|
Autostrada Brno - Praga |
| Autor |
Wiadomość |
Brodacz77
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Sie 2016 Piwa: 47/286 Skąd: Snochowice
|
Wysłany: 2023-05-15, 22:08
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: |
OK . Masz rację , tej strony nie znałem |
Wiem, ze to stary temat ale dotyczy CZESKIEJ autostrady a strona eznamka dotyczy SŁOWACKICH. Czeskie opłacamy na https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation - przedwczoraj przerabiałem temat - 10 dniowa to koszt 310 CZK (ZEN przeliczył na 59,45zł). |
_________________ Odkupię każdą ilość używanych / zużytych / uszkodzonych baterii do laptopa / elektronarzędzi. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 563/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-05-16, 07:11
|
|
|
| Brodacz77 napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: |
Wiem, ze to stary temat ale dotyczy CZESKIEJ autostrady a strona eznamka dotyczy SŁOWACKICH. Czeskie opłacamy na https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation - przedwczoraj przerabiałem temat - 10 dniowa to koszt 310 CZK (ZEN przeliczył na 59,45zł). |
Wiem, że stary temat, ale:
Moja odpowiedź dotyczyła postu Milusia który kupował SŁOWACKĄ winetę u pośrednika. Więc podałem link do oficjalnej SŁOWACKIEJ strony zakupowej bez pośredników. |
| Ostatnio zmieniony przez LukF 2023-05-17, 18:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Brodacz77
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Sie 2016 Piwa: 47/286 Skąd: Snochowice
|
Wysłany: 2023-05-16, 22:58
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Brodacz77 napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: |
Wiem, że stary temat, ale:
Moja odpowiedź dotyczyła postu Mikusia który kupował SŁOWACKĄ winetę u pośrednika. Więc podałem link do oficjalnej SŁOWACKIEJ strony zakupowej bez pośredników. |
OK. Nie wczytałem się w kontekst. Moja wypowiedź miała jak najbardziej przyjazne, informacyjne zamiary. |
_________________ Odkupię każdą ilość używanych / zużytych / uszkodzonych baterii do laptopa / elektronarzędzi. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 218/167 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2023-09-04, 09:59
|
|
|
| LukF napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | jeśli chodzi o korki w Bratysławie to czekam aż oddadzą zjazd z A1 na A4 by ominąć słowacką stolicę przez nowy most na Dunaju w kierunku Węgier . Tylko czy się doczekamy tego przed wakacjami ? |
Na przyszłym węźle A1 z A4 nie dzieje się NIC. Nie ma nawet przetargu na budowę!!!
Doczekasz się przed wakacjami Roku Pańskiego 2028. |
Co prawda nie w zeszłe wakacje a obecne ale jednak udało się wreszcie zjechać z D1 na D4 i z powrotem
Co prawda jeden zjazd wcześniej / Bernolakovo / ale jednak omija się Bratysławę w drodze na południe czy w kierunku Wiednia
Przy okazji zaliczyć można wizytę w nowootwartym Mc Donaldzie |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 563/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-09-04, 17:36
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | LukF napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | jeśli chodzi o korki w Bratysławie to czekam aż oddadzą zjazd z A1 na A4 by ominąć słowacką stolicę przez nowy most na Dunaju w kierunku Węgier . Tylko czy się doczekamy tego przed wakacjami ? |
Na przyszłym węźle A1 z A4 nie dzieje się NIC. Nie ma nawet przetargu na budowę!!!
Doczekasz się przed wakacjami Roku Pańskiego 2028. |
Co prawda nie w zeszłe wakacje a obecne ale jednak udało się wreszcie zjechać z D1 na D4 i z powrotem
Co prawda jeden zjazd wcześniej / Bernolakovo / ale jednak omija się Bratysławę w drodze na południe czy w kierunku Wiednia
Przy okazji zaliczyć można wizytę w nowootwartym Mc Donaldzie |
Aktualizacja dot. obwodnicy Bratysławy: węzeł u Słowaków będzie budować Polska firma Budimex która wygrała przetarg. Obecnie trwa okres projektowania, prace w terenie w przyszłym roku.
