Przesunięty przez: janusz 2013-11-07, 22:22 |
Fotoradary - nasze opinie o pomysłach ... |
| Autor |
Wiadomość |
mar78
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2012 Piwa: 4/8 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 2013-01-22, 17:07
|
|
|
| No name napisał/a: |
Jeżeli Niemiec w litrze paliwa ma tylko 19% vatu a nie 23 % i mimo tego to paliwo tam jest droższe niż w PL to jak tam łoją podatkami innymi w tym litrze ... |
Cześć.
Jeżeli bym zarabiał tyle co nasi Sąsiedzi w walucie europejskiej to mógłbym płacić również ich podatki
Aby oceniać czy paliwo jest droższe czy tańsze należy wziąć pod uwagę nasze oraz ich zarobki. I wtedy wyjdzie na to, że paliwo w DE jest duuuużo tańsze dla przeciętnego Niemca niż paliwo w PL dla przeciętnego Polaka. Niestety ten fakt jest zawsze pomijany przez media i mówi się tylko, że przecież paliwo w PL i tak jest tańsze niż u Sąsiadów
Pozdr. |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2013-01-22, 23:06
|
|
|
| mar78 napisał/a: | | No name napisał/a: |
Jeżeli Niemiec w litrze paliwa ma tylko 19% vatu a nie 23 % i mimo tego to paliwo tam jest droższe niż w PL to jak tam łoją podatkami innymi w tym litrze ... |
Cześć.
Jeżeli bym zarabiał tyle co nasi Sąsiedzi w walucie europejskiej to mógłbym płacić również ich podatki
Aby oceniać czy paliwo jest droższe czy tańsze należy wziąć pod uwagę nasze oraz ich zarobki. I wtedy wyjdzie na to, że paliwo w DE jest duuuużo tańsze dla przeciętnego Niemca niż paliwo w PL dla przeciętnego Polaka. Niestety ten fakt jest zawsze pomijany przez media i mówi się tylko, że przecież paliwo w PL i tak jest tańsze niż u Sąsiadów
Pozdr. |
Nie zauważyłeś, że mowa była o procentach
Ja pisałem o nominalnej wpłacie do budżetu i o tym, że logicznym jest, że gdy nominalnie wpłacamy mniej to możemy nominalnie mniej oczekiwać w zamian |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2013-01-23, 04:52
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | a pisałem o nominalnej wpłacie do budżetu i o tym, że logicznym jest, że gdy nominalnie wpłacamy mniej to możemy nominalnie mniej oczekiwać w zamian |
kolego gryz3k!
uznasz moją wypowiedź za złośliwość, ale to nie tak.
Już w listopadzie 2013r. nasz dług publiczny powinien przekroczyć 1bilion zł.
|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-01-23, 08:16
|
|
|
| łoś napisał/a: |
|
Łosiu ...ulegasz magii cyferek i w Twoim przykładzie będzie tak samo jak na przykładzie CT :
Mamy 4951 zarejestrowanych użytkowników
49 przypadkowych dusz dopisze się do listy i będzie magiczna liczba .... i co ?
coś to zmieni ? polepszy ? pogorszy? doda skrzydeł czy tylko pogorszy statystykę , która wyraźnie wskazuje na jednakowy przyrost postów , tematów i nowych uzytkowników z lekką tendencją spadkową (grudzień 2012 ) ale jeśli by brać pod uwagę podział aktywności na CT na pierwsze 2500 i drugie 2500 to w trakcie przybywania drugiej połowy nic się nie zmieniało . Można przypuszczać , że gdy bedzie na liczniku 7500 też się nic nie zmieni bo niby dlaczego ?
Przepustowość myśli i chęci poświęcenia czasu dla forum w trakcie doby się nie zwiększy , jednostki czytają wszystko , reszta po łepkach i tylko to co wzbudza ciekawość.
Identycznie z przekroczeniem 1 tryliarda długu publicznego ... normalny , zwykły opłacacz zusu czy krusu bedzie dalej to robił a litr paliwa bedzie kosztował tyle ile ustalą na górze a nie przy kolacji u "Kowalskiego"... dług rośnie a paliwo tanieje , ot paradoks . |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2013-01-23, 10:28
|
|
|
| łoś napisał/a: | | gryz3k napisał/a: | a pisałem o nominalnej wpłacie do budżetu i o tym, że logicznym jest, że gdy nominalnie wpłacamy mniej to możemy nominalnie mniej oczekiwać w zamian |
kolego gryz3k!
uznasz moją wypowiedź za złośliwość, ale to nie tak.
