Powiększenie zbiornika na wodę pitną |
Autor |
Wiadomość |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2011-08-30, 21:45 Powiększenie zbiornika na wodę pitną
|
|
|
Witam serdecznie
Podczas wakacyjnych wojaży dopadł mnie pomysł na powiększenie zbiornika wody pitnej w moim camperku.Obecnie mam zamontowany zbiornik 25 l / klasyczny kształt karnistra z dużym otworem na górze / zdobyłem drugi o podobnych gabarytach . Miejsce mam pod umywalką na oba . Jedyne czego mi brakuje to pomysłu............. jak je połączyć !!!!
Myślałem o jednej lub nawet dwóch poziomych rurkach między zbiornikami . Poszedłem dziś nawet do Leroy Merlin i Praktikera po natchnienie i .......nic
Pamiętam kiedyś Gino demonstrował tu forum zdjęcia takiego patentu ale szukam i nie mogę na nie trafić .
Proszę o jakieś podpowiedzi
PZDR> MILUS |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-08-30, 21:58
|
|
|
Może coś na zasadzie lewara wodnego. Tak połączone są zbiorniki w baterię przy piecu na olej opałowy.
Rura (waż plastikowy) włożony w obydwa zbiorniki dwoma końcami tak by dostawał w obydwu do dna. Trochę problem z odpowietrzaniem gdy wyciągnie się wodę ze zbiorników do końca.
Jaką masz pompkę do wody? Może dałoby się ją tak podłączyć by wyciągała wodę z tego węża wtedy to ona będzie odpowietrzała przewód łączący zbiorniki. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-08-30, 23:38 Re: Powiększenie zbiornika na wodę pitną
|
|
|
MILUS napisał/a: | Poszedłem dziś nawet do Leroy Merlin i Praktikera po natchnienie i .......nic |
Natchnienia mój szanowny kolego szuka się na złomowisku a nie w markecie.
Tam nie znajdziesz TAKICH rzeczy na przykład
Jest taki trójnik ogrodowy - rozdzielacz. Można kupić różne wersje. również na wąż. Zakładasz nad zbiornikami - i masz 2 wejścia jedno wyjście. możesz ustawić sobie prawy lewy lub oba zbiorniki. Ciekawe jak będzie ciągnęło na dwóch bo na jednym zapewne bez zmian.
jełśi kanistry mają wyjście na kurek od dołu, to najzwyklejszy trójnik wystarczy by je spiąć i wąż poboru podpiąc od dołu.
JA używałem kiedyś takiego do spięcia odpływów zmywarki i pralki. 2 wejścia jeden wąż wylotowy. Było potrzebne przełączanie by jedno urządzenie nie zalewało swoimi ściekami drugiego
rozdzielacz.jpg to wersja kranowa, ale są i wężowe |
 |
Plik ściągnięto 10233 raz(y) 14,43 KB |
|
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2011-08-30, 23:59
|
|
|
Kochani.............. to nie tak .Proszę czytajcie ze zrozumieniem tekstu
Może to źle przedstawiłem ale chodzi o sztywne połączenie obu zbiorników / zasada naczyń połączonych / Problemem jest sposób zamocowania i uszczelnienia węża łączącego oba zbiorniki. Na wiosnę tego roku w podobny sposób połączyłem na sztywno dwa duże zbiorniki na ścieki .Mam je zamontowane pod podwoziem samochodu.Tam króćce z kołnierzami/ po wywierceniu w zbiornikach otworów / wkleiłem w ścianki . Króćce są z PVC . Ale teraz nie ma takiej możliwości bo otwory wlotowe zbiorników mają za małą średnicę i nie mogę do środka niczego większego włożyć . Stąd moja prośba.......... jak je połączyć i uszczelnić ?
|
 |
|
|
|
 |
marcos40
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato Dethleffs
|
Wysłany: 2011-08-31, 00:20
|
|
|
Witaj Miluś !
Tak czytając zastanawiam się czemu nie chcesz zastosować jednego większego zbiornika, skoro i tak spoczywają te dwa w jednym miejscu ? To znacznie uprościłoby sprawę chyba ? |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-08-31, 07:22
|
|
|
Milus..
ja uzyłem tego typu łaczników
http://go-market.pl/Woda_...wo,products.xml
uszczelnione sa zwykłą dętką , na zewnątrz i od środka, podwójnie złozona..
i rećznie całość dokręcona...
oryginalnie jest tylko jeden gumowy oring..ale, nie bardzo chciało sie to uszczelnić..
probelm polegał na tym, iz zbiorniki gdy sie napełniały-rozszerzały sie i gdy zbiornik był pusty, sciany były proste, ale gdy sie go całkowicie napełnilo, zaczynał wyglądać jak beczka..i wtedy zaczynało leciuchno sie sączyć...
stąd pomysł na wyciete DUŻE krązki z detki..
po ich zastosowaniu i mocnym skręceniu-odpukać-2rok nic nie podcieka
MILUS napisał/a: | Pamiętam kiedyś Gino demonstrował tu forum zdjęcia takiego patentu ale szukam i nie mogę na nie trafić . |
moj temacik o zbiorniku jest nadal
http://www.camperteam.pl/...atkowy+zbiornik
jedyna zmiana, to górny przelew
eler miał wtedy racje, jego średnica była troszke za mała.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2011-08-31, 18:43
|
|
|
marcos40 napisał/a: | Witaj Miluś !
