|
|
Eurotrip |
Autor |
Wiadomość |
Kamp_nowicjusz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-03, 23:03 Eurotrip
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich !
Wasze forum czytam od jakiegoś czasu, jednak dopiero teraz się zarejestrowałem, ponieważ mam kilka spraw, które mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda się rozwiązać.
1. Czytałem kilka wątków, które mocno mnie zaniepokoiły, a związane były z bezpieczeństwem. Dotarłem do informacji, że w południowej Francji i południowej Hiszpanii popularne jest okradanie kamperów nocą, włącznie z wpuszczaniem gazu usypiającego do kampera. Będzie to mój pierwszy wyjazd kamperowy, wyruszam w sumie na miesiąc (plan podróży niżej) wraz z 5 znajomych (4 facetów, 2 dziewczyny), wszyscy jesteśmy studentami i nie planujemy zatrzymywać się na kempingach, ze względu na wysokie koszty. Będziemy starali się nie zatrzymywać na dziko na plażach, lasach itp, tylko będąc na południu w ciągu dnia będziemy na plaży, a na wieczór będziemy jechali kilka km wgłąb do jakiegoś miasteczka na stację benzynową, albo jakieś inne bezpieczne miejsce na noc. Będziemy również w posiadaniu żelu pieprzowego (na wszelki wypadek), jakieś inne porady od starszych stażem kamperowiczów ?
2. Jak już wyżej napisałem, jest to mój 1 wyjazd kamperowy, w związku z tym nieodłączne pytanie: co zabrać koniecznie (ze sprzętu itp), a w szczególności jak rozwiązać problem z jedzeniem. Wiadomo, że na miesiąc jedzenia z PL nie przywieziemy, i coś na miejscu się będzie kupowało i przygotowywało, ale co zrobić, żeby wyjazd był jak najtańszy (wiadomo, jakieś zupki chińskie, pasztety, kasze, ryże, makarony, co jeszcze ?), i co w takim kamperze jeść ? ;-)
3. Jako, że planujemy zrobić eurotripa, czyli podróż przez większą część europy umieściłem to w tym, a nie innym dziale, bo nie chciałem do każdego kraju tworzyć oddzielnego wątku. Nasza trasa przebiega następująco
Polska - Bremen (mamy tam znajomego, którego chcemy odwiedzić) - Amsterdm - Haga - Rotterdam - Bruksela - Paryż - Madryt (po drodze zwiedzając kilka zamków na Loarą) - Lizbona - Sewilla - Gibraltar - Walencja - Barcelona - Marsylia - Saint Tropez - Cannes - Nicea - Monako - Genua - Wenecja - Ljubljana - Zagrzeb - Polska
Jest to plan wstępny, choć już w dużej części dopracowany, jednak może ulec zmianie (zwłaszcza ostatnia część), moje pytanie jest co polecacie zwiedzić w okolicach/na trasie itp.
Jako, że jest to właśnie nasz pierwszy wyjazd, chcę mieć wszystko dopięte najmocniej, jak można (włącznie z tym, że mam wyliczone, gdzie tankować, bo taniej, tj w jakim kraju, gdzie wypróżniać kampera i się ładować itp. Wiele jeszcze rzeczy muszę ustalić, ale ogólny zarys jest ;-) )
Z góry dziękuję za pomoc ;-) |
|
|
|
 |
Kamp_nowicjusz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-08, 18:53
|
|
|
Nikt nie chce pomóc ? |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2011-07-08, 19:39
|
|
|
No.. chyba trochę ciężko Ci pomóc...
Po pierwsze.. ile czasu macie na objechanie zaplanowanej trasy? Na moje zezowate oko to min. półtora miesiąca. Oczywiście jeśli chcecie zobaczyć coś więcej niż autostrady.
Po drugie.. ile jedzie kamperów? Bo jeśli chcecie tyle czasu podróżować w sześć dorosłych osób na jednym pokładzie to.. po powrocie nie będziecie już raczej przyjaciółmi.
Pamiętajcie, że musicie uzupełniać zapas czystej wody, spuszczać szarą i wyprowadzać kota. ... 6szt na pokładzie to baardzo częsta robota.
Jadąc w sześć osób zapas jedzenia szybko się skończy. Jak by nie kombinował i tak będziecie musieli kupować żywność na miejscu. Na zachodzie podobnie jak u nas najtaniej jest w marketach sieciowych typu Lidl, Carrefour.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo.. przede wszystkim zdrowy rozsądek. Nie zostawiajcie w miastach kampera bez opieki. W widocznych miejscach samochodu nie zostawiajcie drogocennych rzeczy-> nawigacji laptopów, torebek, kamer itp.
Można wiele, wiele pisać. I można poszperać troszkę głębiej na forum. Większość mądrych rzeczy dotyczących kamperowania została już napisana.
