|
Zbiornik na paliwo do agregatu prądotwórczego |
| Autor |
Wiadomość |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 274/206 Skąd: Dębica

|
Wysłany: 2017-03-16, 22:47 Zbiornik na paliwo do agregatu prądotwórczego
|
|
|
Jak wozicie paliwo do agregatu? Jestem na etapie wyboru zbiornika na Pb do agregatu i oglądam,wydające się, najfajniejszymi zbiorniki dodatkowe do łodzi motorowych.Chciałbym to zamontować pod podłogą.pojemność pewno ze 30 litrów.Ale mam świadomość,że jakieś rozwiązania są już u członków CT.Czy to już ??? Zapraszam do dzielenia się swoimi pomysłami |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-03-17, 08:53
|
|
|
Na stałe to chyba nie wolno.?
Ja jak woziłem, to agregacik zatakowany (8h działania m/w) plus kanisterek motocyklowy z atestem 2,5 litra.
Zanim zamontujesz lub zrobisz cysternę z auta, to pojeździj i zobaczysz jakie jest realne zapotrzebowanie. |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 192/910 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2017-03-17, 09:17
|
|
|
| Cytat: | | jakie jest realne zapotrzebowanie. | Otóż to ... Na pewno potrzebujesz takiego zapasu benzyny ?? I niebezpieczne i - moim zdaniem - niepotrzebne. Chyba że traktujesz kamper jako auto ucieczkowe w razie W ... czy też innej apokalipsy. |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2017-03-17, 09:44
|
|
|
Wszedłem właśnie w posiadanie ,drogą zakupu agregatu HONDA 2,0 i. Też o tym myślałem .
Jak na pewno potrzebujesz .Kup sobie plastikowy ( dedykowanego do tego celu) kanister 10-20 litrów. i możesz jechać na afrykę. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2017-03-17, 09:51
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | agregacik zatakowany (8h działania m/w) plus kanisterek motocyklowy z atestem 2,5 litra. |
Też tak czynię, tylko mam kanisterek 5 L. Wszystko razem wożę w szczelnej skrzyni aluminiowej żeby nie śmierdziało. Lubię nocować na dziko, kilkakrotnie w roku odpalam agregat. Z tego co na wiosnę zatankuję do agregatu i kanisterka to jeszcze zwykle kilka litrów żonie do samochodu jesienią wlewam. Moim zdaniem 30 litrów to duża przesada. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-17, 10:04
|
|
|
Honda generalnie wachą nie śmierdzi, jedynie to z może z wydechu, ale nie wyczuwam.
Ja wożę w torbie turystycznej wszystko
Agregat, lejek, kanister i rurę wydechową
To w sumie z 15kg.
Ps teraz to te paliwa jakieś dziwne, nie pachną paliwami a hgw czym? |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2017-03-17, 10:23
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Honda generalnie wachą nie śmierdzi, jedynie to z może z wydechu, ale nie wyczuwam. Ja wożę w torbie turystycznej wszystko |
Ale w garażu. U mnie w blaszaku to jednak wszystko pod łóżkiem. |
 |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-17, 10:55
|
|
|
Wiesz co, już tak nie będę jej bronił, ale na co dzień jest w domu w jednej z szaf z nawet tam ciuchy jakieś moje wiszą. Nie śmiedzi.
Ale racja. LEPEJ w jakiejś skrzyni i to niepalnej i nierozpuszczalnej w wys. tep.
Np. Gdy trzeba jeszcze gorący i niewywietrzony zwijać i jechać.
Ja to cudo wożę jako ostateczna rezerwa... z dwa razy raczej z ciekawości używałem. |
| |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2017-03-17, 11:03
|
|
|
| Na mojej Hondzie 10 to w zeszłym roku, na kempingu, nad morzem meczyk "poszedł", bo była burza i zasilanie "wywaliło". Nawet flaszkę dostałem - za paliwo. |
 |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran

|
Wysłany: 2017-03-17, 11:38
|
|
|
Ja na razie analizuję temat,z braku czegoś mądrzejszego do roboty.Ceny zbiorników o poj.15-30 litrów są podobne i każdy zmieści się pod auto.Niezależnie od zużycia byłbym bardziej niezależny od dojazdów po tankowanie.Chciałbym pod podłogą bo jestem zafascynowany ile tam miejsca.Trzeba by zrobić jakąś osłonę z blachy alu lub poliwęglanu,o którym kiedyś pisał Joko.Nawet biorę pod uwagę zrobienie extra zbiornika z możliwością tankowania bez wyjmowania.Na razie to mgliste plany ale jeśli agregat ma mi napędzać klimę stacjonarną a staję niemal zawsze na dziko to ze 20 litrów paliwa może być fajniejsze.Honda będzie w skrzyni,mam już kupione trzy rodzaje mat na wytłumienie,pochwale się czy zadziała.Robię dojście przez ścianę - wczoraj kupiłem na ebay -u drzwi serwisowe.Przez nie wyjdzie rura wydeczowa i wejdzie powietrze.Nie odpalałem Hondy jeszcze.Czy ktoś myślał o dołożeniu tłumika na końcu rury wydechowej? Są fajne,tanie,lekkie ale może nie jest tłumik potrzebny? Nie są dedykowane do Hondy 20i a do mocniejszych, często na ropę. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2017-03-17, 21:57
|
|
|
Też myślę o czymś takim jak Ty. Tzn. Hondzia już jest . Bronek dokupił dedykowaną do hondy dodatkowy wąż spiro do wydechu. Również myślę gdzieś ją schować i wyciszyć ,bo aż taka cichutka nie jest. Myślałem w garażu zrobić wyciszony pojemnik. lekko ażurowy. Na zasadzie windy opuszczać go na czas pracy poniżej podłogi ale nad ziemią. Będzie ciszej niżby parkotał w garażu . A złodziej nie ruszy . Jak zrobię dam foty. I wy dajcie . |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
rakro1
weteran

