Sprawdzian (czujnik) poziomu gazu w butli |
Autor |
Wiadomość |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-05-28, 10:36 Sprawdzian (czujnik) poziomu gazu w butli
|
|
|
Z powodu braku miejsca wożę tylko jedna butlę. I czekam kiedy sie nieoczekiwanie skończy (będzie to na pewno przed poranną kawą...)
Obawiam się że Świstak chyba chwilo zarzucił prace nad czujnikiem, a bardzo by mi się cokolwiek przydało. Zauważyłem że Truma opracowała coś takiego:
http://www.truma.com/pl/p...-regulators.php
(pierwszy od góry). Wystarczyłby mi w zupełności. Dzwoniłem do polskich dystrubutorów, odpowiedź, "nie mamy jeszcze, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo w jakiej cenie"
Może jakiś zmyślny elektronik dałby radę zbudowac "polski odpowiednik" ?
albo
Może ktoś z "poza-Polski", przeglądający to forum mógłby zapytać o dostępność i cenę lokalnych przedstawicieli Trumy ? |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2012-05-28, 11:10
|
|
|
Mam taki wskaźnik od tego sezonu .... najlepsza w nim jest cena -niska- ma sporo ograniczeń w pracy a jedną z nich jest temperatura w jakiej się znajduje , +20 st . i jak niżej to przekłamania straszne aż do wskazań nierealnych . Jak juź ma te 20 st to też trzeba skończyć "studia gazownicze " by się nauczyć go odczytywać , najlepiej pokazuje , że w butli jest pusto ale wtedy to i sprzęty o tym trąbią .
Tani bajerek bez większej wartości użytkowej - osobiście nie polecam .
Nokia957500.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 168 raz(y) 141,25 KB |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 198/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2012-05-28, 11:12
|
|
|
Mam ten pierwszy .Pokazuje w miarę dokładnie ........./ zdążam z wymianą pustej butli / ale ..............no własnie............pokazuje stan napełnienia tylko wtedy kiedy zawór na butli jest odkręcony .
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-28, 11:55
|
|
|
No name napisał/a: | ...ma sporo ograniczeń w pracy a jedną z nich jest temperatura w jakiej się znajduje... |
no właśnie z powodu tej "drobnostki", mając na uwadze że wahania dobowe temperatury na naszej szerokości moga sięgać 30 stopni - można sobie go naklieć pod koniec imprezy np na czole i twierdzic że to alkomat. Będzie przynajmniej śmiesznie.... . |
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2012-05-28, 14:09
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | Dzwoniłem do polskich dystrubutorów, odpowiedź, "nie mamy jeszcze, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo w jakiej cenie" |
znalazłem cenę około 75 funtów za truma Level Check http://www.autotrail-onli...evel-check.html |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 279/1341 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-28, 14:15
|
|
|
no nie za takie cosik tyle kaski |
|
|
|
 |
MER-lin
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Piwa: 44/9 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2012-05-28, 14:20
|
|
|
Niektóre reduktory do butli mają dodatkowo manometr. Czy zastosowanie takiego zespolonego reduktora rozwiązuje problem oceny stanu napełnienia butli ? |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2012-05-28, 14:35
|
|
|
darboch napisał/a: | jarekzpolski napisał/a: | Dzwoniłem do polskich dystrubutorów, odpowiedź, "nie mamy jeszcze, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo w jakiej cenie" |
znalazłem cenę około 75 funtów za truma Level Check http://www.autotrail-onli...evel-check.html |
Czujnik działa na zasadzie pomiaru temp. powierzchni butli. Znacznik laserowy pokazuje miejsce odczytu promieniowania podczerwieni. Przy małym zużyciu gazu, prawie brak jest różnicy temp. powierzchni. Dla mnie najlepszym czujnikiem jest elektroniczna waga kuchenna lub łazienkowa. W którymś temacie opisałem taki patent, który widziałem w Danii. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 279/1341 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-28, 14:39
|
|
|
Sa tez wagi do butli z gazem R134a zamontowane w urzadzenie do napelniania klimatyzacji samchodowycy. |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2012-05-28, 15:14
|
|
|
Skorpion napisał/a: | Sa tez wagi do butli z gazem R134a zamontowane w urzadzenie do napelniania klimatyzacji samchodowycy. |
Są to objętościowe mierniki gazu wyskalowane wagowo, lub mirniki frakcji ciekłej, stosowane w automatach napełniających. Działają przy dużym przepływie gazu. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-28, 15:24
|
|
|
MER-lin napisał/a: | Niektóre reduktory do butli mają dodatkowo manometr. Czy zastosowanie takiego zespolonego reduktora rozwiązuje problem oceny stanu napełnienia butli ? |
nie rozwiązuje bo mierzy ciśnienie, które zależy wprost od temperatury, a nie ilość gazu. Tak samo skuteczne jak te nalepki na butlę.
AiR napisał/a: | ...Czujnik działa na zasadzie pomiaru temp. powierzchni butli. |
ten o którym mówimy teraz, działa za pomocą ultrdzwięków, które inaczej się odbiją od pustej butli, a inaczej od wypełnionej gazem. Na razie chyba nikt nic mądrzejszego nie wymyslił (poza wagą, która jest dość upierdliwa w praktyce)
darboch napisał/a: |
znalazłem cenę około 75 funtów za truma Level Check |
Dzieki Darboch.
Cena z dupy. Trzeba by zrobić ściepę, zakupić jeden i dać komuś zmyślnemu....Pewnie za 3 miechy pewnie pojawią się chińskie - "łudząco podobne" - ale ja bym na juz potrzebował. |
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2012-05-28, 15:30
|
|
|
Dokładnie. Cena z dupy a mnie tez by coś takiego się przydało...Najtańsze rozwiązanie to kompozytowe z BP Gas Light...widać ile jeszcze zostało , choć zdania na temat samego propanu uzywanego w letnie miesiące są podzielone....
*edit
Cena z dupy to kaucja za butlę BP ok 200zł Przy dwóch juz 400 stówki nie moje |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-28, 15:50
|
|
|
na tym myślałem (nr 7) ale też cena niewąska, no i chyba kształt butli ma znaczenie ( a ta ich butla na zdjęciu jakaś inna).
http://www.reimo.com/r31/...ort/NN/0501.pdf
Te butle z BP są fajne, ale podobno problem z dostępnością (szczeglnie gdzieś na wioskach). No i są kraje gdzie nie ma BP (np. Dojczlandia)
Myślałem że ten "długopis" od Trumy będzie bardziej przystępny...Jak nie namówimy Świstaka na piractwo przemysłowe, to zacznę wozić 4 kilówkę jako rezerwa na czas zdobycia normalnej. Tylko że ja już jestem przeciążony... |
 |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2012-06-05, 13:22
|
|
|
a do czego ten gaz w t3? gotowanie tylko? ja jestem b zadowolony z wbudowanej spirytusowki. a do smarzenia ryb i tak woze zewnetrzny palnik z kardridzem gazowym.. w zeszlorocznym wyjezdzie do norwegii wystarczyly zdaje sie dwa palniki naplenione ok litrem spirytusu.. mialem jeszcze litr zapasu gdyby byl problem z zakupem.. |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
|