|
|
Pomorze, Mazury, wschodnie rubierze, Bieszczady co zwiedzić? |
Autor |
Wiadomość |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-03-16, 21:14 Pomorze, Mazury, wschodnie rubierze, Bieszczady co zwiedzić?
|
|
|
Latem wybieramy się właśnie w taką objazdówkę. Będziemy wdzięczni za podpowiedzi co zwiedzić, gdzie znaleźć ciekawe miejsca postojowe itp. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Camp77
zaawansowany

Twój sprzęt: PILOTE Fiat Ducato 1,9 TD, 2000r.
|
Wysłany: 2015-03-16, 22:08
|
|
|
Witaj!
Polecam na wschodnich rubieżach:
1. Biebrzański Park Narodowy, największy park narodowy w Polsce.
Siedziba Dyrekcji Parku znajduje się w Osowcu.
2. Tykocin a w nim:
a) Kościół Trójcy Przenajświętszej - wzniesiony w latach 1740-1750 z fundacji Jana Klemensa
Branickiego;
b) obok kościoła Alumnat najstarszy murowany budynek Tykocina
c) Synagoga - wzniesiona została w 1642 r. Czynna do zwiedzania
d) Zamek w Tykocinie (www.zamekwtykocinie.pl)
3. Twierdza Osowiec - to najcenniejszy, obok kanału Augustowskiego, obiekt zabytkowy na terenie Biebrzańskiego Parku Narodowego.
Twierdza Osowiec została wpisana do rejestru zabytków w dniu 9 X 1998r. W tym samym roku na terenie fortu I (Centralnego) staraniem Osowieckiego Towarzystwa Fortyfikacyjnego zostało otwarte Muzeum Twierdzy Osowiec.
4. Kruszyniany - meczet tatarski, czynny do zwiedzania. Cmentarz tatarski (zabytek) W Kruszynianach możliwość zjedzenia jadła tatarskiego (gospody)
5. Białowieża - zwiedzanie rezerwatu żubrów, ciekawe muzeum z interaktywnym opracowaniem eksponatów
Kempingi:
a) w Osowcu blisko szosy Białystok - Osowiec - Ełk (jadąc od strony Białegostoku, po prawej za
przejazdem kolejowym w Osowcu. Oznakowany, trzeba przejechać przez parking)
b) w Białowieży (w samej miejscowości, oznakowany)
|
_________________ Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. (Paulo Coelho)
 |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2015-03-16, 22:11
|
|
|
też mam takie plany , więc chętnie skorzystam z każdej "podpowiedzi"
Miejsc postojowych już mam bardzo sporo, tylko nie wiem jeszcze jak sensownie trasę jechać by po drodze jakichś interesujących miast i zabytków nie ominąć...
Moje notatki podróżne już są całkiem wypaśne ...
Na dzisiaj moje plany wyglądają tak : ca. 2 tygodnie przed wakacjami pomorze i Bałtyk → Bory Tucholskie →Mazury→wschodnia strona kraju→dolny/górny Śląsk→Małopolska...jak to zaliczę zobaczę/pomyśle co dalej
Czas planowany, ca. 8 tygodni.
Szukam jakieś dobrej strony www gdzie naniesione są płatne autostrady z możliwośćą obliczania opłat na wybrane odcinki, w jakiej formie jest najlepiej płacić za nie?
10 lat nie byłam , a zmian jest sporo i pytań też...
Bardzo wdzięcznie przyjmę wszelkie porady |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

|
Wysłany: 2015-03-16, 22:18
|
|
|
Doprecyzuję: na postoje wolimy jakieś dzikie miejsca ciche i bez tłumów, nad jeziorem lub rzeką. |
_________________ Radek
 |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

