Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczyrk
Autor Wiadomość
gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 595/324
Wysłany: 2019-01-08, 11:10   

majmarek napisał/a:
Będziesz przejazdem lub nie , zapraszam

Słąwoj chyba sam nie wie o co mu chodzi. Ja jak byłem w Szczyrku to mogłem stanąć za free na posesji mojego kolegi zlokalizowanej tuż przy parkingu wyciągu. Nie zrobiłem tego tylko pojechałem gdzie indziej. Jak nie chcą mnie i moich pieniędzy to nie zamierzam się napraszać. Wiadomo, że pod wyciągiem stoi klient wyciągu i okolicznych knajp a nie bezdomny szukający schronienia. Jeżeli chodzi im o to, że nie daję zarabiać właścicielom hoteli to mam propozycję, żeby sprzedając karnety żądali potwierdzenia zameldowania z hotelu na terenie Szczyrku bo przecież niektórzy mogą dojeżdżać z Wisły np i wyrzucać śmieci z samochodu i nasiusiać w toalecie. Jeden taki widziałem nawet umył ręce. :oops:
Postaw piwo autorowi tego posta

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 141/307
Wysłany: 2019-01-08, 11:24   

:lol :lol :lol dobre gryz :mrgreen:

Majmarek - żartowałem nie przyjadę, możesz zamknąć kibel i schować papier toaletowy.

A ta informację to umieść na kamperze. Może komuś z Afryki się przyda. :haha:

MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 23/201
Wysłany: 2019-01-08, 11:48   

Endi napisał/a:
Bazylek21 napisał/a:
Może będzie tak jak 20 lat temu z deskami snowbordoawymi, kiedy zaczęły się pojawiać to obsługi wielu stacji zabraniały na nich jeździć, jednak szybko zorientowali się że długo tak nie pociągną.

Czy aby napewno ?

Jeszcze do niedawna stawanie na parkingu pod wyciągiem w Austrii i nie tylko, nie stanowiło problemu. A dzisiaj co ? Pogonili wreszcie towarzystwo, dzięki niewielkiej ale jednak grupie kampero-syfiarzy co oszczali i osrali dookoła co się dało.
I jeszcze o wodę prosili, najlepiej za darmo :szeroki_usmiech

Na narty wybieramy się bliżej Wielkanocy. Jak zwykle do Solden. A tym czasem na sobotę 12go mamy zaproszenie na kulig w okolice Gorlic. Łoj będzie prawdziwa sanna z końmi, ogniskim etc :mikolaj

Mógłbyś podzielić się informacją - jeśli kamperkiem to gdzie stoicie - Camping Solden czy parking pod wyciągiem?

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 572/437
Wysłany: 2019-01-08, 17:15   

Krotko:
Miałem być w weekend kamperem w Szczyrku pod gondolą a zamiast tego pojechałem dziś osobówką.
Około 9.00 pierwszy parking pod gondolą pełny (nie parkował tam żaden kamper) natomiast parking sąsiadujący (obok 50m) zapełniony już w 60 procentach. Stał tam jeden kamper "świńka morska" :mrgreen: z Łowicza i widać, że nocowali bo szyba czołowa i boczne zasłonięte od zewnątrz matą.
Obfite opady śniegu oraz silny wiatr wiec warunki do jazdy mało przyjemne ale na trasach mnóstwo naturalnego śniegu więc cały ośrodek działa i jest cudownie. Nie przyjeżdzajcie tu :haha: bo zrobi się tłoczno w najlepszym ośrodku narciarskim w Polsce :mrgreen:

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-08, 18:10   

LukF napisał/a:
Nie przyjeżdzajcie tu

Ja nie mam zamiaru. wybiorę najlepsze ośrodki we Włoszech. :-P

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 311/484
Wysłany: 2019-01-08, 18:25   

LukF napisał/a:
Nie przyjeżdzajcie tu bo zrobi się tłoczno w najlepszym ośrodku narciarskim w Polsce

I to jest właśnie to. Szczyrk widocznie ma wystarczające przychody aby chciał jeszcze zarabiać na klientach co to mieszkają w pięknych kamperach. Mają tylko z nimi kłopot i tyle. I tu nie chodzi o zazdrość tylko o kilku kampero-syfiarzy co załatwiło cały karawning na cacy, zmuszając nas tym samym na stawanie na zadupiu albo kampingu.

Pozostaje Złoty Goroń ? ... przytuli wszystkich, ale to już inna bajka .

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-08, 19:32   

Endi napisał/a:

Pozostaje Złoty Goroń ? ... przytuli wszystkich, ale to już inna bajka .

To nie jest to samo :gwm

Problem: jedziemy na narty czy postać sobie kamperem na czyimś placu?
Wybieram to pierwsze :)

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 311/484
Wysłany: 2019-01-08, 19:33   

MAZUREK napisał/a:
Mógłbyś podzielić się informacją - jeśli kamperkiem to gdzie stoicie - Camping Solden czy parking pod wyciągiem?

Nie , ani na Camingu Solden ani na parkingu.

Po pierwsze: Camping Solden jest ciasny, słabe sanitariaty i drogi. Trochę trzeba podejść do wyciągu na Gaislachkeogel Tal. Trasy zjazdowe na nim nie ciekawe a żeby dostać się do wyciągu na Giigijoch musimy wsiąść do skibusa a na przystanku zawsze fuell . Można też zjechać na nartach do stacji pośredniej ale jest to upierdliwe.

