|
Mandat za brak akcyzy |
| Autor |
Wiadomość |
kolan
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat ducato Granduca 2.8 td
|
Wysłany: 2009-12-07, 18:44 Mandat za brak akcyzy
|
|
|
Kupiłem kampera jakiś czas temu.Niestety pewnego dnie urząd celny przysłał mi wezwanie informujące o niezapłaconej akcyzie.Po wyjaśnieniu w UC akcyzę zapłaciłem,lecz wspaniałomyślny urząd zażądał ode mnie mandatu za niezapłaconą akcyzę na czas.Odmówiłem zapłaty mandatu, bo nie czuję się winny tej sytuacji, gdyż w urzędzie komunikacyjnym przy rejestracji pojazdu poinformowano mnie , że nie muszę opłacać tego podatku, a po 1,5 roku ten sam urząd wysyła zawiadomienie do UC o braku akcyzy???
Sprawa o odmowę mandatu ma trafić do sądu.Czy ktoś może już miał taką rozprawę i może mi udzielić informacji czego mogę się spodziewać po naszym wymiarze sprawiedliwości. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-12-07, 20:50
|
|
|
| kolan napisał/a: | | czego mogę się spodziewać po naszym wymiarze sprawiedliwości. |
Sprawiedliwości się możesz spodziewać, czyli grzywny. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
kolan
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat ducato Granduca 2.8 td
|
Wysłany: 2009-12-07, 21:18
|
|
|
| Nieznajomość prawa mówisz , ale człowiek nie jest omnibusem i nie zna wszystkich rozporządeń ,tym bardziej , że jedno- ministra infrastruktury twierdzi,że kamper jest samochodem specjalnym, a ministra finansów , że nim nie jest- więc gdzie jasność przepisów.W takich sytuacjach człowiek radzi się urzędników, którzy powinni mieć jasną wykładnię i informować o tym czy trzeba zapłacić, czy nie . W przypadku samochodów osobowych urząd komunikacyjny nie zarejestruje Ci samochodu bez opłaconej akcyzy.Dla mnie jest to ewidentne wyłudzanie pieniędzy przez państwo.Ja nie jestem żadnym oszustem i nie chciałem kombinować przy opłaceniu akcyzy.Jeśli bym wiedział, że mam ją zapłacić to bym to zrobił od razu, a mandat powinien chyba karać za umyślne dzialanie w złej wierze a nie powinien służyć nabijaniu kasy Państwa, tak jak to się niestety dzieje. |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC Finish 640
Dołączył: 29 Lis 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Praszka-opolskie
|
Wysłany: 2009-12-09, 09:30
|
|
|
Kolan - sprawdź co masz napisane w dowodzie osobistym.
Jeśli tam jest napisane,że jesteś obywatelem Polski to wszystko wyjaśnia.
Samo mieszkanie w tym kraju pełnym sprzeczności i niesprawiedliwości społecznej to już sport ekstremalny.
Podobnie jest z logiką działania naszych urzędasów.
Nie ma logiki.Nie ma sprawiedliwości.
Ważna jest tylko możliwość wyrwania kasy bez względu na styl i metody.
Musisz się pogodzić z tym ,że mieszkasz w Polsce.
To chory kraj............ |
_________________ Jarosław |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-12-09, 10:05
|
|
|
| Jarosław69 napisał/a: | Musisz się pogodzić z tym ,że mieszkasz w Polsce.
To chory kraj............ |
A zastanawiałeś się dlaczego tak mało jest kamperów w Holandii?
Otóż w Holandii płaci się podatek BMP od zakupu nowego samochodu. w przypadku kampera wynosi on 40% wartości katalogowej pojazdu. Tak 40%. Nasze 18,6% to pikuś.
Oprócz tego obywatele Holandii płacą podatek drogowy liczony od masy samochodu w przypadku kampera 3500 kg jest około 1000 euro rocznie.
Te podatki mają być zmienione, na płacone od kilometra, emisji spalin i masy pojazdu. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-12-09, 10:45
|
|
|
Kaimar wierz mi,że nad wieloma rzeczami się już zastanawiałem.
Nie odnoś wysokości płaconych podatków w innych krajach do polskich realiów bo to nijak nie pasuje.To jest polityka i ekonomia.W jednym kraju będą podatki w wysokości 15% w innym 60 %.
Nie tu leży problem.Problem jest w tym ,że w Polsce w jednym urzędzie coś trzeba płacić a w innym nie.A nic mi nie wiadomo żeby systemy podatkowe w Polsce były inne dla każdego województwa.Nawet jeśli wysokość podatków jest nam kością w gardle to istotą sprawiedliwości jest to ,żeby każdego dusiła taka sama kość.Inaczej państwo staje się państwem bezprawia i samowoli.
