|
|
|
Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie |
| Autor |
Wiadomość |
CAPOMAN
weteran

Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2014-05-01, 23:59 Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie
|
|
|
Witam ponownie
Tak jak zapowiedziałem się w powitaniu- pragnę zasięgnąć Waszej porady w doborze pierwszego kampera.
Powoli nadrabiam forum- zgłębiając tajemnice tego hobby.
W chwili obecnej jestem na etapie poszukiwania swojego modelu, ale totalnie się na tym nie znam. Czytając opisy w ogłoszeniach gdzie prawie wszędzie można wyczytać szereg udogodnień jaki dany sprzęt posiada oraz to, że prawie wszystkie są "idealne" a nie znając tematu- można się pogubić w tym wszystkim.
Natomiast do rzeczy- czego szukam.
Jesteśmy rodzinką 2+2. Dzieci w wielu 2 i 5 latek.
Mam jedynie prawo jazdy Kat B.
Szukam kampera zarejestrowanego na 6 osób oraz 6 miejsc do spania.
Budżet... i tutaj się zastanawiam - czy jak na pierwszy swój sprzęt zacząć od czegoś .... no może nie najtańszego, ale w granicach do 25 tyś lub też dołożyć trochę i kupić coś trochę nowszego- wtedy mógłbym przeznaczyć 40-45 tyś.
Mam nadzieję, że w tych kwotach coś już sensownego kupię.
Powiem szczerze, że trochę przerażają mnie roczniki z lat 80....- zawsze wtedy przychodzi myśl- ile to jeszcze pojeździ i czy nie zawiedzie na drodze.
Wiem i zdaję sobie sprawę, ze to wszystko zależy od poprzedniego właściciela. Stare nie zawsze znaczy złe a i czasem wyposażenie jest bogatsze, ponieważ przez lata taki kamper zapewne był doinwestowany.
Nie ukrywam, że bardziej idę w kierunku przeznaczenia większej ilości gotówki i kupienia czegoś ... wyglądającego trochę nowocześniej... z lat 90.
Poniżej mam kilka egzemplarzy.... może to ktoś z forum sprzedaje, może ktoś już spotkał oglądał i może się wypowiedzieć na temat tego sprzętu... a może po prostu proszę o opinię- czy warto i co te kampery sobą reprezentują...
Jestem również wdzięczny za inne linki/ oferty wyszukane przez Was w necie- może za waszą wspólna poradą uda mi się wybrać ten jeden- jedyny
1- wybraniec i najbardziej mnie przekonuje:)- to coś z tego młodszego...
Kamper 1
2- Tutaj opcja na bazie Fiata
Kamper 2
3- tutaj najtańszy, najstarszy, ale powiem szczerze, że skusił mnie opis właściciela- wydaje się być szczery itp..., ale mogę się mylić.
Kamper 3 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-05-02, 06:18 Re: Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie
|
|
|
| CAPOMAN napisał/a: |
|
Nie da się B i 6 osób. Chyba że zamierzasz permanentnie łamać prawo jeżdżąc przeważony?
Sensowne kampery na 6 osób to alkowa 2 + składana jadalnia 2 + łóżka piętrowe dla dzieci lub nad garażem z tyłu, albo dzielone z tyłu 2. Razem daje to DMC 3,8-4,2 na oko tak żeby był sens zabrać tyle osób i bagaż.
Używane które są na 6 osób mają kombinacje w papierach takie jak np. ładowność 300-400 kg lub masa własna niezgodna ze stanem faktycznym.
Rozejrzyj się za kamperami na maks 4 osoby, bo tyle teraz potrzebujesz. Kogo jeszcze chcesz wozić i czy jest to warte Viatol i robienia prawa jazdy C, i zakazów wjazdu?
Minimalna kwota za którą widziałem używane kampery nie wymagające większych remontów to 40 tys. Poniżej to są już złomy, które będą służyć jeśli masz cierpliwość i pieniądze na remont.
