|
|
|
Wyciek prawie calego plynu chlodzacego, w okolicach pompy .. |
| Autor |
Wiadomość |
Michal
trochę już popisał
Twój sprzęt: Pickup4x4+Terrano+?????
Nazwa załogi: Michal Alicja AnnaMaria JanGustaw
|
Wysłany: 2011-09-29, 10:32 Wyciek prawie calego plynu chlodzacego, w okolicach pompy ..
|
|
|
Witam po wakacjach,
w kochanej ojczyznie wzielo mnie na wymiane samemu plynu chlodzacego na jakis mocny do -36C. Wszystko poszlo bdb. Potem powrot do domu , czyli ok 2300km na pelnym obciazeniu (sloiki ogorkow,zakwasy zurkow itd) 3 rowery , 4 pasazerow, 1 pies i 1 nowy nabytek-Kot..... plus 2 kajaki itd. Autko szlo jak mlodzieniaszek, zadnych objawow. Po powrocie patrze a tu plama w okolicy pompy, kapie i kapie i kapie az wykapalo prawie 4 litry (wchodza ok 6L) , Skapywalo od gory i potem po misce olejowej Teraz pytanie co u licha sie stalo Bodziowi??? Pompa? a raczej jakas uszczelka w pompie? lub moze plyn niewlasciwy wlalem tzn. za mocny? , i to rozszcelnilo uklad? Dodam ze przy zlewaniu poprzedniego troche rudej sie tez wylalo, ale to raczej z chlodnicy.Prosze o sugestie. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1362 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-29, 10:40
|
|
|
| Byc moze nowy plyn uszkodzil uszczelki w silniku przy pompie ,napewno bedzie potrzebny demontaz pompy i uzycie nowej uszczelki pomiedzy blokiem a pompa,oraz dokladne ogledziny ukladu chlodzenia |
|
|
|
 |
Grzegorz565
weteran
Twój sprzęt: Fiat Dukato
|
Wysłany: 2011-09-29, 11:37
|
|
|
w pompie jest taka dziurka,fi 4 - 5 mm,jak się rozszczelni pompa to płyn nią wypływa.Wyciek z dziurki,pompa do wymiany. |
_________________ Rokers |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2011-09-29, 18:43
|
|
|
"Szlachetne" lub jak wolisz "prawdziwe" płyny do chłodnic maja duże właściwości myjące (Ph) i smarujące."Zwykłe" płyny chłodzące (dolna półka cenowa) tylko nie zamarzają i nic poza tym.Jazda na "zwykłych" płynach powoduje osadzanie się kamienia i innych zanieczyszczeń na ściankach układu chłodzenia.
Jeżeli wymieniłeś płyn chłodzący na "lepszy" niż był poprzednio, to może nastąpić to co Cię spotkało - wymycie układu z zanieczyszczeń, co w przypadku pompy wodnej powoduje jej rozszczelnienie.Mieliśmy takie przypadki.
Ale nie ma co panikować, to rzadkie przypadki, popatrz gdzie jest wyciek. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-09-30, 10:24
|
|
|
dzieki za porady, jutro zabiore sie za wykrecanie pompy i moze zrobie jakies foty,
Kupilem angielski poradnik Russek Pocket Manual o tym wlasnie aucie i z pomoca jego bede mial odwage podjac sie tej operacji. Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-10-03, 16:30 Kontynuacja
|
|
|
Witam
no i udało sie zdemontować tą pumpe po ok 3godz. w temp. 30C W moim kieszonkowym manualu wyglądało prościej Fotki załączam.
Po ściągnięciu tej dużej rolki, zostal taki trzpien a z drugiej strony wiatraczek nierozbieralny. W moim manualu napisane ze pompa jest generalnie nienaprawialna, dalej już nic chyba nie da rady zrobićCo dalej?
Zamawiac nową? Jesli tak to gdzie ? bo cos maly wybor w internecie.
Ktoś wie?
pozdrawiam
michal
DSC00405_zmień rozmiar.JPG wymontowana ale jeszcze z rolką |
 |
| Plik ściągnięto 43 raz(y) 195,71 KB |
DSC00404_zmień rozmiar.JPG żadnej uszczelki tam nie widziałem, ale ciekło z tej dziurki o której kolega wspominał, raczej |
 |
| Plik ściągnięto 42 raz(y) 164,23 KB |
DSC00401_zmień rozmiar.JPG tu widac ta dziurkę ... po srodku i stad raczej lecialo |
 |
| Plik ściągnięto 46 raz(y) 241,49 KB |
|
|
|
|
 |
Jerzyk
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2010 Piwa: 130/6 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 2011-10-03, 17:57
|
|
|
wszystko się zgadza. Sugeruję oddanie pompy do warsztatu, który się tym zajmuje. Potrzebny jest specjalny ściągacz do tego "wiatraczka".
Istota problemu jest wymiana uszczelnienia wałka i wymycie oraz właściwe nasmarowanie łożyska specjalnym smarem. Czasem nawierca się obudowę aby wtloczyć smar.
Gdybyś miał problem - daj znać - znajdziemy warsztacik.Pozdrawiam J. |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2011-10-03, 20:45
|
|
|
| Tych pomp się raczej nie naprawia.Podaj dokładne dane sam.na PW, tj rocznik, typ silnika (tabliczka znamionowa, opis motore). Może mam na miejscu. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
Aimeiz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
|
Wysłany: 2011-10-03, 20:47
|
|
|
Miałem to samo w Ducato 1989r..
Ni stąd ni zowąd zaczęło mocno cieknąć. Początkowo panika, bo jeszcze nie znałem warsztatu, który mi to naprawi. W końcu znalazłem. Scholowali samochód gratis, założyli nową pompę, o ile pamietam kosztowała 250 zł. Przy okazji wymieniłem rozrząd. |
_________________ Pozdrawiam.
Marcin |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-10-04, 06:48
|
|
|
Dziekuje za sugestie,wczoraj zamówiłem pompę w egaraż za 325zł plus przesyłka. Jesli samemu uda mi sie zamontować to i tak duża oszczędność . Podejrzewam że tu w kraju słońca gdzie wiele rzeczy jest mało logicznych za wymianę z częścią zapłaciłbym ze 300-400e.Wariactwo. Powiedzcie tylko, czy dać silikon jako doszczelnienie, gdy już będę montował nową? Gdyż gdzieś widziałem że tak to się robi. Bo w starej nie bylo uszczelki. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|