|
1. Co ma piernik do wiatraka?
2. cytat: Dług publiczny Niemiec, obejmujący zobowiązania finansowe rządu federalnego, rządów krajowych i jednostek komunalnych, wynosił na koniec I kwartału br. 2,042 bln euro - poinformował w poniedziałek Federalny Urząd Statystyczny (Destatis) w Wiesbaden
3. Dług publiczny Polski 53 % PKB, Niemiec 81% PKB, Japonii 160% (ok. 7 bln dolarów)
Dla ciekawości http://www.dlugpubliczny.org.pl/pl/dlug-europy
Czego to ma wg Ciebie dowodzić poza tym, że bezkrytycznie wsłuchujesz się w populistyczne bredzenia polityków? |
|
|
|
 |
YoYoYo - teraz spoko [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 325/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-01-23, 14:11
|
|
|
| łoś napisał/a: | ...Już w listopadzie 2013r. nasz dług publiczny powinien przekroczyć 1bilion zł.
|
no właśnie i co w związku z tym proponujesz?
dobrowolnie płacić więcej podatków, czy może uciec do lasu, zamieszkać w ziemiance, żywić się korzonkami i nie płacić wcale?
tylko jeszcze jedna sprawa; "powinien", a jeżeli ten dług nie będzie taki grzeczny i nie przekroczy, to co wtedy? |
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2013-01-23, 17:50
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | łoś napisał/a: | ...Już w listopadzie 2013r. nasz dług publiczny powinien przekroczyć 1bilion zł.
|
no właśnie i co w związku z tym proponujesz?
dobrowolnie płacić więcej podatków, czy może uciec do lasu, zamieszkać w ziemiance, żywić się korzonkami i nie płacić wcale?
tylko jeszcze jedna sprawa; "powinien", a jeżeli ten dług nie będzie taki grzeczny i nie przekroczy, to co wtedy? |
No i co takiego się stanie?
Spłaciliśmy ostatnio "Dług Gierka" i czy coś tragicznego nas przez te lata spotkało? Wręcz przeciwnie! Na owe czasy też to była kupa kasy i niejeden grzmiał, żeby Gierka postawić pod mur. Teraz mówi się by rok 2013 ogłosić rokiem Gierka. Są tacy, którzy mówią, że Gierek zastał Polskę drewnianą a zostawił murowaną. I jest w tym dużo racji.
Globalizacja rzeczą nieodwołalną. Nie możemy jak w ówczesnej Rumunii nie mieć ani grosza długu kosztem niewyobrażalnych wyrzeczeń społeczeństwa. Dzisiaj każdy ma dług, bo albo go ma albo zdycha jak za Ceauşescu, którego pobratymcy pod mur jednak postawili
Proszę. Niech odezwie się ten, kto nie ma, nigdy nie brał i nigdy brał nie będzie żadnej pożyczki dla lepszego życia swojej rodziny czy rozwoju swojej firmy. Konia z rzędem temu...
W średniowieczu chłop był własnością Pana. Dzisiaj jesteśmy własnością banków. Pan się zmienił przez te kilkaset lat a własność dalej jest najwyższą wartością |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/612 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-01-23, 18:03
|
|
|
| kazbar napisał/a: | | Konia z rzędem temu... |
Kazek dawaj ,dawaj tego konia. Rasę sam wybiorę |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2013-01-23, 18:28
|
|
|
| kazbar napisał/a: | [Proszę. Niech odezwie się ten, kto nie ma, nigdy nie brał i nigdy brał nie będzie żadnej pożyczki dla lepszego życia swojej rodziny czy rozwoju swojej firmy. Konia z rzędem temu...
: |
Kazek ...dawaj tego konia .... nie brałem i nie planuję , wydaję co zarobię i spadków też nie dostałem ani nie wygrałem w totka ....
nie boję się pierwszego , każdego miesiąca , a jedynym moim zmartwieniem jest zdrowie mojej rodziny i moje , nie jeżdzę nowym autem i nie zatrudniam ludzi ( już nie ) .... ja się do kredytów nie nadaję , za słabe mam zdrowie |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/612 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-01-23, 18:32
|
|
|
| No name napisał/a: | | Kazek ...dawaj tego konia . |
Te cfaniak do kolejki |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2013-01-23, 18:39
|
|
|
On ma więcej tych szkap ... musze w to wierzyć ... ale oczywiście pierwszy jest dla Sławka |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 108/1698 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2013-01-23, 18:41
|
|
|
Po konia z rzędem...
1.SławekEwa
2.No name
3.Yans |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.
Tomek
 |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-01-23, 19:24
|
|
|
| Yans napisał/a: | Po konia z rzędem...
1.SławekEwa
2.No name
3.Yans |
4.Henryczek,białego jeśli można |
|
|
|
 |
|
|