|
|
|
po powrocie |
| Autor |
Wiadomość |
janooo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: ducato dethleffs 99'
Nazwa załogi: surferki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2009 Piwa: 2/1 Skąd: miasto świętej wiezy
|
Wysłany: 2011-08-02, 20:04 po powrocie
|
|
|
nasze doznania sa nastepujace:
kraj jest przepiekny chociaz szkoda że inne kraje zostały tak ograbione przez chorwatow
chorwaci patrza na kazdym kroku jak ogolić cie z kasy
pomijajac to ze ogolnie jest drogo to jeszcze w dodatku oszukuja
na przykład na kempingu palme w kusciste kolo orebica na polwyspie paljesac umowilismy sie na cene na samym poczatku a na koniec powiedzieli ze nie dadza nam obiecanej ceny i juz.
co mialem zrobic zagryzlem zeby i zaplacilem |
_________________ znający się na piwie
http://www.bractwopiwne.pl/ |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-08-02, 20:12
|
|
|
janooo, z przykrością i zdziwieniem czytam Twój post..... mnie ani razu nie spotkała żadna przykrość ze strony Chorwatów, bardzo mi przykro że Ciebie to dotknęło.... może to jednorazowy wybryk albo sam niewiem...... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
baja02
weteran "Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
|
Wysłany: 2011-08-03, 07:19 Re: po powrocie
|
|
|
| janooo napisał/a: | nasze doznania sa nastepujace:
kraj jest przepiekny chociaz szkoda że inne kraje zostały tak ograbione przez chorwatow
chorwaci patrza na kazdym kroku jak ogolić cie z kasy
pomijajac to ze ogolnie jest drogo to jeszcze w dodatku oszukuja
na przykład na kempingu palme w kusciste kolo orebica na polwyspie paljesac umowilismy sie na cene na samym poczatku a na koniec powiedzieli ze nie dadza nam obiecanej ceny i juz.
co mialem zrobic zagryzlem zeby i zaplacilem |
MOże coś bliżej na ten temat! |
_________________ O wiele lepiej spotkać się na szczycie niż nad brzegiem przepaści. |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-08-03, 12:17
|
|
|
Mam zbliżone odczucia co do Chorwacji jak janooo, ...
Musze się zmobilizować i opisać w innym wątki tą część moich wakacji...
Owszem.. ładnie jest przy tych zatoczkach, woda błękitna.
Ale ceny zupełnie nieadekwatne do jakości. Może gdybym nie był nagabywany przez znajomych co byli jak to tam cud miód, i może sobie za dużo obiecywałem....
Fajnie, że zobaczyłem bo warto było, ale wyjechałem dzień wcześniej niż planowałem.
Minusy:
Co do cen - Przykładowo w Italii jest taniej, ładniej, zadbaniej, produkty są lepszej jakości. Cena na kampingu jest ceną ostateczną a nie + rejestracja+podatek...
Płatne drogi o standardzie jednej jezdni - szok.... wiejska droga na Istrze a tu szlabany... absurd. Most na KRK - szlaban, itd itp....
W spożywczaku ceny inne na półkach a inne potem na rachunku... 5 razy sprawdzałem kody, a i tak na rachunku ceny inne. Nie chciało mi się spierać, szczególnie przy nieznajomości języka.....
Z powodu tej "mody"? na Chorwację chyba im się trochę w dupskach przewróciło... żeby w spożywczaku cola jak u nas 10 lat temu (syn spytał czy dolałem do niej herbaty? jak w plusie kiedyś po 89gr) kosztowała 9 pln ? "soki" jak u nas napoje w plastikach po 99gr, tam w kartonie po 8pln - a zawartość soku 5% a reszta woda i cukier.... a sok jak u nas w Lidlu 1,99 tam 8pln..... Mięso na grilla, jak u nas mielone klasy 3... a cena jak za polędwice z kawiorem.... Hamburger na polu namiotowym 35 kun !!! czyli prawie 20 pln....
Rozczarowałem się troszeczkę... takim nastawieniem na dojenie klienta... nieadekwatnym do jakości, a klient traktowany byle szybciej.... wcześniej czy później im się to czkawką odbije...
Bez przesady, bo standardy często jak u nas w Szczekocinach czy Paniówkach (bez razy jak ktoś z okoilc a ceny jak w Restauracji przy wieży Eifla.
Znaczki "zakaz wjazdu kamperem" trochę mnie bolały....
Po za tym, kraj górzysty, po co męczyć camperka, skoro nawet kręte wąskie drogi sa płatne...?
