|
|
|
Ginący lodowiec |
| Autor |
Wiadomość |
Mokraski
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Granduca; 1,9 TD; 1996
Nazwa załogi: Mokraski
|
Wysłany: 2010-11-05, 19:38 Ginący lodowiec
|
|
|
Włócząc się w tym roku po Norwegii, wdepnąłem na lodowiec Briksdalsbreen. Byłem tam 5 lat temu i chciałem pokazać go znajomym z którymi podróżowałem a tu wielka porażka. Nie wierzyłem własnym oczom. Z dawnego lodowca została marna popierdółka. Jak tak dalej pójdzie to swojej 2,5 letniej córce będę opowiadał jak wygląda lodowiec. Oceńcie sami.
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-11-05, 22:10
|
|
|
W roku 2006 ten jęzor stracił 50 metrów swojej długości. Wówczas zakazano wchodzenia na lodowiec. Na twojej pierwszej fotce jeszcze widać ludziki na lodowcu.
Dla porównania pozwolę sobie wrzucić fotkę z naszego wyjazdu w 2009 roku.
 |
|
|
|
 |
KrzysF
zaawansowany

Twój sprzęt: "Hyniek" - Hymermobil 540 1978r
|
Wysłany: 2010-11-05, 22:15
|
|
|
No niestety, trzeba się śpieszyć oglądać lodowce, znikają na naszych oczach.
Dobrym przykładem jest schronisko Konkordia nad lodowcem Aletsch w Alpach berneneńskich. Wybudowano je w 1877 roku na skale na poziomie lodowca. Teraz jest 100 metrów nad poziomem lodowca. Wiodą do niego schody, systematycznie dobudowywane w dół do poziomu obniżającego się lodowca (Fot. Ch. Bleuer)
I jeszcze jedno zdjęcie (źródło http://www.skitour.fr/pho...te,6708-5.html)
A to zdjęcie tego schroniska z 1920 roku (Fot. F. Rohr, Alpines Museum Bern)
Takie bielsze "coś" nad głowami dźentelmenów to Konkordiahutte.
Warto jak będziecie w Szwajcarii z miejscowości Fiesch wjechać kolejką, przejść się parę km i zobaczyć ten topniejący ale wciąż najdłuższy w Europie lodowiec. Albo łatwiejszy i droższy wariant: Jungfraujoch z Grindelwaldu. Ale tam widać tylko jego początek.
PS. Przepraszam, że ja w dziale o Norwegii piszę o Szwajcarii |
_________________ Pozdrawiam, Krzysiek
...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-11-08, 09:55
|
|
|
Sporo go ubyło my natomiast będąc w tym roku w gorach Jotunheimen i porownujac ze zdjeciami z poprzednich lat doszlismy do wniosku,ze tamtejsze lodowce sa w dobrej kondycji.Wyglada,ze niektore nawet przybraly na masie
DSCF3531.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 60 raz(y) 113,69 KB |
|
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 23/175 Skąd: Radom
|
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-10, 14:24
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-08-16, 18:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cudaniewidy
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: t5 multivan
Nazwa załogi: trombki
|
Wysłany: 2010-12-12, 00:18
|
|
|
również przeraził mnie tegoroczny widok briksdalbreen, , pamiętając jego majestat i wielkość z 2004 roku,( siegał 1/3 jeziora) to tego lodowca już praktycznie nie ma, zostały smętne resztki, troche to przerazające, a jak pojade tam za dwa lata to pewnie już znikną tabliczki z kokardką turystycznej atrakcji, zostanie napis, że tu kiedyś był lodowiec...
równie przerażajace na briksdalbreen są te śmierdzące ropą samochodziki które zastapiły tradycyjne bryczki konne......... |
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 23/175 Skąd: Radom
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|