Jeśli kolega idzie do urzędu i zadaje proste pytanie w zakresie wiedzy obowiązującej urzędasa to urzędas ma udzielić tej samej odpowiedzi zarówno w Pułtusku jak i Sanoku.
I dlaczego "Kowalski" ma być ofiarą niedorozwiniętego systemu prawnego w Polsce?
Dlaczego na skutek niedouctwa urzędasa czy wadliwego systemu ma ponosić konsekwencje finansowe i prawne?Przecież w ten sposób to z każdego najuczciwszego obywatela można zrobić przestępcę podatkowego.A tak się dzieje właśnie w temacie akcyzy za kampery. |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-12-09, 10:48
|
|
|
I nie jest istotne czy holendrzy lub inne nacje mają więcej lub mniej kamperów.Prawo ma być równe dla wszystkich a nie tylko dla wybranych.
Jeśli w Polsce pazerność fiskusa spowoduje wzrost podatków do absurdalnych granic to ludzie przestaną kupować np. kampery.
Trudno.Prawo chore czy głupie,nie ważne - ale dla wszystkich jednakowe.
A w Polsce niestety daleko odstajemy w tym temacie od reszty cywilizowanego świata. |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-12-09, 11:24
|
|
|
Statystycznie "kurczaku" masz rację.
Z racji tej,że się trochę zajmuję tematem sprzedaży kamperów mam trochę tych mniej lub bardziej przykrych doświadczeń.Statystycznie tych gorszych jest więcej.
Masz rację tylko ja nie godzę się z tym,że z powodu wad systemowych można z każdego Polaka zrobić przestępcę.
Jeśli składam papiery do wydziału rejestracji i widzę,że urzędnik w temacie akcyzy jest lekko "nieteges" to mu staram się powiedzieć jak jest.Reakcje są wierz mi skrajnie różne.Przeważnie negatywne.Najczęsciej jest tak,że otrzymuję spychologiczną odpowiedź.
A to błąd urzędnika.Powinien jeśli nie wie wysłuchać,zanotować i udać się do szczebla wyższego.Ten jak nie wie to jeszcze wyżej.Może wszyscy dostaliby premię za rozwikłanie niedociągnieć systemowych.
Nikt nic.Tak się to kończy.
I w dalszym ciągu nie zgadzam się z tym ,że za błędy systemowe ma prawnie i finansowo odpowiadać Kowalski.
Tak jest najłatwiej.Ale czy sprawiedliwie..........? |
| Ostatnio zmieniony przez Jarosław69 2009-12-09, 14:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-12-09, 11:28
|
|
|
PS - jeśli kogoś lekko dotknęło określenie urzędas to przepraszam.
I pozdrawiam i urzędników i "urzedasów',choć myślę,że akurat tych drugich raczej nie ma wśród braci forumowej. |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-12-10, 00:29
|
|
|
Kolan - ile tego mandatu?
I kto ci grozi sądem?UC?
Masz to na pismie czy tylko straszenie jakiegoś.............? |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2009-12-10, 09:12
|
|
|
jetem ciekawy finiszu-bo moja sprawa z mandatem w toku!!!!!!
PS. Nic nie dało powołanie się na art 16K.K.S. i wyrażenie czynnego żalu-i tak mnie ukarano mandatem!!! |
|
 |
StasioiJola
Kombatant

|
Wysłany: 2009-12-10, 12:07
|
|
|
wg. uznania UC lub UKS- proponują dużo ale mozna sie potargować!! |
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-12-10, 12:34
|
|
|
Stasio tajemniczy jesteś jak Zorro!
Określ chociaż widełki......... |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

|
Wysłany: 2009-12-10, 12:43
|
|
|
od 500 do 4000 PLZ.
A właściwie zgodnie z prawem jak się sam zgłosiłeś to mandatu nie powinno być, ale wszystko zależy od urzędnika /urzędasa/ i jego dobrej lub złej woli i tak to jest właśnie w naszej kochanej Polsce!!!! |
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-12-10, 13:05
|
|
|
kolego zgóś się dobrowolnie do sądu konsumenckiego
i poddaj się dobrowolnie karze
sad konsumencki ma 14 dni na rozprawę
dostaniesz do 500zł i bedziesz ukarany
w mysl prawa nie mozna byc 2x karanym za to samo
więc na rozprawie z uc wystarczy pokazać wyrok z sądu państowego konsumenckiego i po sprawie
to działa |
_________________ *** www.edenchemicals.pl***
 |
|
|
|
 |
|
|