Tak czytając zastanawiam się czemu nie chcesz zastosować jednego większego zbiornika, skoro i tak spoczywają te dwa w jednym miejscu ? To znacznie uprościłoby sprawę chyba ? |
Odpowiedź jest bardzo prosta ......... posiadam dwa zbiorniki / jeden już zamontowany w camperku a drugi leży w garażu / za darmo . Za zbiornik o pojemności którą uzyskam po połączeniu w/w wymienionych musiałbym dać ........... ~ 500 zł . Ale jest ważniejszy powód mojego pomysłu ............. chcę po skończeniu zaplanowanych na sezon jesienno - zimowy prac w camperku przerobić szafkę pod zlewozmywakiem .I nową zrobić pod zakupiony nowy zbiornik do zabudowy .Dlatego chcę zainwestować w " prowizorkę " jak najmniej
Gino dzięki za podpowiedź , kontakt i przypomnienie tematu
|
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-08-31, 22:11
|
|
|
Miluś - jeśli to prowizorka to ich nie łącz na dole tylko tak jak powiedziałem. Nie możesz mieć dwóch pojedynczych zbiorników? ma to tę zaletę że bierzesz zbiornik pod pachę i idziesz napełnić podczas gdy inni biegają z konewkami
A pomysł Gina z kroćcami i dętką też dobry. tylko cena za detal taka strasznie...kamperowa... kroćce do zbiorników, obydwa spiąć wężem, wąż ściągnąć opaska zaciskową - i szafa gra. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2011-09-01, 16:59
|
|
|
maszakow napisał/a: | Miluś - jeśli to prowizorka to ich nie łącz na dole tylko tak jak powiedziałem. Nie możesz mieć dwóch pojedynczych zbiorników? ma to tę zaletę że bierzesz zbiornik pod pachę i idziesz napełnić podczas gdy inni biegają z konewkami
................ |
Dwa pojedyncze zbiorniki obok siebie ? Nie widzę tego . . To znaczy być może i mogą być ale nie mogą tak funkcjonować jak piszesz . One są / będą / zabudowane pod zlewozmywakiem bez możliwości spacerów z którymś z nich . Po za tym nie widzę możliwości pobierania przez jedną posiadaną przeze mnie pompkę wody z dwóch zbiorników na raz .
|
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2011-09-01, 22:11
|
|
|
Hmm - sorry za moje trzy grosze ale..... wody pitnej innej niż butelkowanej w kamperku nie używam. Jadąc w miejsca o trudnej dostępności wody "czystej" - zabieram ze sobą jeden - dwa kanisterki plastikowe po 30l każdy, napełniam je jak jest możliwość i w momencie gdy trochę wody się zużyje - dolewam do zbiornika. Czy naprawdę warto kombinować z przeróbkami i dostawianiem dodatkowego zbiornika? Czy to w czymś uprości życie? |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2011-12-07, 21:29
|
|
|
Korzystając z bycia na L4 i ładnej pogody udało mi sie doprowadzić pomysł połączenia dwóch zbiorników na wodę do końca .Nabyłem drogą kupna na allegro dwa króćce do ............umywalki kampingowej .Jeden prosty po nawierceniu otworu osadziłem w bocznej ściance zbiornika drugi kątowy osadziłem w zakrętce drugiego zbiornika .Drugi zbiornik po odwróceniu do góry nogami osadziłem na zmajstrowanym podwyższeniu .Celowo podniosłem zbiornik wyżej żeby jego króciec był powyżej króćca drugiego zbiornika żeby nie stała w nim woda .Oba króćce zbiorników połączyłem wężem gumowym i zabezpieczyłem cybantami . W dnie obróconego zbiornika wywierciłem otwór odpowietrzający
Koszt przeróbki : 20zł + koszty przesyłki .
Zdjęcie011.jpg Połączenie zbiorników wody czystej |
 |
Plik ściągnięto 343 raz(y) 199,12 KB |
Zdjęcie012.jpg Połączenie zbiorników wody czystej |
 |
Plik ściągnięto 370 raz(y) 209,21 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2011-12-07, 21:40
|
|
|
brawo
Miluś....a jak go napełniasz? |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2011-12-07, 21:53
|
|
|
Do tego białego jak zauważysz wchodzi gruby zbrojony wąż nim przez wlew w burcie samochodu wlewam wodę
|
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2011-12-07, 22:03
|
|
|
no to ten niebieski..napełnia sie ta rurka na dole..czy, masz jeszcze jakiś przelew z boku-na górze?
pytam..bo jak wiesz, tez dokładałem zbiornik-i na poczatku, miałem tak jak Ty....nie zdało to egzaminu...
drugi zbiornik nie napełniał sie..
tzn napełniał..ale duz duzo wolniej..niz główny..
poza tym...muisz chyba zrobic otwór odpowietrzajacy...w tym niebieskim .. |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-07, 22:06
|
|
|
MILUS napisał/a: | W dnie obróconego zbiornika wywierciłem otwór odpowietrzający | Grzesiu to jest ostatnie zdanie z postu Milusia chyba Ci ucieklo czytajac post |
|
|
|
 |
|