Przesunięty przez: janusz 2012-08-09, 15:18 |
Grecja w sezonie 2012 - planujemy!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2012-01-03, 22:44 Grecja w sezonie 2012 - planujemy!!!
|
|
|
Witam w tym temacie wszystkich którzy wybieraja się w tym roku na wakacje do Grecji
Zachęcam do wspólnej dyskusji i planowania wyjazdów zarówno wspólnych jak i indywidualnych.
Mnie niestety nie udało się zrealizować planów w zeszłym roku ale jestem "bojowo" nastawiony na początek sezonu i wtym roku planuję wyjazd do Grecji w Maju - kiedy dokładnie? tego jeszcze nie ustaliłem, gdzie? na pewno chcę zachaczyć o półwysep Pelion, który zwiedziłem tylko częściowo i musze tam jeszcze wrócić... jako ciekawostkę napiszę, że z Pelion-u jest "rzut beretem" na Skiatos i Skopelos wodnym TAXI a tam kręcili film MAMMA MIA! - chyba więcej już nic nie musze dodawać... |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit GiottiVan 60FT
Nazwa załogi: DOJARKA
|
Wysłany: 2012-01-04, 07:56
|
|
|
| Pierwsza połowa lipca 16-18 dni: słodkie leniuchowanie ze spaniem na plażach pod gołym niebem, PLAN "jak najdziczej" 2-4 dni na kempingach- Chalkidiki, ze zwiedzania Saloniki, Stagira, jaskinia Petralona i co Nas zachwyci po drodze:spoko |
_________________ Zawsze w stronę słońca
 |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2012-01-04, 08:20
|
|
|
| Ja od 14- tego będe kwietnia będe już w Albani na początku maja przekrocze granice z Grecją ale gdzie będe dokładnie to nie wiem .Moze sie tam gdzies spotkamy. Będe starał sie na bierząco zamieszczac o mojim położeniu wiadomosci na forum.Nie planuje żadnych dokładnych tras ani czasu. Jade po prostu według jednego planu przed siebie i decyzje gdzie pojade zapadac będą na pare godzin przed ruszeniem w dalszą trase.Czasu mam dosc więc nawet zegarka z sobą nie biore. |
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-01-07, 00:04
|
|
|
Przymierzam się do Grecji, ale proszę o radę doświadczonych, kiedy lepiej na wiosnę, czy jesienią. Ze względu na serducho i temperatury miesiące letnie odpadają.
Z góry dziękuję za rady doświadczonych w zwiedzaniu Grecji. |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-01-07, 00:47
|
|
|
Na wiosnę jest bardziej zielono i więcej widac przyrode,jesienia tylko nie póżniej niz do 15-go pażdziernika,owoce są tańsze,woda w morzu i jeziorach cieplejsza,ale smieci więcej, trawy spalone słońcem.Jesienią lepiej nie za późno bo wymarłe miasteczka turystyczne i pozamykane sklepy działają troche przygnębiająco. Termin w którym ja bym sie najchętniej wybrał od 7-go września do 7-go października |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2012-01-07, 00:48
|
|
|
| Witold Cherubin napisał/a: | | kiedy lepiej na wiosnę, czy jesienią |
Witku, sporo podróżowalismy z Halszką po Grecji, ale również i Włochy znam z róznych pór roku.
Za optymalną porę roku uważam jesień. Nawet w pażdzierniku i listopadzie wciąż jest w miarę ciepło, ale najważniejsze, że woda w morzu jeszcze po lecie nie wystygła.
Wiosną morze jest zimne, brrr! Jesteś przecież wodniakiem i nie wierzę, żeby do wody Ciebie nie ciągnęło. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
bogdan
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO Chic e-line I44 Fiat Ducato 2.8 JTD
Nazwa załogi: www.pisarczyk.com
|
Wysłany: 2012-01-07, 10:59
|
|
|
Termin wrześniowy najbardziej mi odpowiada , jeżeli była by możliwość dołączyć - chętnie się piszę.
Pozdrawiam Marysia i Bogdan |
_________________ "Nie myśl jak wiele już zrobiłeś ale ile Ci jeszcze zostało..."
www.pisarczyk.com
Maria i Bogdan
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2012-01-07, 16:54
|
|
|
| Bogdan ja planuje pozne lato i jesień Rumunia Bułgaria Turcja Grecja |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
bogdan
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO Chic e-line I44 Fiat Ducato 2.8 JTD
Nazwa załogi: www.pisarczyk.com
|
Wysłany: 2012-01-07, 18:20
|
|
|
Kondrat pasuj mi to bardzo.
Pozdrawim Marysia i Bogdan |
_________________ "Nie myśl jak wiele już zrobiłeś ale ile Ci jeszcze zostało..."
www.pisarczyk.com
Maria i Bogdan
 |
|
|
|
 |
Janne
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Hobby Van
Nazwa załogi: J & W
|
Wysłany: 2012-01-10, 21:14 Re: Grecja w sezonie 2012 - planujemy!!!
|
|
|
| Kuba L. napisał/a: | Witam w tym temacie wszystkich którzy wybieraja się w tym roku na wakacje do Grecji
Zachęcam do wspólnej dyskusji i planowania wyjazdów zarówno wspólnych jak i indywidualnych.
