Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2012-08-09, 15:18
Grecja w sezonie 2012 - planujemy!!!
Autor Wiadomość
Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/48
  Wysłany: 2012-01-03, 22:44   Grecja w sezonie 2012 - planujemy!!!

Witam w tym temacie wszystkich którzy wybieraja się w tym roku na wakacje do Grecji :bigok

Zachęcam do wspólnej dyskusji i planowania wyjazdów zarówno wspólnych jak i indywidualnych.

Mnie niestety nie udało się zrealizować planów w zeszłym roku ale jestem "bojowo" nastawiony na początek sezonu i wtym roku planuję wyjazd do Grecji w Maju - kiedy dokładnie? tego jeszcze nie ustaliłem, gdzie? na pewno chcę zachaczyć o półwysep Pelion, który zwiedziłem tylko częściowo i musze tam jeszcze wrócić... jako ciekawostkę napiszę, że z Pelion-u jest "rzut beretem" na Skiatos i Skopelos wodnym TAXI a tam kręcili film MAMMA MIA! - chyba więcej już nic nie musze dodawać... :bajer
Postaw piwo autorowi tego posta

Jary70 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit GiottiVan 60FT
Nazwa załogi: DOJARKA
Piwa: 18/13
Wysłany: 2012-01-04, 07:56   

Pierwsza połowa lipca 16-18 dni: słodkie leniuchowanie ze spaniem na plażach pod gołym niebem, PLAN "jak najdziczej" 2-4 dni na kempingach- Chalkidiki, ze zwiedzania Saloniki, Stagira, jaskinia Petralona i co Nas zachwyci po drodze:spoko

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2012-01-04, 08:20   

Ja od 14- tego będe kwietnia będe już w Albani na początku maja przekrocze granice z Grecją ale gdzie będe dokładnie to nie wiem .Moze sie tam gdzies spotkamy. Będe starał sie na bierząco zamieszczac o mojim położeniu wiadomosci na forum.Nie planuje żadnych dokładnych tras ani czasu. Jade po prostu według jednego planu przed siebie i decyzje gdzie pojade zapadac będą na pare godzin przed ruszeniem w dalszą trase.Czasu mam dosc więc nawet zegarka z sobą nie biore.

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2012-01-07, 00:04   

Przymierzam się do Grecji, ale proszę o radę doświadczonych, kiedy lepiej na wiosnę, czy jesienią. Ze względu na serducho i temperatury miesiące letnie odpadają.
Z góry dziękuję za rady doświadczonych w zwiedzaniu Grecji. :spoko

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2012-01-07, 00:47   

Na wiosnę jest bardziej zielono i więcej widac przyrode,jesienia tylko nie póżniej niz do 15-go pażdziernika,owoce są tańsze,woda w morzu i jeziorach cieplejsza,ale smieci więcej, trawy spalone słońcem.Jesienią lepiej nie za późno bo wymarłe miasteczka turystyczne i pozamykane sklepy działają troche przygnębiająco. Termin w którym ja bym sie najchętniej wybrał od 7-go września do 7-go października :spoko

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2343
Wysłany: 2012-01-07, 00:48   

Witold Cherubin napisał/a:
kiedy lepiej na wiosnę, czy jesienią

Witku, sporo podróżowalismy z Halszką po Grecji, ale również i Włochy znam z róznych pór roku.
Za optymalną porę roku uważam jesień. Nawet w pażdzierniku i listopadzie wciąż jest w miarę ciepło, ale najważniejsze, że woda w morzu jeszcze po lecie nie wystygła.

Wiosną morze jest zimne, brrr! Jesteś przecież wodniakiem i nie wierzę, żeby do wody Ciebie nie ciągnęło. :wyszczerzony:

bogdan 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO Chic e-line I44 Fiat Ducato 2.8 JTD
Nazwa załogi: www.pisarczyk.com
Piwa: 12/9
Wysłany: 2012-01-07, 10:59   

Termin wrześniowy najbardziej mi odpowiada , jeżeli była by możliwość dołączyć - chętnie się piszę.
Pozdrawiam Marysia i Bogdan :spoko

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2012-01-07, 16:54   

Bogdan ja planuje pozne lato i jesień Rumunia Bułgaria Turcja Grecja

bogdan 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO Chic e-line I44 Fiat Ducato 2.8 JTD
Nazwa załogi: www.pisarczyk.com
Piwa: 12/9
Wysłany: 2012-01-07, 18:20   

Kondrat pasuj mi to bardzo.

Pozdrawim Marysia i Bogdan

Janne 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby Van
Nazwa załogi: J & W
Wysłany: 2012-01-10, 21:14   Re: Grecja w sezonie 2012 - planujemy!!!

Kuba L. napisał/a:
Witam w tym temacie wszystkich którzy wybieraja się w tym roku na wakacje do Grecji :bigok

Zachęcam do wspólnej dyskusji i planowania wyjazdów zarówno wspólnych jak i indywidualnych.