Kampery z linków mają takie niedopowiedzenia:
Ilość miejsc do spania 6, ale z wliczonym dzieckiem? Dlaczego nie liczyć samych dzieci, to będzie dziesięcioosobowy? Ile jest miejsc do jazdy z pasami? Dlaczego nie ma zagłówków dla pasażerów? Co się stanie pasażerom przy najmniejszym uderzeniu nie mając zagłówków i prawdopodobnie pasów?
Czy ilość osób do jazdy na jaką jest zarejestrowany równa się ilości łóżek?
Nikt nie podaje masy własnej wg dokumentów, ani rzeczywistej z ważenia.
Nikt nie podaje ładowności. Przecież to są podstawowe informacje!
Czy dlatego, że szukają naiwnego który jeszcze nie zauważył jak trudno jest zmieścić się w 3,5 tony załadowanym trzydziestoletnim kamperem, którego konstrukcja wypiła wiele litrów wody? |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2014-05-02, 07:10
|
|
|
witaj
rozstrzał cenowy niezły.
Do Dandisa mogę dzisiaj podjechać i jak się da na wagę pojechać.
|
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-02, 10:09
|
|
|
| mobili napisał/a: | witaj
rozstrzał cenowy niezły.
Do Dandisa mogę dzisiaj podjechać i jak się da na wagę pojechać.
|
mobili- już dziękuję za pomoc i podjazd na oględziny (w nawiązaniu do wiadomosci PW)
Rozstrzał jest duży, ponieważ nie wiem w któym kierunku pójść z swoim wyborem.
Jeżlei znajdzie się "stary kamper" z lat 87 itp, ale naprawdę fajnie zachowany, utrzymany i polecany przez Was to kupie właśnie taki egzemplarz.
Natomaist dysponuję kwotą do 45 tyś, którą mam odłożoną i przeznaczoną tylko na ten właśnie cel- czli zakup tego sprzętu.
Chciałbym dokonać zakupu kampera do końca maja, ponieważ z poczatkiem czerwca wylatuję na urlop a po urlopie mam "spęd rodzinny" wyjazdowy na który chciałbym już pojechać moim nowym nabytkiem |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-02, 10:21 Re: Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | CAPOMAN napisał/a: |
|
Nie da się B i 6 osób. Chyba że zamierzasz permanentnie łamać prawo jeżdżąc przeważony?
Sensowne kampery na 6 osób to alkowa 2 + składana jadalnia 2 + łóżka piętrowe dla dzieci lub nad garażem z tyłu, albo dzielone z tyłu 2. Razem daje to DMC 3,8-4,2 na oko tak żeby był sens zabrać tyle osób i bagaż.
Używane które są na 6 osób mają kombinacje w papierach takie jak np. ładowność 300-400 kg lub masa własna niezgodna ze stanem faktycznym.
Rozejrzyj się za kamperami na maks 4 osoby, bo tyle teraz potrzebujesz. Kogo jeszcze chcesz wozić i czy jest to warte Viatol i robienia prawa jazdy C, i zakazów wjazdu?
Minimalna kwota za którą widziałem używane kampery nie wymagające większych remontów to 40 tys. Poniżej to są już złomy, które będą służyć jeśli masz cierpliwość i pieniądze na remont.
Kampery z linków mają takie niedopowiedzenia:
Ilość miejsc do spania 6, ale z wliczonym dzieckiem? Dlaczego nie liczyć samych dzieci, to będzie dziesięcioosobowy? Ile jest miejsc do jazdy z pasami? Dlaczego nie ma zagłówków dla pasażerów? Co się stanie pasażerom przy najmniejszym uderzeniu nie mając zagłówków i prawdopodobnie pasów?
Czy ilość osób do jazdy na jaką jest zarejestrowany równa się ilości łóżek?
Nikt nie podaje masy własnej wg dokumentów, ani rzeczywistej z ważenia.
Nikt nie podaje ładowności. Przecież to są podstawowe informacje!
