|
|
|
Skrzynia ducato 2 po raz kolejny |
| Autor |
Wiadomość |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-11-29, 10:46 Skrzynia ducato 2 po raz kolejny
|
|
|
No i stalo sie to ,co przewidywalem od dawna.Do wbicia czworki trzeba uzyc mocnego szrpniecia przekladni i czasem wejdzie,dwojka i trojka zgrzyta.Dobrze dziala tylko piaty bieg,bo zebatki byly zmieniane.No i szukam skrzyni,tylko ze od 4 miesiecy nie umiem znalezc wlasciwej.Otoz moja ma system przekladni taki jak 2.8jtd,to znaczy tam gdzie linki zmiany biegow jest przekladnia na lapie i jedna linka podnosi a druga przesuwa wajche.Tylko ze wszystkie te skrzynie posiadaj inny system sprzegla,a u mnie sprzeglo wyglada jak w tej drugiej skrzyni,gdzie linke zapina sie na stale i podciaga sprzeglo.Przez 4 miechy na allegro pokazala sie raz skopiowalem zdjecie z aukcji,dolacze.I zastanawiam sie ,czy moja to nie rzezba jakas.I potrzebuje rady,cY mozna zakupic inna skrzynie np z tym samym sposobem sprzegla ,ale z dwoma dzwigniami zmian biegow?
Panowie doradzcie cos,bo kilku fachowcow tu mamy,a ja za 2 tygodnie wyjazd na slowacje,bez czworki lipa troche..No i zdjecie mam dokladnie taka skrzynie
5391349004.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3875 raz(y) 118,58 KB |
|
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-11-29, 10:51
|
|
|
sprobuje w wiekszej rozdzielczosci,teraz na alle nie ma zadnej takiej skrzyni,wtedy tamtej nie kupilem,bo gosc stwierdzil stan nieznany i zero rozruchowej,wiec...
5391349004.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 58 raz(y) 141,63 KB |
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-12-18, 17:39
|
|
|
Haha,naprawione- koszt dwie trytytki
otoz wyrobilo sie gniazdo gdzie chodzi wybierak.Przy okazji roboty czapki i zaworow dociagnalem do siebie wybierak i zauwazylem ten luz.Dopiete trytytkami w kierunku silnika do lapy skrzyni i biegi wchodza jak w nowce sztuce,
No to nie wymieniam na razie.Zestaw naprawczy(trytytki sztuk 4)spakowane.Na nastepne 40 tysie y powinno wystarczyc |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-12-18, 18:58
|
|
|
| no i wszyscy "fahofcy" spisywali ta skrzynie na straty.Teraz wiem,wystarczy tulejke dorobic i bedzie cacy.Ale na razie 2 trytytki wystarcza.Zobaczymy ile do przetarcia polata,na razie 400km zrobila |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-12-18, 22:13
|
|
|
| Nowocześni, jakieś trytki stosują, a nie łaska normalnego drutu wiązałkowego ? :-) |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2015-12-19, 07:39
|
|
|
| tom-cio napisał/a: | | no i wszyscy "fahofcy" spisywali ta skrzynie na straty.Teraz wiem,wystarczy tulejke dorobic i bedzie cacy.Ale na razie 2 trytytki wystarcza.Zobaczymy ile do przetarcia polata,na razie 400km zrobila |
Cytując klasyka: nie ma takiej rury na świecie, której nie idzie odetkać
Mówiłem Ci, że każdą skrzynię idzie naprawić tylko trzeba znaleźć "hydraulika" odpowiedniego |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-12-19, 09:18
|
|
|
| tom-cio napisał/a: | | no i wszyscy "fahofcy" spisywali ta skrzynie na straty. |
a bo sugerowali się opisem problemów bez należytej diagnostyki
dlatego znachorstwu mechanicznemu mówimy* stanowcze NIE dla dobra pokrzywdzonych przez los
* na północy |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2015-12-19, 11:07
|
|
|
trytytki, druciki, sznureczki i inne półśrodki..... B.... widzisz i nie grzmisz ..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-12-19, 16:54
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | na kolejne tymczasowo |
Chyba , że będzie przejeżdżał przez Rumię... Ja byłem na tej polance co widać całą zatokę i z zachwytu zapomniałem że auto mi szwankuje. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-12-19, 17:41
|
|
|
No tymczsowo - do czasu zlomowania auta
A tak naprawde chetnie bym to porzadnie zrobil,ale wyrobiona jest obudowa skrzyni.I wstawilby tam tuleje mosiezna,ale trzeba by cala skrzynie rozebrac.A jak sie okazuje chyba nie ma po co.Zgrzyty i skrzypy spowodowane byly wlasnie ta latajaca dzwignia.Teraz jak ustalona w odpowiedniej pozycji,to mozna biegi nawet "sportowo"zmieniac,nic nie zgrzytnie.Wycieki zrobilem wczesniej,nowe zimeringi i podkladka miedziana ustalajaca lozysko kolo polosi.Nowa piatka-szybka.wiec na razie zostaje,zrobie moze jakas pozadniejsza opaske mocujaca.
I co najciekawsze tak jak pisalem skrzyniowcy patrzyli,jezdzili,mowili synchronizatory,nie oplaca sie,trza nowa.No i jakby pasek nie przeskoczyl to bym nie zrobil,a tak my z mechanikiem przy okazji skrzynie naprawili |
| |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2016-05-17, 20:30
|
|
|
podnosze temat dla potomnych.Tak różowo niestety nie jest,juz trytytki nie pomagaja,wybierak nie wbija 2 a 4 bardzo ciezko.Wiec decyzja o wyciagnieciu i jest juz na zewnatrz.I za przeproszeniem dupa blada.Oznaczenie skrzyni 20UM06,skrzynia z jtd po 2002 ,praktycznie nie do dostania,zregenerowc tez sie nie chca podjac,na allegro nie istnieje .Zaloze 20UM05,niby inne przelozenia,ale tez z kol 16.
Tak dla informacji,od zgrzytania i zalozenia pierwszych trytytek zrobila jeszcze16 tysiecy km |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/156 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2016-05-17, 21:52
|
|
|
| tom-cio napisał/a: | | od zgrzytania i zalozenia pierwszych trytytek zrobila jeszcze16 tysiecy km |
ale.... (?) wykończyłeś na amen...
Może jednak skusisz się - rozebrać, zweryfikować potrzeby, wycenić i wtedy podjąć decyzje czy kupować,
kolejny "Amber Gold" - jak nowy... |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2016-05-18, 16:02
|
|
|
| mojej wyremontowac sie nie da ,skrzyn o tym oznaczeniu na allegro,olx itp nie ma.To 20UM06.Juz rozebrana,np.kolo zebate z walka ma 13/82 zeby,gdzie w 20um05 ma 13/na 64 chyba.Ze skrzyniarzem ja dzisiaj rozbieralem,w bielsku.Skrzyn do ducato po regeneracji cala hala,a takiej jak moja ani jednej.Podmienilem na 20UM05 ,powinien byc troche wolniejszy tylko niz na tej mojej.Dzwon pasuje,wiec...No i nie wzial az tak duzo,zostawilem swoja ,zaplacilem 1200 z nowymi lozyskami,wiec wymiana chyba ok,do mojej nie mial wogole czesci,stwierdzil ze nawet wybierak troche inny |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|