Info jest oczywiście nie bardzo pasujące do tematu wątku. By więc powrócić to napiszę, że w Brnie rozpoczęły się prace przy przebudowie węzła między autostradą A1 (tą do Pragi) a autostradą A2 (tą do Bratysławy). Niestety korki na A1 są nieuniknione. Do tego źle jest również na sąsiednim węźle z A52 na Mikulov/ Wiedeń. Tam zamknięta jest jedna łącznica. Korki, korki, korki... Bodajże dwa lata to będzie trwało |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2023-12-19, 10:11
|
|
|
| LukF napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | LukF napisał/a: | ...Czyli 3 lata na pewno poczekamy na przejezdność. Albo więcej |
Oj tam ; oj tam ....
Jak wujek google pokazuje pepiki coś tam grzebią w ziemi |
Grzebią. Ale nie tam gdzie pytasz. Tam trwa przetarg jak pisałem. |
Coś takiego wyczytałem :
20 grudnia 2022 roku rozpoczęła się budowa ostatniego odcinka D1:
odcinek Říkovice – Přerov: 10,1 km: planowane otwarcie rok 2026. |
 |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/75 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2024-12-04, 12:13
|
|
|
Zrobię mały odkop
Chcę jechać z Katowic do Norymbergii - czy droga przez Pragę jest w miarę sensowna czy jednak lepiej pojechać A4 i przez Niemcy? |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2024-12-04, 12:18
|
|
|
Nie wiem co Ci radzić .......
Przez Czechy masz autobahn płatną . A4 od Wrocka porażka Pod Legnicą zawsze korki . |
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 248/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-12-04, 12:18
|
|
|
| RadekNet napisał/a: | | czy jednak lepiej pojechać A4 i przez Niemcy? |
na pewno taniej |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2024-12-04, 12:28
|
|
|
Też bardzo nie lubię A4 a jadąc przez Czechy mogłbym dzieciom coś nowego pokazać. Załóżmy, że cena drogi nie jest istotna (chociaż kamper bedzie powyzej 3.5t), bo to tylko jednorazowy wyjazd wakacyjny |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2024-12-04, 13:37
|
|
|
Wąskie gardło w jeździe przez Czechy to na pewno Olomouc i obwodnica Pragi w godzinach szczytu |
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 141/187 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-12-04, 18:16
|
|
|
| RadekNet napisał/a: | Też bardzo nie lubię A4 a jadąc przez Czechy mogłbym dzieciom coś nowego pokazać. Załóżmy, że cena drogi nie jest istotna (chociaż kamper bedzie powyzej 3.5t), bo to tylko jednorazowy wyjazd wakacyjny |
Ja osobiście preferuje trasę przez Czechy. A4 na zachód mnie strasznie męczy. Jak chcesz dzieciom coś pokazać to wybierz trasę przez Kudowę Zdrój, tam nudy nie będzie. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2024-12-05, 13:43
|
|
|
Skoro mówicie, że Czechy są równie lub lepiej przejezdne jak nasza A4ka to chyba tak właśnie pojedziemy w przyszłe wakacje.
Przez Kudowę sobie daruję, bo to będzie już końcowka wakacji i parcie do przodu do Dunkierki, a moi rodzicie mieszkają tuż przy A1, więc polecimy Piekary Slaskie, Ostrava, Brno, Praga, Pilzno, Norymberga. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 97/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-12-05, 22:47
|
|
|
| RadekNet napisał/a: | | Skoro mówicie, że Czechy są równie lub lepiej przejezdne jak nasza A4ka |
A 4 ma to do siebie, że nigdy nie wiadomo, czy się dojedzie. Tam nieraz kilka razy dziennie są wypadki (a właściwie częściej kolizje) na różnych odcinkach. Wiem, bo często korzystam. Trzeba na bieżąco mieć włączony monitoring trasy na Googlach i jak tylko coś się dzieje to uciekać na boczną drogę, póki jeszcze można. |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2024-12-06, 06:04
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | RadekNet napisał/a: | | Skoro mówicie, że Czechy są równie lub lepiej przejezdne jak nasza A4ka |
A 4 ma to do siebie, że nigdy nie wiadomo, czy się dojedzie. Tam nieraz kilka razy dziennie są wypadki (a właściwie częściej kolizje) na różnych odcinkach. Wiem, bo często korzystam. Trzeba na bieżąco mieć włączony monitoring trasy na Googlach i jak tylko coś się dzieje to uciekać na boczną drogę, póki jeszcze można. |
Święte słowa |
 |
|
|
|
 |
|
|