Po drugie: Na parkingu pod wyciągiem można stać ale nie nocować. W ciągu dnia jest taki natłok aut i autokarów, że naprawdę trzeba by przyjechać bardzo wcześnie aby stanąć kamperem.

Po trzecie: spacerki po Solden to nic specjalnego. Same sklepy narciarskie i kilka knajpek. Jak chce się coś kupić to można zjechać wcześniej.

My kamperujemy na https://www.camping-oetztal.com/ w Langenfeldzie. Jest trochę tańszy od tego w Solden, ma kapitalne sanitariaty, duże parcele, panuje rodzinna atmosfera, obok najładniejsze termy w Austrii, przystanek ski-busa do Solden (15 min jazdy ), z tyłu za campingiem trasa dla biegówek . I teraz, co bardzo istotne ski-bus zatrzymuje się przy wyciągu na Giigijoch Tal z którego w krótkim czasie dostajemy się na lodowiec. Piotr od razu smyr, smyr :ski: i w dół a ja z mamusią ligen na słoneczku ... no nie jestem już w stanie Piotra dogonić .. ;)

solden.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 1,64 MB

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-08, 19:33   

gryz3k napisał/a:
. wybiorę najlepsze ośrodki we Włoszech. :-P

Co byś zaproponował by było fajnie na nartach i fajnie kamperem? :bukiet:

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2019-01-08, 21:49   

Mój kolega w podrózy z Niemiec od kilkunastu lat jeździ na narty do Livinio i mówi ze nie ma lepszego miejsca. Parking pod wyciagiem kosztuje 10 E i stoi sie w środku stacji narciarskich. Chyba ma doswiadczenie bo jeździ w alpy od 40 lat.

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-08, 22:06   

LukF napisał/a:
gryz3k napisał/a:
. wybiorę najlepsze ośrodki we Włoszech. :-P

Co byś zaproponował by było fajnie na nartach i fajnie kamperem? :bukiet:

Ja lubię okolice Moeny - Passo san Pallegrino, Predazzo, Sella Ronda, Cavallese, Canazei. W okolicy mnóstwo resortów. W Canazei jest kemping pod wyciągiem. W Predazzo i Passo San Pellegrino stoją kampery pod wyciągiem. Między Moeną a Predazzo masz kamperpark do obsługi kampera i podładowania akumulatoŕów. W promieniu 30 km od Moeny jest wiele dużych ośrodków. Wszystkie dostępne pojedyńczo lub z Dolomiti Super Ski.

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 1404/339
Wysłany: 2019-01-09, 14:26   

Na sylwestra bylismy kamperem w Istebnej. Spędziliśmy 3 noce, na dużym parkingu pod wyciagiem Zloty Gron. Stok raczej do nauki, ale dało się pojeździć. Jazdy plus sylwester miło wspominamy. Chcielismy sprawdzic jak po inwestycjach wygląda Szczyrk. Po 2godzinnym usilowaniu znalezienia miejsca dla kampera, zrezygnowalismy i pojechalismy do Korbielowa, pojeździć na Pilsku. Tam nie bylo problemow z miejscem na parkingu przy wyciągu, a i narciarzy znacznie mniej. Niestety czynny był tylko pierwszy wyciąg i na Hale Miziowa nie mozna się bylo dostać. Przyczyną prawdopodobnie były obfite opady śniegu. Ale Szczyrk nie dawal nam spokoju i na koniec jeszcze raz tam pojechaliśmy. Znaleźliśmy parking blisko gondolki, przy wypożyczalni nart, za 20 złotych doba. Czesc tras byla wyłączona, na innych wychodziły kamienie, a jeszcze dlugie kolejki do wyciągów sprawily, że mało było z tego przyjemnosci. Podsumowując, kampery nie są mile widziane, choć pojawia się ich nawet zimą coraz wiecej. W krajach "starej" Unii Europejskiej kamperowcow jest dużo i politycy się z nimi liczą, co widać po przygotowanych placach z mozliwoscia serwisu. Gdybyśmy jako Stowarzyszenie, ale też angazujac się indywidualnie, rozpoczeli lobbing na rzecz tworzenia parkingów z serwisem, lub nawet wydzielonych kilku miejsc dla kamperow, pod haslem "PARKING DLA KAMPERA W KAZDEJ GMINIE" to może sytuacja z parkowaniem uległa by zmianie na lepsze. Pozdrawiam
Narty, Włochy 2020

Jakubo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-01-09, 14:36   Blog o Szczyrku

Witajcie,
poszukuję ciekawych katalogów, blogów o Szczyrku. Jeśli macie coś na oku to proszę podeślijcie, ja też podzielę się tym co mam http://www.eszczyrk.pl/ :)

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-09, 16:32   

Tutaj kilka razy na tym blogu ukazała się relacja- recenzja o Szczyrkowskim, link do ostatniej:

https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2019/01/recenzja-z-jazd-wieczornych-gondola.html

Jak poszukasz na tym blogu to znajdziesz też wcześniejsze.

Jeśli wchodzi w grę forum to polecam:
https://www.skionline.pl/...arski/?page=308

Na forum, na tej np. stronie (308) dyskusja o kolejnych inwestycjach TMR w Szczyrku w kolejnym roku, o możliwej dzierżawie COS przez TMR od 2020r, o problemach komunikacyjnych w Szczyrku i inne pogaduchy (nie zawsze kulturalne niestety :gwm )

Polecam (się) :bajer

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 355/86
Wysłany: 2019-01-09, 18:36   

Kolega LukF, zmienił kampera i co? Gdzie prezentacja sprzętu?
:spoko

Odpowiedz do tematu