Pasy bezpieczeństwa |
Autor |
Wiadomość |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2015-01-27, 08:38 Pasy bezpieczeństwa
|
|
|
Witam. To może nie to miejsce ale zapytam szanowną Brać:
widziałem gdzieś na forum post z przepisami prawnymi odnośnie posiadania pasów w kamperze (starym kamperze) oczywiście w części mieszkalnej, pamiętam że nie muszę posiadać takowych pasów ale za diabła nie mogę tego odnaleźć a chciałbym wydrukować i mieć pod ręką.
Nawiasem, zamontowałem jeden pas z tyłu dla wnuczki (w foteliku) a diagnosta zwrócił mi uwagę że mocowanie nie jest konstrukcyjne i bez atestów itd. Pas pozostawiłem i pozostanie dokąd mała będzie z nami jeździć, lepsze bez homologacji niż wcale ... |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-01-27, 08:57
|
|
|
Już znalazłem. Wiem że pojazd specjalny kempingowy w tylnej części obowiązkowo pasy w autach wyprodukowanych od 1 stycznia 1994 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-01-27, 09:08
|
|
|
O to mój się łapie. ..i mam dwa pasy nawet. .uff |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
RODOS
zaawansowany
Twój sprzęt: Knaus Sport Traveller Renault 2,5 dCi 2007
Nazwa załogi: JASKÓŁKI
|
Wysłany: 2015-01-27, 12:16 pasy.
|
|
|
Od czasu kiedy doświadczyliśmy, co może się zdarzyć w czasie gwałtownego hamowania, jeżeli jadący w kamperze w części mieszkalnej nie mają zapiętych pasów, zawsze wymagam ich zapięcia. Co prawda obyło się tylko na niegroźnych potłuczeniach i noga stołu do naprawy, ale to nie było jeszcze hamowanie na maksa nie mówiąc o kolizji.
Pozdrawiamy. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-01-27, 14:48
|
|
|
TURTL napisał/a: | lepsze bez homologacji niż wcale ... |
no nie wiem, jeśli przy hamowaniu pasażer przemieści się do przodu razem z częścią kampera do której przymocowane zostały pasy to skutki mogą być gorsze niż brak pasów |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-01-27, 19:01
|
|
|
No tak, wiem że nie jest to najlepsze rozwiązanie ale co zrobić żeby mała była choć odrobinę bezpieczniejsza ? Zwijacz pasa zamontowałem do konstrukcji metalowej kanapy a przelotkę przez dwie płyty wiórowe ze sporą podkładką pod nakretką. Całe szczęście że odsetek udziału kamperów czy zestawów w kolizjach jest znikomy, dlatego też w Niemczech (nie wiem jak w pozostałych unijnych) zestaw auto + przyczepa może mieć 4250 kg na kategorię B i nie chodzi o przyczepę do 750 DMC czyli lekką |
|
|
|
 |
piotr.sto
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Piwa: 5/27 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-01-27, 19:14
|
|
|
TURTL napisał/a: | pojazd specjalny kempingowy w tylnej części obowiązkowo pasy w autach wyprodukowanych od 1 stycznia 1994 |
Nie "wyprodukowanych" a "zarejestrowanych po raz pierwszy" - niekiedy jest to zasadnicza różnica. A ponadto pojazdy takie muszą mieć pasy bezpieczeństwa siedzeń innych niż przednie tylko wtedy, jeżeli są wyposażone w punkty kotwiczenia pasów. Takie punkty - w przypadku pojazdów innych niż osobowe, są obowiązkowe w pojazdach zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r. - i to tylko w przypadku siedzeń skierowanych do przodu.
Ten post nie ma na celu propagowania jazdy bez pasów bezpieczeństwa, a jedynie wyjaśnienie przepisów. |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-01-28, 18:26
|
|
|
Tak, tak, rozumie tą różnicę ale ja mam auto z 90 roku i raczej zarejestrowany był przed 94 ale uwaga jak najbardziej słuszna biorąc pod uwagę że kamera kupiłem w Niemczech a tam datę pierwszej rejestracji przyjmuje się jako datę produkcji pomimo że auto stało w salonie np. 2 lata. Wedle mnie jest to logiczne, bo co auto traci stojąc w salonie żeby rocznik lał go w łeb, no chyba że wychodzi nowy model lub jakiś lifting ... |
|
|
|
 |
Szalony
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer 3.0 2008r. 195KM
Nazwa załogi: Szalona ekipa zamkowozu :)
|
Wysłany: 2015-05-17, 20:02
|
|
|
Witam serdecznie, mam zamiar wybrac sie swoim fiacikiem ducato (`91) do Niemiec na małą wycieczke i mam prośbe o wskazanie dokładnego przepisu mówiącego że nie musze miec pasów bezpieczeństwa z tyłu tzn. w cześci hotelowej
Fiacik jest wyposażony tylko w pasy z przodu, poprzedni właściciel próbował zamontowac pasy z tyłu lecz najprawdopodobniej ktoś mu je odciął lub kazał to zrobic.
Oczywiście data pierwszej rejestracji jest 91r.
Dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2015-05-17, 21:09