|
Montaż centralnego zamka wraz z alarmem Ducato 1989r. |
| Autor |
Wiadomość |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2012-03-26, 21:22 Montaż centralnego zamka wraz z alarmem Ducato 1989r.
|
|
|
Witam.
Tak jak w temacie chciałbym sobie zamontować centralny zamek i od razu jakiś alarm do kompletu na drzwi kabiny oraz zabudowy. Na aledrogo jest wiele układów ale lepiej wybulić sporą kasę, kupić jakiś podstawowy zestaw czy musą być jakieś specjalne mocowania siłowników itp.
Mile widziane wszystkie uwagi |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2012-03-26, 21:47
|
|
|
Do drzwi kabiny da się założyć uniwersalny centralny zamek bez większego kłopotu. W zestawie jest wystarczająca ilość uchwytów aby zamontować zamek praktycznie w każdym samochodzie.
Gorzej sprawa wygląda z zamkiem drzwi zabudowy. Przeważnie nie ma we wnętrzu wystarczającej ilości miejsca lub miejsca nie ma wcale. Do tego jeszcze zamek nie bardzo przystosowany jest do zamontowania siłownika. Trzeba trochę pokombinować.
Przeważnie centralny zamek i alarm to dwa różne urządzenia które mogą ze sobą współpracować choć nie muszą być montowane razem.
Przy takiej rozbudowie instalacji elektrycznej samochodu warto jednocześnie pomyśleć o domykaniu szyb i immobilizerze na kartę. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-03-26, 21:55
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Gorzej sprawa wygląda z zamkiem drzwi zabudowy. Przeważnie nie ma we wnętrzu wystarczającej ilości miejsca lub miejsca nie ma wcale. Do tego jeszcze zamek nie bardzo przystosowany jest do zamontowania siłownika. Trzeba trochę pokombinować. |
Zamek od zabudowy to sobie odpuszczę i będę ręcznie zamykał zresztą tak jak szyby bo mam na korbę.
| janusz napisał/a: | | Przeważnie centralny zamek i alarm to dwa różne urządzenia które mogą ze sobą współpracować choć nie muszą być montowane razem. |
Z tym nie będzie problemu, kabelki i schematy ogarniam
Dzięki janusz, pomagasek poszedł |
 |
|
|
|
 |
Leo2
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
|
Wysłany: 2012-03-26, 22:01
|
|
|
| Powiedzcie mi co daje ten centralny zamek? przecież i tak trzeba z portek wyjąć klucz z tym przyciskiem do otwierania. Złodziej tak samo w 4-y sekundy otworzy drzwi z centralnym lub bez. Co innego w osobówce jak się wozi kilka osób. Ale w kamperze ? Ja myślałem o dodatkowym zamku drzwi kierowcy typu np łucznik. Od środka bym zablokował pozostałe drzwi i wychodził jednymi. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-03-26, 22:04
|
|
|
| Cytat: |
Powiedzcie mi co daje ten centralny zamek? |
Głównie chodzi mi o alarm, a centralny to tak już przy okazji |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-03-26, 22:09
|
|
|
| miciurin napisał/a: | | Zamek od zabudowy to sobie odpuszczę i będę ręcznie zamykał |
Wygodnie jest z zamkiem zabudowy gdy działa jako centralny. Ja zmieściłem typowy uniwersalny napęd/siłownik zamka wewnątrz płyty drzwi. Wyfrezowałem miejsce w płycie i udało się.
Przy pracach "koncepcyjnych" zastanawiałem się nad założeniem "czegoś" drugiego zamka tylko elektrycznego, jakiegoś bolca blokującego ale nie odpowiadało mi to z dwóch powodów. Pierwszy to takie rozwiązanie jest moim zdaniem mało sympatyczne bo zamek oryginalny i tak trzeba otwierać i zamykać. Druga ważniejsza sprawa to gdy złodziej pokona zasadniczy zamek to szarpiąc drzwi pomyśli, że zacięły się i wyrwie razem z futryną.