|
|
|
|
 |
Camp77
zaawansowany

Twój sprzęt: PILOTE Fiat Ducato 1,9 TD, 2000r.
|
Wysłany: 2015-03-16, 23:33
|
|
|
mrsulki
Biebrzański Park Narodowy winien Ci odpowiadać. Teren olbrzymi, tłumów nie ma.
Miejsc do biwakowania "na dziko" mnóstwo.
Kemping w Osowcu - to łąka obok rzeki Biebrzy. Przyczepa właściciela, przyłącze do prądu.
Tłumów nie ma.
Białowieża również bez tłumów. Kemping ubogi. Można parkować poza nim.
Tykocin - bez tłumów.
Kruszyniany - bez tłumów. |
_________________ Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. (Paulo Coelho)
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2015-03-17, 00:21
|
|
|
mrsulki, poszukaj tu na CT było już opisywane wędrowanie po Podlasiu i Mazurach i to dość szczegółowo. tu jest kilka relacji na waszej trasie. Ja dodam jak będziesz w okolicy Gdańska i będziesz jechał w kierunku na Elbląg , to zaraz za mostem na Wiśle, jest zjazd na Mikoszewo, kilka kilometrów i masz Śluzę tzw Gdańską Głowę, łącząca Żuławy z Wisła. Mozna podjechać samochodem. Następnie jedziesz dalej do Mikoszewa i po dojechaniu do głównej drogi skręcasz w lewo na Świbno,po dojechaniu do promu na Wiśle,można zostawić kamperka na parkingu i wzdłuż Wisły mozna dojść do ujścia Wisły do Bałtyku, idzie się jakieś 40 minut. Jest też ścieżka dydaktyczna ale wandale zdążyli ją trochę zdewastować jeżeli idzie o tablice. Po dojściu na ujście Wisły jesteś w rezerwacie Mewia Łacha. Po drugiej stronie Wisły jest też Rezerwat Przyrody i ścieżka dydaktyczna możesz się przeprawić promem na drugą stronę . Dalej kierując się na wschód czyli na Stegnę i dalej na Krynicę Morską masz po drodze Sztutowo i były obóz koncentracyjny. Dalej jadąc na Krynicę Morską możesz wstąpić w Kątach Rybackich do rezerwatu kormoranów,niestety widok tego co zrobiły kormorany z sosnami jest żałosny ,nie mówiąc o zapachu . Dalej masz już Krynicę Morską i latarnię morską oraz panoszące się dziki i nam zostają tylko Piaski i napis koniec Polski. Jak będziesz już wracał z końca świata w Stegnie kierujesz się w lewo na Nowy dwór Gd, /Malbork. W Rybinie masz 2 zwodzone mosty na Szkarpawie. Jest też obrotowy most kolejowy, widać go na zachód od tych zwodzonych. Kiedyś mozna było stanąć w Rybinie koło mleczarni . Jak jest teraz nie wiem. Mijamy Nowy Dwór Gd. i kierujemy się na Malbork, choć w sezonie na zwiedzanie trzeba odstać z 3 godziny , przy głównej drodze sa parkingi , niestety ceny zwalają z nóg. Można nastepnie podjechać do Elbląga i udać się na rejs kanałem elblasko-ostródzkim do Ostródy, tylko nie wiem czy aktualne bo remontowali ten szlak. Wycieczka na cały dzień. http://www.zegluga.com.pl/ Z Elblaga mozna podjechać do Fromborka ,miasta M.Kopernika. I dalej na wschód, na Mazury i na Podlasie. Tylko nie wiem czy ci urlopu starczy na to co planujesz.
tu masz relacje z takich wypraw http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19351
,możesz też prędzej przed Gdańskiem zahaczyć o Kaszuby Wdzydze Kiszewskie , Kościerzyna, Kartuzy, Wieżyca, tu masz relacje http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19351
i jest jeszcze http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19015
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13557
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16386
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19630
ja jak nie wiem co i jak to wrzucama sobie googlemapy i chłopkiem zwiedzam trase lub docelowe miejsce .
miłej lektury. Kolejna sprawa to jak masz gdzieś w swojej okolicy jakieś Targi Turystyczne to się tam wybierz, za free nazbierasz sobie ciekawe przewodniki i mapy. |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

