamy tu przelewaczy domowych. Bo lubią sobie poprzelewać, nawet dumni są ze sprytu swego i umiejętności manualnych.
Skąpców genetycznych, itd.
Podejrzliwych, co w butlach gotowych Dżina sie boją...
Miałem metalowe dwie, starcza prawie na sezon, ale śmierdziały i brzydkie, ciężkie.
BP mam trzy, jedna na wszelki wypadek lub do grilla w ogrodzie / ogrzewacza.
Ale fajnie tak podjechać i se psiknąć z pistoletu
Ale DMC i/lub konieczność uzupełniania gazu za granicą to powód najistotniejszy |
|
|
|
 |
poptek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-04-21, 21:33
|
|
|
| Bronek napisał/a: | omijając fazy.. Racja. Duże jest piękne
I jak dupnie to konkretnie.
Rozdupcy cały kemping, zawsze to raźniej |
A czy to nie wszystko jedno czy dupnie koło mnie 11 kg czy coś większego?
Jak odchodzić z tego świata to z dużym hukiem. |
Tomek. |
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-04-21, 21:36
|
|
|
| Prosta sprawa: mam dedykowany przedział na dwie butle (odseparowany i wentylowany) i nie chcę wozić zapasowych butli w części mieszkalnej ze względów bezpieczeństwa. Taka butla z zaworem nie wymaga instalacji jak zbiornik LPG pod podwoziem i rozwiązuje problemy z gazem przy dłuższych wyjazdach. Fakt, że droga. |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 311/484 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2015-04-22, 07:57
|
|
|
| poptek napisał/a: | | ...Wasz zachwyt nad butlą gazową za 350 Eurosków bierze się z powodu przymusu oszczędzania kilogramów bagażu w kamperze. Mając odpowiednie DMC zawsze mozna zabrać 1 - 2 butle z gazem wiecej, ... |
Butla, w istocie droga ale wydatek jednorazowy. Ty podnosząc w Burstnerku DMC na 3650 będziesz za te 150 kg dodatkowo płacił, zwiększając koszta podróży
Elektroniczne opłaty drogowe to maszynka do robienia pieniędzy. I w każdej chwili można spodziewać się zmiany stawki. Tacy są pazerni.
A za te 2 dodatkowe butle to raczej masz pewne, że dadzą mandacik w np. Niemczech.
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-04-22, 08:12
|
|
|
| Każdy chwali to co ma i jak mu nie szkoda kasy.Najlepszym rozwiązaniem byłby zbiornik zewnętrzny, takie są w niektórych włoszczyznach np. Mizar, takie rozwiązanie mają tez Muzyki. Na dodatkowe butle trzeba mieć też miejsce i policja nie będzie nam po kamperze przeszukiwać. W Nimczech można teoretycznie załapać mandat za niezabezpieczone butle w schowku jak nie ma duocontrol. Ale i prędkości nie należy przekraczać a większosć...My ZUS-owcy wyjeżdżamy na dłużej i tankowanie na LPG przydaje się. |
|
|
|
 |
poptek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-04-22, 08:50
|
|
|
| Endi napisał/a: | | Ty podnosząc w Burstnerku DMC na 3650 będziesz za te 150 kg dodatkowo płacił, zwiększając koszta podróży |
Nie podniosłem DMC do 3650 tylko do 4250 kg, a to już robi mała różnice w możliwości załadunku i montażu różnych rzeczy.
Dlatego jakbym miał kombinować z gazem to poszedłbym raczej w zbiornik zewnętrzny.
Opłaty są dla mnie mniej ważne od braku zmartwień z wagą auta. |
Tomek. |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2015-04-22, 17:45
|
|
|
| poptek napisał/a: | | 4250 kg, a to już robi mała różnice w możliwości załadunku i montażu różnych rzeczy |
10 lat jeździłem kamperem o DMC 4600. Woziłem niemalże wszystko… rowery, skutery inne bajery. Miałem z tego frajdę, nie powiem
Dzisiaj mam wygodnego, przestronnego kampera do 3,5 t. Mnie już przeszło, wyposażanie w różne, „niby potrzebne” duperele i jestem daleki od wożenie się z całym tym majdanem. Świadoma decyzja.
Mam spokój i skupiam się wyłącznie na samej przyjemności podróżowania kamperem. Oby tylko zdrówko, humor i GPS - nie zawiedli |
|
|
|
 |
poptek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-04-22, 18:35
|
|
|
Za 10 lat też pewnie zmienię na takiego z DMC 3500 .
Endi, nie wiem jak u Ciebie ale na razie jeżdżę w 2+2, czasami 2+3 więc muszę mieć trochę więcej kg na bagaż i zabawki dla wszystkich.
Mam nadzieję, że kiedyś wypijemy jakieś w realu bo chętnie obejrzałbym Twoje auto. |
Tomek. |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2015-04-22, 19:10
|
|
|
| poptek napisał/a: | ...Mam nadzieję, że kiedyś wypijemy jakieś w realu bo chętnie obejrzałbym Twoje auto. |
Chrzest LaLuni II - 15/16/17 maja Marina K-g. Zapraszam
Będą chrzczone 2 kampery. Ten drugi to Bürstnerek |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
poptek
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-04-22, 19:29
|
|
|
Dzięki za zaproszenie, chętnie bym ochrzcił swojego kampa z Waszymi w K-gu ale nie dam rady bo mam komunię syna 17 maja.
Życzę udanej zabawy.
Za zaproszenie leci wirtualne i mam nadzieję, że kiedyś, gdzieś uda się mi spotkać ekipę z K-gu na żywo. |
Tomek. |
|
|
|
 |
klaudynka
zaawansowany
Twój sprzęt: ford transit carado
|
Wysłany: 2015-04-22, 20:20
|
|
|
O czystośc gazu w przypadku kuchenki nie należy się obawiać, butla stoi pionowo zanieczyszczenia opadaja na dno faza gazowa pozbawiona już jest zanieczyszczeń a w przypadku samochodów czy wózków widłowych zasilanie odbywa się fazą płynną do reduktora więc filtr obowiązkowy. |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-04-22, 21:17
|
|
|
| klaudynka napisał/a: | | butla stoi pionowo zanieczyszczenia opadaja na dno faza gazowa pozbawiona już jest zanieczyszczeń |
Tyle teoria praktyka pokazuje że syf z gazu skutecznie zapycha dysze palników. Najczęściej jest to palnik lodówki. W moim przypadku syfu (rdza z nieczyszczonych butli) było tyle że rurka gazowa była całkowicie zatkana na długości około 3cm. Co za tym idzie filtr gazu to nie fanaberia tylko całkiem mądre rozwiązanie. lepiej co jakiś czas wyczyścić lub wymienić ( w zależności od konstrukcji) filterek gazu niż dokopywać się do palników w lodówce, piecu czy bojlerze. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
|
|