|
|
Przesunięty przez: janusz 2008-06-12, 13:54 |
Wynajem kampera |
Autor |
Wiadomość |
anton
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-02-14, 09:11 Wynajem kampera
|
|
|
Po pierwsze to witam Szanowne Kamperowe Towarzystwo
Nie wiem czy wybrałem dobre forum, ale zapytam tutaj. Mamy zamiar spędzić nasze pierwsze wakacje wynajętym kamperem. Na co powinienem zwrócić uwagę przy odbiorze tego auta z wypożyczalni? Ma tu ktoś doświadczenia w kamperowaniu z małymi dziećmi?
Pozdro ;-) |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-02-14, 09:32
|
|
|
Witam na forum, pozwoliłem sobie przenieść ten temat do "kamperowania", wydaje mi się on bardzo potrzebny, myślę że jest wielu potencjalnych kamperowiczów którzy mają wątpliwości związane ze swoim pierwszym razem, oczywiście chodzi o kampera. Zapraszam do dyskusji i zadawania pytań. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Robin
stary wyga

Twój sprzęt: Samochód kempingowy
|
Wysłany: 2007-02-14, 11:26
|
|
|
Witaj Anton !
Być może pod tym linkiem http://www.camping.fora.p...&highlight=#997 znajdziesz odpowiedż na swoje pytanie.Gdyby to było za mało to popytaj jeszcze.
Pozdrawiam - Robin |
_________________ "Prawdą ostaje się to, co nie jest sprzeczne z niczyim interesem" |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2007-02-14, 20:24
|
|
|
anton napisał/a: | Na co powinienem zwrócić uwagę przy odbiorze tego auta z wypożyczalni? |
Nigdy nie odbierałem auta z wypożyczlnie ale zdarzyło mi się pożyczać moje
Proponuję sprawdzić to, czego nie widać na pierwszy rzut oka, a może być niesprawne bądź uszkodzone, wiem że to co piszę poniżej jest oczywiste, ale w ferworze walki...:
1/. Wszystkie elementy oswietlenia. Metodycznie: kompletne oswietlenie zewnętrzne i wszystkie punkty świetlne wewnętrzne, wskaźniki napełnie
2/. Wszystkie odbiorniki gazu (włączanie się i praca pieca, termy, lodówki) i trzymanie zaworów w "rozdzielni" - po zamknięciu zaworu urządzenie musi "zgasnąć".
3/. Wszystkie punkty poboru wody - zimnej i ciepłej - łazienka, kuchnia, spłukiwanie toalety, zawór spustowy wody, wyjmowanie i szczelność pojemnika na fekalia (wystarczy nalać trochę wody wyjąć i obrócić).
4/. Podpory, czy sprawne (czy się opuszczają i blokują)
5/. Wszystkie okna - czy się otwierają, zamykają (także klapy w dachu!), działanie wszystkich rygli, czy szyby dobrze "siedzą" w uszczelkach, czy bagaznik na rowery pozwala otworzyć i zamknąć (!) tylne okno
6/. Wszystkie rolety i moskitiery na okna - czy się całkowicie wysuwają, samoczynnie chowają i czy są niezniszczone.
7/. Wszystkie drzwiczki od szafek, zawiasy, zameczki.
8/. Czy udaje się rozłozyć łóżka - przynajmniej w tym zakresie, w którym chcesz ich używać, proponuję także wziąć do ręki wszystkie poduchy - czy są całe i nie poplamione - także w miejscach niewidocznych! oraz składanie i rozkładanie stołu.
Tyle mi się napisało, może czegoś za dużo, a czegoś za mało
Proponuję, żebyśmy stworzyli wspólnie taką "czeklistę" - moze się przydać i przy wypożyczaniu i przy kupowaniu
Każdy z nas naciął się na czym innym, więc razem - ho, ho...! :twisted:
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
 |
tatkog
weteran Camperomaniak

Twój sprzęt: Ducato 1994 1,9 TD
|
Wysłany: 2007-02-15, 13:21
|
|
|
To raczej przy kupnie:
Zlać wodą-czy nie przecieka |
_________________ Na szczęście wymyślono Camperobusy |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2012-07-29, 22:06
|
|
|
Małe pytanko , czy wynajmował ktoś kampera w Niemczech , jaki koszt i procedury ? |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2012-07-30, 02:19
|
|
|
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
Ostatnio zmieniony przez Endi 2012-07-30, 02:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2012-07-30, 02:27
|
|
|
zbychu napisał/a: | Małe pytanko , czy wynajmował ktoś kampera w Niemczech , jaki koszt i procedury ? |
Tak się złożyło, choć wszystko było zaplanowane, że zanim zakupiłem swojego, to pierwszego w życiu, prowadziłem i wypożyczyłem w Berlinie. Poszukiwanie najtańszej oferty były dość intensywne a rozpocząłem je już w pażdzierniku z myślą o wyjeżdzie w maju, następnego roku. Zapłaciłem można powiedzieć tylko…100 Eu za dzień.
Umowa najmu była spisana na mojego przyjaciela Niemca z użyczeniem dla mnie właśnie. To był 2005 rok. Pewnie trochę się zmieniło a i ceny chyba już inne ale miłe wspomnienia pozostały do dzisiaj.
Ale tylko z prowadzenia bo kampera kupiłem ...zupełnie innego |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
mafej
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T604
Nazwa załogi: mafej
|
Wysłany: 2012-09-30, 09:07
|
|
|
Mam plan wypożyczyć Kampera w okolicach Rzymu. Termin wyjazdu 27.10-7.11. Rozesłałem maile do okolicznych wypożyczalni i koszt praktycznie każdy wylicza na 100EUR/dzień.
