|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:42 |
Olej silnikowy |
| Autor |
Wiadomość |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-05-26, 10:03
|
|
|
| markoxx, na całym forum dwa posty, oba reklamowe... Rejestracja w celu spamowania - na to wygląda... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-26, 10:24
|
|
|
Filtr cząstek stałych , to największe badziewie , podstępne i drogie jakie wymyślili ekolodzy .
Teraz to już wiemy , bo media i klienci . Ale to zdradliwe ustrojstwo może narazić wielu lękliwych kierowców na koszty. Sam czujnik to parę stówek - ale zawsze . katalizator to już wyższa półka cenowa .
Niektórym się wydaje ,że jak silnik wyje , lub hamujemy silnikiem to się auto popsuje.
Czasem trzeba dać naszym nowiutkim samochodom w palnik i to tak ,żeby się zagotowało . To właśnie sposób na wypalenie katalizatora. Druga sprawa turbina . Uwaga na oszczędnych co po długiej jeździe z marnym dwulitrowym silniczkiem z turbiną, od razu go wyłączają- błąd.
Trzecia , hamowanie silnikiem i ruszanie dynamiczne tak by jak najszybciej osiągnąć planowaną prędkość . Popatrzcie na zony obok o ile one nie zaczną sie drzeć ,: Co robisz !!!!! A Ty masz raptem 50 km/h ale normalnie ostro i szybko . WYJE silnik - to popsujesz !!! Paranoja. Hamuje redukujesz silnik 4000 obrotów i to samo !!!! Dlaczego ??? Bo ... Bo tak !
Ilu to kierowców rusza delikatnie , jak żółwie . Bo w ich ....tych baniach metr nad tyłkiem - "myśl" jedna- jak wolno to oszczędnie, jak cicho to bezpiecznie itp.....
Wywalenie w/w ustrojstw to przestępstwo.
Czyli benzyna wolnossąca o dużej pojemności w automacie..... |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-05-26, 11:23
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Filtr cząstek stałych , to największe badziewie , podstępne i drogie jakie wymyślili ekolodzy ............... |
Pozwolę się nie zgodzić- za gorszy, często droższy oraz częściej padający wynalazek uważam dwumasę.
Co do dawania w "palnik": wynalazek PSA czyli mokry FAP (nie wiem jak suchy DPF) pozwala na wypalanie w normalnych warunkach użytkowania- czyli robienie kilometrów a nie przystanków. Tak- przystanków, bo mokry FAP wypali się nawet stojąc na światłach.
FAP można porównać do pieca/kominka/komina- jak nie umiesz palić i palisz byle czym to masz zapchany komin
Faktem jest że te nowoczesne diesle Common Rail upierdliwe są, trzeba o nich co nieco wiedzieć (że to całkowicie co innego niż stare klekoty) i jeszcze myśleć czy tu nie chszczone paliwo serwują.
Kiedyś się lało co popadnie, aku aby dał radę zakręcić i się kulało
EDIT:
Sorry-ty o ekologii ja o mechanice, ale niech już zostanie |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-26, 11:38
|
|
|
Dwumasa............. A jak zapomniałem . Miała żona Peugeota 307 SUV z 3 razy wymieniali.
+ w/w czujnik.
W czasach braku paliwa , do syrenki nafty wlałem i jechała , lekko otłuszczając swoja karoserie i droge.
| Cytat: | | że to całkowicie co innego niż stare klekoty) |
mam takowy - prawie takowy- w mesiu G 300 TD 2000r.
Już z wytryskiem ale tolerancyjnym jeden z ostatnich co tak ....grają |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|