|
Wysłany: 2015-03-17, 06:12
|
|
|
Camp77, janek50, dzięki za wskazówki . Pomorze, Kaszuby i Mazury to tak tylko przelotnie bo już tam bywaliśmy więc w planie tylko te miejsca które do tej pory przeoczyliśmy. |
_________________ Radek
 |
|
|
|
 |
RRycho
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VIETKA, KEA P83 na Jumperze
Nazwa załogi: Jolanda & Rycho
|
Wysłany: 2015-03-17, 08:45
|
|
|
Dwa lata temu zrobiliśmy podobna trasę.
Białowieża to oczywistość... a potem w drodze na dół mapy zajrzeliśmy do Kazimierza, Sandomierza, i Zamościa. Wszystkie trzy piękne miejsca po jednym dniu wg planu: rano dojazd, od południa zwiedzanie (dużo informacji i wskazówek dostaliśmy w miejscowych IT - dzięki!), wieczorem... jak to wieczorem , rano kawka na rynku i znowu dojazd do następnego miasta. Wszystkie trzy mają blisko położone i przyzwoite Kampingi (wszędzie lubią CT ).
Na koniec Bieszczady
Ponieważ jesteśmy zapalonymi "górołazikami" to 4 dni w Ustrzykach Górnych (wszędzie blisko, można zaplanować jednodniowe trasy z małą pomocą busów i zobaczyć prawie wszystko) - wtedy jedyna opcja to Kamping PTTK - niestety średnio, siermiężnie, w sezonie brudno, po deszczu błotnisto...
ale same Bieszczady SUPER |
_________________ "Są drogi którymi się nie przejedzie" - Sun Tzu, ok 500 BC
 |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2015-03-17, 09:23
|
|
|
W Ustrzykach spróbuj na plebanii w domu rekolekcyjnym i w domkach przy dojeździe do dyrekcji Bieszczadzkiego Parku Narodowego |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-03-17, 12:43
|
|
|
mrsulki napisał/a: | wschodnie rubierze |
izola napisał/a: | też mam takie plany , więc chętnie skorzystam z każdej "podpowiedzi" |
Jak interesują Was wschodnie rubieże, to polecam relację z podróży wschodnią granicą nad Bugiem, tutaj -> http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12920 |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

|
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2015-03-18, 09:35
|
|
|
Włodku - pokazałeś piękny kawałek rubieży wschodniej. Mam nadzieje , że w sierpniu bedę miał podobny objazd + Zamojszczyzna (Roztocze). Trzeba brać garściami z doświadczeń mentorów CT |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

|
Wysłany: 2015-06-29, 07:50
|
|
|
No i od piątku 26.06 jesteśmy w trasie. Zaliczony Malbork, pochylnia w Buczyńcu z darmowym noclegiem, Stańczyki i nocleg w super miejscu za free w Błaskowiźnie nad samym jeziorem Hańcza (miejsce super polecam jest Toj Toj, kubły na śmieci, altany, miejsce na ognisko,plaża z pomostem). |
_________________ Radek
 |
|
|
|
 |
darol
weteran KMW TEAM

Twój sprzęt: Knaus Sunliner
Nazwa załogi: darole - gorole ;-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Paź 2010 Piwa: 61/24 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2015-06-29, 21:05
|
|
|
mrsulki napisał/a: | Stańczyki i nocleg w super miejscu za free w Błaskowiźnie nad samym jeziorem Hańcza (miejsce super polecam jest Toj Toj, kubły na śmieci, altany, miejsce na ognisko,plaża z pomostem). |
Masz jakiś bliższy namiar? W sierpniu się wybieram na objazdówkę Mazur i chętnie bym skorzystał |
_________________ Arek (nie Darek) :P
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|