|
|
Szukam - Pomóżcie wybrać |
Autor |
Wiadomość |
BartekMW
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Szukam... Ma być duży, zadbany i niedrogi
Nazwa załogi: Rodzina
|
Wysłany: 2012-09-04, 20:46 Szukam - Pomóżcie wybrać
|
|
|
Witam.
Jak pisałem w poście powitalnym, jestem świeżo zarażony. Chciałbym zakupić kamperka, ale nie mam jeszcze pojęcia jak się po tym rynku poruszać. Liczę na waszą pomoc. Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jak to jest z producentami zabudów. Według tego, co zdążyłem się zorientować, to wszyscy oferują wiele (często podobnych do konkurencji) schematów układu mebli, a właściwie, to chyba więcej jest producentów niż tych schematów. Sądzę jednak, że każdy wykonawca dodaje jakieś cechy charakterystyczne do swoich produktów. Chodzi mi o to, że np.: zabudowy producenta X są dobrze zaizolowane i ciepło jest zimą, a chłodno latem, z zabudowy od Y są lekkie i wytrzymałe, z kolei zabudowy Z są najbardziej ergonomiczne. Czy jest ktoś, kto mógłby tego typu selekcji dokonać? Czy w ogóle można takiej selekcji dokonać?
No dobrze, ale do rzeczy. Oto czego oczekuję od mojego nabytku:
1. Powinien to być pojazd z przełomu lat 80-tych i 90-tych.
2. Cena - jak najbardziej zbliżona do 17 000 zł (Obawiem się jednak, że to będzie bliżej 30 000 zł, co powoduje, że kolejny punkt powinien mówić o 4 sezonach).
3. Auto ma wytrzymać w stanie dobrym przynajmniej 2 sezony (zaczynając od lata 2013r.).
4. Powinno być zadbane (przynajmniej wizualnie).
5. Raczej z tych dłuższych (6,5 m, to chyba dobra długość domu na kółkach).
5. zarejestrowane na 6 osób do jazdy.
6. 6 wygodnych miejsc do spania w trzech dwuosobowych łóżkach.
Kamperek ma być przede wszystkim dla mnie i mojej rodziny, ale jestem za biedny na to, żeby mieć na własność samochód, który będę używał 2 tygodnie w roku, więc zamierzam puścić go również pod wynajem. Niech chłopak zarobi chociaż na siebie.
Czy ktoś mógłby mi coś w tym temacie podpowiedzieć? |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2012-09-04, 21:16
|
|
|
tak po kolei
knaus
dethllefs
wilk
frankia
i co tam jeszcze sie nawinie made in germany
ogólnie niemieckie wychodziły w tych latach i są najlepsze, piszę bo mam porównanie z dethlefssem, który z 88r był perfekcyjnie wykonany.
dla mnie nr 1 to knaus
potem dethleffs
i cała reszta.. |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2012-09-04, 21:28
|
|
|
BartekMW, Kiedyś była taka reklama.... "Takie rzeczy to tylko w Erze"
Z tym budżetem i wymaganiami - będziesz musiał iść na kompromis.
1) W tym budżecie - to sprawa oczywista
2) Cena zależy od stanu - albo kupisz za 17.000 i włożysz 10.000 albo kupisz od razu zadbanego z forum za 25.000
3) i 10 wytrzyma jak nie rozbijesz, a na zimę schowasz. (chyba że będziesz wynajmować...)
4) Wizualnie, to kupisz 5L "jedynki" i pomalujesz całą budę wałkiem (sam tak zrobiłem po zakupie, i wynik był zaskakująco dobry!!) (Oczywiście nie dotyczy to kabiny)
P.s. Póżniej całego i tak odmalowałem fachowo u lakiernika
ale ważniejsze jest właśnie zadbanie NIEWIZUALNE !! - bo tu koszty mogą być zdecydowanie większe... szczelność, brak grzyba, zadbana łazienka, sprawne urządzenia, silnik nie w agonii
5) To spełnia 90% -
6) To spełnia 5% - i to w systemie 2+2 + 1+1 (łóżko piętrowe) - w innych pogódź się ze się wyśpi 5 osób dorosłych. (W każdym rozwiązaniu zabudowy, w ten czy inny sposób, ta dodatkowa osoba sprawia problem.)
