|
Nasza Norwegia... |
| Autor |
Wiadomość |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-07-16, 19:31
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | ps2. pociskamy drogą nr 17 widokową i piekną lecz pogoda psuje nam humory ( sakramencko leje) ale cóz...w koncu to Norwegia nie Grecja |
Poprawy pogody w tym rejonie możesz się spodziewać we wtorek. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Hobbysta
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Maj 2013 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 2016-07-17, 15:26 Dzieki
|
|
|
Dziękuję załogom
tolo61
grzegorzalex
Genas
za spotkanie i wspólne podsumowanie
wyprawy do Norwegii.
Połów był cienki złowilem tylko
jednego dorsza
Pozdrawiam Waldek
20160717_154302_HDR.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 43 raz(y) 147,61 KB |
|
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2016-07-17, 21:08
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | szymek1967 napisał/a: | ps2. pociskamy drogą nr 17 widokową i piekną lecz pogoda psuje nam humory ( sakramencko leje) ale cóz...w koncu to Norwegia nie Grecja |
Poprawy pogody w tym rejonie możesz się spodziewać we wtorek. |
dotarłem po dwóch dniach męki do tego nieszczesnego Bodo
iście prawdziwa droga krzyżowa
lało niemal przez cały czas podrózy, własciwie nie skorzystalismy z drogi widokowej ,jedynie na promach chwila oddechu od deszczu
lepiej było pocisnąc zwykłą szóstką i po ptakach
ps. teraz zastanawiam sie gdzie uderzyc promem , czy nocnym na Moskenes ? wypływa o 0:45
kto ma pomysła jak tę partie rozegra c ,e ? |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
|
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-18, 10:11
|
|
|
dzeki Andrzeju, ale wypłynęlismy o szóstej rano i po czterech godzinach dryfowania jestesmy w miejscowosci pod nazwą A
ps. na koncu wioski dokładnie w miejscu gdzie konczy sie wszelka droga jest parkplac dla kamperow bezpłatny z widokiem na morze , tutaj własnie zakotwiczyłem by zjesc sniadanie i ustalic plan Lofotow
generalnie to chetnie posłucham doswiadczonych kolegow ktorzy ten temat przerabiali i udzielą nam kilku wskazowek co i gdzie
poki co deszcz nie odpuszcza i zwiedzanie czego kolwiek jest raczej srednie
ale coz...
pogoda zmienną jest jak sytuacja w swiecie wiec czekamy spokojnie na lepsze czasy
zdecydowalismy odwiedzic braci Cystersow ,jedyny tutaj Polski klasztor na Lofotach ,pozniej pojedziemy do wioski ktorą poleca krzlec
z przyjacielskim pozdrowieniem |
| |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
|
Wysłany: 2016-07-18, 12:32
|
|
|
Można też płynąć o 06:00. Aktualny rozkład promów jest tutaj: BODØ–VÆRØY–RØST–MOSKENES Timetable sommer
Nie mam doświadczenia na Lofotach. Swój plan układałem teoretycznie na podstawie opisów tras widokowych:
1) Lofoten - Å do Raftsundet (E10) z jazdą w bok do Nusfjord (807), Vikten (811), Utakleiv (825), Unstad (992), Eggum (994) i Henningsvær (807)
2) Andøya - 58 km drogami 974/976/82
Z tego co wiem, to dużą atrakcją w Andenes jest wycieczka na wieloryby.
Życzę poprawy pogody. |
_________________ Andrzej
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2016-07-18, 12:57
|
|
|
Wycieczka dobre określenie, w zeszłym roku 3 tygodnie szukali i efektów nie było, tak sobie wieloryby wykombinowały.
W paru portach organizowane są wyprawy na wieloryby szybkimi łodziami, wielokrotnie widziałem łodzie w akcji, muszę przyznać, że jak trochę morze było rozbujane to łodzie fruwały w powietrzu, dla obserwatora widok niezły nie wiem jakie odczucia mają uczestnicy, pewnie dupska bolały |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-18, 13:15
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | prawdziwa droga krzyżowa
lało niemal przez cały czas podrózy, własciwie nie skorzystalismy z drogi widokowej ,jedynie na promach chwila oddechu od deszczu
lepiej było pocisnąc zwykłą szóstką i po ptakach |
Wierz mi, chciałem napisać w sobotę, że RV17 jest na pogodne dni, a na deszcz E6. W deszczu to szkoda czasu i kasy na promy. Lofotów w deszczu też by nie polecał. Ja w zeszłym roku czekałem na pogodę na prądach morskich łapiąc w kapturze ryby. I wygrałem, ryb mnóstwo, ruszyłem pod dwóch dniach i wjechałem prosto w słońce. O wielorybach już była dyskusja. Osobiście zalecam umiarkowany optymizm. Niestety do tego też jest potrzebna pogoda (dobra widoczność i słaby wiatr). Ta atrakcja jest zbyt droga, by wymiotować we mgle i deszczu. |
 |
| Ostatnio zmieniony przez krzlac 2016-07-18, 19:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2016-07-18, 14:40
|
|
|
" Ta atrakcja jest zbyt droga, by wymiotować we mgle i deszczu."
