|
|
|
Wyprowadzenie kabla anteny na dach |
| Autor |
Wiadomość |
njoy
trochę już popisał
Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 1/3 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-05-22, 19:57 Wyprowadzenie kabla anteny na dach
|
|
|
Koledzy
Chcę zamontować na stałę antenkę TV na moim kamperku. Zastanawiam się jak optymalnie wyjść na zewnątrz i nie narobić szkód. Może jakieś patenty, wskazówki odniośnie przejścia przez dach i uszczelnienia . Ważne żeby wodzie nie dać szans.
Pozdrawaiam |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2011-05-22, 20:18
|
|
|
proponuje zakup w firmie modernhome\
http://www.modernhome.pl/...-montazowe.html
kupiłem u nich solar i w kpl była fajna puszka z dławikami, może sie przyda coś podobnego
odradzam zwykłe puszki elektryczne mimo że są hermetyczne to po kilku latach kruszeją od słońca |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
| Ostatnio zmieniony przez EwaMarek 2011-05-22, 20:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-05-22, 20:28
|
|
|
Marek,
ja,w jednym z moich aut przeprowadziłem kabel antenowy szafkami, szafką łazienkową i wyszedłem przewodem bardzo blisko okna dachowego, zakończyłem to szybkozłączką a przez okno przeszedłem używając takiej okiennej przejściówki- bardzo plaski kabel zakończony z obu stron wtyczkami.
Podstawę anteny przykleiłem do dachu, samą antenę mocowałem w stopce za pomocą maksymalnie skróconej nózki- tak aby jak najmniej wystawała- sprawdziło się |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-05-22, 20:33
|
|
|
A moze zamontrujesz maszt... wtedy kabel jest puszczany w środku. a maszt ma uszczelke dookola wiec wyglada i jest bardzo szczelne. |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
mgg
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat ducato 2,5 TDI Toscana 200+ Sportis 4800
|
Wysłany: 2011-05-26, 23:49
|
|
|
Co do wody to jest rozwiązanie, które w moim kampie działa w 100% (luk dachowy na alkowie) A co do szkód w dachu to się nie wypowiem. Zależy to od konstrukcji dachu i tu trzeba spytać mondrzejszych. Generalnie w moim przypadku małolaty zostawiły uchylony wywietrznik na alkowie, który odpadł po osiągnięciu ok80km/h . Jak mi powiedzieli w serwisie cenę ok1200-1400 i czekać 6-tygodni bo we włoszech wakacje to się na nich wypiołem i zakupiłem luk jachtowy 700PLN (rewelacja w porównaniu z tym co było). Musiałem wyciąć troszkę większy otwór ale wszędzie było drwno. Nowe okno zostało wklejone do dachu na klej jachtowy o nazwie "Sikaflex-295 uv. Proponuję zatem kupić antenkę, która będzie miała wyprowadzenie kabla w podstawie a nie z boku. znaleść miejsce "z drewienkami" dziurka do środka obsmarować tym wynalazkiem plus 2-4 wkręty i bajoro w środku nie powinno się pojawić. Stocznie na te kleje wklejają okna do jachtów czyli to działa. |
|
|
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2009 Piwa: 19/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2011-05-27, 08:14
|
|
|
Witaj.
Miałem ten sam problem w swoim kamperku. Do zainstalownia była antena od CB radia, telewizyjna "korona" oraz kabel do przyszłej baterii słonecznej. Zastosowałem po długich przemysleniach, oraz mojej niechęci do przewiercania dachu w pojazdach wszelkiej maści metodę która postaram się dokładnie opisac. Antena od CB została zamocowana z tyłu pojazdu na relingu przebiegającym tuż nad górnym łukiem gdzie dach przechodzi w tylną ścianę. Antena TV plus kabel zasilania lampy dachowej ( słuzy ona do podświetlania tego co ponad dachem z przodu) , zasilanie z solara oraz antena UKF zostały wszystkie razem wprowadzone do aluminiowego kształtownika o wymiarach 20x30mm ( lub podobnie ). Ów kształtownik uprzednio wygiąłem tak że dopasował się idealnie do krzywizny dachu, przymocowałem o góry do relingu a na dole wprowadziłem pomiędzy górną część zderzaka a ścianę tylną kampera. Przebiega cała ta konstrukcja obok drabinki i jest w połowie długości do niej przymocowana. Kable z anten i punktów zasilania biegną u góry przymocowane do relingu, dalej profilem alu schodzą pod podłogę kampera gdzie przez otwór wchodzą do szafy obok pieca. W przypadku kabli zasilających ich długość wzrosła co nie stanowi ponieważ wzrost długości mozna skompensować lekkim zwiększeniem przekroju, natomiast w przypadku kabli koncentrycznych wzrost długośći w stosunku do kabla przeprowadzonego nakrótszą drogą jest wyraźny aczkolwiek nie wpływa w znaczący sposób na funkcjonowanie podpiętych do nich urządzeń. Sprawdzałem na 27 MHz na radiu Cobra, na 145 i 430 MHz na IC 2725 oraz na moim mini TV. Jest OK. Mój system wymaga z całą pewnością więcej pracy i kombinowania niż proste przewiercenie i obklejenie. Daje natomiast 100% szczelności i pewności.
Pozdrawiam.
IMAG0020.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 53 raz(y) 84,59 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|