Nie jest to tania opcja (liczyłem na jakieś 80Eur) ale miłość do campera jest silniejsza od rozsądku .
Pytanie do szanownych forumowiczów - czy mieliście doświadczenia przy wypożyczaniu campera za granicą ? Oprócz tego, że trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni to na co się jeszcze przygotować? |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-09-30, 09:25
|
|
|
nie wiem czy 100eur to ''glebiej w kieszeni'' niz u nas..
oczywiscie zalezy, jaki to kamper..
zapytaj jeszcze ile musisz zostawic kaucji, czy innych zabezpieczen finansowych...
no i dokladnie ogladaj autko przed wypozyczeniem, abys nie byl zaskoczony ze...z kaucji odlcza Ci za uszkodzenia, ktore juz byly |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
MrTommy
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fendt Diamant 650
Nazwa załogi: Tommy's Family
|
Wysłany: 2012-09-30, 12:19
|
|
|
Zakres ubezpieczenia!
To jest podstawa, kolejne to ilu kierowców moze go prowadzić (z reguły za dodatkowego kierowcę jest dopłata )
Karta kredytowa ( jaka kwota będzie na niej zablokowana )
Dokładne oględziny pojazdu i zaznaczenie usterek w protokole przekazania. |
_________________ Come fly with me.................
Zamieniłem Kampera na przyczepę, cieszyć sie czy płakać?
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2012-09-30, 12:29
|
|
|
Warto się pokusić o zrobienie zdjęć. Tylko nie telefonem... |
|
|
|
 |
MariuszB
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Mar 2008 Piwa: 5/5 Skąd: Warszawa/Bayern :)
|
Wysłany: 2012-10-01, 09:07
|
|
|
mafej napisał/a: | Mam plan wypożyczyć Kampera w okolicach Rzymu. Termin wyjazdu 27.10-7.11. Rozesłałem maile do okolicznych wypożyczalni i koszt praktycznie każdy wylicza na 100EUR/dzień.
|
Mafej, szkoda że nie zgadaliśmy się (mówiłem- wpadaj na spoty )
Dopiero co wróciłem z dwudniowej eksploracji Rzymu, jednak z tego co zauważyłem (reklamy) to 100 eur jest ceną standardową za wynajem kampera do 5 lat w całej IT. Jak poszukasz to znajdziesz 2011 rok w tej cenie. Nie dopytywałem dokładnie ale w jednym miejscu wyczytałem kauzione 1000 eur i to cashem. Może master card jest dopuszczalny. Pytanie czy 100 eur dziennie+ koszty campingów+ paliwo mają sens...
Ps. Jestem aktualnie w okręgu Emilia- Romania. Mogę ewentualnie popytać tutaj Jak coś mój numer masz |
_________________ Pozdrawiam
MariuszB |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2012-10-01, 18:37
|
|
|
Już gdzies pisałem, że kamper ma niezaprzeczalna zaletę szwendania się w miejsca, które się chce, i w których można zanocować, bez narażenia się na niedogodności ze strony miejscowych stróżów porządku publicznego.
Kolega pisząc wyżej, zwrócił uwagę na koszty takiej eskapady i wtedy juz nie jest tak różowo.
Podchodziliśmy w zeszłym roku do Włoch na ca. 3 tygodnie i wyszło, że korzystniejszym rozwiązanie jest jednak swoje auto i www.booking.com
Bez stresu, pomijając Rzym i „koszty dodatkowe" . Wyszło naprawdę fajnie!
Jechaliśmy we czwórkę, jeżeli to komuś może być przydatne.
Może, jeżeli kupi sie kampera na własność, siedzi sie w nim tak ca. 100 dni w roku, to kalkulacja robi sie inna.
Wynajem na 2-4 tygodnie/rok po 150juro/day + kampingi to juz sząłu nie robi.
Piszę to na przykładzie włóczęgi w kilka miejsc na kilka dni w każdym.
Razem prawie 3 tygodnie i ponad 6kkm |
|
|
|
 |
mafej
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T604
Nazwa załogi: mafej
|
Wysłany: 2012-10-04, 20:20
|
|
|
Koledzy - bardzo dziękuję za cenne uwagi. Zarezerwowałem w tej
http://www.belcamper.com/...tandard/sky-500
wypożyczalni . Koszt na 11 dni 1100EUR +50EUR za naczynia i gary. Szczerze mówiąc jak dla mnie śmieszne są te dodatkowe koszty - Garnki 50EUR pościel 50EUR itp. Jak bym prowadził wypożyczalnię to bym na pewno to dawał gratis. Wracając do innych kwestii to kaucja jest 1500EUR kartą (na szczęście) - wiem, że mam dokładnie obejrzeć furkę. Jeśli chodzi o kierowców to w moim przypadku i tak sam będę prowadził.
Temat opłacalności - tutaj jednak myślę, że wyjdzie nas to trochę taniej niż osobówka + hotele. Podróżować będziemy w 5 osób - 3 dorosłe osoby i 2 dzieci za, które już za noclegi się płaci . Dla mnie jednak koronnym argumentem jest wygoda. Raz się rozpakowuję i jadę a nie muszę tego majdanu nosić codziennie w jedną i drugą stronę. Poza tym biorę sobie rower na wakacje, który podróżuje w garażu campera . Kempingi poza sezonem są trochę tańsze. Można też przespać się za free na cmperplatzu. Jak wrócimy to policzę koszty.
@Mariusz - dzięki za propozycję na razie nie ma potrzeby.
Kiedyś wpadnę - obiecuję. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|