Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:27 |
CB-radio |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-01-18, 20:00 CB-radio
|
|
|
Myślę o zamontowaniu CB radia w camperze, czy ktoś ma doświadczenie w takim montażu?
Gdzie umieścić antenę? |
|
|
|
 |
paf
Administrator
Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 37/20 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2007-01-18, 20:08
|
|
|
janusz, w osobówkach jest tak że antena ok 1 m długości daje bardzo dobrze radę a coś w okolicy 150 cm czyli antenki z rodzimy ML-145 to jest luskus
najlepiej mają na dachu wiadomo ale wożą też na klapie
jednak obserwując truckerów, widzę często antenki do metra z czubkiem nieco tylko wyżej niż ich dach - ale to jest już parę dobrych metrów - zatem według mnie antenę zamontować trzeba by tak aby wystawała około 50-70 centymetrów ponad dach kampera i będzie miodzio bo to jest już wysoko, wiadomo że im wyżej tym lepiej ale trzeba uważać żeby nie haczyć o przejazdy
a potem mierzyć SWR aby było w miarę ok 1,1-1,3 i będzie gitarra |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2007-01-21, 00:14
|
|
|
Świeta prawda. Jeżdżę z CB od dwóch lat, także kamperem.
Antena magnesowa "President" 40cm na błotniku, maksymalny zasięg mierzony na słupkach na autostradzie w Niemczech - 7 km.
Plusem takiego rozwiązania jest możliwość łatwego schowania anteny do środka (na podłodze kabiny nie rzuca się w oczy )
Uwaga: pod antenę bezwzglednie trzeba podkleić grubą przezroczystą folię samoprzylepną (dostepna u sprzedawców CB) - inaczej bardzo niszczy lakier!
Antenę mocowaną na stałe raczej trzeba odkręcać, jesli jest w zasiegu "przechodniów" a mocowaną na dachu można faktycznie gdzieś "zostawić"
Acha, jeszcze jedno: mając w pamięci "Konwój" zamontowałem radyjko pod sufitem kabiny. Jest to wygodny patent, ale niebezpieczny - na podwórzu warsztatu ktoś niepoczciwy zoczył i wytoczył - polecamjednak jednak jakieś dyskretniejsze miejsce
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-01-24, 20:09
|
|
|
Witam kolegów. Jakie radio polecacie? Jestem na etapie poszukiwań i zakupu |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
paf
Administrator
|
Wysłany: 2007-01-25, 19:05
|
|
|
bardzo dobre radio to Uniden 520XL - dobra cena i świetne funkcje - takie jak o ponad 100 droższy President
zresztą President jest robiony przez Unidena wystarczy rozebrać radyjko presidenta
jednak jest sprawa taka że wprowadzanie do obrotu jest czasowo wstrzymane ponieważ czegoś tam niby nie spełnia. |
|
|
|
 |
slaw
trochę już popisał slaw

|
Wysłany: 2007-01-26, 22:22
|
|
|
Ja używam radia ALAN 100 od 6 lat, jeszcze się nie zepsuło. Na allegro można kupić za dwie setki. President ma wiele bajerów ale nikomu się nie przydadzą bo druga strona też musiałaby mieć takie radio. Wstęgi, połówki itp. Tylko bajer i cena.
[ Dodano: 2007-01-26, 22:25 ]
Antenę najlepiej umieścić centralni na samochdzie, krótką ale centralnie do blachy, super się sprawdza. Blacha samochodu działa jak ekran |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
|
|
|
 |
slaw
trochę już popisał slaw

|
Wysłany: 2007-01-26, 22:37
|
|
|
unidem jest ciekawy |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2007-01-27, 01:44
|
|
|
Uniden to bardzo dobre radio. Mam 520 XL. Niestety nie jest w pełni legalne Polecam forum CB
http://www.cb-radio.pl/ph...t=112&start=465
Znajdziecie tam wyczerpujące wiadomości o tym i innych radiach, antenach, montażu itp.
Ze swego doświadczenia polecam radia troszke droższe od najtańszych - róznica w cenie nie jest duża a w jakości istotna. Zgadzam się, że za wodotryski nie ma sensu przepłacać.
Antena przykręcona pośrodku blaszanego dachu jest faktycznie najlepsza - dach działa w uproszczeniu tak, jak uziemienie anteny dla fal o większej długości -zasięg tak umieszczonej anteny jest zdecydowanie większy. Szkopuł w tym, że większość alkow ma dachy plastikowe
Z doswiadczenia twierdzę, że na ogół zasięg nie jest tak istotny - te 2-3 km słychać praktycznie na każdej prawidłowo zzestrojonej antenie. Podczas poruszania się po głównych polskich drogach z reguły doskonale słychać przynajmniej kilka "mobili" znajdujących się w zasięgu. Jesli zasięg będzie większy - np. 8 km czy nawet więcej - będziemy słyszeli kilka albo kilkanaście rozmów, co wcale nie musi podnieść komfortu uzywania CB czasem trzeba ograniczać zasięg pokrętłem czułości lub squelchem... Tu szczególnie dobrze spisują się radia z ASC (automatyczne odcinanie zakłóceń) - jednoznacznie pozytywne opinie użytkowników, ale to już za ponad 500 pln.
O dłuższą antenę dobrej jakości - np ML 145 w połaczeniu z dobrym radiem np. President Walker warto się pokusić przy podróżach po mniej "zapolaczonym" terenie... |
|
|
|
 |
paf
Administrator
|
Wysłany: 2007-01-27, 11:47
|
|
|
Paweł Pawlak,
znam te zastrzeżenia
chodzą jednak słuchy że są to skutki działania Presidenta ponieważ Uniden będący praktycznie tym samym zjada mu rynek
chodzą też słuchy że chodzi o pewną przemyconą partię
i inne słuchy chodzą a radio chodzi jak miód |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-01-27, 21:08
|
|
|
paf, kupiłem Unidena 520
[ Dodano: 2007-01-27, 22:04 ]
Jacek M napisał/a: | Plusem takiego rozwiązania jest możliwość łatwego schowania anteny do środka (na podłodze kabiny nie rzuca się w oczy ) | Opowiedz mi coś więcej. Jestem typowym laikiem. |
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-01-27, 23:37
|
|
|
A ja korzystam kamperze ze starej onwy i jestem zadowolony a antenka nie za duża aby tylko w miarę było słuchać co się dzieje na drodze :-) |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
bszary
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2007-01-28, 00:04
|
|
|
Uzywam od ponad roku "Intek M-490 Plus". Polecam. |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-01-28, 10:09
|
|
|
Powiedzcie gdzie montujecie antenki i jak puszczacie kabel. Nie za bardzo chce wiercić w suficie. |
 |
|
|
|
 |
bszary
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2007-01-28, 10:52
|
|
|
W moim Ducato `87 antenę zamocowałem do uchwytu na którym zamocowane jest lusterko boczne na drzwiach pasażera. Kabel bez problemu przechodzi przez uchylne trójkątne okienko na drzwiach. Dzięki temu mocowaniu moja antena (1,5 m) tylko trochę wystaje ponad dach. Oczywiście antenę trzeba zamocować do specjalnego uchwytu przykręcanego do pręta lusterka, który można bez problemu kupić na Allegro.
http://www.allegro.pl/ite...ktura_nowe.html |
|
|
|
 |
|