BartekMW napisał/a: | tóry będę używał 2 tygodnie w roku | będziesz używał w weekendy, długie weekendy, na L4 czasem dwa dni urlopu i z weekendem zrobi się 4 dni, etc. - Ja zacząłem po prostu dopasowywać pojedyncze dni urlopu pod campera, i nie marnować na inne pierdoły
BartekMW napisał/a: | więc zamierzam puścić go również pod wynajem | Rozważałem to... bez sensu... nie uśniesz chłopie, że ktoś coś zepsuje, rozbije, i potem się dochodź z kimś o pieniądze.. szczególnie że AC tu nie dasz rady zrobić.
Poza tym, pełnoletni camper, jak i auto, potrzebuje czasem śrubokręta i kleszczy, silikonu, dobrej taśmy klejącej, itd. Pożyczysz jakiejś łajzie i szkód narobi i jeszcze pretensje będą.
Ze już o uszkodzeniach we wnętrzu nie wspomne. Stare auto trzeba znać, co nieraz jak ruszyć aby nie zepsuć.
Np ja w na pierwszym camperowaniu urwałem rączke do markizy gdyż nie wpadłem na to, że dwie szyszki spadły na markizę, i chciałem na siłę złożyć... trochę minęło zanim się dobrze poznaliśmy
BartekMW napisał/a: | ale jestem za biedny na to, żeby mieć na własność samochód który będę używał 2 tygodnie w roku |
Kasy w nadmiarze w tym kraju raczej więszkość ludzi nie ma, ale jak rozważasz kupno to wcześniej czy później kupisz Ja kilka lat czekałem na odpowiedni moment
Dla oszczędności przy realizacji swoich marzeń, planuje następnego campera za parę lat z jakimś znajomym na dwie rodzinki kupić aby ekonomiczniej było.
Pozdro |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-09-04, 21:50
|
|
|
Witam... z .... Piastowa
i musze Cie rozczarowac niestety
to co piszesz to tylko idee, teorie, kazdy by tak chcial.
proponuje zacznij od poczytania opinii w dzialach 'kto zna ten zamochod, kupujemy kampera itp
tam jest wiele podobnych postow do Twojego i maja juz dalsze ciagi w rozwinieciu, wiele poszukiwan dobrej sztuki za 17 tys itd itd, jest tez wiele bardzo cennych opinii ogolnych oraz wiele konkretnych ocen takich sztuk z ogloszen
3 dychy to juz zacna kwota i realna jesli chcesz jezdzic jak napisales po europie
wynajmowanie wlasnego samochodu , sa tez watki o tym... problemie
a tak w ogole, jesli jak napisales, planujesz wykorzystac auto na 2 tyg w roku i jak piszesz nie stac Cie na to ( pewnei w roznym znaczeniu) to sugerowalbym to co juz przetrenowales - wypozyczanie, bedziesz mial dobre, przygotowane i bez klopotow utrzymania przez pozostala czesc roku. (wg moich doswiadczen, w stare auto ktore ma przejechac 5-10 tys km gdies dalej w swiecie nalezy co sezon wrzucic 3-4 tys zl zeby jechac spokojnie i z przyjemnoscia, jak dolozysz koszty utrzymania to wyjdzie porownywalnie do wynajecia samochodu nowszego, lepszego, ubezpieczonego itd)
Jak porozkminiasz temat i beeziesz mial wyrobiona, zweryfikowana w ktoras strone opinie to moge jeszcze cos pomoc.
(aaha jeszcze warunek 6 wygodnych miejsc, duze lozka 3x2, 6,5 m, dojdzie DMC i kategoria C prawa jazdy, viatoll, i inne w praniu)
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
BartekMW
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-09-05, 09:32
|
|
|
majsterus napisał/a: | tak po kolei
knaus
dethllefs
wilk
frankia
i co tam jeszcze sie nawinie made in germany
ogólnie niemieckie wychodziły w tych latach i są najlepsze, piszę bo mam porównanie z dethlefssem, który z 88r był perfekcyjnie wykonany.
dla mnie nr 1 to knaus
potem dethleffs
i cała reszta.. |
A czym Cię zauroczyły te dwa?
Nie chodzi mi o to, żeby ktoś napisał, że ten, czy tamten jest najlepszy, bo tu, chyba tak jak w zwykłych samochodach nie ma najlepszego dla wszystkich. Jeden jest dobry w tym, a drugi w innym. Dla tego chciałbym poprosić o to, żeby ktoś napisał: X charakteryzuje się taką cechą, a Y taką.