Czy dlatego, że szukają naiwnego który jeszcze nie zauważył jak trudno jest zmieścić się w 3,5 tony załadowanym trzydziestoletnim kamperem, którego konstrukcja wypiła wiele litrów wody? |
Johny- również tobie dziękuję za powyższe porady.
Jeżeli rzeczywiście nie można kupić na kat B zarejestrowany na 6 osób to trudno.
Na pewno nie chcę łamać prawa.
Chciałem na 6 osób bo miałem w planach czasem zabierać jeszcze 2 osoby (znajomi) + moja rodzina w podróż.
Szukam natomaist czegoś większego z dużą ilością miejsc do spania- może jednak być konfiguracja np. zarejestrowany na 4 osoby (możliwość podóżowania), ale miejsc do spania 6- tak, aby w razie konieczności była możliwość przenocowania 6 osób- o ile w ogóle taka konfiguracja jest możliwa?
Tak jak napisałem- totalnie się nie znam na tym
Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie jest też tak jak napisałeś :
-"40 tys. Poniżej to są już złomy, które będą służyć jeśli masz cierpliwość i pieniądze na remont"
Sądzę, że to wszystko zależy jak się trafi- na pewno są osoby, które mają starsze, tańsze egzemplarze, ale zachowane bardzo dobrze. Jeżeli ktoś dbał...
Poczekam na zbadanie tematu przez naszego kolegę w Dandis.
No chyba, że ktoś ma inne opcje (linki) jako sprzęt warty zainteresowania.
Wiem, że szukanie kampera przez internet i ocena z zdjęć to "wróżenie", ale nie chciałbym zwiedzić całego naszego kraju w poszukiwaniach:)- zawsze cześć można już na wstępie właśnie po zdjęciach odpalić...., że nie warto nawet jechać ogladać. |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2014-05-02, 11:57
|
|
|
| CAPOMAN napisał/a: | | Jeżeli rzeczywiście nie można kupić na kat B zarejestrowany na 6 osób to trudno. |
Można, ale jeżeli poważnie myślisz o zabieraniu dodatkowo dwóch dorosłych osób (oprócz Twojej rodziny), to faktycznie będziesz miał problemy, by zmieścić się w DMC. Pamiętaj, że dwie dorosłe osoby to już ca 150 kg + bagaże, które na dłuższy wakacyjny wyjazd też mogą sporo ważyć. Poza tym, po wspólnych wakacjach w dwie rodziny w jednym kamperze, Wasza przyjaźń może przechodzić ciężki kryzys. Jednak myślę, że zakup kampera 6-osobowego jest dobrym pomysłem dla Twojej rodziny. Większy kamper to więcej przestrzeni dla Was i dzieci. Można wieczorem ułożyć dzieci do spania nie demontując części dziennej kampera. Myślę, że przy podróżowaniu z dwójką małych dzieci, przy rozsądnym pakowaniu, zmieścicie się w DMC.
Czy młodszy, czy starszy za mniejsze pieniądze? Młodszy z założenia powinien dłużej Wam posłużyć, chociaż decydujący będzie stan kampera, nie rocznik. Rozważ także opcję zakupu starszego za niewielkie pieniądze z zamiarem odsprzedania go po roku lub dwóch. Utrata wartości przy wiekowym kamperze będzie minimalna, a Ty po dwóch sezonach kamperowania będziesz już doskonale wiedział, czego szukać i na co zwracać uwagę przy zakupie.
Jeśli masz taką możliwość, obejrzyj potencjalny nabytek z kimś, kto już jeździ kamperem. Powodzenia przy dokonywaniu wyboru. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2014-05-02, 14:07 Re: Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie
|
|
|
| CAPOMAN napisał/a: |
Jeżeli rzeczywiście nie można kupić na kat B zarejestrowany na 6 osób to trudno.