Do oryginalnej klamki dorobiłem element do podłączenia mechanizmu elektrycznego. Z uwagi na różnorodność zamków trudno dać jakąś uniwersalną receptę. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-03-26, 22:14
|
|
|
| Cytat: | | Powiedzcie mi co daje ten centralny zamek? |
Np to, że można pozbyć się bębenków na kluczyk. Złodziej nie ma gdzie włożyć wytrycha.
| Leo2 napisał/a: | | przecież i tak trzeba z portek wyjąć klucz z tym przyciskiem do otwierania |
Nie koniecznie, za kilkadziesiąt złotych można zrobić tak, że jak jesteś w pobliżu auto jest otwarte, ja oddalisz się to zamknie się. |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

|
Wysłany: 2012-03-26, 22:20
|
|
|
| janusz napisał/a: |
Wygodnie jest z zamkiem zabudowy gdy działa jako centralny. Ja zmieściłem typowy uniwersalny napęd/siłownik zamka wewnątrz płyty drzwi. Wyfrezowałem miejsce w płycie i udało się. |
W drzwiach od zabudowy mam dwa zamki jeden oryginalni i drugi dokładany, na dłuższy postój będę i tak zamykał oby dwa. Ciekawi mnie ten Twój patent, masz jakieś foto ? |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-03-26, 22:26
|
|
|
| miciurin napisał/a: | | masz jakieś foto |
Nie mam zdjęć bo jak robiłem zamek to nie myślałem o fotografowaniu. Z wierzchu zamka nie widać, trzeba byłoby rozebrać drzwi i sfotografować. Jak popsuje się to przy naprawie zrobię zdjęcia |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2012-03-27, 12:10
|
|
|
| można użyć takiego centralnego zamka co ma oddzielnie sterowane otwieranie bagażnika i nim sterować drzwi zabudowy |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-03-27, 13:24
|
|
|
| dominik napisał/a: | | można użyć takiego centralnego zamka co ma oddzielnie sterowane otwieranie bagażnika i nim sterować drzwi zabudowy |
Tak mam zrobione, zamykają się wszystkie drzwi razem a otwiera się osobno drzwi kabiny i zabudowy. |
|
|
|
 |
Aimeiz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
|
Wysłany: 2012-03-31, 19:32
|
|
|
Janusz.
Jaki alarm montowałeś?
Kupiłem w zeszłym roku alarm Bloker z zamkiem centralnym (mam 4 siłowniki), czujnikami wstrząsowym i mikroifalowym i czeka kiedy się zabiorę za montaż.
Którędy poprowadziłeś kable do siłowników, wyłączników drzwiowych, kierunkowskazów itd.
Gdzie umieściłeś centralki?
W którym miejscu się wciąłeś do kabli kierunkowskazów?
Podłączenie alarmu to prosta sprawa, zrobniłem to na stole, ale jak się prowadzi kable nie znając budowy karoserii i istniejących otworów i kanałów, to można się niepotrzebnie narobić i rozebrać niepotrzebnie pół samochodu.
Przymierzam się do umieszczenia centralki za zespołem wskaźników. Tam jest sporo miejsca i powinno się tam też znaleźć kable biegnące do żarówek kierunkowskazów.
Do wyłączników drzwiowych trzeba będzie doprowadzić kabelki i właśnie nie wiem którędy najłatwiej je przeciągnąć.
W drzwiach niema otworów na kable i chyba trzeba wywiercić odpowiednie otwory i zabezpieczyć je gumowymi przepustami.
Pewnie się przez to przegryzłeś.
Podziel się proszę doświadczeniem. Robiłeś może jakieś fotki? |
_________________ Pozdrawiam.
Marcin |
| Ostatnio zmieniony przez Aimeiz 2012-03-31, 20:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-31, 19:38
|
|
|
| Aimeiz napisał/a: | Gdzie umieściłeś centralki?
W którym miejscu się wciąłeś do kabli kierunkowskazów? |
dobrze,że nie poprosiłeś o adres zamieszkania i parkowania kamperka.... |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-03-31, 20:12
|
|
|
| Cytat: | | Jaki alarm montowałeś? |
| bonusik napisał/a: | | dobrze,że nie poprosiłeś o adres zamieszkania i parkowania kamperka |
Mogę odpowiedzieć gdyż alarmu nie montowałem. Uważam, że w kamperze to lekkie nieporozumienie. 15 okien włazów luków i drzwiczek komplikuje montaż alarmu. Po co zabezpieczać drzwi kabiny jak plastikowe okno albo szyberdach da się otworzyć bez używania narzędzi. Moim zdaniem może sprawdził by się to czujnik ruchu, może bariera podczerwieni dookoła kampera, nie wiem. Nie wyobrażam sobie zabezpieczenia/czujników przy każdym otworze, może bezprzewodowe.
Co do kabli w drzwiach, w fordzie były fabryczne nie wykorzystane. Centralka jest pod licznikami, tam więcej elektroniki zamontowałem. Dwa sterowniki zamka, do kabiny i do zabudowy, sterownik kamer, mam na razie 3, sterownik radia, pozwalający włączyć radio na postoju i swój immobilizer uniemożliwiający odjechanie samochodem.
Od kierunkowskazów kable doprowadziłem do klamp z przodu samochodu. |
|
|
|
 |
Aimeiz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
|
Wysłany: 2012-03-31, 20:37