|
|
Szkolne Koło Caritas "Palloti Friends". |
Autor |
Wiadomość |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2012-12-14, 12:50 Szkolne Koło Caritas "Palloti Friends".
|
|
|
Moi drodzy.
Jak wiecie, mimo mego stanu spoczynku od zawodu nauczyciela i wychowawcy, jakoś nie umiem uwolnić się od dzieciaków. Na Mazurach jest ich bardzo dużo potrzebujących pomocy.
Są tam i tacy, którzy sami chcą pomagać, nie tylko od święta, ale na codzień - swoim rówieśnikom których los skrzywdził oraz ludziom starym i chorym.
Biorąc przykład z innych ludzi dobrej woli i mając opiekunkę w postaci siostry Anny Małdrzykowskiej stworzyli przy swoim piskim liceum Szkolne Koło Caritas" Palloti Friends".
To są tacy młodzi ludzie o jakich marzymy aby cała nasza młodzież była właśnie taka - wrażliwa, dobra, solidarna. Znam ich i serce moje się raduje, że taką młodzież mamy.
Znając ich plany i możliwości nie mogę nie wykorzystać możliwości pomocy jaką stwarza nasze środowisko turystów karawaningowych. Za pośrednictwem forum dotrzeć przecież można do większej ilości ludzi nie obojętnych na biedę i nieszczęścia.
Pomóżmy tym młodym zapaleńcom czynić dobro.
Zeskanowałem z kalendarza, który wydrukowali i rozprowadzają jako cegiełki, ich apel, zdjęcie grupy i prośbę podpisaną w imieniu młodzieży przez siostrę opiekunkę z podaniem konta na które można wpłacać choćby nawet skromniutkie grosze.
Kalendarz jest ładny i zdjęcia są autorstwa jednego z wolontariuszy.
Zwracam się do Was o wsparcie tej pięknej inicjatywy poprzez drobne wpłaty na konto.
Na Wigilię grupy mazowieckiej CT przywiozę 25 kalendarzy i będziecie mieli okazję, Koleżanki i Koledzy, przyczynić się do uszczęśliwienia mazurskiej dzieciarni z biednych wiosek południowych Mazur.
.Wizytówka dzieciaków. a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5316 raz(y) 48,41 KB |
Kalendarz.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5316 raz(y) 125,86 KB |
Apel dzieciaków.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 93 raz(y) 129,84 KB |
Licealiści wolontariusze.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 99 raz(y) 148,46 KB |
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2012-12-14, 16:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-12-14, 15:16
|
|
|
każda forma pomocy, jest warta naszego zainteresowania...
tym bardziej że owi ''pomagacze'' działają w bliskim mi Piszu
mam nadzieję że te 25 kalendarzy rozejdzie sie błyskawicznie
a ich konto bankowe zostanie ''podładowane'' przez camperteam'ową rodzinkę
prawdę mówiąc, nie tylko ''mam nadzieję''ale po prostu wiem, że tak właśnie będzie |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2012-12-15, 08:25
|
|
|
Mam jedno pytanie. Jaka jest pełna nazwa posiadacza konta, ważne do wykonania przelewu.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2012-12-15, 10:22
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Mam jedno pytanie. Jaka jest pełna nazwa posiadacza konta, ważne do wykonania przelewu.
|
Andrzeju, pełna nazwa jest na pieczątce pisma podpisanego przez siostrę Annę:
Szkolne Koło Caritas "Palloti Friends" przy I Liceum Ogólnokształcącym im. Bojowników o Polskość Mazur w Piszu.
Bank BPH nr.konta: 38-10600076-0000306000427297
z dopiskiem WOLONTARIAT.
Andrzeju, serdeczne dzięki za zainteresowanie działalnością tych fajnych dzieciaków. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-15, 11:09
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Zwracam się do Was o wsparcie tej pięknej inicjatywy poprzez drobne wpłaty na konto. |
Trzeba pomóc!!! |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2012-12-15, 11:19
|
|
|
Dziękuję Antoni w imieniu dzieciaków.
Kolegów, którzy udzielą dzieciako, pomocy proszę o dopisywanie, że to pomoc od członka Camperteam.
Niech młodzież wie, że nie zawiedliśmy. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2012-12-15, 19:52
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Andrzeju, serdeczne dzięki za zainteresowanie działalnością tych fajnych dzieciaków. |
Nie ma sprawy ,bardzo podobają mi się dzieciaki z chęcią niesienia pomocy |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2012-12-18, 17:15
|
|
|
Moi drodzy.
Dziękuję Koleżankom i Kolegom którzy na Wigilii CT Mazowsze zebrali na pomoc dzieciakom 240zł.
Zostało nam jeszcze 14 kalendarzy.
Oto kwit wpłaty.
