Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nie zapala silnik
Autor Wiadomość
prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-05-02, 15:23   nie zapala silnik

Nabyłem niedawno kampera fiat ducato z zabudowa Burstner i proszę o pomoc bo auto nie chce ze mną gadać ,a ja jestem zielony jeśli chodzi o dostawczaki!.Silnik odpalił po pociągnięciu i to po małym kawałku ,a nie gada ze mną z rozrusznika. Kupiłem nowy akumulator ale był słaby i wolno kręcił po naładowaniu jest cisza ,słychać tylko jakiś przekażnik i lekko przygasają kontrolki!.Pytanie jest taki czy już wyjmować rozrusznik ,czy może coś nie kontaktuje i to by trzeba sprawdzić.
Dodam że auto nie jeżdziło, albo uruchamiane sporadycznie od roku 2007
Postaw piwo autorowi tego posta

Ducaciak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
Piwa: 10/1
Wysłany: 2011-05-02, 16:26   

witam
sprawdź koniecznie rozrusznik
może szczotki może bendinks do wymiany.
jeśli masz diesla to nie radze odpalania na zaciąg!!! pasek przeskoczy i po zabawie!

który rok jaki motor i jaki model tego twojego kamperka?

Glass 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus TRAVELLER 625 TK
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-02, 17:54   

Sprawdź klemy ! Może są zanieczyszczone i przez to mają słaby kontakt.

Powodzenia :spoko

Glass

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 194/150
Wysłany: 2011-05-02, 20:12   

Przede wszystkim sprawdż masę silnika - radzę z autopsji :mrgreen:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-02, 21:11   

Dzięki wszystkim za podpowiedzi,dodam że z pychu zapaliliśmy tylko dla tego żeby sprawdzić przed zakupem czy choć silnik działa.Kupiłem nowy akumulator i był nieco za mało naładowany ,jak spróbowałem to tylko terkotało takie białe pudełko nad akumulatorem.Kiedyś miałem problemy w mercedesie z rozrusznikiem i ktoś powiedział żeby puknąć młotkiem w bendiks i zadziałało wtedy i zadziałało i teraz ale akumulator slaby i bardzo wolno kręcił rozrusznik.PO doładowaniu już nie gada wcale!,tylko słychać jakiś przekażnik.

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-02, 21:18   

Klemy faktycznie są w złym stanie choć nowe to ktoś dobijał je młotkiem żeby się trzymały bo dostęp do śrub jest trudny w tych nie oryginalnych klemach!,ale myśle że kontakt jest dość dobry. Kupiłem już nowe klemy ale jeszcze nie mam nowy końcówek do zarobienia przewodów.

airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2011-05-02, 21:19   

Jeżeli autko było sporadycznie uruchaniane przez ostatnie 4 lata to na dzień dobry czeka Cię czyszczenie wszystkich połączeń elektrycznych, połączeń masowych itp. Auto długo stojące tak się zachowuje. Czeka Cię tez wyjęcie rozrusznika i czyszczenie połączeń elektrycznych. Przerabiałem ten temat w niejednym aucie, ostatnio w Ludwiku który stał prawie 2 lata. Cierpliwości i dokładności Ci życzę. Nidoróbki szybko się zemszczą :roll:

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-02, 21:21   

Ducaciak, Zapomniałem dopisać że to 2.5 d typ 290 1993

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-02, 21:23   

airgaston, dzięki za wsparcie ,ale liczyłem że obejdzie się bez demontażu rozrysznika !

airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2011-05-02, 21:40   

Wilgoć plus 2 różne metale np miedz i stal to potencjalne źródło korozji elektrochemicznej. To czego teraz nie wyczyścisz i nie posmarujesz np smarem miedzianym za jakiś czas zakwitnie i opór będzie miało tak duży że albo zacznie się fajczyć albo będzie Ci np cykał przekaźnik i du.... Mój Ludwik stał pod dachem 2 lata a kabelki do rozrusznika były zielono białe a przecież Cu jest innego koloru. Doraźne czyszczenie jest na krótko i wtedy np kiedy będzie padał deszcz będziesz musiał się położyć pod autko. Przerabiałem to w dukato. Fiat ma jeszcze jedną paskudną cechę. Prąd na cewkę rozrusznika idzie bezpośrednio przez stacyjkę a ta z wiekiem przy dużych prądach smaży styki i ......stoisz i rozbierasz to ustrojstwo. Wielu z nas już ten patent przerobiło i puściło prądy przez przekaźnik. Od tej pory spokój. Poszukaj tematu "poprawiłem fabrykę" :szeroki_usmiech

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2011-05-02, 22:32   

tym że pyka pudełko nad akumulatorem się nie przejmuj tak ma być, to sterownik świecy, wyciągaj rozrusznik pewnie szczotki są zawieszone,

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-03, 08:21   

airgaston, rozczytałem te schematy,ale nie wiem w którym miejscu fizycznie umieścić przekażnik?.Mam jeszcze jedno pytanie ,a nie chce zakładać nowego tematu.Co ile km wymieniać olej i jaki lać ,oraz pasek rozrządu kiedy wymienić (bo ostatnim samochodem z paskiem jeżdziłemw latach70-80)?.I prośba tak ogólnie co robić a czego unikać przy tym motorze,i czy to dobry motor?.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-05-03, 08:34   

Jedż Kolego do warsztatu.Niech doprowadzą do porządku rozrusznik,wymienią rozrząd,olej,płyny,filtr paliwa.Trzeba również sprawdzić olej w skrzyni biegów.A póżniej ciesz się tylko wyjazdami.

P.s.
W latach 70-80 to raczej wszystko było na łańcuszkach.Póżniej zaczął rządzić pasek.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-03, 10:28   

kimtop, problem polega na tym że żeby jechać to trzeba uruchomić !.Poza tym samochód jeszcze nie zarejestrowany bez przeglądu przywieziony na lawecie!.I dlatego trzeba od czegoś zacząć.Natomiast jeśli chodzi o pasek to na początku lat 80 jeżdziłem VW POLO II z paskiem!,ale od 25 lat jeżdżę tylko mercedesami,a te mają łańcuszki i nigdy jeszcze nie robiłem rozrządu!.Co do innych płynów to olej też po rozgrzaniu!Mam już filterek powietrza wymieniony.Skrzynia biegów to też dla mnie zagadka bo mechaniczna a ja śmigam od 25 lat na automacie,a tu widzę że zmiana biegów w kierownicy jak za czasów dużego FIATA !i to jeszcze 5 biegowa!

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-05-03, 10:44   

więc na lawetę i do mechanika skoro nie znasz się na takim wynalazku z wajchą i paskiem......
Stawiam piwko temu kto Ci dogodzi na forum..... :spoko :spoko

Odpowiedz do tematu