Teraz tak:
Kampera będę używał raz w roku. No maksymalnie 2 razy (zimą drugi raz). W moim zawodzie nie ma 1 dnia urlopu, żeby w piłączeniu z długim weckendem wyszły 4 dni wolnego - jestem taksówkarzem.
Właśnie ze względu na duże prawdopodobieństwo zniszczeń, nie może to być sprzęt o dużej wartości - żeby w razie czego nie było żal. Musi to być jednak sprzęt pewny, żeby klient nie miał pretensji. Ja też chciałbym spokojnie nim jeździć. Tak więc musi wyjść z tego kompromis pomiędzy niską wartością, a wysoką jakością i zadbaniem. Stąd: "zadbany za 17 000 zł".
Niestety należę do ludzi, których trudno jest odwieźć od pomysłu samym stwierdzeniem typu "ja próbowałem i mi nie wyszło", ale będę bardzo wdzięczny za wszystkie przestrogi. Zawsze to łatwiej się wybronić przed czymś, czego się człowiek spodziewa, tak więc historyjkę o narkizie i szyszkach biorę sobie głęboko do serca i proszę o więcej takich ostrzeżeń.
Jak już coś kupię i ruszę z wynajmem, to napiszę dla potomnych co i jak.
Napiszcie mi jeszcze proszę jak to jest z tą DMC, czy faktycznie 6 miejsc do spania i 6,5 m. wiąże się od razu z DMC większą niż 3,5 t? |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 29/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2012-09-05, 09:57
|
|
|
Ja mam na 7 osób spanie (2+2+1+1+1)/ 6 osób do jazdy, do 3,5 tony i ładowność 650kg. Da radę bez viatolla, ale z tymi 17tysiami to może być kłopot. Zanim kupiłem obejrzałem kilka (nascie) kamperów i niestety te poniżej 20 nie nadawały się do użytku. Albo mokre albo mooooocno zaniedbane albo i jedno i drugie. Oczywiscie może ci się zdarzyć okazja, ale chyba łatwiej "6" w lotto trafić (a wtedy to problem z zakupem kampera znika).
A co do urlopu... pracuję zawodowo od 1994 roku i możesz wierzyć lub nie ale dopiero w tym roku, pierwszy raz w życiu miałem 2 tygodnie urlopu bez przerwy (bo kamper)! Potem jeszcze tydzień (bo kamper) no i jeszcze tydzień (bo kamper). No i weekendy (bo kamper)!
Świat się nie zawalił, firma nie upadła. Jest takie mądre przysłowie, które po śląsku brzmi: "co mosz w dupie tego ci nikt nie wyklupie", czyli w wolnym tłumaczeniu "nikt ci nie zabierze tego co przeżyłeś". |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
BartekMW
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-09-05, 09:58
|
|
|
I tak jeszcze przy okazji: co sądzicie o używaniu kampera zimą? |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/907 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2012-09-05, 11:21
|
|
|
BartekMW
Czekając na pasażerów poczytaj to forum. Jest też sporo o używaniu kampera zimą ...
Najogólniej:
- zadbana zabudowa (izolacja!)
- sprawne, wydajne ogrzewanie,
- ocieplane zbiorniki (albo rezygnacja z używania wody i kibelka)
I koledzy powyżej dobrze prawią! Wypożyczenie używanego (starego - nie bójmy się tego słowa ) kampera - ryzyko ogromne ! |
|
|
|
 |
Lutek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Hymermobile B584
Nazwa załogi: piortek&ulek camp
|
Wysłany: 2012-09-05, 12:25
|
|
|
Witaj Bartek MW , ja mam campera który mógłby cię zainteresować ,to HYMER z 91 roku na ducato 2,5 D bardzo zadbany i wyposazony we wszystko co posiadają nowe , zarejestrowany na 6 osób ,6,5 m długi ,mam go od trzech lat i zrobiłem wiele wypadów po europie bez żadnych problemów ( najlepiej zadzwoń ) |
_________________ lutek |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-09-05, 19:25
|
|
|
stary, 1 dzien bez urlopu i to autentycznie to ma rolnik hodujacy krowy na mleko.
o 5 rano i o 5 po poludniu MUSI je doic a sa takie sztuki ze jak sie spozni doslownie pol godziny to zapalenie, leczenie kilka stow i tydzien wylewania mleka do sciakow...
jakby sie rozchorowal i nie mail kto sie nimi zajac to kaplica dla wszystkich !!!
... to jest dopiero przerabane. mega odpowiedzialnosc.
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|