Jeżeli pojadę kiedyś w tamtym kierunku to na 100% będzie to Italia a nie Chorwacja ale co kto lubi
Jakbyśmy wszyscy to samo lubili to by było nudno
To jest moja subiektywna opinia i nie zamierzam jej nikomu narzucać |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2011-08-08, 15:04
|
|
|
Od dziewięciu lat wracam co roku do Chorwacji, głównie na Istrię , ale przejechałem całą Chorwację wzdłuz i wszerz i nigdy podobnie jak kolegę Martini44 nie spotkały mnie żadne przykrości ze strony Chorwatów. Trudno jest polemizować z subiektywnymi odczuciami ale w tym roku byłem też tydzień we Włoszech więc mam świeże spojrzenie. Co do autostrad , to życzyłbym sobie takich u nas jakie wybudowali w Chorwacji . Co do cen , to wszystko we Włoszech jest droższe niż w Chorwacji , no może oprócz makaronu w spożywczaku. Nie pisałbym tego ale Twoja ocena wydaje mi sie bardzo emocjonalna i niesprawiedliwa . Zobaczysz jeszcze zatęsknisz za tym krajem |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-08-08, 15:50
|
|
|
w zeszłym roku byłem w Chorwacji i mam zupełnie inne wspomnienia niż autor wątku.
mogę uwierzyć, że trafiłeś na złych ludzi i złe sytuacje, ale nie mogę uwierzyć, że Chorwacja jest taka jak opisujesz |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-08-08, 19:39
|
|
|
| MarcoPolo napisał/a: | | to wszystko we Włoszech jest droższe niż w Chorwacji | no to nie wiem czy w tej samej Chorwacji byłem...
Bylem tydzień po tygodniu w lipcu tegoż roku i zdecydowanie większość towarów jest w Chorwacji droższe niż we Włoszech.
Wg moich spostrzeżeń jest też część produktów które kosztuje podobnie jak np: Pizza, pieczywo, nabiał, ale reszta dużo droższa, albo przynajmniej jakościowo gorsza w tej samej cenie. (napoje, lody, soki, colo-podobne napoje, coca-cola mięsiwo, ketchup, wina,woda mineralna, rogaliki francuskie nadziewane, słodycze, mięso na grilla, etc)
Jedynie Piwo w spożywczaku jest tańsze w Cro...
I byłem także na Istrze.... (Rovnij) a potem na KRK.
Powiem wprost: Ostatnie zakupu w It, robione w Intersparze, a potem w Deco czy Deli, na drugi po przyjeździe do Cro, podjechałem do Konzuma, a potem do Lidla, i naprawdę baaardzo żałowałem, że nie zrobiłem zapasów we Włoszech.., bo właśnie posłuchałem głosów że w Cro jest taniej... a trzeba było słuchać tych co gadali że w Italii taniej |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-08, 20:56
|
|
|
Olcha najtaniej to jest w Polsce choć może wielu rodaków nie chce w to uwierzyć. No może jeszcze w Bułgarii. Dla kamperowca najważniejsza jest moim zdaniem cena paliwa - tu masz porównanie
http://www.e-petrol.pl/in...je-paliw-europa (ciekawostka ON na dziś jest tańszy w Chowacji niż u nas)
i kempingów , które we Włoszech są droższe , choć chorwackie prześcignęły je pod wieloma względami .Żywność w marketach ma podobne ceny , wiadomo globalizacja ale też i podobną jakość. Ale już ceny w restauracjach są różne, szczególnie w miastach .Narzekasz na drogi na Istrii , a ja w tym roku , byłem zaskoczony , droga od granicy w Dragoniji jest teraz dwujezdniowa i zaczyna sie prawie przy samej granicy. Za to we Włoszech nie wiem czy zwróciłeś uwagę, pasy rozbiegowe na wjazdach są za krótkie dla takich pojazdów jak kamper, a przez to bardzo niebezpieczne. Jestem pełen podziwu dla Chorwatów jak szybko potrafili wybudować sieć autostradową i to w trudnym terenie . Być może miałeś prawdziwego pecha , trafiłeś na ludzi którzy chcieli Cie oszukać ,ale tacy są wszędzie, w Polsce też ich nie brakuje. Życzę więcej optymizmu |
|
|
|
 |
Kocer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Lunar Premiere
|
Wysłany: 2011-08-08, 22:46
|
|
|
Zgadzam się z Marco Polo,
byłem w Chorwacji dwa razy tylko kempingi) i pojechałbym jeszcze raz bez wahania. Chwilowo mamy przerwę w dłuższych wyjazdach ( mniejsza z Pociech ma 4 miesiące), ale w przyszłym roku - kto wie? Zjechaliśmy Chorwację do Dubrovnika i spokojnie możemy ją polecić i polecamy wszystkim.
