Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lodówka absorpcyjna vs sprężarkowa
Autor Wiadomość
sprinter 
początkujący forumowicz


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Long
Dołączył: 03 Lut 2016
Postawił 1 piw(a)
Skąd: Reading
Wysłany: 2016-02-18, 14:07   

Opracowywuję budżetowy plan przeróbki mojego vana na kampera.
Będę chciał w większości kamperować na dziko i jestem w stanie dołożyć dutków żeby camper mógł działać
na ile to możliwe niezależnie od kampingów.

Szukałem tego na forum ale nie znalazłem:
Dało by się zrobić taki myk zeby lodówkę absorbcyjna ( Electrolux RM212 12/220/gaz 100W ) zasilana była z aku+solar?

A w razie rozładowywania się aku, automatycznie przełączała się na gaz?

O jakiej pojemności musiałby być aku i jakiej mocy solar?
Jeśli się nie da to poprosu kupie sprężarkową. Taka, jak myśle, spokojnie poradzi sobie z odowiednio dobranym i pewnie mniejszym zestawem aku + solar.
Ostatnio zmieniony przez sprinter 2016-02-18, 15:09, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 214/248
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2016-02-18, 14:12   

Te nowsze mają taką funkcję, ale nie wiem czy dobrze pamiętam, że nazywa się AES (?)
Poza ładowaniem podczas jazdy z 12V, na postoju regulator przekazuje prąd z paneli, gdy akumulatory są pełne. Te starsze manualne nie miały tej możliwości. Trzeba by było samemu coś kombinować.
Oczywiście panele muszą mieć większą moc niż pobiera lodówka.
Ty masz sporo paneli, więc wykonalne :mrgreen:
_________________
darmowe miejscówki: http://toscaner.com/kampe...owki-toscanera/

podróże: http://toscaner.com/kampe...tegory/podroze/

budowa kampera: http://toscaner.com/kampe...aty-techniczne/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
donald 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Paź 2007
Piwa: 31/42
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-18, 15:06   

a jak to jest z tymi panelami..wydajniej jest połaczyć szeregowo czy równolegle....??
_________________
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 214/248
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2016-02-18, 15:31   

Zależy od tego jaki mamy regulator. Jeśli PWM to tylko równolegle i o napięciu dopasowanym pod aku. Czyli 12V i 12V.
Jeśli mamy MPPT, to lepiej iść w wyższe napięcie na panelach, bo MPPT sobie z tym poradzi w ten sposób, że dobierze najlepszy punk mocy.

Czyli obrazowo.
Mamy np. 2 panele 12V 100W, które dają powiedzmy 6A i PWM więc przy połączeniu równoległym prąd z paneli się zsumuje i będziemy mieli np 12A przy 12V. W połączeniu szeregowym będzie 24V na panelach, ale prąd nadal max 6A. PWM zbije napięcie do 12V grzejąc się.
Ta sama sytuacja z MPPT, połączenie w szeregu i MPPT potrafi "przerobić" wyższe napięcie prąd dla aku.

Po co ta kombinacja? Napięcie na panelach zależy od nasłonecznienia, czyli np rano albo przy zachodzie już jest niższe niż potrzebne do ładowania. Np. 11V i ładowanie z PWM = 0A
Z MPPT i panelami w szeregu o tej samej porze będziemy mieli 11V + 11V, czyli powiedzmy 22V i MPPT nadal ma z czego coś wycisnąć.
PWM też by wycisnął z paneli w szeregu, ale w dzień tracilibyśmy połowę mocy niepotrzebnie.

Czyli zależy od regulatora i od tego ile chcemy wycisnąć.

*starałem się wyjaśnić obrazowo i zaokrągliłem liczby dla ułatwienia :-P
_________________
darmowe miejscówki: http://toscaner.com/kampe...owki-toscanera/

podróże: http://toscaner.com/kampe...tegory/podroze/

budowa kampera: http://toscaner.com/kampe...aty-techniczne/
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2016-02-18, 16:25, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
donald 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Paź 2007
Piwa: 31/42
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-18, 16:17   

regulator mam epipc-com 20A ...czyli chyba PWM :chytry ..solary 2x100W...czyli wymiana regulatora mnie czeka najlepiej na tracera... :bajer lodówka coolmatic do zasilenia niedługo bedzie...wtedy połaczenie szeregowe.. :bigok

epipc com 20a.jpg
Plik ściągnięto 1562 raz(y) 7,82 KB

_________________
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 214/248
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2016-02-18, 16:31   