Jeśli koniecznie chcecie jechać na południe.. odpuśćcie sobie zachód europy.
PS
Jesteś świadom, że to ponad 9000 km i ponad 1000 l paliwa? |
|
|
|
 |
Kamp_nowicjusz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-08, 20:08
|
|
|
Czas miesiąc, wg moich wyliczeń wystarczy, i jeszcze kilka dni spędzimy na plaży. Jedziemy w 6 jednym kamperem ;-) Kłótnie będą na pewno, ale znamy się tyle lat, że o zerwanie przyjaźni się nie boję ;-)
Odnośnie uzupełniania wody i jedzenia to zdaję sobie z tego sprawę (znalazłem stronę z poi, które można wgrać do gps z punktami do tego w całej europie)
Przeczytałem już na prawdę całe mnóstwo tematów na forum, ale te kilka jest dla mnie niewyjaśnionych.
Odnośnie trasy i paliwa, to również zdaję sobie z tego sprawę (przy 6 osobach jest to koszt ok 1000 pln na głowę).
Jeszcze 2 pytania:
jak jest z wagą kampera (liczy się cały już zapakowany itp. ?), jak z pasami (są 4 pasy, 6 osób) ? |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2011-07-08, 20:22
|
|
|
30 dni i 9000 km... to 300 km dzień w dzień. Na kamperowanie czasu już nie starczy.
6 osób w jednym kampie przez miesiąc.
Znam takich, co wrócili po 3 tygodniach z północy i przyjaciółmi już nie byli.. znam też takich co się rozjechali po dwóch tygodniach.. jedni kamperem drudzy pociągiem do domciu
Miejmy nadzieję, że u was będzie miodzio.
Jeśli chodzi o wagę kampera to DMC pojazdu masz wpisaną w dowodzie rejestracyjnym. Powinieneś się zmieścić w okolicach tej wielkości ze wszystkimi bambetlami.
Co do ilości podróżujących osób- ich ilość masz wpisaną w dowodzie rejestracyjnym.
Czekamy na relację z wyjazdu. |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2011-07-08, 20:34
|
|
|
szkoda czasu. Sam wiesz najlepiej |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
Ostatnio zmieniony przez airgaston 2011-07-09, 21:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-07-08, 20:53
|
|
|
Kamp_nowicjusz napisał/a: | Jeszcze 2 pytania:
jak jest z wagą kampera (liczy się cały już zapakowany itp. ?),
jak z pasami (są 4 pasy, 6 osób) ? |
dokładnie cały, z zapasami, wodą paliwem, bagażami i osobami.
Patrząc że jedziecie w 6 osób, objazdowo, na miesiąc
to nie znam takiego auta które to pomieści i zachowa magiczną wagę do 3500 kg.
co do pasów to 6osób= 6 pasów.
Co do bezpieczeństwa w podróży to wystarczy aby w niepewnych miejscach
jedna osoba zrezygnowała i dopilnowała kampa |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2011-07-08, 20:59
|
|
|
EOT |
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
Ostatnio zmieniony przez airgaston 2011-07-09, 21:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2011-07-08, 21:26
|
|
|
airgaston napisał/a: | Nie wszystko da się wyliczyć i ściągnąć z sieci. A przede wszystkim wakacje to nie wyścig. |
Dodam tylko, ze wszędzie zdarzają się wypadki i remonty. Korki są takie, że podróż wydłuża się o kilka godzin. Kiedyś w Phorsfejn stałem trzy godziny bo potworne oberwanie chmury nie dało jechać. Słowem w/cyt nie wszystko da się wyliczyć.
I pytanie, bo nie wiele napisałeś. Czy wypożyczacie kampera bo wszystko na to wskazuje i zarazem wiele wyjaśnia |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2011-07-08, 21:39
|
|
|
EOT |
Jarek
 |
Ostatnio zmieniony przez airgaston 2011-07-09, 21:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2011-07-08, 23:07
|
|
|
airgaston napisał/a: | To przecież oczywiste |
Bo trzeba mieć swojego campera, by to było oczywiste.
I czy ten kolega się przywitał.
A z pewnością zapomniał coś o sobie napisać.
Korzysta z naszej uprzejmości, ale... niech się przedstawi. |
|
|
|
 |
Kamp_nowicjusz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-08, 23:33
|
|
|
Tak jak wcześniej nikt nie odpowiadał, tak teraz nieźle się rozgadaliście Postaram się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania.
Trasa 9 tys km przez miesiąc jest jak najbardziej do zrobienia, wystarczy zobaczyć na busem przez świat. Zrobili mniej więcej tą samą trasę, którą my mamy zamiar zrobić również przez miesiąc. Nie planujemy rozbijać się na kempingach i leżeć, tylko dojechać do celu, zobaczyć, jechać dalej, i tak przez ok 3 tygodnie, a resztę czasu, czyli około tygodnia będziemy mieli na plażowanie (jeśli pomyliłem się w obliczeniach, w co wątpię, to będziemy mieli najwyżej mniej dni na plażowanie). Jest nas 6 kierowców, więc możemy jechać dzień i noc (jeżeli będzie taka potrzeba, w co wątpię).