Mnie niestety nie udało się zrealizować planów w zeszłym roku ale jestem "bojowo" nastawiony na początek sezonu i wtym roku planuję wyjazd do Grecji w Maju - kiedy dokładnie? tego jeszcze nie ustaliłem, gdzie? na pewno chcę zachaczyć o półwysep Pelion, który zwiedziłem tylko częściowo i musze tam jeszcze wrócić... jako ciekawostkę napiszę, że z Pelion-u jest "rzut beretem" na Skiatos i Skopelos wodnym TAXI a tam kręcili film MAMMA MIA! - chyba więcej już nic nie musze dodawać... |
My takze planujemy wyjazd do Grecji ... albo do Portugalii. Jeszcze nic nie zdecydowane, bo nasi przyjaciele z ktorymi ostatnio wspolnie (2 camperami) podrozowalismy zdecydowali sie zwiedzac Niemcy, a my jednak wolimy cieplejsze okolice.
3 lata temy objechalismy Peloponez. Byla to wspaniala wyprawa. nasz plan to wyjechac na 4 tygodnie najlepiej start pod koniec czerwca. Czy maj to ostateczna decyzja?
Wiesia i Janek |
|
|
|
 |
pagand
weteran

Twój sprzęt: Hymer BC 584
|
Wysłany: 2012-01-12, 19:16
|
|
|
| Jeżeli nie pojedziemy do Chorwacji ze znajomymi, to ponownie ruszymy do Grecji. I tak jak w 2011 roku będziemy chcieli większość czasu spędzić na dziko. Z zeszłego roku zamieściliśmy relację (może mało widowiskową, ale mam nadzieję choć trochę praktyczną). jakby ktoś potrzebował jakiś informacji, to mimo, że doświadczonymi kamperowiczami nie jesteśmy, to chętnie podzielimy się zebranymi doświadczeniami z zeszłorocznego pobytu na Halkidiki. |
_________________ Rzuć mnie wilkom na pożarcie,
a wrócę dowodząc watahą.
 |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2012-01-13, 12:14
|
|
|
| Witaj JANNE, decyzje co do ostatecznego terminu wyjazdu podejmę pewnie na przełomie Kwietnia i Maja czyli przed samym wyjazdem... Zastanawiam się w tej chwili czy wyjazd "połączyć" z majówką czy wybrać początek Czerwca. |
|
|
|
 |
Janne
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Hobby Van
Nazwa załogi: J & W
|
Wysłany: 2012-01-13, 18:44
|
|
|
| Kuba L. napisał/a: | | Witaj JANNE, decyzje co do ostatecznego terminu wyjazdu podejmę pewnie na przełomie Kwietnia i Maja czyli przed samym wyjazdem... Zastanawiam się w tej chwili czy wyjazd "połączyć" z majówką czy wybrać początek Czerwca. |
Dziekuje Kuba za odpowiedz.
Dla nas dlugosc wyprawy (4 tygodnie) i termin wyjazdu sa ustalone; start- ostatni tydzien czerwca lub pierwszy lipca. Powod prosty- Wiesia musi byc spowrotem w pracy w sierpniu, a wrzesien to dla niej najintensywniejszy zawodowo okres. Ja moglbym wyjechac w dowolnym terminie, gdziekolwiek byle do ciepla.
Zatem poszukujemy chetnych do wspolnego wyjazdu w tym okresie.
Pozdrowienia. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-01-13, 23:57
|
|
|
Ufff... to wam dogrzeje, najcieplejszy termin jaki można wybrać. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
RODOS
zaawansowany
Twój sprzęt: Knaus Sport Traveller Renault 2,5 dCi 2007
Nazwa załogi: JASKÓŁKI
|
Wysłany: 2012-01-14, 15:38 Grecja wrzesień/październik
|
|
|
Witamy z zimowej i wietrznej Gdyni.
W tym roku kolejny raz odwiedziliśmy Grecję we wrześniu/październiku. Przekonaliśmy się, że prawdziwe lato jakie lubimy kończy się 10/15 października. Zaczynają się opady, burze trwające czasem całą noc i silne sztormowe wiatry. W ubiegłym roku będąc na Peloponezie praktycznie od 16 października zrobiło się chłodno i deszczowo (opisaliśmy w relacji RODOS w Grecji …..)
W tym roku objeżdżając Chalkidiki (relacja wkrótce) pogoda radykalnie zmieniła się z dnia na dzień. Dziewiątego października opalamy się, kąpiemy temp 25 stopni. W nocy zerwał się silny sztormowy wiatr i ulewny deszcz, staliśmy na podeście skalnym, kołysało nami jak jachtem i rano oczom nie wierząc temperatura spadła do 11 stopni - szok. Pierwszy raz od miesiąca musieliśmy zmienić stroje kąpielowe na dresy i ciepłe kurtki p/deszczowe. Próbowaliśmy przeczekać pogodę przemieszczając się na inne miejsca, ale niestety pogoda się nie zmieniła ,deszcz, brak słońca temperatura max. 13 stopni. Oglądając prognozy pogody szczególnie te długoterminowe, po kilku dniach zrezygnowaliśmy z dalszych planów i skierowaliśmy się do domu. Pozdrawiamy. |
|
|
|
 |
|
|