Też tak zrobiłem. Na chińskim pseudo MPPT, który naprawdę był PWM żeby mieć większy prąd ładowania musiałem połączyć równolegle. Niestety rano czy późnym popołudniem ładowanie 0A.
Wywaliłem, kupiłem Tracera. Teraz są w szeregu. o tej samej porze rano czy wieczór gdzie poprzedni dawał 0A, tak z szeregu i Tracera potrafiły jeszcze iść jakieś pojedyncze ampery.
Czyli różnica znaczna. Do kolejnego kampera szedłbym w jeszcze wyższe napięcia na panelach. Nawet i np. 100V. No i dobry MPPT.
_________________
darmowe miejscówki: http://toscaner.com/kampe...owki-toscanera/

podróże: http://toscaner.com/kampe...tegory/podroze/

budowa kampera: http://toscaner.com/kampe...aty-techniczne/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 362/720
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2016-02-18, 16:51   

Też szeregowo 2x 100
Tracer 20A MPPT

CO wzbudzało kontrowersje.

Lepiej pracują przy zachmurzeniu i dłużej, ale jak jeden padnie lub jest przysłonięty , jest to "najsłabsze ogniwo " systemu i wtedy wydajnośc spada całego układu.

Rownoległe połączenie tego nie ma , ale wyższe natężenie czasem wymaga grubszych kabli. 6mm
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
donald 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Paź 2007
Piwa: 31/42
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-18, 16:55   

mam na solary 5mm2 kable..chyba wystarczą ..tak samo od aku do lodówki... :chytry :?:
_________________
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 362/720
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2016-02-18, 16:57   

Starczy
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 214/248
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2016-02-18, 17:06   

5mm2? Spoko. Prądu większego niż 30-35A tam nie będziesz miał, więc spokojnie starczą. Ja kupiłem 6mm2, ale przysłali 4mm2. Wku.. się, ale odsyłanie wtedy do Polski nie miało sensu. 4mm2 starcza z duuużym zapasem też. A jeszcze każdy panel ma swoje, więc mam jakby 8mm2 :ok
Największy prąd odnotowałem wiosną tamtego roku w IT prawie 18A, a ponad 16A to często.
Pogoda słońce z małymi chmurkami przy temp. może z +15C.
To tak jakby chmurki działały jako soczewki albo dodatkowe zwierciadełka. :mrgreen:
Latem tego nigdy nie osiągnąłem. Z reguły 12-14A max. Zestaw 260W.
_________________
darmowe miejscówki: http://toscaner.com/kampe...owki-toscanera/

podróże: http://toscaner.com/kampe...tegory/podroze/

budowa kampera: http://toscaner.com/kampe...aty-techniczne/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
donald 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Paź 2007
Piwa: 31/42
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-18, 18:33   

A ten wyświetlacz do Tracera to gadget czy przydatne urządzenie..?
_________________
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 214/248
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2016-02-18, 18:36   

Jeśli lubisz widzieć co się dzieje. :)
Jeśli ma tylko ładować, a nie będziesz do wyjścia podłączał odbiorników w celu programowania czasu itd. i do tego masz już jakiś woltomierz, to niepotrzebne.
A z tym widzisz np. napięcie na panelach, napięcie na aku, prąd ile zużywasz i jeszcze kilka pierdół.
_________________
darmowe miejscówki: http://toscaner.com/kampe...owki-toscanera/

podróże: http://toscaner.com/kampe...tegory/podroze/

budowa kampera: http://toscaner.com/kampe...aty-techniczne/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
chemik 
stary wyga


Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lis 2014
Piwa: 45/6
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2016-02-18, 18:44   

To normalne, mniejsze natężenie prądu w lecie jest spowodowane wzrostem temperatury paneli - ja w kwietniu 2015 miałem w Polsce 21A, a w Grecji, przy wysokim słońcu - max. 18A.
_________________
Chemik
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 362/720
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2016-02-18, 18:44   

Nim włączam np. podpiete gniazda do zapalniczek i ładowarek usb. Mozna np podpiać ledy . Bez szaleństw , to nie jest podejscie na kuchenke czy czajnik.

Wisi u mnie i pokazuje parametry.....
Tylko ja na nie , prawie wcale nie patrzę.
Mając panel EBloku, to róża do kożucha .
Ale skoro mam tyle wzglednie potrzebnych innych ustrojstw, to i to też mam :mrgreen:
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
vwyogi 
zaawansowany


Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
Dołączył: 04 Maj 2015
Piwa: 17/12
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-02-18, 20:04   

trochę od tematu o lodówkach odeszliśmy, ale jak już Donald zaczął o wyświetlaczy to dzisiaj na niemieckim forum jakiś anglik się chwalił, że ma do regulatora moduł Bluetooth i na Iphonie ma apkę która robi za wyświetlacz. Pogooglałem i tylko takie regulatory robi jakaś amerykańska firma i na Androida nic nie znalazłem a bajer dobry bo widac na telefoniku co się dzieje z panelami i nie trzeba montować dodatkowego wyświetlacza.
_________________
Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***