Tego już nie chciałem pisać ale tak jest |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-18, 14:45
|
|
|
hej,
dotarlismy do klasztoru
musze przyznac ze robi na mnie wrazenie, choc skromny to uwage przyciąga prostotą życia tutaj
dwóch ojcow Cystersów posługuje tu dla bardzo nielicznej gromadce Katolików
jest ich zaledwie 100 na Lofotach w tym wielu Polakow
miejsce to jest swietną miejscówką dla odpoczynku po przeprawie promowej z BODO
warto zajechac ,mają swoje pola na ktorych uprawiają zboze ale przede wszystkim mają jezioro w dzierzawie skąd garsciami mozna czerpac ryby
chyba sprobuje swoich sił w wedkowaniu,kupiłem na te okazje wedke z kołowrotkiem i takie tam przynety jak to zwą
mam tez podbierak ale raczej nadaje sie na łapanie motyli niz dorszy
generalnie to czekam na zmiane klimatu bo żygac sie chce od tego deszczu bardziej niz od promowej eskapady przez morze
ps. po mszy sw. ktorą ojciec dyrektor odprawi dla nas specjalnie udamy sie do wioski polecanej przez was by kupic suszone dorsze ,specjalnosc zakładu pt. " Lofty"
to na tyle .pozniej napisze co i jak dalej |
| |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 311/484 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-07-18, 14:50
|
|
|
szymek - na poprawę humoru a może i pogody ? ? spróbuj proszę wędzonego wieloryba. Jak będzie smakował to podam Ci namiary na przetwórnię |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2016-07-18, 15:17
|
|
|
| UCIEKLEM z Lofotów po tygodniu łowienia dorszy - zimno, pada, zimno , nie pada. chwilka słońca , deszcz, zimno -i tak w kółko . Chociaż przez 10 były dwa dni ciepłe. Nigdy więcej Lofotów. Przeniosłem się na Viknę -bardziej na południe . Dorszy więcej niż na Lofotach i większe 6-7 kg gdy się je znajdzie pomiędzy setkami wysepek. Cieplej . |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 311/484 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-07-18, 16:51
|
|
|
W lipcu zeszłego roku w Norwegii na Lofotach spędziliśmy cały tydzień bez deszczu i w słońcu teraz jesteśmy aktualnie w Plymouth i również mamy super pogodę. Zewnętrzny termo. wskazuje 30 *C Zmierzamy w kierunku angielskiego lazurowego wybrzeża Brixham . |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-19, 10:27
|
|
|
he,hej...
dzis wreszcie zaswieciło nam słonce i od razu swiat piekniej wygląda
majestatyczne góry i małe ,bajkowe wrecz czerwono-rudawe domeczki na ich tle to widok ktory niepozwala oderwac wzroku od nich
mozna gapic sie w te obrazy całymi godzinami, cuda natury i piekno stworzonego swiata robią tu na nas niesamowite wrazenie !
dzis spalismy przed mostem u bram malowniczej wioski zwanej Wenecją Północy ktorą poleciliscie nam w swych opisach
rzeczywiscie warto było zboczyc z trasy by ją ujrzec
niedaleko znajduje sie piekna,piaszczysta plaza na ktorej mimo zimnej wody ( 10 st) lezą smiałkowie
probujący swych sił w morzu
nie wiem czy dam rade i jak dlugo wy3mam ale i ja zanurkuje w tej cudownej ,krystalicznie czystej wodzie koloru turkusowego
ps. jakie macie sugestie co do dalszej podrozy koledzy ?
mam wrazenie ze z niektorymi z was podrozuje razem z tą roznicą ze wy w sercu i duchem ,ja zas organoleptycznie
ps2. rozwazam czy by nie zahaczyc o Norcapp skoro jest tak blisko ( 2 dni drogi stąd )
kłaniam sie nisko |
| |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-19, 10:43
|
|
|
Do niedzieli będzie słonecznie na Lofotach. Patrz na probnozy i trzymaj się słońca. Jak chcesz jeszcze pociągnąć na północ to polecam okolice wyspy Senja (za Narwikiem) z cudownymi zachodami słońca. Nordkapp to też magia, a z Senji już dużo bliżej.
Senja.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 41 raz(y) 52,7 KB |
|
 |
| |
|
|
|