Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z prawą półosią w Peugocie J5 :(
Autor Wiadomość
swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2011-10-22, 01:07   Problem z prawą półosią w Peugocie J5 :(

No i wlazłem pod kampera , głównie zeby zbadać poziom oleju w skrzyni biegów bo coś kapie od wakacji no i okazało się że cieknie olej głównie z połączenia ośki ze skrzynią ( chyba) .
Jest tam taka uszczelka - osłona przeciwpyłowa która przylega do obudowy skrzyni .
Przylega jak wszystko jest dobrze a moja odstawała jakieś 2 cm . No to z pewnym przerażeniem oglądam całą ośkę i przeguby i łożysko kulkowe na którym powinna być podparta prawa półoś i tu zdziwienie bo łożyska tam nie ma a całą półosią mogę poruszać - wciskając ją do skrzyni ( osłona przeciw pyłowa przylega wtedy do obudowy skrzyni ) lub wyciągając ośkę ze skrzyni w stronę piasty koła jakieś 2 do 4 cm .
Wydaje mi się że łożysko które podpiera półoś pomiędzy przegubami a skrzynią biegów przestało istnieć ( kulki gdzieś się ulotniły ) Gdy wcisnę półośkę do skrzyni biegów tak jak powinna być i odpalę silnik to od drgań półośka nie trzymana przez łożysko wysuwa się jakieś 2 cm .

- czy w takim przypadku ta prawa półośka nie podparta łożyskiem na środku może zupełnie wyskoczyć ze skrzyni ? ( co za czym idzie wyleje się cały olej oraz wirująca półośka połączona tylko z piastą koła narobi wiele szkód ? )

mam nawet książkę o J5 tylko trudno jest mi zrozumieć tam kilka spraw , a mianowicie
piszą że "prawa półoś jest podparta na łożysku kulkowym , w samochodach napędzanych silnikiem diesla łożysko to jest zamocowane w obudowie skrzynki przekładniowej , w samochodach napędzanych benzyną to łożysko jest odzielone od obudowy ..

czyli co mam diesla więc nie mogę mieć tego łożyska w tym miejscu ? a mam je w obudowie skrzyni ?

w owej książce na rysunku 4.1 strona 61 jest fotografia "wyjmowanie prawej półosi " i tam właśnie pod numerem 3 pokazane jest łożysko którego nie mam :(

Wydaje mi się że właśnie te łożysko powoduje że półośka nie wysuwa się ze skrzyni biegów .poza tym usztywnia całą prace półośki między przegubami a skrzynią .

Czy da się jechać oraz jak daleko mogę zajechać na takim braku łożyska , co może się stać gdyby półośka wypadła z skrzyni w czasie jazdy ? i czy wogóle może wypaść przez brak tego łożyska ?
Mam zamiar jechać z tym do mechanika ( jakieś 120 km ) czy ryzykować i pojechać kamperem czy może zamówić holowanie do warsztatu ?

Samochód mimo tego nie wydaje żadnych dziwnych dzwięków oraz innych symptomów zepsucia się czegoś , no może oprócz kapania tego chyba oleju skrzyni biegów ( bo poziom na bagnecie wskazuje mniej niż minimum ....

A co dziwne ( bo kapać mi tam zaczeło już jak wracałem z południa Francji ) wychodzi na to że chyba przejechałem bez problemu jakieś 1500 km bez tego łożyska :) i z niskim poziomem oleju w skrzyni ... co dalej ? ryzykować jeszcze te 120km do warsztatu ?
... noooo i ciekawe kiedy i jak zgubiłem te łożysko ? hehe
Postaw piwo autorowi tego posta

MrTommy 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fendt Diamant 650
Nazwa załogi: Tommy's Family
Piwa: 3/1
Wysłany: 2011-10-22, 03:36   

Nie panikuj, bez lożyska byś 100m nie ujechał, lomot, jazgot i wibracje nie pozwoliłyby Ci jechać.
Wycieka Ci olej poprzez uszkodzony uszczelniacz, odstaw samochód do fachowca i po kłopocie :spoko

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-10-22, 10:39   

MrTommy napisał/a:
Nie panikuj, bez lożyska byś 100m nie ujechał, lomot, jazgot i wibracje nie pozwoliłyby Ci jechać.
Wycieka Ci olej poprzez uszkodzony uszczelniacz, odstaw samochód do fachowca i po kłopocie :spoko

czyli co ? w moim dieslu nie ma łożyska podpierającego półoś ?

