|
Bateria pokladowa nie laduje sie podczas pracy silnika.... |
| Autor |
Wiadomość |
Michal
trochę już popisał
Twój sprzęt: Pickup4x4+Terrano+?????
Nazwa załogi: Michal Alicja AnnaMaria JanGustaw
|
Wysłany: 2011-12-13, 13:57 Bateria pokladowa nie laduje sie podczas pracy silnika....
|
|
|
| Co by mozna sprawdzic i gdzie ? Posprawdzalem bezpieczniki i sa ok i te od zabudowy i te od podwozia. Bateria silnikowa jest ladowana. Dalej trudno mi cos wymyslec. Z gory dziekuje za porade. |
|
|
|
 |
prezes1960
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Maj 2011 Piwa: 6/1 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2011-12-13, 15:35
|
|
|
Michal, Sprawdził bym czy przy klemie(baterii silnikowej) nie ma dodatkowego bezpiecznika i czy przewód + jest podłączony!(przy batrii silnikowej).U mnie przewód zwisał lużno i miałem kłopot ze znalezieniem go ,ponieważ kolor + od aku zabudowy (zazwyczaj czerwony) okazał się czarny!
Jeszcze jedno należało by sprawdzić przy klemie + ( w silniku ) czy nie ma tam przymocowanej pustej złączki (często kabelek się urywa) |
|
|
|
 |
Jerzyk
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2010 Piwa: 130/6 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 2011-12-13, 16:00
|
|
|
może poszukaj przekaźnika. U mnie włączenie ładowania aku. pokładowego nastepuje po podaniu do przekaźnika prądu z alternatora. Wówczas spina na ładowanie obydwu. U mnie również tenże przekaźnik jest nieszczęśliwie w komorze obok akumulatora i wkładając go zsunąłem z przkaźnika konektorek - też nie ładowało...
pozdrawiam J |
|
|
|
 |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2011-12-13, 16:48
|
|
|
| U mnie nie ma Energobloku,takie ładowanie jest sterowane przekaźnikiem 70A.Musiałbyś mieć to w miejscu gdzie masz całą elektrykę w zabudowie,bezpieczniki,puszki.mnie skorodował przewód lecący od silnika do zabudowy i też szukałem,wymieniłem całość na 6mm. |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-12-14, 11:27
|
|
|
Dzieki za porady.... w weekend sprawdze i dam znac co to bylo. Z tego co piszecie to temat dotyczy klemy i przewodow "+"oraz byc moze jakiegos przekaznika ktory najpierw musze zlokalizowac.... Nie ma to jak koledzy! |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2011-12-21, 16:52 Re: Bateria pokladowa nie laduje sie podczas pracy silnika..
|
|
|
Mnie sie wydaje ze po prostu energoblok to robi , czyli ustawia ladowanie tylko na glowna baterie kiedy jest rozladowana . U mnie tak zdaza sie czasami ale nie laduje baterii zabudowy tylko przez jakis czas , potem slychac trzask stycznika w energobloku i poem laduje oba naraz .
wydaje mi sie nie jestem pewny . |
|
|
|
 |
Witek zbooY
zaawansowany kamperuję odwrotnie

Twój sprzęt: C25D '88r , wcześniej J5 '90
Nazwa załogi: zbóje
|
Wysłany: 2011-12-21, 16:58 Re: Bateria pokladowa nie laduje sie podczas pracy silnika..
|
|
|
trochę z innej beczki ale warto pamiętać: nie odpalaj silnika jak jesteś podłączony do 220V bo spalisz przekaźnik |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2011-12-21, 17:15 Re: Bateria pokladowa nie laduje sie podczas pracy silnika..
|
|
|
| zbooY napisał/a: | trochę z innej beczki ale warto pamiętać: nie odpalaj silnika jak jesteś podłączony do 220V bo spalisz przekaźnik |
serio ?
nigdy o tym nie słyszałem jednak człek całe życie się uczy ...
ps. ja mam inny problem: moje autko jest nowiuśkie a mimo to jest problem z baterią samochodu
klopot zaczął sie podczas pobytu w gorach przy ujemnej temp.zew.
nagle po 3 dniowym postoju autka,mimo podłączenia do prądu aku odmowił posłuszenstwa i samochod nie odpalił myslę że przy podłączaniu satki popełniono błąd i podłączono ją do nie dego akumulatora
ale to moje domysly bo nie widze innej przyczyny, a jak wy myślicie ? |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-12-22, 11:59
|
|
|
Co to jest energoblok i gdzie sie znajduje ? |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2011-12-26, 22:59
|
|
|
| jakiej grubości przewó macie od alternatora do systemu łądowania baterii w zabudowie ?? |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-12-27, 10:26
|
|
|
| HarryLey4x4 napisał/a: | | jakiej grubości przewó macie od alternatora do systemu łądowania baterii w zabudowie ?? |
U mnie te przewody maja jakies 5-6 mm średnicy łacznie z izolacją. W środku jest linka miedziana o średnicy ok 3mm. Takie przewody są w panelu sterującym i idą do obu akumulatorów. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-12-27, 18:29
|
|
|
Witam po świętach , sprawcą braku ładowania był mały kabelek idący od klemy, urwało się ucho a raczej oczko przy końcu kabla, więc problem z głowy. Dzięki za odzew. Nie ma to jak stare proste auta i koledzy z forum. |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2011-12-27, 21:57
|
|
|
| Cytat: |
jakiej grubości przewó macie od alternatora do systemu łądowania baterii w zabudowie ?? |
U mnie w Ducato jest 6mm2 |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
|
|