Ducato - który silnik lepszy |
Autor |
Wiadomość |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-03-11, 20:51
|
|
|
A może ta dziurka w tym przewodzie jest na to aby ten pot z intercoolera się wydostawał??? A takiego mechanika to Ci nie zazdrosczę!! |
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-03-11, 21:09
|
|
|
a co teraz z tą regulacją pompy ?? jak on to zrobił nie widząc takiego defektu....co on wyregulował?? przyspieszył kąt wtrysku ?? jak założysz nowy przewód radzę jeszcze raz przeregulować pompe ale u specjalisty diesla....... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Był Fiat Ducato z 1992
Nazwa załogi: hhmariusz
|
Wysłany: 2011-03-11, 21:41
|
|
|
To jest najlepszy specjalista od diesla w okolicy, spec uznany od pomp i świetnie ją ustawił. Dlatego nie zauważył dziurki bo po co turbo jak auto jeździ dobrze
Intercooler na zdjęciu powyżej w zasadzie nie do kupienia na rynku, brak zamienników, brak używanych. Wczoraj wysłałem ponad 50 meili, z 15 telefonów, odpowiedzi było ze 30, wszystkie negatywne, to info dla właścicieli ducato do 94 roku. Po 94 intercoolerów w opór. Dbajcie o swoje intercoolery
Ten ze zdjęcia jest do wymiany Grzesiu od BiGTeama pokleił go plasteliną, jakoś trzyma , Grzesiu w Czerwonej Wodzie musisz poprawić, będziesz miał zajęcie między piwami tylko nie zapomnij plasteliny |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

|
Wysłany: 2011-03-11, 22:22
|
|
|
Grzesiu już z przedszkola wyrósł więc nie mógł go pokleić plasteliną a tylko poxiliną i to jet całkiem prawidłowo!!! |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-03-11, 22:28
|
|
|
Grzesiu podkleił plasteliną,ale wydmuchiwało ,no to zmienił ciśnienie w turbinie dodając dziurkę w wężu i było git do czasu az "niepotrzebnie grzebiąc"przy silniku zacząłeś szukać dziury w całym (wężu ) |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

|
Wysłany: 2011-03-11, 22:38
|
|
|
Podaj rozmiary tego intercoolera- coś mi tam ostatnio w moich używanych gratach wpadło w oko, a może cos dopasujemy z innego pojazda ????? |
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2011-03-11, 23:30
|
|
|
aj tam, żadna plastelina czy poxilina, po prostu guma do żucia ORBIT bez cukru |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-03-12, 12:02
|
|
|
Wiedziałem,że bez cukru......inaczej mocniej by trzymała |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-03-12, 23:06
|
|
|
Grzesiu, ciekawe kto Cię tak broni Stasio, czy Jola? Ciekawe bardzo
Dzisiaj naprawiałem, gumę bez cukru zamieniłem na żywicę z utwardzaczem, do rury dociąłem odpowiednią łatkę, wkleiłem na gumę, okleiłem orbitem, owinąłęm srebrzystą taśmą. Jutro sprawdzę efekty, pewnie kamperek poleciiiiiii 120.
Jak intercooler będzie się dalej "pocił", znaczysię żywica nie pomogła i podam wymiary (dzięki za chęć pomocy )
Grzesiu czas wstawać, wiosna, smaruj kamperka |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-03-12, 23:12
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | Grzesiu podkleił plasteliną,ale wydmuchiwało ,no to zmienił ciśnienie w turbinie dodając dziurkę w wężu i było git do czasu az "niepotrzebnie grzebiąc"przy silniku zacząłeś szukać dziury w całym (wężu ) |
Winniczek uśmiałem się do łez |
|
|
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2011-03-12, 23:47
|
|
|
Witaj Mariusz,
kamperka szykujemy bo niedługo zlocik w Czerwonej Wodzie, w Twoim "moim" za mojej kadencji nic nie było robione z mechaniką, jedynie był na przeglądzie urządzeń pokładowych u Nachtmana we Wrocku. Cieszymy się na spotkanie z Wami |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-03-12, 23:51
|
|
|
Wreszcie na neutralnym polu |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 106/1695 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2011-03-13, 16:39
|
|
|
BiG Team napisał/a: | kamperka szykujemy bo niedługo zlocik w Czerwonej Wodzie |
hhmariusz napisał/a: | Wreszcie na neutralnym polu |
O właśnie koledzy... Swojego dziś odwinąłem jak cukierek z papierka na wiosnę i zaczynam przygotowania na Czerwoną Wodę! Już się nie mogę doczekać... |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Tomek
 |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-03-15, 21:13
|
|
|
Dzisiaj odbyła się próba nr 2, po zagumowaniu węża i intercoolera. W drodze do elektryka z siedzibą w Bolesławcu sprawdziłem działanie doładowania, efekt pozytywny, wreszcie czuć zapas mocy pod nogą, dobre przyśpieszenie, swobodnie jedzie 90 km, rozpędził sie do 105 ale musiałem wstrzymać bo dopadłem TIRa a drogi wąskie.
Przy prędkości ponad setkę, jak wcisnę mu nagle, dalej gaz, zaczyna świecić kontrolka czerwona turbo na tablicy, gaśnie po zdjęciu nogi z pedału, co to znaczy?
I jeszcze jedno, zjeżdżając do Bolesławca z kierunku od Dobrej, przed drogą na Zgorzelec, z prawej strony widziałem kamperka wciśniętego w podwóreczko. Ktoś się do niego przyzna? |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2011-03-15, 21:51
|
|
|
Zapalajaca sie kontrolka od turbo świadczy o zbyt duzym doładowaniu, należy przeregulować zawór upustowy turbiny, długa eksplatacja w takiej sytuacji może doprowadzic do przegrzania silnika, wypalenia dziur w denkach tłoków itp |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
|