Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kompas z GPS
Autor Wiadomość
krzysztofCz 
weteran

Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Piwa: 48/54
Wysłany: 2011-11-22, 13:16   Kompas z GPS

Widziałem na Allegro coś takiego w cenie 150-300 zł. Można wprowadzić kilka pozycji, ma prowadzić do celu, służy jako kompas itp. Nie ma mi to zastąpić Tom-Toma :szeroki_usmiech ale ułatwić pływanie po morzu. W mieście czy na grzybach może ułatwić powrót do auta. Czy ktoś kiedyś używał czegoś takiego :?:
Postaw piwo autorowi tego posta

scuter0 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 180km
Nazwa załogi: scuter-squad
Piwa: 4/9
Wysłany: 2011-11-22, 20:37   

:spoko Ja posiadam Garmin eTrex,mozna tego uzywac jako kompas lub wgrywasz z mapy trase(nie posiada wlasnej mapy),ewentualnie poruszasz sie np.wyplywasz w morze zapisuje ci pokonana przez ciebie droge i wracasz na podstawie zapisanego sladu.Bardzo fajne i proste urzadzenie. :ok

krzysztofCz 
weteran

Wysłany: 2011-11-22, 21:23   

A czy możesz wpisać współrzędne i dopłynąć na pozycję ? Ja szukałem w zasadzie kompasu a znalazłem coś TAKIEGO i dlatego moje pytanie czy to może działać :lol:

scuter0 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 180km
Nazwa załogi: scuter-squad
Piwa: 4/9
Wysłany: 2011-11-23, 19:40   

:spoko Do mojego wpisujesz sam dane,lub wgrywasz z siatki topograficznej,to do ktorego dales odnosnik,trzeba sie wczytac i sam zadecydujesz.Pozdrawiam :ok

OldPiernik 
stary wyga

Piwa: 50/19
Wysłany: 2011-11-24, 19:22   

Mam stareńkiego Garmina GPSmap60. Mały, poręczny, bez zadnych wodotrysków, nawet mapy dograć się nie da. Nie potrafi wyświetlać wszystkich kolorów tęczy, ani wiązać butów.
Ale za to potrafi złapać sygnał w lesie wśród gęstych drzew, potrafi zapisać punkt gdzie zatrzasnąłem drzwi auta a potem jak już znudzi mi się przedzieranie przez krzaczory potrafi pokazać którędy będzie najbliżej do auta. Ma jakąś ogólną mapę, ale za to ma taką rozdzielczość, że jak idę w jedną stronę leśną ścieżką a wracam drugą stroną tej ścieżki, to mam dwa różne ślady.
Ma pancerną obudowę dodatkowo jeszcze oblaną gumą. Tam gdzie mój palm razem z Hołkiem w środku już dawno pogubiłby wszystkie klawisze i ze trzy razy miałby wymieniany wyświetlacz ten nawet nie ma zadrapania. Można nawet wrzucić go do potoku - po wyjęciu będzie tylko bardziej czysty niż wcześniej.
Potrafi też wyliczyć pole powierzchni jakiegoś obszaru, więc gdyby cię interesowało, jaką powierzchnię zajmuje np. Morskie Oko spokojnie możesz zmierzyć tym pudełkiem.
Ja wiem, że GPS to taki nowoczesny sposób na gubienie się, ale nawet moja pani musiała uznać jego rację kiedy w szczerym polu milcząco wskazywał kierunek marszu, który nijak nie pokrywał się z naszym. I skubany miał rację :)

KrzysF 
zaawansowany

Twój sprzęt: "Hyniek" - Hymermobil 540 1978r
Piwa: 6/5
Wysłany: 2011-11-25, 23:52   Re: Kompas z GPS

krzysztofCz napisał/a:
Widziałem na Allegro coś takiego w cenie 150-300 zł. ... Czy ktoś kiedyś używał czegoś takiego :?:

Ja używam od lat programu SmartComGPS na Symbiana w komórce. Są mapy, rejestrowanie, wgrywanie i zgrywanie tras. Na przykład wszystkie trasy
http://www.everytrail.com...p?user_id=16556
zarejestrowałem w taki sposób.
:ok

...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2011-11-26, 02:26   

Ja mam NavRoad 750F, 7". Poza AutoMapą, czyli poza nawigacją ma kilka innych funkcji. Jedną z nich jest właśnie kompas. Na 7 calowym ekranie mam wówczas strzałkę kompasu, wysokość nad poziomem morza i prędkość poruszania się.

Nasze kamperki

krzysztofCz 
weteran

Wysłany: 2011-11-26, 07:08   

Mam najmniejsze z możliwych wymagania :lol: . Chodzi mi konkretnie o wyznaczenie kursu z ujścia rzeczki Czerwonej do zatopionej pogłębiarki Rozgwiazda. Tam pływa się na dorsza. Nie chce zapisywać punktów po drodze... bo tam nie ma sklepów :lol: Próbowałem wprowadzić współrzędne do mojego TomToma, ale on mi powiedział, że nasz świat już tam nie istnieje :lol: . Normalnie jak pływam po morzu to widzę brzeg i to mi wystarcza. Jednak raz złapała mnie mgła i pomyślałem o kompasie na tyle dokładnym bym wiedział gdzie jest południe a gdzie północ :lol: to mi wystarczy by wrócić do domu :lol: . Jak szukałem na allegro to zobaczyłem te elektroniczne z GPS i stąd moje pytanie czy ktoś tego używał. Nie chcę do tego używać telefonu, laptopa czy innych drogich urządzeń gdyż morska sól żre szybko wszystko :gwm

jacekiagatka 
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-11-26, 12:17   

to by było idealne i jak na razie cena dobra :ok

http://allegro.pl/garmin-...1959175535.html

nawi.jpg
Plik ściągnięto 4934 raz(y) 132,65 KB

jacekiagatka 
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-11-26, 12:28   

a takiego używałem kupę lat na morzu i nie szło go utopić. Dopiero zmarł na quadzie, dokładniej to na quadzie pod drzewem :diabelski_usmiech

czasami można znaleźć za małe pieniądze.

są też podobne czarno białe.

Bardzo dużo przydatnych funkcji na morzu.

garmin.jpg
Plik ściągnięto 4925 raz(y) 55,2 KB

krzysztofCz 
weteran

Wysłany: 2011-12-06, 20:57   

Kupiłem za 119 zyli, takiego jak zalinkowalem. Na razie testuję, ale spełnia całkowicie moje skromniutkie wymagania. Prowadzi dokładnie do celu wpisanego lub zapamiętanego, sygnał łapie nawet w mieszkaniu. Pokazuje również czas, prędkość, wysokość, współrzędne, zegarek itp, ale to już szczególiki :lol: . Dla mnie najważniejsze, że prowadzi do celu dokładnie.

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2011-12-29, 12:15   

Dodam tylko że niemal każdy współczesny telefon posiada wbudowany GPS i może służyć do tego celu. Jeśli GPS jest nam potrzebny okazjonalnie to jest to idealne rozwiązanie bo telefon raczej mamy zawsze przy sobie.
Oczywiście przy dużej częstotliwości użytkowania to raczej potrzebny jest wyspecjalizowany sprzęt.

Odpowiedz do tematu