Nasza pomoc wolontariuszom - zbiórka na Wigilii CT Mazowsze.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5142 raz(y) 144,59 KB |
|
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2012-12-18, 18:41
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Zostało nam jeszcze 14 kalendarzy. |
Będą na styczniową rocznicę. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-19, 10:11
|
|
|
może troche nie na temat, ale nie mogłem się powstrzymać aby coś nie naskrobać:
czytam Tadeusz Twoje pisanie o dzieciakach i pomocy.
ja w 1999 roku zostałem poproszony przez grupę chłopaków o prowadzenie ich drużyny w siatkówkę. bolało ich to, że młodzi, silni, wyskakani i dostawali baty.
większość z nich była w tym czasie uczniami szkół średnich. wprowadziłem ich do 1 ligi Otwartych Mistrzostw Wrocławia i przez cały mój okres prowadzenia zespołu (10 lat) nigdy nie spadli, raz zajmując 2 miejsce.
jednak największym moim osiągnięciem nie był sport, ale to że na początku po treningu tylko ja się kąpałem, a po jakimś czasie wszyscy.
dzisiaj są to już poważni panowie, po studiach, często z brzuszkiem. nie będą wielkimi sportowcami, ale mają swoje hobby w postaci ruchu i stanowią fanatstyczne towarzystwo przyjaciół.
dlatego jak ktoś mówi, że młodzież jest coraz gorsza lub zła, ja zaprzeczam. bo młodzież jest taka ile jej się przekaże serca, a że rodzice mają mniej czasu z powodu pracy lub nie chcą rezygnować z własnych przyjemności na rzecz dzieci, to takie mamy efekty.
na zdjęciu z chyba 2001 roku drużna i ja z dzieciakiem.
MDK Nowy Dwór.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5092 raz(y) 115,13 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2012-12-20, 05:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2012-12-19, 10:57
|
|
|
Cyryl napisał/a: | dlatego jak ktoś mówi, że młodzież jest coraz gorsza lub zła, ja zaprzeczam. bo młodzież jest taka ile jej się przekaże serca, a że rodzice mają mniej czasu z powodu pracy lub nie chcą rezygnować z własnych przyjemności na rzecz dzieci, to takie mamy efekty. |
Młodzież zawsze była i dobra i mniej dobra, jak dorośli.
Twoje wnioski są ze wszechmiar słuszne jako, że taka młodzież jakie wychowanie. W wychowywaniu, kształtowaniu charakterów i postaw ogromna jest rola przykładu - jeśli pouczasz a swym przykładem nie potwierdzasz własnych nauk, efekt jest odwrotny. Najgorsza jest jednak obojętność i brak miłości.
Szkoda, że wyścig szczurów w którym uczestniczą rodzice, powoduje tak ogromne i nie odwracalne straty w rodzinach - zanik więzi, brak ciepłych uczuć i alienację lub nawet agresję.
Dlatego ta gromadka młodzieży ze wsi wokół Pisza, zgromadzona wokół dobrego człowieka, siostry zakonnej Anny, ma szczęście.
My możemy ich entuzjazm i wolę poświęcenia dla potrzebujących wsparcia, wspomóc i ułatwić.
Kiedy wracam wspomnieniami do przełomu lat 60-tych i 70-tych, lat paskudnie trudnych, wręcz tragicznych, to podnosi mnie na duchu postawa młodych gniewnych, aktywnie wpływających na nasze życie, ludzi. To wtedy w "Hybrydach" Jonasz Kofta powiedział:
"Czy świat się wiele zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy wku...wieni?"
Jak widać starzy wk...wieni mogą brać przykład z młodzieży, tej jeszcze nie zepsutej.
I oby taką pozostała. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2012-12-20, 00:10
|
|
|
Ja za tą radosną fotkę rzucę się na 50pln i 10pln na kalendarz.
Jutro wpłacam.
W grudniu mam taką lekką rękę, może w lutym mi zabraknie tej kwoty na fajki, ale teraz wpłatami na podane konto opóźnimy KONIEC ŚWIATA. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2012-12-20, 09:37
|
|
|
łoś napisał/a: | W grudniu mam taką lekką rękę, może w lutym mi zabraknie tej kwoty na fajki |
Same plusy Bogusiu.
Dzięki w imieniu dzieciaków. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-20, 10:41
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | ...Szkoda, że wyścig szczurów w którym uczestniczą rodzice, powoduje tak ogromne i nie odwracalne straty w rodzinach - zanik więzi, brak ciepłych uczuć i alienację lub nawet agresję... |
nie tylko to, miałem w pracy kiedys kolegę, który narzekał że syn spędza za duzo czasu przed TV i ogląda samo badziewie jakie nadają.
na moją propozycję, aby pozbył sie telewizora, zareagował tak: "jak to dom bez TV, to niemożliwe, a co ja będę oglądał?". |
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2012-12-20, 10:56
|
|
|
Cyryl napisał/a: | "jak to dom bez TV, to niemożliwe, a co ja będę oglądał?". |
|
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|