Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokumenty sprowadzonego kampera - jakie i co zawieraja?
Autor Wiadomość
piobar 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
Piwa: 1/1
Wysłany: 2010-08-02, 00:11   Dokumenty sprowadzonego kampera - jakie i co zawieraja?

Witam szanownych kamperowiczow.
Szukam intensywnie kampera i mam pytanie odnosni dokumentow tych samochodow ktore zostaly sprowadzone.
Czy tzw. BRIEF lub jego odpowiednik z innego kraju DOKLADNIE okresla pojazd jako KAMPER z wymienionymi numerami bazy, zabudowy i marka producenta kampera czy jest to moze dokument opiewajacy tylko na baze tego samochodu, na ktorym kamper jest zabudowany? np. na fiata ducato czy transita.
Inaczej, czy z briefu od razu mozna wywnioskowac ze dotyczy kampera czy jest jak zwykly brief na dostawczak?
Podczas poszukiwan spotkalem sie z ofertami kamperow na ktore wlasciciele mieli z dokumentow tylko dowod rejestracyjny z wpisem SAMOCHOD KEMPINGOWY "jakis tam" co wydaje mi sie co najmniej malo wiarygodne
Sprawa dosc pilna z racji bliskiego zakupu, bardzo prosze o informacje.
Piotr
Postaw piwo autorowi tego posta

wojass 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: vw california
Wysłany: 2012-01-13, 14:45   

zastanawia mnie jakie rzeczy musza byc spelnione aby bylo to zakfalikowane jako camper....

moze ktos z was wie jak jest w niemczech z przerobka z blaszaka na campera jakie jest z tüven itd????

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2012-01-13, 14:58   

U mnie w briefie jest napisane ;Specjalny Pojazd Mieszkalny

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2012-01-13, 15:36   

Wpis w brief'ie niemieckim:
1. Pojazd osobowy: PKW
2. Pojazd dostawczy: LKW (czasem są dopiski np. Kasten/Offener lub Liferwagen w zależności od rodzaju/przeznaczenia)
3. Pojazd specjalny- kamper: SO.KFZ. WOHNM. lub WOHNMOBIL

W Niemczech jeśli blaszak (LKW) jest przerobiony na kampera to powinien mieć dokonaną korektę w dokumentach, czyli przejść odpowiednie badanie (Tüv).

Informacje na temat rodzaju (firmy) zabudowy jak i innych ważnych urządzeniach w które wyposażony jest pojazd znajdują się w dowodzie rejestracyjnym (tzw. schein) lub jak kto woli tzw. mały brief.

Zakreślenie na górze tyczy się innego tematu. Wpisy o których pisałem znajdują się na dole.

Odpowiedz do tematu