Odnośnie kłótni itp - będą na pewno, i każdy z nas się z nimi liczy, ale nie wkładajcie wszystkich do jednego wora ! Podróżował będę ja z moją dziewczyną (ponad 5 lat razem, mieszkamy razem od półtorej roku), mój brat z dziewczyną, mojej dziewczyny brat, mój najlepszy kolega, z którym się znam od 14 lat (mieszkam z nim od 2 lat). Znamy się wszyscy od wielu wielu lat, więc nie porównujcie nas do swoich znajomych, których widzicie raz na jakiś czas i znacie 2 lata, zresztą, wracam w połowie września, przygotuję zdjęcia i zdam relację ;-) Możecie robić zakłady ;-)
W dowodzie jest wpisane 6 osób, ale pasy są 4 (2 z przodu i 2 z tyłu).
Kamper jest moich rodziców, zakupili go w zeszłym roku, więc nic nie będzie wypożyczane, i nie wiem, czemu to zakładacie, albo czemu to dla Was takie oczywiste. Momentami mam wrażenie, że staracie się podbudować swoje ego udowadniając mi, że mi i tak nie wyjdzie, lub, że coś zrobię źle, ale jak ktoś tu napisał "nie moje małpy, nie mój cyrk".
Nie przedstawiłem się, bo nie widzę takiej potrzeby, gdybym chciał się upublicznić podpisałbym się imieniem i nazwiskiem, a tego nie zrobiłem, czy przez to jestem użytkownikiem drugiej kategorii ? Uszanujcie czyjąś prywatność, bo bez informacji o mnie da radę też pomóc. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2011-07-09, 00:08
|
|
|
Kamp_nowicjusz napisał/a: |
Nie przedstawiłem się, bo nie widzę takiej potrzeby.......... |
Nic dodać nic ująć
Łoś........ nie żądaj za wiele............. |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
Ostatnio zmieniony przez MILUŚ 2011-07-09, 13:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dorota i Robert
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: 9lat James Cook teraz HYMER
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 5/2 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-07-09, 00:16
|
|
|
Witam,
pomysl mi sie podoba i mysle, ze mozecie miec wspaniale wakacje. Moi poprzednicy zapomnieli po prostu jak sami byli mlodzi i w 2-ce warcie (luksusowy namiot z przedsionkiem) spali w szesc osob i nikt sie nie obrazal i nie wracal do "mamusi".
W temacie bezpieczenstwo piszesz b. dobrze - noclegi zdala od wybrzeza i kurortow to madra zasada. Zwiedzanie jak napisala "starszyzna" warto dzielic, nie kazdy musi wszystko zwiedzac szczegolnie, ze kamper nie Twoj wlasny wiec warto go przypilnowac.
Majac rejestracje na 6 osob tyle moze jechac. Nie ma obowiazku montowac pasow przy siedzeniach, gdzie ich orginalnie nie ma.
Zakupy robie chetnie na bazarach typu "zieleniak", bedac dosyc rano dostanisz owoce i warzywa tanio od wlascicieli ogrodkow i malych pol. Z domu biore lekarstwa, przyprawy, herbate, makarony, ryz, sosy (majonez, musztarda itd.)i oczywiscie sucha kielbase (duzo bo mam miesozerna rodzine) i puszki wedlinowe, serek topiony tez polecam. Ogolnie produkty, ktore wytrzymaja bez chlodzenia, lodowke zostawiam na biezace zapasy i np. piwo.
B. warto miec ze soba sznurek i pomysl na suszenie (wietrzenie;) rzeczy i konewke do wody.
Troche pozno, wiec nic madrego mi wiecej do glowy nie przychodzi.
Zycze udanych wakacji
Dorota |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Kamp_nowicjusz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-09, 00:24
|
|
|
Dorota: Dziękuję Ci bardzo, masz u mnie wielkie piwo, bo jest to jedyny post, który wnosi coś do tej dyskusji, a nie jest kolejnym, próbującym udowodnić mi, że to się nie uda, że się pokłócimy itp. !
MILUS: Powiedz mi, do czego Ci moje dane ? Powtarzam jeszcze raz, czy to, że nie mam zamiaru "się wylegitymować" czyni mnie użytkownikiem drugiej kategorii, z którym nie można porozmawiać ?
MILUS napisał/a: | Nic dodać nic ująć
Łoś........ nie rządaj za wiele............. |
Od Ciebie mogę Żądać jedynie nauki ortografii.
Serio Panowie, liczyłem na więcej po Was, bo póki co, tylko Dorota wniosła coś do rozmowy, za co jej bardzo dziękuję ! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|