|
Wysłany: 2017-03-17, 23:38
|
|
|
Ja kupiłem rurę elastyczną w tej firmie http://allegro.pl/rura-wy...454784.html,nie mają wystawionej ale mają o średnicy 2,5 cm.2metry z przesyłką 85pln.Dzisiaj przyszła.Taka zmieści się w kratce obudowy Hondy.Cienką rurkę dopasuję na wcisk do środka a z drugiej strony ponacinam i przyspawam do agregatu i to będzie króciec.Łatwo będzie demontować.Tak radził Bronek.Oryginał kosztuje prawie 500pln.Mam kupioną izolację,trzy różne warstwy i tym wyciszę skrzynię jaką mam zamiast foteli.W ścianie będą drzwiczki,już jadą z Anglii.Kupiłem tak duże aby agregat przez nie wchodził.Do pracy drzwi serwisowe otworzę aby był tlen i wypuszczę rurę.Nie wiem ile rury będzie można dać aby silnik się nie dławił.Zobaczymy.Dam znać co wyjdzie.I Ty napisz.Też chciałem pod podwoziem ale raczej zabudowa auta i poprzeczki pod spodem wykluczają to.Cały czas myślę jak i co.C>D>N> |
| |
|
|
|
 |
cebek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4 multivan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Wrz 2008 Piwa: 5/5 Skąd: kowary
|
Wysłany: 2017-03-18, 08:19
|
|
|
| Pamiętajcie tylko że agregat musi mieć swobodny przepływ powietrza do chłodzenia. Jak będzie zbyt szczelnie obudowany to się przegrzeje :P |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2017-03-18, 08:59
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | Chciałbym pod podłogą bo jestem zafascynowany ile tam miejsca. |
| rakro1 napisał/a: | | Też chciałem pod podwoziem ale raczej zabudowa auta i poprzeczki pod spodem wykluczają to. |
Już przy pierwszej wypowiedzi chciałem napisać, że tak słodko z miejscem to nie jest. W najlepszym miejscu jest zamontowany dedykowany zbiornik do szarej wody i koło zapasowe. W pozostałych niszach - prawie w każdej jest jakaś "przeszkadzajka". Znalazłem miejsce na mobilny zbiornik zbiornik 23l do szarej, aby móc wywozić ją bez wyjeżdżania np. na kempingach. Przedałoby się miejsce na zapasoawą kasetę WC bo opróżnianie jej w kamperowaniu jakie uprawiam to największy problem. Jedem z kolegów z CT "szczuje" jakąś małą klima podpodwoziową i do tego jeszcze Honda. Gdyby Honda mogła pracować na "leżąco" (tego nie wiem) i dało by się ją wydłubać z plastykowej obudowy i umieścić w zgrabniejszej skrzyni z nawiewem i tłumikiem i osobnym zbiorniczkiem benzyny. Obawiam się jednak, że mam za wiele oczekiwań jak na jedno podwozie Boxerka L3
Szuflada 2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3619 raz(y) 44,44 KB |
|
 |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran

|
Wysłany: 2017-03-18, 11:05
|
|
|
| Dokładnie.Mam też pod podłogą zbiornik na wodę szarą i koło.Mam też od dwóch tygodni butlę gazową.A natchnieniem do zajrzenia pod podłogę było Twoje rozwiązanie i innych - widziałem je wcześniej.http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=26844&start=0 tutaj kolega pokazuje jak można wyciąć otwór w podłodze i zrobić fajny schowek - nie umiałem wkleić samego zdjęcia więc link do całej strony.Też bym tak chciał ale to trzeba planować urządzając zabudowę środka auta.Mój agregat będzie w skrzyni 80x45x60 cm minus wytłumienie każdej ściany ok 3cm a drzwi serwisowe 52x46 cm więc myślę,że dopływ powietrza będzie wystarczający.Ale to nie prototyp nawet tylko plany.Może się nie udać coś.Opiszę efekty.Agregat planowałem w skrzyni opuszczonej pod podłogę ale sama skrzynia ważyłaby ponad 20 kilo.Chociaż znalazłem z tworzywa waga 7kg a nośność 150kg http://allegro.pl/duze-sk...6087501258.html - lub inne u tego producenta.Są jeszcze takie http://allegro.pl/pojemni...6727999097.html to inna bajka,cenowo ale i jakościowo. |
|
|
|
 |
|
|