Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:31
Przyrząd ograniczający pobór prądu
Autor Wiadomość
Kamperfan 
stary wyga


Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Piwa: 8/3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-04, 18:57   Przyrząd ograniczający pobór prądu

Na wielu kempingach Europy można spotkać się z ograniczeniami poboru prądu po podłączeniu przyczepy/kampera do sieci 230V. Dla przykładu na Sycylii spotkaliśmy przyłącza od 2A do 6A i zwykle występował problem niedoboru mocy. Odbiorniki używane w karawaningu (np. elektryczny grill, różne tostery-opiekacze, czy zwykły czajnik - że o grzejnikach nie wspomnę) mają często moc przekraczającą "wytrzymałość" bezpieczników. W takich sytuacjach przydatny jest przyrząd ograniczający pobór prądu - oczywiście kosztem wydłużenia czasu gotowania czy grillowania. Dotychczas korzystałem z przyrządu bazującego na układzie elektronicznym regulującym pobierany prąd z sieci. Ponieważ działo się to w IV Rzeczpospolitej mój niewinny układ padł ofiarą bezwzględnej walki z układami i przestał działać (jest to chyba jedyny przykład skutecznego zniszczenia układu w IV RP). Trzeba trafu, że przeglądając forum Karawaning. pl natrafiłem na posty"Kaimara" (wielkie dzięki): http://www.forum.karawani...?t=948&start=30 dotyczące rozwiązania tego problemu. Skompletowałem już odpowiednie elementy: wtyczkę z kablem, gniazdko, regulator mocy, bezpiecznik i obudowę. W niedługim czasie opiszę rozwiązanie i przedstawię na forum efekty działania ogranicznika poboru prądu z sieci 230V.
_________________
Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 316/130
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2007-11-04, 19:18   

Czy taki ogranicznik mocy zadziała z obciążeniem indukcyjnym, np z klimą?
_________________
Zima jest jak kobieta: pięknie wygląda na zdjęciach, ale wkurza już od samego rana.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robin 
stary wyga


Twój sprzęt: Samochód kempingowy
Dołączył: 19 Sty 2007
Postawił 7 piw(a)
Skąd: SRC
Wysłany: 2007-11-04, 19:23   

A co zrobi w przypadku zwykłego zwarcia ?
_________________
"Prawdą ostaje się to, co nie jest sprzeczne z niczyim interesem"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 316/130
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2007-11-04, 19:29   

Ze zwarciem to nie będzie problemu coś wywali pewnikiem bezpiecznik. A jak nie wywali bezpiecznika to cały kemping spłonie. :haha:
_________________
Zima jest jak kobieta: pięknie wygląda na zdjęciach, ale wkurza już od samego rana.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robin 
stary wyga


Twój sprzęt: Samochód kempingowy
Dołączył: 19 Sty 2007
Postawił 7 piw(a)
Skąd: SRC
Wysłany: 2007-11-04, 19:31   

Nie spłonie.Zapłacisz 5 euro za wymianę bezpiecznika.
_________________
"Prawdą ostaje się to, co nie jest sprzeczne z niczyim interesem"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 316/130
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2007-11-04, 19:36   

E tam zaraz zapłacę, wetknę się do drugiej dziurki.

Paczcie i wymyśliłem. Dwa kabelki albo trzy od stojaka do kampera. Sprawdzić czy wszystkie w jednej fazie. Połączyć równolegle i mamy 6 do 18 A a to już ze dwa kilowaty. :ok
Polak potrafi. :aniolek
_________________
Zima jest jak kobieta: pięknie wygląda na zdjęciach, ale wkurza już od samego rana.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
eler1 
Kombatant


Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Sty 2007
Piwa: 43/99
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2007-11-04, 20:08   

mamy tutaj ten regulator http://www.allegro.pl/ite...onarzedzi_.html
cena nie jest z kosmosu tylko trzeba go wyskalować. Z grzejnikami to nie ma problemu ale jak z elektroniką i klimą to nie wiem ale tu może kaimar pomoże :niewiem
_________________
Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT :)

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robin 
stary wyga


Twój sprzęt: Samochód kempingowy
Dołączył: 19 Sty 2007
Postawił 7 piw(a)
Skąd: SRC
Wysłany: 2007-11-04, 20:42   

Eler - czy zapomniałeś,że każdy bezpiecznik to nic innego jak zwykły ogranicznik poboru prądu? Żeby obniżyć koszty można zastosować bezpiecznik automatyczny,jeżeli oczywiscie taki nie jest już zastosowany w kamperze.To znacznie upraszcza cały problem.

