Camper z zabudową Weinsberga. |
Autor |
Wiadomość |
krzysieks
weteran
Twój sprzęt: Globe Traveller - Voyager
Nazwa załogi: MOKS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Maj 2012 Piwa: 157/51 Skąd: Ostrowiec Św
|
Wysłany: 2012-09-09, 23:04 Camper z zabudową Weinsberga.
|
|
|
Mam pytanie do szanownych kolegów czy ktoś miał doczynienia z zabudową Weinberga?Pozdrawiam KrzysiekS. |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2012-09-10, 03:07
|
|
|
Ja mam cały czas. Masz na myśli jakis konkretny model , albo bardziej szczegółowe pytania? |
|
|
|
 |
krzysieks
weteran
|
Wysłany: 2012-09-10, 09:38
|
|
|
Chodzi mi o szczelność tej zabudowy no i jak się sprawuje w użytkowaniu.Mam na oku takiego Weinberga 690 z 2000r.Będę wdzięczny za szczegóły.Pozdrawiam KrzysiekS. |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-09-10, 09:58
|
|
|
krzysieks masz juz swoje wlasne doswiadczenia z zabudowa...
Wiesz, ze kazda bedzie zacna jesli dobrze utrzymana, kazda do kitu jesli juz swoje przeszla - mowimy o zabudowach seryjnych/markowych.
auto z 2000 roku na pewno kreci, tez bym chcial (dobre), z tym ze ma juz 12 lat wiec wszystko sie moglo stac. Wystarczy poczyatac o poszukiwaniach na forum i ogledzinach.
Ostatnio ktos pokazywal auto z 2005 roku po rozlozeniu do "malego uszczelniania", w efekcie do odbudowy pol dachu i pol sciany o ile na tym sie skonczylo.
A naprawa kosztuje jak w aucie z 2000 a nie jak w aucie z 90.
Jasne, wlasnosci jezdne i estetyka zupelnie nieporownywalna, zas co do stanu (wczesniej jakosci) nie ma zadnej reguly.
Twoje wlasne doswiadczenie jest bardzo cenne w tej materii i na nim najlepiej sie oprzerz..
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
krzysieks
weteran
|
Wysłany: 2012-09-10, 11:07
|
|
|
Tak Artur masz szczerą rację.Przy zakupie następnego campera będę bardziej uważny i dociekliwy.Niestety nie mam urządzenia do sprawdzania wilgotności,ale zdobyte doświadczenie po części zastąpi go.Pozdrawiam KrzysiekS. |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2012-09-10, 13:21
|
|
|
Tu raczej niewiele moge dodac do wypowiedzi arrtura. Szczelnosc zabudowy zalezy glownie ogd jej indywidualnej histori i utrzymania. Jesli Cos ci to pomoze to od pewnego rocznika sa to zabudowy identyczne z Knausem. Nie znam dokladnych szczegolow ich budowy , ale sa fachowcy na forum np. Kaimar , ktorzy znaja budowe zabudow w szczegolach.
Ja uzytkuje swojego Orbitera 691(rocznik 2007) trzeci sezon i jak na razie jestem zadowolony. Wszelkie doswiadczone usterki nie wynikaly raczej z typu zabudowy , choc prawde mowiac nigdy nie robilem np. pomiaru zawilgocenia scian, czy czegos podobnego.
|
|
|
|
 |
krzysieks
weteran
|
Wysłany: 2012-09-10, 14:00
|
|
|
Dzięki Krzychu.Pozdrawiam KrzysiekS. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-09-10, 18:58
|
|
|
Mój weinsberg z 1985 jest szczelny. Jedynie w alkowie był lekki problem na skutek nieumiejętnego usunięcia fabrycznego okna. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2012-09-10, 19:04
|
|
|
Mieliśmy Weinsberga z 94 ogólnie to był szczelny, ale mikrootworki w aluminium już były widoczne - blacha poszła do wymiany, meble mistrzostwo swiata były idealne. Podłogę w łazience wymienił poprzedni właściciel, a ja za ciosem resztę, tapicerkę znaczy się - auto wyglądało jak nowe. |
|
 |
krzysieks
weteran
|
Wysłany: 2012-09-10, 19:36
|
|
|
Cześć Krzychu, właśnie przed chwilą sprzedałem mojego LT ka i zaczynam rozglądać się za czymś nowszym.Żona zażyczyła sobie campera z łózkiem stałym z tyłu i alkową.Pomału więc zaczynam coś szukać.Gdyby Ci coś wpadło w oko to daj znać.Poza tym jak możesz prześlij mi namiary na tych Niemców.Pozdrowienia dla Was.Krzysiek. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2012-09-10, 20:13
|
|
|
odnosnie szczelnosci to chyba pana tadeusza by napisal , co najezdzilem naogladalem roznych marek
dlatego buduje ale mam jakis sentyment do alkowy , choc nigdy nie mialem
wchodzisz do srodka i czujesz ze cos tam zdechlo i odrazu zwrot na piecie bo szkoda czsu , |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
krzysieks
weteran
|
Wysłany: 2012-09-10, 21:08
|
|
|
Tak damy radę.Też juz troszkę zwiedziłem Polski za Camperem i mam coraz większe kiełbie we łbie.Pozdrawiam KrzysiekS. |
|
|
|
 |
|