Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak działą ładowanie 230v
Autor Wiadomość
Zielony camper
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-01-01, 13:03   Jak działą ładowanie 230v

Witam
Szybka sprawa. Buduję zabudowę na terenówce mam system 2 akumulatorów z separatorem. Jak rozwiązać problem ładowania akumulatora hotelowego i działania odbiorników prądu 12v poprzez podłączenie do sieci 230v na postoju? są jakieś gotowe rozwiązania? jaki jest koszt zbudowania takiego rozwiązania?
Postaw piwo autorowi tego posta

Notker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT35
Piwa: 13/2
Wysłany: 2012-01-01, 13:16   

Nie wiem jak to wygląda w fabrycznych camperach, ale na logikę dało by radę zrealizowć to przy pomocy dwóch transformatorów 230/12V DC/AC oraz przekaznika sterowanego 230V w momencie załączenia napięci z sieci.Czyli:

-jedno trafo zasila nam oświetlenie a drugie ładuje aku. To drugie trafo musie być tak dobrane aby zapewniało prąd o wartosci 1/10 pojemnosci aku w celu prawidłowego doładowywania.Ja bym tu zastosował specjalny prostownik do ładowania z elektroniką zapewniającą zmniejszanie prądu ładowania wraz ze wzrostem stopnia naładowania aku, aby nie trzeba było ręcznie odłaczać aku od prostownika w przypadku długich postojów na campie na przykład.

-przekaznik odłącza nam obwód aku instalacji częsci mieszkalnej jednocześnie załączając trafo.Po odłączeniu 230V przekaznik wraca na pozycję "normalną" załączając obwód aku.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2012-01-01, 13:57   

Masz tu trochę w tej tematyce http://www.camperteam.pl/...3f009&start=20.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2012-01-01, 21:59   

Ja w swoim Jeeperze mam to tak rozwiązane:
Mam dwa akumulatory 1 główny i 2 dodatkowy - oczywiście coś w rodzaju separatora, ale własnej produkcji. W obieg układu nr 2 - dodatkowego- wpięta jest przetwornica z opcją prostownika, ale również może być bez tej opcji. Z przetwornicy wychodzi przewód do gniazda 230V, który podłączam na campingach pod gniazda zewnętrzne. W aucie z przetwornicy mam wyprowadzony przedłużacz z ok. 3 gniazdami rozprowadzony tak by można w całym aucie (nissan patrol y60 long) podłączyć np. lodówkę , komputer , ładowarki do telefonu.W momencie gdy podłączam 230V na campingu opcja prostownika doładowuje aku dodatkowy- bo główny jest odseparowany na postoju(dodatkowo czasem podłączam dodatkową ładowarkę pod jedno z gniazd w/w przedłużacza i doładowuję aku główny).
Lodówka ma opcję automatycznego przełączania się między zasilaniami 12V i 230V (WAECO) . Generalnie ukłąd prosty. Jak potrzebuje skolei w czasie jazdy korzystać z 230V , to włączam przetwornicę i korzystam z tego samego przedłużacza w aucie by podłączyć media.

Odpowiedz do tematu