Pozdrawiam - Robin :idea:
_________________
"Prawdą ostaje się to, co nie jest sprzeczne z niczyim interesem"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaimar 
weteran
kaimar


Twój sprzęt: LAIKA MOBILVETTA CARADO PLA Roller Team CI
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 03 Lut 2007
Piwa: 54/3
Skąd: Katowice
Wysłany: 2007-11-04, 21:32   

Jst to bardziej regulator mocy a nie ogranicznik prądu. Regulacja polega, w uproszczeniu, na wycinaniu części przebiegu sinusoidy. W efekcie na wyjściu mamy szereg impulsów o regulowanej szerokości. Z urządzeniami grzewczymi, żarówkami i prostymi silnikami stosowanymi np. w wiertarkach czy suszarkach do włosów działa dobrze. Z klimatyzacją bałbym się próbować a elektronika może tego urządzenia nie przeżyć.
Urządzenie zbudowane przeze mnie na bazie ściemniacza sprawdziło się doskonale , zarówno z czajnikiem czy piecykiem, ale także używane z suszarką do włosów (1600W) podłączoną do agregatu prądotwórczego (1000W). Standardowy czajnik 2000W działał na kampingu z podłączeniem zabezpieczonym bezpiecznikiem 2A. Polecam zaopatrzenie się w taki układ.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 316/130
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2007-11-04, 21:54   

Kopsnijcie opis i schemat na forum. :idea:
_________________
Zima jest jak kobieta: pięknie wygląda na zdjęciach, ale wkurza już od samego rana.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Jerzy 
weteran

Twój sprzęt: VW Karmann Colorado
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Sty 2007
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Miedzeszyn
Wysłany: 2007-11-05, 07:33   

janusz napisał/a:
Czy taki ogranicznik mocy zadziała z obciążeniem indukcyjnym, np z klimą?

Ogranicznik tworzy tzw. "chudą sinusoidę" i przy dużym ograniczeniu jest to ciąg pików napięciowych o marnym współczynniku wypełnienia impulsu.
Przy klimie najważniejsze jest to, czy wystartuje. Jeśli ruszy, to dalej będzie już chodzić. Ale startować musi za każdym cyklem, jeżeli nie wystartuje, to po krótkiej chwili pójdzie z dymem...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kamperfan 
stary wyga


Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Piwa: 8/3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-17, 17:26   

eler1 napisał/a:
mamy tutaj ten regulator http://www.allegro.pl/ite...onarzedzi_.html
cena nie jest z kosmosu tylko trzeba go wyskalować. Z grzejnikami to nie ma problemu ale jak z elektroniką i klimą to nie wiem ale tu może kaimar pomoże :niewiem


Zamiast skalowania ( ? ) wbudowuję szeregowo amperomierz. Szkopuł w tym, że amperomierze prądu zmiennego do 20A są trudno dostępne: trafiłem na amperomierze przemysłowe analogowe z zakresem pomiarowym znacznie większym, podobno są "małe" cyfrowe z LED i to by mi odpowiadało. Przy okazji tych poszukiwań znalazłem licznik i miernik parametrów zasilania 230V: http://www.allegro.pl/sho...item=270188439i . Jeśli nie znajdę odpowiedniego amperomierza, spróbuję zastosować ten miernik do ustawiania pobieranego prądu w opisanym wyżej przyrządzie do ograniczania poboru mocy. Co na to specjaliści?
_________________
Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Jacek M 
weteran


Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Dołączył: 20 Sty 2007
Piwa: 15/43
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-11-17, 21:22   

Cześć
Pamiętam ze szkoły, że można jakoś rozszerzyć zakres amperomierza - cos z czymś równolegle czy szeregowo.... i wychodzi całkiem niedrogo :-D
_________________
"Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski
Ostatnio zmieniony przez eler1 2007-11-17, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Jacek M 
weteran


Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Dołączył: 20 Sty 2007
Piwa: 15/43
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-11-17, 21:49   

janusz napisał/a:
Paczcie i wymyśliłem. Dwa kabelki albo trzy od stojaka do kampera. Sprawdzić czy wszystkie w jednej fazie. Połączyć równolegle i mamy 6 do 18 A a to już ze dwa kilowaty.
Polak potrafi.

Jak bez czujnika faz sprawdzić czy w jednej? no niby można:
- najprzód neonówką sprawdzić, gdzie faza a gdzie zero i
- pomiedzy zdiagnozowane fazy wpiąć żarówkę
- jak żarówka (nie świetlówka!) nie zaświeci, to można spinać :)
Oczywiście dotyczy tylko widzów pełnoletnich - wyłącznie na własne ryzyko i podpowiedzialność
Za szkody wyrządzone przez dzieci odpowiadają rodzice.
Pozdrawiam
Jacek M
_________________
"Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaimar 
weteran
kaimar


Twój sprzęt: LAIKA MOBILVETTA CARADO PLA Roller Team CI
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 03 Lut 2007
Piwa: 54/3
Skąd: Katowice
Wysłany: 2007-11-18, 10:41   

Najtańszym sposobem pomiaru większych prądów zmiennych jest zakup miernika z tzw. amperomierzem cęgowym. Można miernik cyfrowy z cęgami kupić już za ok. 60zł. Ale bez euforii. Ponieważ po "ograniczeniu" prądu kształt przebiegu elektrycznego daleki jest od książkowej sinusoidy wyniki pomiarów nic nam nie dadzą. Wiem to z własnego doświadczenia. Tak naprawdę jest dla nas istotne kiedy zadziała bezpiecznik. A że bezpieczniki mają oprócz znamionowego amperażu różne charakterystyki, konstrukcje oraz istnieje jeszcze rozrzut parametrów to sprawa nie jest taka prosta. Proponuję aby zamiast bawić się w mierzenie prądu, to wyskalować pokrętło regulatora podłączają ograniczany odbiornik do próbnego układu z różnymi bezpiecznikami z głownego typoszeregu (2A, 6A, 10A , ewentualnie 4A bo też się zdarzają) doprowadzając do wyzwolenia bezpiecznika.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group