A to ze półoś wyłazi ze 4 cm z obudowy skrzyni to normalne ? hmmmmm no nie wydaje mi się ale mogę sie mylić

MrTommy 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-10-22, 11:40   

Podeśli fotki z katalogu, to Ci wyklaruję :)
W dieslu łożysko jest zamocowane na osi i wciska się je w skrzynię, natomiast w benzynie jest w obudowie skrzyni i wciska się weń oś, ot i tyle ;)

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-10-22, 12:47   

jakiego katalogu ?

MrTommy 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-10-22, 13:10   

Katalogu, instrukcji, co tam masz, obojętne, zrób zdjęcie tego rysunku ze strony 61 i zamieść na forum, popatrz na fotkę zamieszczoną przeze mnie i porównaj z rysunkiem jaki masz w przywołanej książce.

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2011-10-22, 20:11   

w peugocie j5 prawa półośka ma łożysko podporowe w tym miejscu co zaznaczone na cerwono łożysko to wchodzi w odlew miski silnika i jest blokowane przez 2 sruby z taklim dziwnym łbem jesli tych srub nie nasz to całośc moze ruszac się w prawo i w lewo
do skrzyni półośka wchodzi przez łożysko i uszczelniacz który znajduje sie pod taką klapką mocowaną z tego co pamiętam na 4 sruby m 8 wyjmując półośkę ze skrzyni nie musisz ich odkręcac nic się nie posypie nic nie spadnie do srodka za pierwszym razem bałem się wyjąc myślałem że coś wpadnie do skrzyni w skrzyni półośka wchodzi w taki nafrezowany kielich zaslepiony generalnie jak cieknie to wymiana uszczelnienia w skrzyni powinła pomóc jeżeli półoska nie jest wytarta w tym miejscu
co ciekawe ja mam po dwa uszczelniena na stronę bo się spokojnie mieszczą
gdzieś to opisywałem w temacie uszczelnienie silnika peugot j5 bodajrze

polos-2-5-peugeot-j5-81-94.jpg
Plik ściągnięto 6625 raz(y) 28,54 KB

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-10-23, 12:20   

Irek napisał/a:
w peugocie j5 prawa półośka ma łożysko podporowe w tym miejscu co zaznaczone na cerwono łożysko to wchodzi w odlew miski silnika i jest blokowane przez 2 sruby z taklim dziwnym łbem jesli tych srub nie nasz to całośc moze ruszac się w prawo i w lewo

no i właśnie o te łożysko podporowe mi chodzi ...... niestety chyba je zgubiłem :) , to znaczy na półośce jest jego pozostałość i również pozostałość jest w tym odlewie ( wygląda to tak że kulki gdzieś znikły ) Przez to że nie mam tego łożyska półośka wysuwa się ze 2 cm ze skrzyni oraz nie podpierana półośka lata w tym odlewie . W trakcie jazdy nie słychać żadnych dziwnych hałasów . .....
Na pewno trzeba to naprawić , tylko pytanie co może się stać jesli zrobie jeszcze ze 120 km na takim defekcie ?
Wczoraj przejechałem ze 100 km i nic sie nie stało hehe :)

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2011-10-23, 16:43   

To właśnie łożysko padło mi w tym roku w Czechach, w Pradze zaczęło się od lekkiego dzwonienia które odwiodło mnie od pomysłu jazdy do Chorwacji i skłoniło do jazdy powrotnej do Polski. Jazda zakończyła się 30km od granicy, wibracje takie , że jazda była niemożliwa. Hol do warsztatu i niestety wymiana całej półosi. Wycieku oleju nie było. Radzę nie czekaj na takie objawy i wymień łożysko .

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

Odpowiedz do tematu