Na pewno nie chcę łamać prawa. . |
Oczywiście kupisz auto dla 6 osób na kat. B, to żaden problem. Kol. Johnny popisał o sprawach znanych wszystkim pod tytułem DMC. Jeżeli faktycznie jesteś osobą stresujacą się sprawami prawnymi to kup lekkie auto 4 osobowe a Przed zakupem je zważ. A jeżeli masz w sobie pewien luz to miej to w dupie i kup to co ci pasuje |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2014-05-02, 14:11 Re: Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | CAPOMAN napisał/a: |
|
Nie da się B i 6 osób. Chyba że zamierzasz permanentnie łamać prawo jeżdżąc przeważony? |
A koledze nigdy nie zdaża się "łamanie" przepisów? Zawsze 50 km/h po mieście i 90 poza miastem?? Pierdu, pierdu.... Luzu więcej. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-02, 14:23
|
|
|
Dzięki Wam za Wasze rady- każdą biorę pod uwagę.
No właśnie - zależy mi na większej ilości miejsca do egzystancji
Dzwoniłem do tego salonu/ firmy Dandisa- jest to pierwszy kamper z mojego postu do którego mi najbliżej.
Ogłoszenie jest aktualne, Pan stwierdził, że daje gwarancje na szczelność zabudowy itp.
Chyba się wybiorę w przyszłym tygodniu na oględziny- i ile nasz kolega z klubu tego wcześniej nie zaliczy |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-02, 22:28
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Nie da się B i 6 osób. |
da się. nie rób niedoświadczonemu koledze wody z mózgu. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2014-05-02, 22:44
|
|
|
| eMWu napisał/a: | Johny_Walker napisał/a:
Nie da się B i 6 osób.
da się. nie rób niedoświadczonemu koledze wody z mózgu. |
Ja tak mam i spokojnie mieszczę się w wadze |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-02, 23:26
|
|
|
PS. Chyba jednak ten z Dandis odpadnie- a szkoda.
Natomiast pojawiła się jeszcze taka wg mnie ciekawa opcja:
Kamper
Co wy na to?- tylko cena wg mnie zaporowa jak na ten rocznik, no ale mogę się mylić.
Tylko tutaj... zarejestrowany na 8 osób ..ps już zgłupiałem |
|
|
|
 |
shakin dudi
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Elnagh
|
Wysłany: 2014-05-03, 00:10
|
|
|
| Jak ja szukalem rozmawialem z wlascicielem telefonicznie 2 razy, tez ze wzgledu na odleglosc.sam go sobie sprowadzal, bardzo go zachwalal, stwierdzil ze jak nie dostanie dobrej kasy za niego to go zostawi dalej dla siebie, jako ze ja tez ze slaska to na konkretne pytanie ile kasy mam zabrac ze soba zeby nim wrocic powiedzial ze nizej 36 tys nie zejdzie, ja odpuscilem, mimo ze autko na zdjeciach prezentuje sie calkiem fajnie, zadzwon, gosc bardzo mily moze cos znow opusci, wystawiony jest juz dosc dlugo. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-05-03, 06:03
|
|
|
Jestes mlody i raczej ducato 1 ci nie podejdzie tak jak mi. Miedzy ducato 1 a 2 jest spora przepasc technologiczna.
Najlepiej podjedz do jakiegos sprzedawcy i sie przejedz to sie mozesz zdziwic |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-05-03, 07:34 Re: Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie
|
|
|
| Bajaga napisał/a: |
A koledze nigdy nie zdaża się "łamanie" przepisów? Zawsze 50 km/h po mieście i 90 poza miastem?? Pierdu, pierdu.... Luzu więcej. |
Pewnie że czasem się zdarza złamać przepisy. Są to wyjątki, przypadek, bezsensowny lub martwy przepis, wyższa konieczność itp.
Zakup auta z małą ładownością w celu permanentnego przeważania to zupełnie inna sytuacja. Moim zdaniem to się po prostu nie opłaca z uwagi np. na Austrię czy coraz powszechniejsze wagi nawet na naszych drogach.
Nie mówiąc o konsekwencjach wypadku z cudzej winy. Jeśli po zważeniu resztek kampera okaże się przeważony, to niewinny kierowca zamienia się we współwinnego. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|