Pozdrowienia |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-08-09, 06:39
|
|
|
| MarcoPolo napisał/a: | | Olcha najtaniej to jest w Polsce choć może wielu rodaków nie chce w to uwierzyć | Tu się muszę z Tobą zgodzić i podpisuję się obiema rękami i nogami
Co do Paliwa - u mnie akurat LPG jest w kampie, więc nie zwracałem uwagi na cenę ON.
| MarcoPolo napisał/a: | | i kempingów , które we Włoszech są droższe , choć chorwackie prześcignęły je pod wieloma względami |
Fakt, Wydaje mi się, iż campingi są (ŚREDNIO) jakieś 5% droższe (przy podobnych standardach) , ale to nie ma co generalizować, podjechałem na dwa we włoszech, gdzie rzeczywiście było drogo i nijako, i tak samo w Cro. a np za dzień pobytu w Polaris na Istrze płaciłem dokładnie tyle samo co Laguna Village w Caorle (IT), a w Laguna Village było zdecydowanie lepiej (ale to musiałby być osobny wątek - w skrócie niby tak samo, basen, sklepy, rozrywka,ceny, ale jednak jeszcze sporo brakowało organizacyjnie w Cro.... )
A co do dróg - jechałem prawie od Wenecji, przez Triest, do Rovinj i droga we Włoszech biegnąca pod autostradą na Triest, szeroka, bezpłatna, (spokojnie można było się mijać, poszerzenia na podjazdach itd itp, a zaskoczony właśnie byłem na Istrze, gdzie płaciłem za krętą drogę na której nikt mnie nie mógł wyprzedzić przez kilka kilometrów...
Może zmienię zdanie, jak pojadę dalej w kierunku Toskani? zobaczymy za rok
| MarcoPolo napisał/a: | Życzę więcej optymizmu |
Optymizmu mam sporo, ale też jestem realistą np nie wierzę, że rachunki za prąd potanieją o 50% czy tez kurs franka wróci w tym roku na 2,0
I zawsze też, uważam iż potencjalnym wyjazdowiczom lepiej fakty mówić, niż naginać rzeczywistość.
Mnie właśnie znajomy (nie z forum) zbytnio zafascynowany Cro troszkę koloryzując, w błąd wprowadził, i może dlatego iż rzeczywistość (która nie była wcale zła - żebyś mnie dobrze zrozumiał) odbiegała od wyobrażeń, to może stąd lekkie rozczarowanie Cro.
To tak jakby o Bieszczadach powiedzieć, że zawsze tam świeci słońce, a stacje LPG na każdym kroku |
|
|
|
 |
wałęsa
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer B Classic - Fiat Ducato 2.8 JTD
|
Wysłany: 2011-08-09, 08:35
|
|
|
| Masz rację olcha20, nasze wrażenia w pewnej mierze zależą od wyobrażeń o danym kraju i od tego czego się spodziewamy. Byliśmy 2 razy przejazdem w Chorwacji i moje wrażenia są takie, że trzeba się ciągle pilnowac, żeby nie zostac oszukanym. |
_________________ " Jestem za, a nawet przeciw "
 |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-08-09, 09:41
|
|
|
| Cytat: | | http://www.e-petrol.pl/in...je-paliw-europa (ciekawostka ON na dziś jest tańszy w Chowacji niż u nas) |
MarcoPolo, Ta stronka dość mija się z rzeczywistością....
Napisali tam: PB Chorwacja 9,89kun =>5,31PLN
czyli wychodziło by że kuna po 53gr....
w kantorach po 0,61 0,62 pln .... czyli nie 5,31 litr tylko ponad 6 pln....
Za ON wychodzi też prawie 5,70
Była taka fajna mapka z cenami, które mi się pokryły na wyjeździe (przynajmniej dla LPG - w granicach 3pln) .. jak znajdę to wkleję |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-09, 13:55
|
|
|
Tu masz aktualny kurs kuny
http://www.splitskabanka....a/Tecajna-lista
na dziś to akurat .... 0,53,- zł . Taka uwaga ,nie kupuj kun w kantorze w Polsce , bo to sie zwyczajnie nie opłaca, lepiej wziąć Euro albo wybrać z bankomatu na miejscu. A jeszcze wracając do narzekań na oszukiwanie turystów to dziś masz fajny artykuł na Onecie - po kontroli UOKiK okazało się że 80 % ( ! ) lokali gastonomicznych w Polsce oszukuje ( http://biznes.onet.pl/uok...12,1,news-detal )
ps. wszytkiego o Chorwacji dowiesz sie na forum cro.pl |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2011-08-09, 16:45
|
|
|
| olcha20 napisał/a: | (...)
A co do dróg - jechałem prawie od Wenecji, przez Triest, do Rovinj i droga we Włoszech biegnąca pod autostradą na Triest, szeroka, bezpłatna, (spokojnie można było się mijać, poszerzenia na podjazdach itd itp, a zaskoczony właśnie byłem na Istrze, gdzie płaciłem za krętą drogę na której nikt mnie nie mógł wyprzedzić przez kilka kilometrów...
(...) |
Ale to trzeba się postarać żeby na Istrii trafić na drogę płatną (lub ten jedyny tunel). Zjechaliśmy wiosną Istrię dokładnie i nie zapłaciłem ani kuny |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|