Mnie niestety nie udało się zrealizować planów w zeszłym roku ale jestem "bojowo" nastawiony na początek sezonu i wtym roku planuję wyjazd do Grecji w Maju - kiedy dokładnie? tego jeszcze nie ustaliłem, gdzie? na pewno chcę zachaczyć o półwysep Pelion, który zwiedziłem tylko częściowo i musze tam jeszcze wrócić... jako ciekawostkę napiszę, że z Pelion-u jest "rzut beretem" na Skiatos i Skopelos wodnym TAXI a tam kręcili film MAMMA MIA! - chyba więcej już nic nie musze dodawać... :bajer

My takze planujemy wyjazd do Grecji ... albo do Portugalii. Jeszcze nic nie zdecydowane, bo nasi przyjaciele z ktorymi ostatnio wspolnie (2 camperami) podrozowalismy zdecydowali sie zwiedzac Niemcy, a my jednak wolimy cieplejsze okolice.
3 lata temy objechalismy Peloponez. Byla to wspaniala wyprawa. nasz plan to wyjechac na 4 tygodnie najlepiej start pod koniec czerwca. Czy maj to ostateczna decyzja?
Wiesia i Janek

pagand 
weteran

Twój sprzęt: Hymer BC 584
Piwa: 22/6
Wysłany: 2012-01-12, 19:16   

Jeżeli nie pojedziemy do Chorwacji ze znajomymi, to ponownie ruszymy do Grecji. I tak jak w 2011 roku będziemy chcieli większość czasu spędzić na dziko. Z zeszłego roku zamieściliśmy relację (może mało widowiskową, ale mam nadzieję choć trochę praktyczną). jakby ktoś potrzebował jakiś informacji, to mimo, że doświadczonymi kamperowiczami nie jesteśmy, to chętnie podzielimy się zebranymi doświadczeniami z zeszłorocznego pobytu na Halkidiki.

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/48
Wysłany: 2012-01-13, 12:14   

Witaj JANNE, decyzje co do ostatecznego terminu wyjazdu podejmę pewnie na przełomie Kwietnia i Maja czyli przed samym wyjazdem... Zastanawiam się w tej chwili czy wyjazd "połączyć" z majówką czy wybrać początek Czerwca.

Janne 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby Van
Nazwa załogi: J & W
Wysłany: 2012-01-13, 18:44   

Kuba L. napisał/a:
Witaj JANNE, decyzje co do ostatecznego terminu wyjazdu podejmę pewnie na przełomie Kwietnia i Maja czyli przed samym wyjazdem... Zastanawiam się w tej chwili czy wyjazd "połączyć" z majówką czy wybrać początek Czerwca.

Dziekuje Kuba za odpowiedz.
Dla nas dlugosc wyprawy (4 tygodnie) i termin wyjazdu sa ustalone; start- ostatni tydzien czerwca lub pierwszy lipca. Powod prosty- Wiesia musi byc spowrotem w pracy w sierpniu, a wrzesien to dla niej najintensywniejszy zawodowo okres. Ja moglbym wyjechac w dowolnym terminie, gdziekolwiek byle do ciepla.
Zatem poszukujemy chetnych do wspolnego wyjazdu w tym okresie.
Pozdrowienia.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2012-01-13, 23:57   

Ufff... to wam dogrzeje, najcieplejszy termin jaki można wybrać. :spoko

RODOS 
zaawansowany

Twój sprzęt: Knaus Sport Traveller Renault 2,5 dCi 2007
Nazwa załogi: JASKÓŁKI
Piwa: 77/42
Wysłany: 2012-01-14, 15:38   Grecja wrzesień/październik

Witamy z zimowej i wietrznej Gdyni.

W tym roku kolejny raz odwiedziliśmy Grecję we wrześniu/październiku. Przekonaliśmy się, że prawdziwe lato jakie lubimy kończy się 10/15 października. Zaczynają się opady, burze trwające czasem całą noc i silne sztormowe wiatry. W ubiegłym roku będąc na Peloponezie praktycznie od 16 października zrobiło się chłodno i deszczowo (opisaliśmy w relacji RODOS w Grecji …..)
W tym roku objeżdżając Chalkidiki (relacja wkrótce) pogoda radykalnie zmieniła się z dnia na dzień. Dziewiątego października opalamy się, kąpiemy temp 25 stopni. W nocy zerwał się silny sztormowy wiatr i ulewny deszcz, staliśmy na podeście skalnym, kołysało nami jak jachtem i rano oczom nie wierząc temperatura spadła do 11 stopni - szok. Pierwszy raz od miesiąca musieliśmy zmienić stroje kąpielowe na dresy i ciepłe kurtki p/deszczowe. Próbowaliśmy przeczekać pogodę przemieszczając się na inne miejsca, ale niestety pogoda się nie zmieniła ,deszcz, brak słońca temperatura max. 13 stopni. Oglądając prognozy pogody szczególnie te długoterminowe, po kilku dniach zrezygnowaliśmy z dalszych planów i skierowaliśmy się do domu. Pozdrawiamy.

Odpowiedz do tematu