Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bagażnik dachowy własnej konstrukcji
Autor Wiadomość
Rubitek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby AK620 na Fiat Ducato 1991 2.5D
Piwa: 2/2
Wysłany: 2012-06-18, 21:43   Bagażnik dachowy własnej konstrukcji

Witam Wszystkich!
Proszę o uwagi w temacie wykonania i sposobu montażu poprzeczek dachowych do przewozu deski windsurfingowej. Mój kamper nie ma na dachu relingów, dlatego wymyśliłem poprzeczki i montaż jak na fotkach, proszę o uwagi.
Profil alu 20x20 przyspawany jest do kątownika aluminiowego, który przykleję do laminatowej listwy maskującej klejem do szyb samochodowych. W ściany boczne, a właściwie w górną listwę konstrukcyjną zabudowy wkręcę dwa wkręty fi 5mm. W dach nie będą wkręcane wkręty.
Bagażnik ma wytrzymać obciążenie około 10 kg. A może nie dawać wkrętów ??

IMG_2340.JPG
Przymiarka, przed klejeniem
Plik ściągnięto 77 raz(y) 148,81 KB

IMG_2339.JPG
kątownik celowo jest duży by klej lepiej trzymał
Plik ściągnięto 82 raz(y) 90,68 KB

IMG_2338.JPG
Plik ściągnięto 90 raz(y) 59,33 KB

emicargo 
doświadczony pisarz

Piwa: 4/2
Wysłany: 2012-06-18, 21:58   

Wkręty i owszem, może nawet lepsze były by nity zrywne odpowiedniej długości. W końcu po przyklejeniu będzie to element zamontowany na stałe. Kolego używając kleju do szyb pamiętaj
o zastosowaniu przed klejeniem tzw. "primera". Jest to preparat gwarantujący przyczepność kleju! :spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 327/21
Wysłany: 2012-06-19, 12:56   

aby uniknąć przecieków, według mnie żadnych wkrętów ani nitów. niewielkie obciążenie 10kg predyscynyje do użycia kleju.

ps. fajny kamperek, taki jak mój.

Postaw piwo autorowi tego posta

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-06-19, 21:24   

Tu nie chodzi o 10 kg na postoju. Zdaje się, że podczas jazdy deska na dachu będzie wytwarzała dużą siłę nośną i ten sposób mocowania okaże się niewystarczający. Aerodynamika jest nieubłagana. Dzięki temu latają samoloty.

Rubitek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby AK620 na Fiat Ducato 1991 2.5D
Piwa: 2/2
Wysłany: 2012-06-20, 09:21   

Dokładnie o aerodynamikę mi chodzi. Deska my wymiar 290 x 80 cm w pokrowcu, co daje 2,3 metry kwadratowe.
Bagażnik już sam z siebie trzyma się dosyć mocno, przyklejony będzie mocniej, ale obawiam się czy podmuchy przejeżdzających tirów nie poderwą deski.
Z drugiej strony wolałbym nie wkręcać wkrętów, stąd taki pomysł bagażnika i jego klejenia na klej do szyb , podpatrzony w temacie o solarach.
Bardzo dziękuje za podpowiedź o gruncie do kleju, oczywiście w sklepie chłopaczek nie wiedział o tym, a ja nigdy nie używałem kleju do szyb.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 327/21
Wysłany: 2012-06-20, 09:46   

Yekater napisał/a:
Tu nie chodzi o 10 kg na postoju. Zdaje się, że podczas jazdy deska na dachu będzie wytwarzała dużą siłę nośną i ten sposób mocowania okaże się niewystarczający. Aerodynamika jest nieubłagana. Dzięki temu latają samoloty.

więc deskę kładzie się do góry nogami i w czasie jazdy jest dociskana do dachu, aerodynamika jest nieubłagana, dzięki temu samochody F1 trzymają się toru.

arrtur 
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2012-06-20, 17:02   

mam tylko wrazenie ze na fotce 1 ten profil srodkiem dotyka do poszycia dachu... jesli tak to wydaje mi sie ze nie powinien, drgania tarcia a i wykrzywienie pod naciskiem moga spowodowac uszkodzenie dachu

co do montazu, u mnie reling byl przykrecany do konstrukcji z gory wiec otwor przez listew i poszycie kawalem wkreta takiego pod klucz, no i bylo tego z dziesiec bo na kazdej stopce po dwa ( teraz nie mam go w ogole, ale moze...)

pozdr

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2012-06-21, 16:25   

Rubitek napisał/a:
Dokładnie o aerodynamikę mi chodzi. Deska my wymiar 290 x 80 cm w pokrowcu, co daje 2,3 metry kwadratowe.
Bagażnik już sam z siebie trzyma się dosyć mocno, przyklejony będzie mocniej, ale obawiam się czy podmuchy przejeżdzających tirów nie poderwą deski.
Z drugiej strony wolałbym nie wkręcać wkrętów, stąd taki pomysł bagażnika i jego klejenia na klej do szyb , podpatrzony w temacie o solarach.
Bardzo dziękuje za podpowiedź o gruncie do kleju, oczywiście w sklepie chłopaczek nie wiedział o tym, a ja nigdy nie używałem kleju do szyb.

nie zapomnij ustawić relingów tak by pasowały do mocowania pokrowca na żagle i maszty, a relingi mogły by trochę więcej odstawać od dachu, tak by pasy do mocowania można było włożyć dowolną stroną, a nie przewlekać, ja mocuję deskę rufą doprzodu i dnem do góry, a dziób wystaje na zewnątrz z tyłu, a pamiętaj o wyskości kampera z deskami,

Odpowiedz do tematu